URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2022, 10:55

Camerele de supraveghere, anchetele penale și procesele civile

Camerele de supraveghere, anchetele penale și procesele civile foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămânile trecute a fost reflectat în presă un caz din Oradea în care, deşi o persoană sunase la 112, anunţând că i-a fost furat portmoneul şi relatând că momentul a fost surprins pe camerele de supraveghere din magazin, Poliţia a refuzat să intervină, cu motivarea că nu se poate face nimic în lipsa unei sesizări scrise. Pe bună dreptate, victima a reclamat viteza de reacţie a "oamenilor legii".

Pornind de la această situaţie reală, urmează să arătăm că, în realitate, imaginile surprinse de o cameră de supraveghere aflată fie pe domeniul public, fie în dotarea unei persoane private pot constitui atât probe într-un proces penal sau civil, cât şi temei pentru intervenţia organelor statului.

În primul rând, în cazul unor infracţiuni, imaginile pot constitui probe ori indicii temeinice pentru organele de urmările penală pentru a administra mijloace de probă pentru dovedirea stării de fapt înregistrate de camera respectivă - spre exemplu, imaginile pot arăta prezenţa în zonă a altor persoane care pot fi audiate ca martori în dosarul penal.

Până la probe, însă, atitudinea Poliţiei din cazul prezentat în presă este nelegală şi de neînţeles pentru cetăţeanul plătitor de taxe. Ce s-ar fi întâmplat, oare, dacă femeia reclama un viol? I s-ar fi spus să aştepte finalizarea "problemei" şi , după aceea, să vină la "Miliţie" pentru a face plângere? Este clar că, deşi legea este modernă, atitudinea slujbaşilor statului lasă mult de dorit.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere pot fi folosite şi pentru întocmirea unor procese-verbale de contravenţie, în aproape orice domeniu. O excepţie notabilă este domeniul rutier, unde codul cere ca orice contravenţie să fie constatată fie de agent, personal, fie prin mijloace tehnice certificate sau omologate, ceea ce nu este cazul camerelor de supraveghere, cel puţin nu deocamdată.

În toate domeniile în care nu există o astfel de interdicţie, nimeni nu împiedică agentul constatator să producă probe pe baza imaginilor surprinse de camere.

În fine, trebuie remarcat că în procesele civile, codul de procedură civilă prevede că pot constitui mijloc de probă fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum şi alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obţinute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri.

Or, cât timp imaginile sunt obţinute de camere amplasate în locuri publice, este greu de demonstrat că s-a încălcat legea sau bunele moravuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Interesant…
Se aplica aleatoriu? Adica ala de a aruncat gunoiu la tomberon pe Lazar, automat a fost identificat ca posesor de contract (de parca ar fi avut vreo relevanta). Acolo nu a fost nevoie de martor constatator? Aia ar fi o contraventie ce cu drag as contesta-o. Nu de alta, dar cosurile stradale sunt de decor?
Postat 19 Noiembrie 2022, 14:27 de User anonimizat
Persoana nu s-a adresat cui trebuie!
Daca-l suna pe beizadeaua chimistilor se rezolva un-doi! Ala se stie cu camerele, le dadea lectii fetelor si baietilor lui Hanis! https://www.g4media.ro/exclusiv-victor-micula-si-patru-politisti-din-oradea-dosar-penal-pentru-scene-incredibile-micula-jr-ar-fi-participat-la-o-perchezitie-a-politiei-si-avea-acces-la-bazele-de-date-mai.html
Postat 18 Noiembrie 2022, 14:19 de pinonel
Ei interpretează legea cum vor
Atunci de ce intr-un accident mi--au cerut sa le dau imaginile de pe dashcam? Ce au facut cu ele e ilegal si contrar legii, nu? Legea e interpretabila pentru ca tot ei zic, ca accepta si se bazeaza si pe alte probe decat "simțurile ajentului" care pot usura ancheta. Dar cand le da denlucru, atunci nu se mai aplica... Logic, nu?
Postat 18 Noiembrie 2022, 12:39 de poiu
de stiut
da....pot fi, pot constitui, atentie la particula POT. nu e sigur ca sunt sau ca sunt acceptate. "neînţeles pentru cetăţeanul plătitor de taxe" asta e un pic.....a.k.a. cel ce nu plateste taxe? cum e?. Dar nah. Dura ...sed... .
Postat 18 Noiembrie 2022, 12:02 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON