URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2024, 08:01

Case la negru! În Bihor există cel puțin 32.000 de construcții ridicate fără autorizație

Case la negru! În Bihor există cel puțin 32.000 de construcții ridicate fără autorizație DEBANDADĂ. Exceptând Oradea și alte orașe din județ, cel mai mult se construiește în Zona Metropolitană a municipiului, unde noi cartiere înlocuiesc câmpurile (foto generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Opt oameni au murit în flăcările care au mistuit o pensiune din Prahova, Ferma Dacilor, care nu avea autorizație de risc la incendii, ba chiar fusese construită fără nicio autorizație, însă a „intrat în legalitate” la trei ani după edificare. Ca de fiecare dată când are loc o astfel de tragedie, oamenii s-au indignat, dar situația nu e singulară, ci dimpotrivă, un fenomen național. Inclusiv în Bihor, unde - spun autoritățile - în ultimele trei decenii s-au adunat 32.000 de construcții neautorizate. 

„Pe actuala legislație a urbanismului și construcțiilor nici nu merită să fii cinstit”, afirmă fostul ministru al Dezvoltării, orădeanul Cseke Attila, care a propus schimbarea ei pentru a nu se mai construi „la negru”. Un obicei tolerat de primari, care fie nu pot, fie nu vor să sancționeze astfel de practici, deși sunt obligați de lege, așa proastă și incompletă cum este...

În culpă, dar cu pretenții 

Bihorul e singurul județ din țară care, din inițiativa Prefecturii, a abordat problema construcțiilor ridicate fără autorizații încă din decembrie 2021. În acel an, atât în primăvară, cât și în toamnă, au avut loc viituri pe diverse cursuri de apă, fiind inundate zeci de case, iar despăgubirile cerute din Fondul de Rezervă al Guvernului s-au ridicat la peste 4 și respectiv 5 milioane lei.

Cum fenomenul era recurent, repetându-se la câțiva ani, prefectul Dumitru Țiplea (foto) a dispus un control, făcut de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Prefecturii, Gărzii de Mediu, ISU și Administrației Bazinale de Apă Crișuri. Întrucât, prin lege, construirea în albiile cursurilor de apă este sever restricționată, trebuia stabilit dacă imobilele au fost edificate legal, cu avize de la ABA și autorizații de construire de la primării.

Rezultatul? În 29 dintre cele 101 unități administrativ-teritoriale au fost descoperite 763 de imobile ridicate nelegal în albiile râurilor. „Nu e normal ca cineva să construiască prin încălcarea legii și apoi, când suferă pagube, să ceară despăgubiri”, spune Țiplea.

„Nu avem ce le face” 

Cele mai multe astfel de construcții nelegale au fost găsite în Finiș - 233 case (pe Valea Rea, Valea Finișului, Șuncuiș și Crișul Negru), Șoimi - 101 (pe Crișul Negru și pe văile Igaș, Săliștei, Carierei, Șoimului, Poclușei, Zărgazului și Sohodolului), Sârbi - 87 (pe văile Bușteni și Almășel), Brusturi - 47 (pe Ghepeș și Varasău), Criștioru de Jos - 44 (pe Crișul Negru), Pietroasa - 34 (pe Crișul Pietros) și Nucet - 31 (pe Crișul Băița).

Prefectura n-a adunat doar cifre. Au fost identificați 762 de proprietari și înștiințați să se prezinte la primării pentru a semna în fața secretarilor UAT-urilor declarații că nu vor mai pretinde despăgubiri de la stat, iar primăriile au fost notificate și ele, pentru a impune proprietarilor să solicite așa-numita intrare în legalitate, care se face în baza unor expertize ce atestă că imobilele, fie și neautorizate, sunt totuși sigure. Doar 212 proprietari au semnat, însă, astfel de declarații.

Pe de altă parte, primăriile susțin că nu pot lua măsuri împotriva proprietarilor, fie pentru că aceștia au construit casele încă dinainte de 1989, fie pentru că sunt de negăsit. „La noi toate gospodăriile din zone inundabile sunt din vremea lui Ceaușescu, au și fost înscrise în Cartea Funciară, nu avem ce le face proprietarilor”, spune primarul din Sârbi, Gavril Herman (foto). „Majoritatea caselor construite fără autorizații sunt ale unor persoane plecate din țară. Alți proprietari au început formalități pentru intrarea în legalitate, dar nu au fost finalizate”, zice edilul din Șoimi, Ioan Vaida. Deși de atunci au trecut doi ani...

Mai mult ilegal, decât pe lege

În 2022, Prefectura a încercat să afle numărul tuturor construcțiilor ridicate nelegal până atunci, nu doar în albiile cursurilor de apă, iar rezultatul a fost surprinzător. Punând cap la cap informații privind ocuparea și extinderea intravilanului, creșterea numărului de case și a populației, a numărului punctelor de consum electric ș.a., s-a ajuns la 32.000 locuințe și anexe edificate fără autorizații. 

„Am analizat și numărul autorizațiilor de construire eliberate de primării între 2017-2022. În tot județul, în 101 comune și orașe, în 5 ani, primăriile au emis 28.223 autorizații de construcție”, spune prefectul. Cum era de așteptat, cele mai multe autorizații au fost eliberate în municipii și orașe. „În Oradea, în Zona Metropolitană și în orașe legea se respectă într-o proporție mai mare, dar pe măsură ce distanța crește spre limitele de județ, într-o măsură mai mică”, arată Țiplea.

Potrivit datelor centralizate, în Bihor sunt primării care din 2016 nu au emis nici măcar o singură autorizație, cum ar fi Sârbi, Cherechiu și Tarcea, chit că și aici s-au ridicat noi construcții. În alte comune, numărul autorizațiilor a fost nesemnificativ: în Criștioru de Jos doar una, în Sânnicolau Român 5, în Spinuș 6, în Buduslău 9, în Balc și Săcădat câte 10 ș.a.m.d.

„Știți cum e la țară...”

BIHOREANUL a contactat primarii unor astfel de UAT-uri, iar unii admit, chiar dacă cu jumătate de gură, că lipsa autorizațiilor nu înseamnă că nu au fost făcute construcții.

„Sigur că s-a construit, nu pot spune că nu”, a răspuns edilul din Cherechiu, Niri Alexandru. Când i s-a amintit că primăria n-a emis nicio autorizație, a dat vina, însă, pe romi: „În colonia de romi s-a construit. Restul oamenilor, din câte știu eu, au făcut numai renovări, nu construcții noi”.

Fănel Tulvan, primarul din Criștioru de Jos, comună cu patru sate, a afirmat că în ultimii 5 ani au apărut „foarte puține construcții, 2-3 pe un sat”, pentru ca apoi, când i s-a amintit că a eliberat o singură autorizație, a admis că „s-a construit și cu autorizație, și fără”. „Știți cum e la țară...”, a spus edilul.

Situație similară și în Sânnicolau Român, situată la marginea Zonei Metropolitane Oradea: comuna, spune primarul Dumitru Munge (foto), e în plină dezvoltare, a ajuns de la 2.100 de locuitori în 2011 la 2.700 anul trecut, iar în ultimii doi ani „s-au construit 15 case noi”, nu doar 5, câte autorizații de construire a emis primăria. „Oamenii au făcut cum au putut, nu ascund eu mâța în sac, că-i ies ghearele”, a zis edilul, recunoscând diferența dintre scripte și realitate. 

„Cine i-ar mai vota?” 

Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții Oradea, Simion Borș (foto), afirmă că este de competența primăriilor să-i sancționeze pe cei care construiesc fără autorizații, dar primarii „sunt, practic, în conflict de interese”. „Au obligații legale în domeniul construcțiilor, să-i sancționeze pe cei care construiesc fără autorizații, dar cine i-ar mai vota dacă și le-ar exercita?”.

Potrivit șefului ISC, instituția „verifică în principal calitatea construcțiilor realizate în cadrul legal”, în special a celor de utilitate publică și finanțate cu fonduri publice, iar sancționarea construcțiilor neautorizate e strict în sarcina primăriilor. „Singurul nostru instrument legal este amendarea primarilor care nu se îngrijesc ca UAT-urile să aibă PUG-uri și PUZ-uri (n.r. - Planuri Urbanistice Generale și Zonale) și nu-i sancționează pe cei care construiesc neautorizat, și asta dacă primim sesizări”, spune Borș.

Câți edili a amendat anul trecut? Șase, inclusiv pe primărița din Brusturi, prinsă, culmea, că ea însăși construise fără autorizație. Atât doar că amenzile sunt, practic, apă de ploaie - doar 5.000 lei, cu posibilitatea achitării la jumătate din cuantum în 15 zile, deci nu au rol de descurajare. Prin urmare, cercul vicios continuă: primăriile pierd bani la bugetele locale, primarii câștigă alegeri pentru că nu-și „deranjează” alegătorii, cum câștigă și cei care construiesc nelegal... 


„EȘTI FRAIER!”
O lege proastă, greu de schimbat

Fost ministru al Dezvoltării, Cseke Attila (foto) a inițiat un nou Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, tocmai pentru a opri haosul din ultimele trei decenii și construcțiile nelegale. „Sună prost, dar nici nu merită să respecți legea, ești fraier dacă o faci”, spune Cseke, explicând că în prezent oricine construiește nelegal fentează plata către primării a unei taxe de 0,5% din valoarea construcției în cazul caselor și blocurilor de locuit, respectiv 1% din cea a clădirilor comerciale. După 3 ani, în baza unei expertize care atestă că edificiul stă în picioare, proprietarul obține automat „intrarea în legalitate”.

Potrivit noului Cod, intrarea în legalitate s-ar face doar cu condiția ca, în cel mult un an de la edificare, proprietarii să obțină toate actele cerute înainte de construire, să achite o taxă de regularizare de 10 ori mai mare (5% pentru case, 10% pentru clădirile publice) și să achite retroactiv impozitele către primării, în caz contrar edificiile neautorizate urmând să fie demolate. Depus în Senat în aprilie 2023, proiectul este blocat, însă, în Camera Deputaților, decizională, din luna iunie a anului trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?
De ce lasa primaria in noile cartiere de case ca distanta dintre case sa nu permita sa incapa 2 masini si trotuare. Atat de inghesuite sunt de psrca ar fi ceva ghetouri
Postat 19 Ianuarie 2024, 10:02 de Petre93
Mentalitate de ministru udemerist
„Sună prost, dar nici nu merită să respecți legea, ești fraier dacă o faci”, spune Cseke. Ce sa mai zici de cei de sub el.
Postat 18 Ianuarie 2024, 15:20 de Riviera
"Bihorul este singurul județ ..." care a abordat problema construcțiilor ilegale?
Prefectul ăsta-i paralel cu subiectul. Legislația în vigoare îți permite, ca UAT, să demolezi orice construcție neautorizată și care încalcă normele. Uneori, dar foarte rar, cu despăgubire dreaptă dacă e cazul. Prefectul nu trebuie să abordeze primordialitatea ... ci să impună respectarea legii. Liberalul ăsta-i măsărici.
Postat 18 Ianuarie 2024, 12:13 de KP
@Adrian Cris
Verificați PRIMA VILA, cartierul de 20 de case ridicat de Ștefan kopani pe strada Țiglarilor. Primăria Oradea a solicitat deja dărâmarea a aproape jumătate din cartier deoarece nu este conform autorizației de construcție. Informația se poate verifica atât la primărie cât și în procesele de pe portal.just.ro De asemenea se poate verifica motivul pentru care s a refuzat preluarea imobilelor, concret există o autorizație de construcție, dar niciunul din imobile nu respectă deloc ce au declarat inițial la primăria că vor construi.
Postat 18 Ianuarie 2024, 10:02 de continental
cel mai bun ministru...
...pe care l-a dat Bihorul in peste treij' de ani de la "revolutie" ! De-aia nu mai e ministru, pentru ca vroia sa bage noul cod al constructiilor, si "dezvoltatorii" (a se citi "escrocii") n-ar mai putea sa construiasca aiurea cum ii taie capul ! Daca nu se-apuca Cseke sa faca el ordine, era ministru si acum, dar asa, pentru ca e competent si vrea sa puna frana blocurilor ridicate intre case, cartierelor de case fara nici o autorizatie si altor asemenea aberatii, a fost dat jos. Bravo Cseke Attila ! Un ministru din Oradea, de origine maghiara, care a dat lectii "romanilor verzi" din parlament si din gubern ! Pacat ca n-avem numa' din astia ca el, ar fi prea misto tara asta !
Postat 18 Ianuarie 2024, 09:06 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON