URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Decembrie 2015, 08:09

Calificarea pentru o meserie. Pot adulţii să folosească Şcolile de meserii pentru a se califica?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adulţii, la orice vârstă, pot beneficia de programe de calificare autorizate şi reglementate de autorităţile statului român. Lista meseriilor pentru care se pot obţine calificări, la orice vârstă în România, este reglementată şi o putem regăsi într-un nomenclator standard, aprobat de legislaţia naţională.

Formarea profesională continuă a tinerilor şi a adulţilor este una dintre priorităţile fondurilor europene disponibile deja din bugetul Uniunii Europene 2014 - 2020 şi a fost o prioritate pentru fondurile europene gestionate de România din bugetul 2007 – 2013, iar persoanele interesate pot să folosească oportunităţile create pentru a se califica sau pentru a se recalifica. Atât persoanele care nu au nicio calificare, precum şi persoanele care au calificări inferioare, sau cele care muncesc în alte domenii decât meseria pe care o deţin, pot fi orientate spre programe de formare profesională continuă oferite în România.

Ca urmare a iniţiativei Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama, în parteneriat cu Asociaţia Firmelor Bihorene, au fost atrase şi utilizate fonduri europene care au sprijinit aproape 750 de tineri şi adulţi să se califice. Proiectul "Calificarea angajaţilor - premisă pentru creşterea competitivităţii economice în regiunile Nord-vest, Vest şi Sud Vest ale României" cofinanţat din fonduri europene, s-a adresat angajaţilor din 100 de companii active în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Timiş şi Olt.

Domeniile de calificare dezvoltate în proiect de Şcoala de meserii pentru tineri şi adulţi a Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama au asigurat formarea profesională în meserii precum:

1. Dulgher-tâmplar-parchetar
2. Fierar-betonist, montator prefabricate
3. Asfaltator
4. Pavator
5. Lucrător în structuri pentru construcţii
6. Tapiţer
7. Lucrător în lăcătuşerie mecanică structuri
8. Vopsitor industrial
9. Operator maşini unelte cu comandă numerică
10. Organizator de conferinţe, congrese, târguri şi expoziţii
11. Bucătar
12. Patiser
13. Brutar
14. Cofetar
15. Măcelar
16. Lucrător în alimentaţie
17. Lucrător în comerţ
18. Cameristă
19. Îngrijitoare bătrâni la domiciliu
20. Tehnician ortoprotezist

Companiile şi angajaţii pot să folosească priorităţile fondurilor europene pentru a investi în capitalului uman, dând valoare oamenilor. În viitor, fondurile europene 2014-2020 pot constitui resurse prin care oamenii pot fi capacitaţi pentru o viaţă mai bună şi demnă, precum pentru a contribui mai mult la competitivitatea economică a companiilor.

Detalii pot fi obţinute:

- 0040 259 456180; cariere@carierebihor.ro; https://www.facebook.com/centrulcariere/ - Centrul Cariere al Fundaţiei Ruhama;

- şi http://www.fonduri-ue.ro/

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON