URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2023, 09:55

Campioana olimpică Ana Maria Popescu ține o conferință la Oradea: „Excelența în performanță și stilul de viață sănătos”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul proiectului „Tipografia de idei”, orădenii sunt invitați duminică, la ora 13, la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a asista la conferința „Excelența în performanță și stilul de viață sănătos”, care va fi susținută de campioana olimpică la scrimă Ana Maria Popescu (Brânză). 

Conferința se va ține la finalul crosului MȚC, al cărui traseu trece prin dreptul mai multor muzee și se încheie în grădina de pe strada Armatei Române nr. 1. 

„Ana Maria Brânză a început să învețe artele scrimei la vârsta de numai 10 ani, la Clubul Sportiv Școlar nr. 3 - Steaua București. Deși floreta este arma tradițională de învățare, a ales într-un final spada, pentru că era singurul instrument pentru stângaci. Ana Maria Brânză a devenit campioana României după doar șapte luni de antrenamente”, au transmis organizatorii. 

Tot ei subliniază cariera impresionantă a Anei Maria Brânză, desemnată în mai multe sezoane cea mai bună spadasină a lumii. Ea a cucerit două medalii de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) și Tokyo (2020), ambele la invidivual, o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016 (cu echipa), două medalii de aur la campionatele mondiale de la Paris (2010) şi Catania (2011), argint la Moscova (2015), 7 medalii de aur, individuale sau pe echipe la campionate europene desfăşurate în perioada 2006-2016. Intrarea la conferință este gratuită. â

Pe de altă parte, cu o zi mai devreme, MȚC va găzdui o altă conferință, susținută de Viorel Ilișoi, scriitor și jurnalist. Conferința „Despre viața cotidiană” va avea loc sâmbătă, de la ora 14, și va fi moderată de jurnalistul Florin Mihalca. 

Viorel Ilișoi debutează ca ziarist în primele zile ale anului 1990 și scrie, pe rând, la Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998-2003), Cotidianul (2004-2009) și Jurnalul Național (2009 – 2014). „În anul 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea în Jurnalul Național, în foileton, a romanului „Paișpe”, inspirat din această experiență (57 de episoade)”, transmit reprezentanții MȚC. 

De-a lungul carierei, el a adunat mai multe premii atât pentru articolele sale jurnalistice, cât și pentru proză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON