URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Noiembrie 2018, 18:35

CCR a "picat" pensiile speciale ale aleşilor locali şi extinderea folosirii limbilor minorităţilor în administraţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii CCR au admis, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi pe cea a PNL, USR şi PMP cu privire la neconstituţionalitatea Codului Administrativ al României, după ce au amânat de mai multe ori pronunţarea.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR, pe 31 iulie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul Administrativ, criticând că aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative şi dispoziții necorelate atât între ele, cât şi cu alte acte normative.

Fără pensii speciale

Preşedintele a criticat introducerea pensiilor speciale pentru unii dintre aleşii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinți şi vicepresedinţi ai consiliilor judeţene.

În varianta votată de Parlament se prevedea că "persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni (...) care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinții şi vicepreşedinții consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă (...) au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă", al cărei cuantum "se suportă din bugetul de stat şi este prevăzut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială prin anexă distinctă la legea anuală de aprobare a bugetului de stat".

Cerere UDMR

Un alt motiv pentru care preşedintele a sesizat CCR în legătură cu Codul Admministrativ este un articol privind "folosirea limbilor minorităţilor naţionale", ce prevede că "autorităţile şi instituţiile publice (...), prin hotărârea organelor lor deliberative sau, după caz, a organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevazută la alin. (1)", adică minimum 20% din totalul populaţiei.

Această prevedere a fost votată de PSD şi ALDE la cererea expresă a UDMR şi ar fi dus la extinderea folosirii limbilor minorităţilor nu doar inclusiv în oraşele şi comunele unde ponderea minorităţilor este de cel puţin 20%, ci şi în toate judeţele unde există minorităţi, şi nu doar în administraţiile locale, ci în toate instituţiile publice.

"Potrivit art. 13 din Constituţie, în Romania limba oficială este limba română. În conformitate cu dispoziţiile art. 120 alin. (2) din Constituţie, în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere semnificativă se asigură folosirea limbii minorităţii naționale respective în scris şi oral în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu serviciile publice deconcentrate, în conditiile prevăzute de legea organică", a argumentat Iohannis.

S-ar fi înlăturat conflicte de interese

De asemenea, în sesizarea adresată CCR, Iohannis a susţinut că prevederile Codului Administrativ, aşa cum au fost adoptate în Parlament, ar fi restrâns domeniul de aplicare a răspunderii unui membru al Guvernului pentru un eventual conflict de interese, permiţând practic celelalte fapte realizate dintr-un interes personal de natură nepatrimoniala ori cu scopul de a obţine un folos material pentru alte rude apropiate sau pentru alte persoane.

"Concret, membrul Guvernului este apărat de răspundere dacă asigură folosul material pentru alte rude apropiate (nepoţi, veri etc), concubini, prieteni sau persoane cu care a stabilit diverse înţelegeri sau parteneriate. De asemenea, introducerea unei consecinţe calificate, aceea de a produce un folos material nu are nici o justificare raţională şi nu este în concordanţă cu valoarea socială protejată prin norma în discuţie, existând posibilitatea ca membrul Guvernului să urmarească obţinerea unui folos nepatrimonial, ipoteză exclusă de către legiuitor prin modificarea adoptată", mai menţionează şeful statului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect, USR!
USR-ul este singurul partid care face o opozitie reala nu doar psd-ului ci si usl-ului. Amintiti-va ca si la codul ad-tiv si in multe alte ocazii pnl-ul a votat alaturi de psd. La codul ad-tiv motivul ar fi fost ca ,,ne-o cer primarii nostri!" (dom' falca, dom' bolojan, s.a.m.d.). Vor veni unii si vor spune ca USR-ul nu are primari/consilieri. Le spun ca decat primari/consilieri ca cei care sunt astazi la butoane, indiferent pe listele carui partid au fost alesi, mai bine lipsa!
Postat 07 Noiembrie 2018, 06:21 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON