Librăria Humanitas din Oradea a găzduit, marţi după-amiază, lansarea noului număr al revistei de cultură "Familia", care include un interviu cu solistul apreciatei trupe orădene Celelalte Cuvinte, Călin Pop, realizat de jurnalistul și cronicarul Lucian Cremeneanu. Prezent la eveniment, rockerul a oferit asistenței în dar melodia „Dacă vrei”, interpretată la chitară acustică.
Muzică şi aristocraţie
Redactorul-șef al revistei, Mircea Pricăjan (foto jos), în rol de moderator al discuției, a explicat că interviul cu Călin Pop era planificat încă de acum trei ani, iar apariţia acestuia este firească.
„Acum trei ani şi ceva, când am pornit noi conceptul acestei noi serii, am făcut o listă cu câteva lucruri pe care voiam să le facem şi între ele era şi acest interviu. Călin Pop se confundă cu Oradea, mi se pare că e un brand al oraşului, la fel cum este şi revista Familia. Alăturarea dintre cei doi e firească", a spus Pricăjan.
Discuţia dintre Lucian Cremeneanu şi Călin Pop a durat trei ore, iar cititorii interviului vor putea descoperi detalii despre cariera îndelungată şi evoluţia artistică a trupei înfiinţate în 1981 sau aspecte mai puţin cunoscute despre artistul Călin Pop.
„Am încercat să fac un echilibru între formaţie și artist, între artist şi om, şi între o discuţie foarte serioasă şi muzicală pentru un artist atât de reprezentativ pentru Oradea şi un om care are o mulţime de întâmplări normale și fireşti, cum ar fi, de exemplu, să fie confundat cu Cristi Minculescu în pădure la Felix. Am încercat să îi pun şi întrebări puţin mai indiscrete, pentru că ştiţi foarte bine că un artist are foarte multe lucruri şi de arătat, şi de ascuns. Există momente delicate în viaţa unei formaţii, în viaţa unui artist, şi am încercat să vorbim un pic şi despre ele, fără să ne julim la orgoliu", a mărturisit Lucian Cremeneanu (foto), amintindu-şi că primul interviu pe care artistul i l-a acordat a fost cu 30 de ani în urmă.
La rândul său, protagonistul interviului, Călin Pop (foto jos), s-a arătat mulţumit de rezultat și a vorbit despre "aristocraţia" trupei, făcând referire la citatul extras pe coperta revistei: „Celelalte Cuvinte e un fel de aristocraţie în rockul românesc".
„Cred că aristocraţia noastră ne-a atras spre aristocraţia revistei. Sunt concerte, mergi în anumite medii şi la un moment dat doreşti să te înalţi acolo unde tinzi. (...) Am simţit că va fi un interviu interesant", a spus artistul.
„În acelaşi timp aş putea spune că Lulu (n.r. - Lucian Cremeneanu) este un mare hoţoman, într-un sens pozitiv. El mă cunoaşte foarte bine şi ştie să îmi paseze mingile ca eu să povestesc. Este ca o joacă între doi oameni se cunosc foarte bine. Altcineva nu ar fi reuşit să facă interviul în acest fel şi să mă stârnească să dezvălui mici indiscreţii sau alte chestii. În lumea de azi, oamenii sunt curioşi să vadă ce face omul pe lângă muzică", a afirmat Călin Pop.
Evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă prietenească, iar în final Călin Pop și-a încântat auditoriul cu interpretarea, la chitară acustică, a celebrei piese a trupei orădene Celelalte Cuvinte, „Dacă vrei”.
Orădeni, dar nu provinciali
Pe de altă parte, în cadrul aceluiași eveniment, Miron Beteg (foto jos), parte din colegiul de redacție al Revistei Familia, a descris succint activitatea din ultimele şase luni, ce a inclus publicarea interviurilor-eveniment cu scriitorii Mircea Cărtărescu şi Veronica D. Niculescu sau organizarea unor întâlniri cu publicul ale scriitorilor Ana Blandiana, Ioana Nicolae şi Mircea Cărtărescu, dar şi lansări de carte ale unor scriitori precum Iulian Tănase, Maria Orban sau Daniela Raţiu.
"Suntem în acest moment una dintre cele mai importante reviste de cultură din ţară. Nu suntem încă un etalon, dar suntem în proximitatea lui şi, mai mult, am reuşit să rămânem orădeni, fără a deveni provinciali", a spus Miron Beteg, adăugând că Oradea a ajuns şi prin revista Familia "un loc în care scriitorii îşi doresc să vină şi în care se bucură să fie".
În acest context, Mircea Pricăjan a vorbit despre bursele şi rezidenţele de creaţie ale revistei, un program lansat în acest an în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. În cadrul lui sunt oferite trei burse de 1.200 euro şi trei rezidenţe de creaţie de 1.000 euro pentru categoriile proză, poezie şi literatură pentru copii. Perioada de înscriere a luat sfârşit, iar câştigătorii urmează să fie anunţaţi pe 27 iunie.
Printre atracţiile numărului 4 - 5 al Revistei Familia se numără şi grupajul tematic "Atelierul de traduceri româno-suedez", la care au contribuit Bogdan M. Popescu (director al Institutului Cultural Român din Stockholm), Ylva Gripfelt, Lizette Romero Niknami (tinere poete şi traducătoare suedeze), Daniela Vizireanu şi Mihók Tamás (traducători literari participanţi, din partea României, la ediţia din acest an a workshopului).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.