URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2015, 17:53

Casă de nebuni: Ministerul pune spitalele să organizeze "Ziua Porţilor Deschise", ca să înlăture "deficienţele din procesul de comunicare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ministrul Nicolae Bănicioiu în concediu şi medicii din spitalele publice de pe teritoriul întregii ţării gata să declanşeze proteste după încadrarea lor în categoria funcţionarilor publici, conducerea Ministerului Sănătăţii a "clocit" o nouă idee.

Spitalele - atât cele de stat, cât şi cele private - sunt puse ca sâmbătă să facă Ziua Porţilor Deschise, pentru a explica "populaţiei realităţile din sistemul sanitar" şi a-i permite chiar "vizitarea unor secţii".

Anunţul a fost făcut prin Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care - la fel ca în întreaga ţară - a trimis spitalelor din judeţ, atât de stat, cât şi private, o circulară în acest sens.

În contextul în care multe spitale din ţară au probleme de ordin juridic cu achiziţia de medicamente după un recent Ordin al ministrului Sănătăţii, iar medicii din unităţile de stat au fost încadraţi în categoria funcţionarilor publici şi, ca atare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că aceştia nu pot primi "plăţi suplimentare şi donaţii de la pacienţi" pentru a-şi rotunji salariile, Ministerul îşi justifică iniţiativa afirmând că un asemenea "eveniment" ar putea rezolva problemele de comunicare dintre medici şi public.

"Multe din problemele semnalate de către cetăţeni la Ministerul Sănătăţii (M.S.) sunt generate în special de deficienţe apărute în procesul de comunicare şi informare dintre personalul medical şi public. M.S. doreşte ca populaţia să cunoască realităţile sistemului sanitar direct de la personalul medical şi vizează stabilirea unor legături mai strânse între cadrele medicale şi public, prin organizarea de evenimente la nivelul unităţilor sanitare", se arată în circulara transmisă de DSP Bihor către spitalele din judeţ şi făcută publică, de asemenea, printr-un comunicat remis redacţiilor presei locale luni dimineaţă.

Este adevărat, în terminologia utilizată în comunicat obligaţia este definită drept recomandare dar, după cum spune un medic contactat de BIHOREANUL, acest cuvânt trebuie citit "ca pe vremuri", ca fiind o sarcină obligatorie.

"M.S. a recomandat tuturor unităţilor sanitare (cu excepţia celor cu risc de transmitere a bolilor infecto-contagioase) să organizeze în data de 22 august 2015 "Ziua Porţilor Deschise". În urma transmiterii recomandării către toate spitalele din judeţul Bihor şi-au exprimat disponibilitatea şi posibilitatea pentru organizarea evenimentului menţionat un număr de şase spitale", se arată în comunicarea DSP Bihor remisă presei.

Conform acesteia, modul de desfăşurare a evenimentului constă în "prezentarea unităţii, serviciilor medicale oferite, documentelor necesare efectuării unui serviciu medical", precum şi într-un "circuit de vizită în câteva secţii" pentru persoanele curioase.

Orarul Zilei Porţilor Deschise a şi fost stabilit, după cum urmează: la Spitalul Clinic Municipal Dr Gavril Curteanu între orele 10-14,  Spitalul Pelican din Oradea între 12-14, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix între 9-12, Spitalul Orăşenesc Aleşd 8-14 (dar personalul acestuia va face şi "prezentare aparatură"), Spitalul Orăşenesc Ştei între orele 9-12, ba chiar şi Spitalul de Psihiatrie Nucet între 13-18.

"Noi am răspuns DSP că avem tot timpul porţile deschise. Dacă trebuie organizat un eveniment oficial, ne conformăm", a declarat BIHOREANULUI managerul celui mai mare spital din judeţ, dr. Gheorghe Carp.

Alţi medici spun, însă, că noua sarcină fixată de Ministerul Sănătăţii nu este altceva decât "evitarea discutării adevăratelor probleme ale sistemului sanitar", precum salarizarea medicilor şi asistentelor, relaţia dintre personalul medical şi angajatori, insuficienţa ori risipa fondurilor destinate sănătăţii, nedecontarea de către CAS a tuturor tratamentelor oferite pacienţilor şamd.

"Procedăm ca înainte de 1989. Ca să nu mai fie timp pentru discutarea problemelor reale, organizăm un fel de Cântarea României. Nu era de ajuns că din cauza crizei de personal medicii din spitale sunt suprasolicitaţi, acum mai trebuie să şi participe într-o zi de sâmbătă la tot felul de activităţi heirupiste", a declarat un medic, solicitând ca numele să nu-i fie dat publicităţii.

"S-a întrebat vreun deştept de la Minister dacă pacienţii acceptă să fie deranjaţi prin asemenea vizite pe care trebuie să le facem şi prin secţii, inclusiv într-un spital de psihiatrie?", s-a întrebat, retoric, medicul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Game over?
O sa ne lase sa ne jucam si noi cu injectiile,granulele si bisturiele?
Postat 17 August 2015, 21:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON