URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2018, 08:02

Căpuşe de Binş: Cum au dovedit procurorii că primarul de Beiuş plătea din bani publici benzina pentru VIP-urile urbei

Căpuşe de Binş: Cum au dovedit procurorii că primarul de Beiuş plătea din bani publici benzina pentru VIP-urile urbei PRIMĂRIE CU GHINION. Exclus din PSD în 2012 fiindcă pactizase cu primarul PNL-ist de atunci, Adrian Domocoş, în schimbul postului de director la Edilul Beiuş, Petru Mlendea-Căluş (foto), a condus firma de salubrizare locală până în 2016, când tot Domocoş l-a împins candidat la Primărie în locul său, fiindcă el fusese condamnat şi îi era interzis să mai deţină funcţii publice. Urmând pilda înaintaşilor Octavian Codreanu, Nicu-Silviu Odobasianu şi Adrian Domocoş, toţi condamnaţi penal, Mlendea a ajuns, la rându-i, inculpat. Ca şi cum asta ar fi în "fişa postului" la Primăria Beiuş...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Semnate şi parafate cu ştampila societăţii de salubrizare a municipiului Beiuş, Edilul SA, bileţelele pentru combustibilul "de protocol" plecau fără număr spre benzinăria cu care aceasta avea contract de furnizare. Hârtiuţele erau completate olograf - "cantitatea de combustibil x în litri, inginer Mlendea-Căluş Petru" - şi apoi erau ataşate la facturile pe care pompagiii le returnau spre decontare. Totul pe spinarea beiuşenilor!

Aşa reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului Beiuş pe numele primarului Petru Mlendea-Căluş, acuzat că pe vremea când conducea societatea Edilul, îşi alimenta maşina proprie, dar şi pe cele ale altor VIP-uri locale, din bani publici. BIHOREANUL vă prezintă detalii exclusive din actul de inculpare, care dezvăluie şi alte matrapazlâcuri rămase încă în atenţia procurorilor, unul vizându-l pe cel mai penal primar pe care l-a avut vreodată Beiuşul, Adrian Domocoş.

Reţeta de fraudă

Rechizitoriul trimis instanţei de judecată pe 17 octombrie 2018 descrie în detaliu modul în care, cât timp a fost director la Edilul, Petru Mlendea-Căluş îşi obliga subalternii să umfle consumul parcului auto al societăţii pentru a acoperi gaura provocată prin reorientarea combustibilului oferit mai-marilor oraşului.  

Ştabii beiuşeni mergeau la benzinărie cu bileţele completate de mână şi semnate de Mlendea, având înscrise cantitatea de carburanţi şi o parafă a societăţii de salubrizare. Pompagiii preluau biletul, alimentau maşina, iar apoi ataşau hârtia la factura emisă lunar către Edilul, spre decontare.

Pentru a ascunde "protocoalele", angajaţii firmei înscriau combustibilul în fişele de consum ale maşinilor şi utilajelor acesteia. Au existat mai multe modalităţi de falsificare a foilor de parcurs, spun procurorii. Pe de o parte, se umflau cantităţile cu care erau alimentate utilajele în aceleaşi zile cu maşinile VIP-urilor, iar pe de altă parte se falsificau foi de parcurs pentru vehiculele care nici măcar nu ieşeau din garaj.

Fripturişti de Binş

Cine erau beneficiarii? În primul rând Mlendea, zic anchetatorii, care îşi alimenta astfel propriul Opel Astra, înmatriculat pe firma Mlenda Dent, în care este unic asociat. Bileţele de protocol au primit, însă, şi Remus Ganea, preşedintele clubului de fotbal Bihorul Beiuş, cântăreţul de muzică populară Claudiu Borza, dar şi fostul primar liberal Adrian Domocoş, fratele şi mama acestuia. Domocoşii făceau nu doar plinul autoturismului, ci încărcau motorină şi în canistre, transferând-o apoi în utilajele agricole ce lucrau terenurile familiei.

Potrivit rechizitoriului, Claudiu Borza a recunoscut că vreme de trei ani, în perioada 2013-iunie 2016, şi-a alimentat în acest fel toate cele trei maşini - un Seat, un Volkswagen Sharan şi un Mercedes.

Remus Ganea, preşedintele FC Bihorul Beiuş, deţinut - la fel ca Edilul SA - de Consiliul Local Beiuş, a recunoscut şi el că, din februarie până în iunie 2016 şi-a alimentat autoturismul Kia pe banii beiuşenilor, dar a pretins că a făcut-o la indicaţia primarului de atunci, Adrian Domocoş, pentru deplasări în interesul clubului. Procurorii au dovedit, însă, că fostul fotbalist minţea. "Inculpatul s-a deplasat cu autoturismul în interes de serviciu, însă toate cheltuielile de deplasare i-au fost decontate (şi de club – n.r.)", arată rechizitoriul. Pe româneşte, Ganea "căpuşa" de două ori...

Penalul, tot penal

Cele mai multe alimentări le-a făcut, spun procurorii, ex-primarul Adrian Domocoş şi familia acestuia, inclusiv după data de 25 iunie 2015, când a scăpat de arestul la domiciliu impus în dosarul în care este judecat şi în prezent pentru că a obţinut de la Episcopia Greco-Catolică un spaţiu comercial pe o chirie modică, promiţând că în schimb va favoriza biserica la taxarea clădirilor.

În condiţiile în care deja era condamnat într-un dosar de corupţie şi anchetat în altele două, Domocoş n-a avut nicio jenă să se conecteze la "pompa" Edilul, motiv pentru care acum a fost inculpat şi în dosarul "Motorina", alături de fratele său, Gabriel Domocoş, de Remus Ganea, şi de Claudiu Borza, pentru complicitate la delapidare.

Fostul manager al Edilul SA, actualul primar Mlendea, a fost inculpat pentru delapidare, fals intelectual şi instigare la fals intelectual, toate în formă continuată, iar odată cu el procurorii i-au trimis în judecată şi pe doi dintre foştii subalterni care au măsluit documentele societăţii, Gheorghe Buha şi Emil Oaie, şefii atelierului transporturi, acuzaţi de fals intelectual în formă continuată.

Oaie abia a fost eliberat condiţionat din Penitenciar astă-primăvară, după ce şi-a ispăşit o parte din pedeapsa de 4 ani şi 2 luni încasată ca şef al Serviciului Investiţii al Primăriei, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri în celebrul dosar "Top Construct", derulat pe vremea când Beiuşul îl avea ca primar pe PSD-istul Nicu-Silviu Odobasianu, condamnat şi el la 4 ani şi 2 luni de închisoare.

Dosar din dosar

Căutat de BIHOREANUL imediat după ce dosarul "Motorina" a fost trimis în faţa instanţei, primarul Petru Mlendea-Căluş a refuzat să facă declaraţii, susţinând doar că este nevinovat şi va dovedi acest lucru în faţa judecătorilor. "Pot să vă spun că eu nu am băgat în buzunar niciun leu, niciodată", a zis fostul şef al Edilul, ca şi cum combustibilul cu care îşi alimenta maşina proprie şi pe cele ale prietenilor l-ar fi plătit din leafă, nu din taxele de salubrizare percepute de la locuitorii urbei.

Ceea ce n-a amintit, însă, Mlendea este că, pentru recuperarea prejudiciului estimat la 79.000 lei, procurorii i-au pus deja sechestru pe avere şi au declanşat o nouă anchetă împotriva lui, vizând tot perioada în care a condus societatea Edilul, pentru angajarea ilegală, fără concurs, a trei persoane în funcţii de conducere - Mircea Boloş, Emil Oaie şi Irina Borza, cea din urmă fiind jurista societăţii de salubrizare şi soţia folcloristului aflat pe "lista de protocol". O mare familie a Binşului, după cum se vede...


PENAL NON-STOP
Domocoş, din nou în anchetă

Adrian Domocoș, fostul primar al municipiului BeiușOdată cu dosarul "Motorina" înaintat acum instanţei de procurorii Parchetului Beiuş, în care fostul primarul liberal Adrian Domocoş (foto) este inculpat pentru complicitate la delapidare, pe numele acestuia a fost deschisă încă o anchetă, pentru abuz în serviciu, deoarece în perioada 2012-2016 ar fi folosit în interes personal autoturismul de serviciu.

Conform procurorilor, în perioada respectivă Domocoş avea nu mai puţin de patru maşini: un Volkswagen Golf, un Mitsubishi L200, un Land Rover Discovery şi o Skoda Octavia. Investigaţia este la început, procurorii cerând Primăriei Beiuş să le comunice toate actele legate de deplasările pe care Domocoş le-a făcut în perioada când era primar şi sumele încasate aferent acestora.

Între timp, condamnat deja la 2 ani şi 1 lună cu suspendare în dosarul "Top Construct", firma care în 2007-2008, când primar era Nicu-Silviu Odobasianu, a încasat peste 2 milioane lei pentru lucrări neexecutate, Domocoş este judecat şi în dosarul Unicarm, alături de milionarul sătmărean Vasile Lucuţ, care l-ar fi mituit cu 59.000 lei ca să-i permită construirea unui magazin fără autorizaţie.

De asemenea, liberalul a încasat în primă instanţă 7 ani de închisoare pentru că a pretins şi primit de la Episcopia Greco-Catolică un spaţiu comercial în schimbul promisiunii că va scuti de impozite clădirile Protopopiatului Beiuş, apelul fiind judecat în prezent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON