Avertismentul preşedintelui Klaus Iohannis adresat românilor din străinătate, că dacă vin în ţară vor fi închişi în carantină, n-a valorat nici cât o ceapă degerată. Ba dimpotrivă, mulţi dintre aceştia râd de autorităţi în gura mare.
BIHOREANUL a vizitat vama Borş într-o dimineaţă când sute de "repatriaţi" se întorceau din Vest, exasperându-i pe membrii "comitetului de primire" format din reprezentanţii mai multor instituţii. "Mi-era dor de România! Am venit să-i aducem lu’ Iohannis valută!", rânjeau doi tineri îmbrăcați colorat.
"Se poartă îngrozitor", spun angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, întăriţi de poliţiştii şi jandarmii care îi păzesc în centrele de carantină: "Sunt foarte obraznici". "Au pretenţii pe care nu le putem satisface", zic şi primarii de comune, obligaţi să-i hrănească pe cei ieşiţi din carantină şi intraţi în izolare la domiciliu.
Pe "căprării"
Seară de seară, la frontiera austro-ungară, sute de maşini cu cetăţeni români aşteaptă undă verde pentru a-şi putea continua deplasarea spre România, pe un coridor "umanitar" stabilit de diplomaţi. Majoritatea sunt înmatriculate în Marea Britanie şi în Irlanda şi aproape toate sunt pline ochi cu urmaşii celor care acum trei decenii erau acuzaţi că ar fi mâncat lebedele din Viena. Poate pe drept, poate nu, dar dimineaţa, când toţi aceştia ajung în Borş, personalul din vamă e tentat să creadă că n-au fost invenţii.
Fiecare maşină e verificată om cu om, dar bagajele nu prea, a explicat miercurea trecută BIHOREANULUI un poliţist de frontieră. Motivul e lesne de înţeles: pentru reducerea riscurilor unor eventuale contaminări cu coronavirus. Şi, oricum, conţinutul nu pare dubios, cele mai multe sunt boarfe aruncate în dezordine pe banchete, sub lunetă, în portbagaj.
Ordinele sunt clare: trebuie identificaţi cei care sunt din Bihor şi care din alte judeţe. Bihorenii sunt expediaţi cu Poliţie şi Jandarmerie în centrele de carantină din jurul Oradiei, iar ceilalţi, în coloane de câte 4-6 maşini, escortaţi până la Piatra Craiului, de unde sunt preluaţi de poliţiştii şi jandarmii clujeni. Mai greu e de basarabeni. Miercurea trecută, trei maşini cu cetăţeni ai Republicii Moldova aşteptau de 4 ore formarea unei coloane separate...
"Le-aş confisca banii"
Până să fie expediaţi, repatriaţii trebuie să completeze chestionare privind zonele de provenienţă. "La început aproape toţi veneau din Italia, sezonieri sau persoane concediate de angajatori din cauza crizei. De vreo două săptămâni, majoritatea vin din Marea Britanie şi Irlanda", explică reporterului angajaţii DSP Bihor. Echipaţi în combinezoane de protecţie, sanitarii au sarcina de a le lua declaraţiile, în corturi anume amenajate, şi de a le face un triaj sumar, măsurându-le temperatura.
"Cam 95-98 la sută sunt romi şi au un comportament îngrozitor. Se înghesuie, se bagă în tine, fac gălăgie, nu ascultă, trebuie să le zici un lucru şi de zece ori. Când îi pui să completeze chestionarele îţi dai seama că sunt analfabeţi", spune un sanitar. "Nici nu pricep de ce sunt puşi să dea declaraţii, unii nu se ştiu semna, mai ales femeile".
Bărbaţii sunt plini de fudulie. "Amestecă cuvinte în română şi în engleză, se laudă cu maşinile, chiar dacă unele sunt vechituri, cu banii... Sincer, eu i-aş confisca. La cât sunt de nesimţiţi, ar putea să-şi plătească singuri carantina", zice un angajat DSP.
Şi ei sunt ai noştri
"Toţi sunt cetăţeni români!", e răspunsul elegant al unui poliţist pe care reporterul l-a întrebat despre ponderea minoritarilor.
Dacă omul legii este obligat să-şi păstreze calmul, poate şi ca să nu fie acuzat de discriminare, nu acelaşi lucru se poate spune însă despre "clienţii" pe care trebuie să-i ţină în frâu. "Am venit să-i aducem valută lu’ Iohannis", zice un bărbat despre motivul care l-a întors în ţară. "La Londra nu mai aveam ce face, nu mai aveam ce munci acolo", susţine el, deşi nu prea pare chiar un om al muncii.
BIHOREANUL a prins şi formarea unui convoi către Cluj, format exclusiv din romi. Fericiţi că li s-a dat drumul, se purtau ca suporterii ce sărbătoreau pe vremuri o victorie a Naţionalei de fotbal, cu chiuituri şi claxoane. Doar drapelul tricolor le mai lipsea pe portiere...
"Eşti şmecher?"
Cel mai vechi centru de carantină amenajat în Bihor este hotelul Iris din Şoseaua Borşului, unde este cazată în prezent a doua tură de "stranieri". Primii au fost "italieni", iar după "externarea" acestora, clădirea a fost dezinfectată şi din nou populată, de data asta cu "engleji" şi "irlandeji".
Majoritatea, a aflat chiar de la ei BIHOREANUL, sunt din Batăr, Talpoş, Ciumeghiu şi Ghiorac. Doar unul mai pontos a pretins că e din "comuna Oradea" şi că s-a întors "din America". "Eşti şmecher?", întreabă reporterul, iar răspunsul vine prompt şi sigur: "Da, da!". "Trebuie să ne cereţi voie să ne filmaţi!", mai strigă un bărbat, în timp ce altul, dimpotrivă, cere cu îndrăzneală să fie "dat la televizor, să ne vadă familia".
Jandarmii spun că în general locatarii sunt mulţumiţi şi niciunul n-a încercat să fugă. "E normal, pe undeva. Primesc trei mese pe zi, au televizoare, internet, tot ce le trebuie. Dar se plictisesc şi când văd o faţă nouă se "leagă" de ea...", relatează un om în uniformă.
"Mangiare!"
În centrul de carantină din internatul Colegiului Tehnic Constantin Brâncuşi (închis între timp de DSP Bihor) "oaspeţii" nu sunt aşa mulţumiţi. În primul rând, nu stau doar câte doi în camere, ci câte 4-5 ("five person", cum zicea unul), şi nu au televizoare. Iar despre hrană, deşi este preparată la Select, se plâng că nu ajunge fierbinte.
Şi aici oamenii stau la ferestre mai tot timpul, iar între mese se "hârâie" unii pe alţii. Strigă "Mangiare! Mangiare", cu toate că niciunul nu e venit din Italia, ci toţi din Irlanda, şi "Vreau acaaaasă! Vreau acaaasă!".
Când apare un străin în zonă, se laudă imediat cu banii şi cu maşinile. "Am 10.000 de euro... De lire!", pretinde un bărbat, susţinând că a făcut bani lucrând la o spălătorie auto. "Uite, Passatu’ ăla alb îi a’ meu!", zice el, în timp ce un altul se făleşte cu un BMW destul de nou, iar un altul cu un "Merţan". "Numa’ maşini de firmă!", laudă unul întregul "show-room", adăugând patriotic "Trăiască România!".
"Sunt liniştiţi numai când mănâncă, în rest n-au stare", explică jandarmul pus să păzească uşa de acces în clădire şi parcarea.
Liniştiţi cu mâncare
Când le expiră termenul de carantină, repatriaţii ajung în satele de baştină, unde grija lor o preiau primăriile. În Ineu, de pildă, Primăria monitorizează 104 romi întorşi din Marea Britanie şi Irlanda, iar edilul Dumitru Togor se aşteaptă să mai vină un val până de Paşti. "Deocamdată n-au creat probleme, zilnic îi verifică poliţiştii. Sigur, ei n-ar sta acasă, dar dacă Poliţia este mereu pe capul lor, dacă m-am dus şi eu între ei, cu autoritate, au ascultat", spune primarul, adăugând că, deocamdată, nici unul n-a fost confirmat cu coronavirus.
Asta, spre deosebire de cei din cartierul Obor din Aleşd, unde săptămâna trecută a circulat zvonul că 40 de ţigani ar fi pozitivi. "Avem vreo 1.800 de minoritari romi, dar nici unul nu a fost găsit bolnav", spune primarul Ioan Todoca (foto).
Pentru a-i ţine liniştiţi, Consiliul Local a aprobat o normă de hrană de 16,60 lei/zi/persoană. "La început le-am dat mese calde de la cantina Primăriei, dar nu mai făceam faţă. Acum le facem pachete de la Metro. Făină, mălai, conserve, pateu, pâine...".
Patru duşi cu izoleta
Primarul din Tinca, Teodor Coste (foto), are şi el în grijă 1.600 de minoritari, cărora le asigură pachete în valoare de 15 lei/zi. Aici, însă, din colonia de ţigani, patru au fost găsiţi cu coronavirus şi duşi la Oradea, în Spitalul Municipal, cu izoleta SMURD. "Unul venise din Scoţia, trei din Anglia". 24 de ore din 24, prin Tinca patrulează Poliţia, iar până acum 15 recalcitranţi prinşi că au încălcat regulile au fost amendaţi.
La Batăr, de asemenea, Primăria monitorizează 1.900 de romi, după ce cam 700 au revenit în ultimele două săptămâni din străinătate. "Slavă Domnului, nu ne fac probleme, iar Poliţia şi angajaţii unei firme de pază patrulează 24 de ore din 24. Atât numai că strigă tot timpul după mâncare. Le-am aprobat normă de hrană, le ducem inclusiv carne, lapte, săpun, dar ei ne cer şi ţigări, ciocolată, suc... Le-am spus că, atunci când o să le ducem ciocolata, o să primească şi sucul", povesteşte primarul. Mai pe româneşte, la Paştele Cailor...
11 CENTRE DE CARANTINĂ
Costuri de peste 1 million de euro
BIHOREANUL a aflat că, la finele săptămânii trecute, în judeţ funcţionau 11 centre de carantină, la hotelurile Iris, Magnific I şi Magnific II (Şoseaua Borşului), pensiunea Salomi (şoseaua de centură), hotelul ABA Crişuri (Băile Felix), hotelul Ceres şi sanatoriul Neuro pentru Copii din Băile 1 Mai, Vila Sântana (Sânmartin), hotelurile Crişana şi Mureşul (Băile Felix), precum şi internatul Brâncuşi din Oradea (Ioşia). Centrele totalizau sâmbătă 1.361 de persoane.
Toate structurile de cazare (cu excepţia internatului şi a hotelului ABA Crişuri) au fost închiriate de DSP Bihor şi toate la preţul maxim, de 300 lei/zi/persoană (230 lei cazare, 70 lei masa). "Este un adevărat dezmăţ. A existat o singură ofertă cu 90 lei/zi, dar când proprietarul spaţiului a aflat că la toţi se dă preţul maxim, a modificat-o şi el la 300 lei/zi", afirmă o sursă a BIHOREANULUI.
Până în prezent peste un milion de euro s-a cheltuit în Bihor numai pentru cazarea şi hrana furnizată în centrele de carantină. "Unii locatari sunt vechi clienţi ai Poliţiei, câţiva sunt în sevraj, în lipsă de droguri, iar unii au pretenţii pentru regim alimentar special, minţind că au probleme medicale. Dar vor, culmea, numai alimentaţie bogată în carne, de preferinţă din porc", susţin sursele. Dacă-i ospăţ, şi încă gratis, ospăţ să fie!...
Vezi mai jos videoreportaj!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.