URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2016, 13:25

Bungău şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de rector: Îmi doresc să continui ce s-a făcut bine şi foarte bine

După ce până acum a spus doar că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat în fruntea Universităţii din Oradea, dar că vrea să afle şi dacă se poate baza pe susţinerea colegilor săi, rectorul în funcţie Constantin Bungău a anunţat oficial, miercuri, că îşi va depune candidatura.

Miza pe cercetare

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă în care rectorul a prezentat Planul Operaţional al Universităţii pentru anul 2016 şi a venit ca răspuns la întrebarea jurnaliştilor orădeni dacă va mai candida.

"Da. Programul detaliat îl veţi afla după 28 martie, când îmi voi depune candidatura. Dar în principiu, îmi doresc să continui ce s-a făcut bine şi foarte bine, să elimin anumite lucruri care nu mai sunt contemporane, adică lucrurile care nu se mai potrivesc conform indicatorilor, şi alte acţiuni noi, astfel încât Universitatea din Oradea să fie tot mai performantă", a declarat Constantin Bungău.

La cererea jurnaliştilor să exemplifice care sunt lucrurile pe care vrea să le facă, rectorul a spus că vrea să asigure Universităţii un management calitativ, care să menţină gradul de încredere ridicat pe care instituţia l-a primit din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, să ofere universitarilor şi studenţilor servicii suport îmbunătăţite şi să încurajeze cercetarea. "Chiar dacă se fac foarte mari eforturi financiare, să punem la dispoziţia cercetării din Universitatea din Oradea fondurile necesare, astfel încât să nu refuzăm niciun contract de cercetare al colegilor mei", a precizat Bungău.

Cât despre schimbările pe care vrea să le aplice, rectorul a dat un singur exemplu: vrea ca normele didactice ale universitarilor să fie invers proporţionale cu producţia ştiinţifică. Dacă în prezent normele sunt încărcate la maxim, adică fiecare cadru didactic predă numărul maxim de ore prevăzut de lege, Bungău vrea ca pe viitor universitarii care fac cercetare să poată preda mai puţin.

Rectorul a făcut această propunere şi anul trecut, însă Senatul universitar a respins-o, cerând ca normele să fie reduse doar dacă cheltuielile de personal ale Universităţii reprezintă cel mult 65% din bugetul instituţiei. "În acest an noi ne încadrăm în 59%: am avut un buget de 130 de milioane şi avem 77 de milioane cheltuieli cu personalul", a explicat Bungău.

Întrebat despre echipa pe care o va propune universitarilor, rectorul s-a ferit să o anunţe. "Fiţi siguri că va fi o echipă cel puţin la fel de bună", s-a rezumat el să spună.

Cât despre posibili contracandidaţi, Bungău a spus că oficial aceştia se vor cunoaşte doar în săptămâna 28 martie – 1 aprilie, când se vor depune candidaturile. Se ştie însă că decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorul PSD Florian Bodog, vrea şi el să candideze la rectorat. Universitarii vor fi chemaţi să-şi voteze viitorul rector pe 19 aprilie.

Raport şi perspective

Indiferent că va fi sau nu următorul rector, Bungău a avut sarcina să elaboreze Planul Operaţional al instituţiei pentru anul 2016, document care conţine un raport al anului trecut şi stabileşte ce trebuie făcut în instituţie în acest an. Planul va fi supus votului Senatului universitar în şedinţa ce va avea loc luni.

Conform planului, în acest an ARACIS va fi prezentă lunar în Universitatea orădeană. "Avem 99% dintre specializări acreditate, lipseşte Arhitectura şi Instrumente Muzicale. (...) De asemenea, 25 de programe vor trebui evaluate în acest an", a precizat rectorul. Conform legislaţiei în vigoare, fiecare program de studiu este evaluat o dată la cinci ani.

Totodată, rectorul a precizat că toate proiectele cu finanţare europeană ale Universităţii au fost finalizate, iar până acum instituţia a fost declarată eligibilă la cinci proiecte pe noile programe europene.

La capitolul patrimoniu, Bungău a declarat că Universitatea are nevoie de investiţii semnificative. "Ne dorim şi am pregătit caietele de sarcini pentru anveloparea căminelor C1 şi C2, trecem la etapa a treia de realizare a parcării de lângă bibliotecă. De asemenea, avem foarte mult de investit la îndepliniri ale normelor de securitate la incendii", a precizat rectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Opinie
Probabil ca atata a putut sa faca.. Evident ca se puteau face mult mai multe lucruri bune pentru universitate. Dar este deja de domeniul trecutului. Cat despre Horga, vad ca unii regreta ca nu a ajuns rector; probabil ca si-ar mai fi construit o pensiune si o casa de vacanta.
Postat 23 Martie 2016, 07:53 de Alexander22
QED
Mihnea Costoiu, lector, nedoctor (nu si-o fi luat intre timp si doctoratu ?l) , nevorbitor a vreunei limbi straine, pupila plagiatoarei Abramburica, a fost reales rector, fara a avea contracandidat, a Politehnicii Bucuresti. Asta e mediul universitar romanesc! Asa arata gloata de votanti! S-au prezentat la „vot” 85% din cadrele didactice. Putem intelege ca doar max 15% nu au dorit sa participe la aceasta mascarada. Ce sanse ar fi avut o persoana decenta?
Postat 18 Martie 2016, 08:15 de cercetas
Da-i mintea romanului cea de pe urma
Intr-adevar domnul Profesor Ioan Horga ar fi facut mult mai mult bine atat pentru universitate cat si pentru studenti.
Postat 17 Martie 2016, 15:25 de Agatha
intr-o lume perfecta
Ceea ce se propune aici, prezentarea echipei cu sanse de a aduce voturi, programe realiste etc. este valabil intr-un mediu academic civilizat. Vorbim insa de mediul universitar romanesc, nu numai despe Sorbonica, unde plagiatele flagrante ale primului ministru, ministrilor din toate guvernele, presedintilor de partid etc nu deranjeaza, unde increngaturile familiilor sunt la ordinea zilei, unde secretarele si portarii cu facultatea la fara frecventa si doctorate luate in 2 ani ajung profesori! Astia sunt votantii! Ei, la astia spune-le ca propui restructurarea, ordinea si disciplina! Patesti ca Horga. Voturile nu se dau pentru competenta, se dau pe trafic de influenta, prietenii sau dusmanii. Uita-te la consiliile facultatilor sau si mai bine la componenta Senatului! Eu sper ca fara stresul obtinerii unui alt mandat rectorul isi va veni in sfarsit in fire si face ceea ce stie ca trebuie facut.
Postat 17 Martie 2016, 14:46 de cercetas
Pe viitor
Personal sustin alegerea rectorului cu echipa deja propusă.(prezentata la depunerea candidaturii) Acest lucru trebuie impus în carta. In cazul egalitatii relative intre candidatii rectori, echipa face diferenta, fie ea buna - rea. Mai trebuie multa educatie si timp pana UO poate sa aleaga un manager adevarat care face singur diferenta în fata concurentilor. Exemplu Horga insotit de o echipa buna putea realiza mult mai multe pentru UO si studentii acesteia. Timpul a dovedit acest lucru, asa ca atentie cum votam. Echipa conteaza. Chiar daca oficial nu este anuntata aceasta este in mare cunoscuta. Concurentul cu ganduri bune si curate nu vad de ce chiar si acum fara a fi obligat nu are curajul sa anunte echipa. In mod normal aceasta trebuie sa ridice candidatul ca numar de voturi daca este serioasa. De sunt interese meschine ea trebuie tinuta secret, caz în care UO are de pierdut.
Postat 17 Martie 2016, 13:07 de scarbit
@scarbit
pentru ca tot m-ai ”chemat” iti si raspund: ai 100% dreptate. Echipa (in care-i includ si pe decani) a fost de toata jena. La prorectori cu greu gasesc unul de care sa nu-mi fie rusine (pate Mococian si Trip) in rest... Strategic: nu-si poate numi echipa daca nu o fac, in acelasi timp, si ceilalti. Oricum, ar iesi o balacareala in toata media si nu toti au stomac pentru o campanie electorala murdara cum obisnuiesc psd-eii.Din pacate, UO s-a politizat prea mult.
Postat 17 Martie 2016, 09:18 de radu
O parere cinstita
Costele ai uneori si idei bune (foarte bune nu am vazut)dar din pacate nu le aplici. In ce priveste managementul de care vorbesti da-mi voie sa nu te cred ca va fi bun decat cu conditia sa prezinti inaintea alegerilor echipa cu care vei manageria. (valabil si pentru ceilalti candidati) Nu vreau sa mai spun nume din echipa veche care te-au facut de ras ca manager sa nu sara Radu pe mine precum pe cantaret. Sunt oameni care te-au tras in jos (ba chiar te-au tepuit si te mai tepuiesc) Pentru a fi ales promite ca te debarasezi de lingai,pupincuristi si prosti(vezi echipa de la mediu si altii) In ce priveste normele didactice si cercetarea cat si numarul de personal raportat la numarul de studenti fii cu bagare de seama la altii daca tu esti pe dinafara. Copiaza Babes, Brasov, Politehnica Bucuresti, Medicina Iasi. Mai tine cont si de gradul de finantare, numarul de bugetati etc. Mai spune ca te vei ocupa ca rector de studenti, relatii internationale, relatia cu alte structuri (minister, guvern, parlament,universitati, centre de cercetare, de transfer tehnologic, clustere, agentii nationale de dezvoltare, mediu de afaceri inclusiv cei pe care i-ai tepuit)gaseste alte surse de finantare, studenti straini cu taxe pe masura(Universitatea din Debretin are peste 4000 studenti straini)si multe alte obligatii de adevarat Rector. Mai lasa saracii Caminele studentesti, ferma agricola, chiriile la negru, Biblioteca, tehnicul, IT-ul femeile de serviciu, gunoaiele, parcarile. Ai avut-o pe Marcela acolo mai ai un DGA si alti papagali. Nu te-ai ridicat la nivel de manager. Ai ramas la nivelul de gandire si actiune al unui simplu patron de ABC - cel mult al unui sef de piata cu autoturism la scara si sofer (pana si ala cretin cum e si-a trecut fata si nu numai prin facultatea de mediu profitand de numele tau cu ajutorul agricultorului sa nu zic taran de Chereji)Sunt surprins ca te-a lasat Simona sa gresesti atat de mult si nu a luat masuri. Pentru ce ai facut ilegal raspunderea iti apartine. Totusi pe principiul alege cel mai mic rau promit ca daca nominalizezi o echipa buna te sustin. Oare esti in stare? Totul depinde de echipe.
Postat 17 Martie 2016, 06:29 de scarbit
@radu
Daca tu ai inteles ca e vorba de mamaliga inseamna ca esti mare mamaligar. Ca sa-ti raspund sincer la intrebare, n-am incercat ca-s prea tanar (doar asistent), si nu-i de nasul meu. Dar tie ti-a dat cu tifla mamaligarul despre care vorbesti?
Postat 16 Martie 2016, 23:27 de cantaretu
@cantaretul
Ai dreptate cantaretule! Gogosile nu-s de tine! Un malai sanatos, ca la ma-ta-n sat te-ar ajuta la voce. Sa-i canti in strune celuilalt mamaligar pe care il sustii. Sa speram ca nu toti votantii sunt veniti direct de la stana si vor stii sa aleaga, din pacate, raul cel mai mic. Si acum, ca intre barbati ca nu ne stie nimeni- ti-a dat cu tifla Marcela sau de ce nu incapi de ea?
Postat 16 Martie 2016, 20:18 de radu
fostului rector Bungau
Adica nimic, caci intr-un mandat intreg nu ai facut nimic bine, nici poveste de ceva foarte bine. Ne-am saturat de gogosile rancezite ale lui Barney. Vrem malai sanatos! Dupa 4 ani gloriosi ai priceputului rector Barney si meseriasei prorectorite administratoare Elena Udrea, pardon Marcela Prada, patrimoniul universitatii arata ca fosta intreprindere de conserve Avantul din Oradea. Cu asemenea conducatori soarta Universitatii din Oradea va fi acceeasi. Promisiunile desarte la apus de mandat nu mai insala oamenii seriosi din universitate! Am vazut mitele electorale servite fraierilor sau celor vanduti. Pe langa acestea mai e si minciuna cu reducerea normelor, care inseamna bani de salarii mai multi. De unde asigura Barney aceasta suplimentare de fonduri, cand universitatea e cu salariile la fundul sacului? Din bani imprumutati de la banca, gajand cu cladirea bibliotecii? Tot din aceste imprumuturi s-au realizat si mitele electorale scoase din joben de Barney pe apus de mandat? Sa spuna Barney din ce fonduri a reusit sa-i determine pe cei care-i scriu articole favorabile in jurnalul Bihoreanul, avand in vedere vechea pozitie a jurnalului fata de el in trecutul nu prea indepartat. Tot din banii imprumutati? Dar pe Vasilica Ichim de la ziarul Crisana, care obisnuieste sa scrie articole platite - servite, tot asa il plateste? Zilele sunt numarate. Se apropie socoteala! Pa si pusi...
Postat 16 Martie 2016, 16:49 de cantaretul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON