URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2024, 10:30

Casele bunicilor: Bătrânii Oradiei și-ar dori ca centrele sociale din cartiere să fie deschise și în weekend (FOTO)

Casele bunicilor: Bătrânii Oradiei și-ar dori ca centrele sociale din cartiere să fie deschise și în weekend (FOTO) FUGA DE TELEVIZOR. Cele patru centre sociale ale Primăriei sunt frecventate de vârstnici alungați de acasă de singurătate și de monotonia televizorului. „De când s-a închis centrul de pe strada Sfântul Apostol Andrei (foto), majoritatea bătrânilor vin aici, în Ioșia, că e mai mare. Mai ieși din casă, te plimbi, joci o carte, schimbi o vorbă, altfel trece timpul...”, explică un pensionar dintre cei strânși la centrul de lângă „blocul pensionarilor”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La orele prânzului, centrul social al Primăriei de lângă „blocul pensionarilor” din Ioșia e plin. Împărțiți pe la mese, vârstnicii joacă cărți comentând cu voce tare, freacă pe lemn piesele de remi ori oftează asupra unei table de șah.

„N-are niciun rost! Pentru mine țara asta este deja dusă naibii”, se răstește un „cărțaș” peste vocea unei reporterițe care anunță din televizor angajările lansate de Armată pe fondul războiului din Ucraina. „Mută-te la Moscova, dacă nu-ți convine”, îi aruncă un ortac din spatele unei perechi de cărți. „Lasă, mă, că bine zice... De ce să moară cineva pentru viața asta?”, comentează al treilea.

Pensionari de toate vârstele, mulți rămași singuri, își omoară timpul împreună. Și ar dori ca punctele de întâlnire să fie deschise inclusiv în weekend și de sărbători. Pentru că singurătatea nu cunoaște zile libere...

„Cluburi” pentru vârstnici

Cele patru stabilimente administrate de Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO), subordonată Primăriei, numite pompos „centre sociale multifuncționale”, sunt de fapt niște locuri de întâlnire pentru bătrânii care vor să evadeze dintre pereții locuinței.

„Centrele funcționează din 2004. Am vrut să avem în fiecare cartier câte un loc în care vârstnicii care nu au unde merge la țară să se întâlnească, să joace cărți, să poată depune diferite solicitări ori să primească sfaturi cu privire la formalități pentru obținerea unor drepturi”, povestește fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Ionel Vila (foto), cel care le-a înființat în urmă cu două decenii, acum la rândul său pensionar.

Amplasarea centrelor a fost stabilită în baza unui studiu privind harta socială a Oradiei. „Spre surprinderea mea, atunci, cei mai mulți săraci, majoritatea pensionari, locuiau în centrul orașului. Am vrut să deschidem și aici un centru social, dar nu am avut spațiu”, spune Vila.

La începutul anilor 2000, centrele erau folosite pentru organizarea de întâlniri, excursii cu vârstnicii și distribuirea de pachete sociale de Paști sau de Crăciun, ori a unor ajutoare finanțate de la bugetul local, cu evidentă tentă populistă. În ciuda caracterului electoral, acestea au avut priză la vârstnici. „Omul sărac se bucură pentru orice. Zice «am primit, nu am dat»”, explică Vila succesul centrelor. De atunci, însă, lucrurile s-au mai schimbat...

„Te saturi și de televizor...”

În prezent, în Oradea funcționează patru centre sociale multifuncționale, în cartierul Nufărul lângă bisericuță, în Ioșia lângă „blocul pensionarilor” și între blocurile dinspre malul Peței, pe Aleea Călinului 9, precum și în Rogerius, lângă Orășelul Copiilor, pe strada Episcop Ioan Suciu.

Centrul din strada Sfântul Apostol Andrei 58, care ar fi al cincilea, a fost închis în timpul pandemiei de Covid-19. „Ușa e închisă de atâta vreme că s-a pus praful pe ea”, zice un vecin.

Cel mai căutat este centrul din strada Nufărului 48. Conform evidențelor Primăriei, anul trecut și-au omorât timpul aici aproape 290 de persoane, zilnic.

„Vin să stau la o poveste, să joc o carte, să nu stau închis în casă”, explică BIHOREANULUI Iacob Cobârcă (foto). „Te saturi și de televizor. Faci puțină mișcare până aici, schimbi o vorbă și îți mai vine cheful de viață”, argumentează tovarășul său, Viorel Dumeș. Foști șoferi profesioniști, cei doi găsesc ușor teme comune de discuție. „Orice, numai să mai treacă timpul...”, spune Iacob.

De altfel, această atmosferă de „omorât timpul” este comună tuturor centrelor multifuncționale. „Vii dimineața, pe la 9-10, la prânz mergi să mănânci, după care te mai întorci puțin pe seară și îți trece ziua”, zice un beneficiar al centrului din Cazaban.

Doar pentru bărbați!

În mod surprinzător, beneficiarii centrelor sunt exclusiv bărbați. „Doamnele vin rar. Pensionarele își găsesc mai ușor de lucru acasă: fac cumpărături, gătesc, au grijă de nepoți...”, spune coordonatorul centrului din Nufărul, asistentul social Cristian Văleanu (foto).

Femeile par să fie în continuare victimele unor prejudecăți sociale care le obligă să rămână lângă casă, inclusiv la pensie, și sunt mult mai atente cum își umplu timpul. „Doamnele vin la centrul social doar dacă și-au fixat dinainte o întâlnire cu mai multe colege, au programate activități de sezon, cum ar fi fabricarea de mărțișoare, sau a fost anunțată organizarea unor întâlniri cu asistente medicale, pompieri, polițiști sau alt gen de specialiști, pentru a le informa cum se pot proteja mai bine”, explică un responsabil de centru.

Spre exemplu, la sfârșitul lunii februarie femeile s-a reunit periodic la centrul din Rogerius pentru a confecționa mărțișoare, iar la începutul lui martie la cel din Ioșia, cu reprezentanți ai Poliției, pentru a discuta soluții de combatere a violenței, îndeosebi în familie.

Țineți-le deschise!

Centrele pentru vârstnici funcționează în zilele lucrătoare, între orele 9-17, cu excepția celui din Aleea Călinului, unde programul este de la ora 10 la 18. Activitatea se desfășoară sub supravegherea unui asistent social angajat al DASO. Cum centrul din Cazaban a fost dat în grija Asociației Alsterdorf, acesta e gestionat de angajații ONG-ului.

În zilele libere, de sărbători și când asistenții DASO sunt în concediu, locurile de întâlnire a pensionarilor sunt închise, fapt ce îi nemulțumește pe beneficiari. „Nu este normal. Există bătrâni care ar vrea să socializeze și în weekend, oameni care nu merg nici la biserică, dar nici la cârciumă, și nu au unde se întâlni”, protestează pensionarul Nicolae Tirla (foto).

Vârstnicii și-ar dori să folosească centrul și în weekend. „Din câți suntem, Primăria ar putea alege un voluntar care să deschidă centrul sâmbăta și duminica sau de sărbători”, zice bărbatul. Pensionarul e convins că un vârstnic serios ar putea ține lucrurile sub control. „În afară de televizor nu are ce se strica aici, și apoi se pot monta camere de supraveghere... Dacă vrea, Primăria poate verifica oricând dacă se consumă alcool, dacă se întâmplă ceva în neregulă sau dacă sediul este deschis după program”, argumentează Tirla.

„Nu putem da cheile”

Propunerea se lovește, însă, de refuzul municipalității. Directoarea DASO, Anca Grama (foto), exclude varianta ca Primăria să lase cheile centrelor pe mâna bătrânilor. „Fiind spații ale municipalității, la fiecare centru este desemnat un asistent social care se îngrijește ca activitatea să se desfășoare în condiții de siguranță. Nu putem da oricui cheile, fără să avem niciun control”.

Potrivit acesteia, perioadele în care centrele stau închise, de sărbători sau când coordonatorii pleacă în concediu, sunt excepții. „Centrele și-au suspendat activitatea doar în timpul pandemiei, din primăvara anului 2020 până în toamna lui 2021. Apoi, cum a fost vara trecută, dacă oamenii au fost în concediu, două studente la Asistență Socială au asigurat continuarea activității. Nu știu dacă am avut 4-5 zile (n.r. - în afara weekendurilor) în care centrele au fost închise”, argumentează Grama.

Directoarea se îndoiește că spațiul din strada Sfântul Apostol Andrei va mai fi deschis, pe motiv că „este cât un birou, deci prea mic să putem organiza aici activități”. În schimb, DASO ar putea deschide un centru nou pe strada Ialomiței nr. 2, din Nufărul. „Vrem să-l deschidem din primăvară, cu ajutorul unui ONG. Suntem prea puțini ca să putem detașa pe cineva acolo, iar angajările sunt blocate”, explică Grama. Desigur, și acesta va funcționa doar în zilele lucrătoare.

Numai sub supraveghere...

De altfel, inclusiv partenerii Primăriei care gestionează centrul din Cazaban sunt împotriva ideii de a da cheile spațiului unor voluntari vârstnici care să îl țină deschis și peste weekend și de sărbători.

„Experiențele de până acum sunt descurajatoare. Nu ne permitem să deschidem centrul fără angajații noștri, pentru că în absența lor ne-am confruntat în trecut cu cazuri de consum de alcool. Dacă nu este cineva aici, se face gălăgie, se lasă mizerie și apar reclamații din partea vecinilor”, spune managerul Asociației Alsterdorf, care gestionează centrul de lângă „blocul pensionarilor”, Emil Cuc (foto).

În schimb, asociația face eforturi să asigure funcționarea centrului la nevoie. „Spațiul este deschis de luni până vineri, dar dacă vrea cineva să își țină ziua sau sunt alte solicitări căutăm soluții ca un voluntar să deschidă și sâmbăta”, spune Cuc.

Până la urmă, scopul acestor centre este să-i ajute pe vârstnici să socializeze într-un mediu plăcut, nu să îi țină la ușă...


„Utilitatea centrelor sociale multifuncționale se vede din numărul mare al celor care le frecventează. După pandemie, numărul beneficiarilor s-a triplat. Probabil oamenii au avut o perioadă de singurătate și vor să se bucure de socializare”

Anca Grama, director DASO


OLD BOYS CLUB

860
de vârstnici au frecventat anul trecut, în medie, pe zi, cele patru centre multifuncționale din Oradea


NU VĂ IZOLAȚI!
„Am fost creați să socializăm”

Socializarea persoanelor vârstnice, facilitată în centrele sociale multifuncționale ale Primăriei Oradea, este determinantă pentru sănătatea mintală a acestora.

„Ca oameni, am fost creați să socializăm. Chiar dacă lumea se schimbă, devenim mai individualiști și nu ne deschidem atât de ușor în fața celorlalți, este în continuare foarte important să putem discuta cu alți semeni, să știm că există persoane care ne poartă de grijă”, explică psihiatra Tabita Muscaș.

Persoanele singure ori retrase, cum ar fi vârstnicii izolați în apartamente, sunt predispuse la stări depresive ori demență. „Socializarea poate întârzia cu 5 -10 ani instalarea bolilor specifice vârstei, cum ar fi demența”, spune Muscaș.

De altfel, pe fondul izolării sociale, al avansului rețelelor sociale, poluării și unui regim de viață nesănătos, vârsta la care poate apărea tulburarea cognitivă ușoară, care anunță afecțiuni ulterioare mai grave, a scăzut în unele cazuri și sub 45 de ani. Cu mult înainte de instalarea bătrâneții...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@pinonel
asa e, biserica reformata ar putea fi un exemplu pentru comunitate, numai ca unii sunt ignoranti, fuduli sau egoisti. la fel cum cei de la caritas catolica au un centru medical pentru persoane varstnice, cu venituri putine si care sunt tratate cu decenta si omenie. spiritul socio-civic este inca adormit in Oradea, e nevoie de mai mult de 2 oameni ca sa facem lucrurile sa se miste intr-o directie fireasca pentru cei necajiti sau batrani.
Postat 12 Martie 2024, 20:52 de roger
@roger
Du-te la bisericile reformate sa vezi ce activitati au pt varstnici! La ei bisericile nu sunt numai pt a tunde turma. E drept si ca omul sfinteste locul.
Postat 12 Martie 2024, 10:59 de pinonel
primaria, asociatiile de locatari, parohiile - sculati-va din ignoranta si lenevie! este nevoie de mult spirit socio-civic pentru o societate sanatoasa!
centrele sunt binevenite, insa trebuie facut mult mai mult pentru parintii si batranii nostri. ei au nevoie de socializare, dar si de natura, de activitati fizice reduse, de motivare si sentiment de contributie/apartenenta la societate - **** de ce nu se organizeaza Patrule civice de patrulare in parcuri si pe strazi, pentru o supraveghere mai buna a curateniei si sigurantei acolo? ar fi util o constientizare a spiritului socio-civic peste tot in oras - ***** nu ar strica o organizare generala prin Asociatiile de locatari care sa incurajeze pensionarii sa iasa sa planteze 2-3 flori/arbusti/pomi in spatiile din jurul blocurilor, sa curete spatiile verzi, orice activitate de 30 min-1 ora, in care acestia sa fie incurajati sa iasa. ***** parohiile ar putea sa adune in jurul lor bunici care sa gateasca pe rand, constant, saratele, prajituri, salate cu diferite ocazii sau pt o categorie sociala mai dezavantajata - in Anglia fiecare biserica de cartier are un centru social unde pensionarele vin fiecare cu 1 kg de faina, 1 kg zahar, 1l ulei, fiecare cat poate si cum poate, si se intalnesc impreuna joia sa gateasca pentru familiile lor, pt nepoti, pt cei nevoiasi, pt cei bolnavi care au nevoie de ajutor; se organizeaza picnicuri sau mese festive in natura oricand e vreme buna de iesit in apropiere de casa, fiecare aduce cate un pic din ce are si se bucura impreuna de soare si vorba buna, etc.... solutii exista, dar trebuie deschidere si multa Inteligenta din partea tuturor, nu doar din partea primariei, care oricum este extrem de lacoma la taxe si zgarcita cu orice are legatura cu serviciile de asistenta sociala.
Postat 11 Martie 2024, 20:50 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON