URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2015, 08:09

Calificarea pentru o meserie. Pot adulţii să folosească Şcolile de meserii pentru a se califica?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adulţii, la orice vârstă, pot beneficia de programe de calificare autorizate şi reglementate de autorităţile statului român. Lista meseriilor pentru care se pot obţine calificări, la orice vârstă în România, este reglementată şi o putem regăsi într-un nomenclator standard, aprobat de legislaţia naţională.

Formarea profesională continuă a tinerilor şi a adulţilor este una dintre priorităţile fondurilor europene disponibile deja din bugetul Uniunii Europene 2014 - 2020 şi a fost o prioritate pentru fondurile europene gestionate de România din bugetul 2007 – 2013, iar persoanele interesate pot să folosească oportunităţile create pentru a se califica sau pentru a se recalifica. Atât persoanele care nu au nicio calificare, precum şi persoanele care au calificări inferioare, sau cele care muncesc în alte domenii decât meseria pe care o deţin, pot fi orientate spre programe de formare profesională continuă oferite în România.

Ca urmare a iniţiativei Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama, în parteneriat cu Asociaţia Firmelor Bihorene, au fost atrase şi utilizate fonduri europene care au sprijinit aproape 750 de tineri şi adulţi să se califice. Proiectul "Calificarea angajaţilor - premisă pentru creşterea competitivităţii economice în regiunile Nord-vest, Vest şi Sud Vest ale României" cofinanţat din fonduri europene, s-a adresat angajaţilor din 100 de companii active în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Timiş şi Olt.

Domeniile de calificare dezvoltate în proiect de Şcoala de meserii pentru tineri şi adulţi a Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama au asigurat formarea profesională în meserii precum:

1. Dulgher-tâmplar-parchetar
2. Fierar-betonist, montator prefabricate
3. Asfaltator
4. Pavator
5. Lucrător în structuri pentru construcţii
6. Tapiţer
7. Lucrător în lăcătuşerie mecanică structuri
8. Vopsitor industrial
9. Operator maşini unelte cu comandă numerică
10. Organizator de conferinţe, congrese, târguri şi expoziţii
11. Bucătar
12. Patiser
13. Brutar
14. Cofetar
15. Măcelar
16. Lucrător în alimentaţie
17. Lucrător în comerţ
18. Cameristă
19. Îngrijitoare bătrâni la domiciliu
20. Tehnician ortoprotezist

Companiile şi angajaţii pot să folosească priorităţile fondurilor europene pentru a investi în capitalului uman, dând valoare oamenilor. În viitor, fondurile europene 2014-2020 pot constitui resurse prin care oamenii pot fi capacitaţi pentru o viaţă mai bună şi demnă, precum pentru a contribui mai mult la competitivitatea economică a companiilor.

Detalii pot fi obţinute:

- 0040 259 456180; cariere@carierebihor.ro; https://www.facebook.com/centrulcariere/ - Centrul Cariere al Fundaţiei Ruhama;

- şi http://www.fonduri-ue.ro/

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON