URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
18 Noiembrie 2022, 10:55

Camerele de supraveghere, anchetele penale și procesele civile

Camerele de supraveghere, anchetele penale și procesele civile foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămânile trecute a fost reflectat în presă un caz din Oradea în care, deşi o persoană sunase la 112, anunţând că i-a fost furat portmoneul şi relatând că momentul a fost surprins pe camerele de supraveghere din magazin, Poliţia a refuzat să intervină, cu motivarea că nu se poate face nimic în lipsa unei sesizări scrise. Pe bună dreptate, victima a reclamat viteza de reacţie a "oamenilor legii".

Pornind de la această situaţie reală, urmează să arătăm că, în realitate, imaginile surprinse de o cameră de supraveghere aflată fie pe domeniul public, fie în dotarea unei persoane private pot constitui atât probe într-un proces penal sau civil, cât şi temei pentru intervenţia organelor statului.

În primul rând, în cazul unor infracţiuni, imaginile pot constitui probe ori indicii temeinice pentru organele de urmările penală pentru a administra mijloace de probă pentru dovedirea stării de fapt înregistrate de camera respectivă - spre exemplu, imaginile pot arăta prezenţa în zonă a altor persoane care pot fi audiate ca martori în dosarul penal.

Până la probe, însă, atitudinea Poliţiei din cazul prezentat în presă este nelegală şi de neînţeles pentru cetăţeanul plătitor de taxe. Ce s-ar fi întâmplat, oare, dacă femeia reclama un viol? I s-ar fi spus să aştepte finalizarea "problemei" şi , după aceea, să vină la "Miliţie" pentru a face plângere? Este clar că, deşi legea este modernă, atitudinea slujbaşilor statului lasă mult de dorit.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere pot fi folosite şi pentru întocmirea unor procese-verbale de contravenţie, în aproape orice domeniu. O excepţie notabilă este domeniul rutier, unde codul cere ca orice contravenţie să fie constatată fie de agent, personal, fie prin mijloace tehnice certificate sau omologate, ceea ce nu este cazul camerelor de supraveghere, cel puţin nu deocamdată.

În toate domeniile în care nu există o astfel de interdicţie, nimeni nu împiedică agentul constatator să producă probe pe baza imaginilor surprinse de camere.

În fine, trebuie remarcat că în procesele civile, codul de procedură civilă prevede că pot constitui mijloc de probă fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum şi alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obţinute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri.

Or, cât timp imaginile sunt obţinute de camere amplasate în locuri publice, este greu de demonstrat că s-a încălcat legea sau bunele moravuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Interesant…
Se aplica aleatoriu? Adica ala de a aruncat gunoiu la tomberon pe Lazar, automat a fost identificat ca posesor de contract (de parca ar fi avut vreo relevanta). Acolo nu a fost nevoie de martor constatator? Aia ar fi o contraventie ce cu drag as contesta-o. Nu de alta, dar cosurile stradale sunt de decor?
Postat 19 Noiembrie 2022, 14:27 de CT
Persoana nu s-a adresat cui trebuie!
Daca-l suna pe beizadeaua chimistilor se rezolva un-doi! Ala se stie cu camerele, le dadea lectii fetelor si baietilor lui Hanis! https://www.g4media.ro/exclusiv-victor-micula-si-patru-politisti-din-oradea-dosar-penal-pentru-scene-incredibile-micula-jr-ar-fi-participat-la-o-perchezitie-a-politiei-si-avea-acces-la-bazele-de-date-mai.html
Postat 18 Noiembrie 2022, 14:19 de pinonel
Ei interpretează legea cum vor
Atunci de ce intr-un accident mi--au cerut sa le dau imaginile de pe dashcam? Ce au facut cu ele e ilegal si contrar legii, nu? Legea e interpretabila pentru ca tot ei zic, ca accepta si se bazeaza si pe alte probe decat "simțurile ajentului" care pot usura ancheta. Dar cand le da denlucru, atunci nu se mai aplica... Logic, nu?
Postat 18 Noiembrie 2022, 12:39 de poiu
de stiut
da....pot fi, pot constitui, atentie la particula POT. nu e sigur ca sunt sau ca sunt acceptate. "neînţeles pentru cetăţeanul plătitor de taxe" asta e un pic.....a.k.a. cel ce nu plateste taxe? cum e?. Dar nah. Dura ...sed... .
Postat 18 Noiembrie 2022, 12:02 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5904 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON