URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
20 Ianuarie 2016, 19:11

Bugetul local este cu 43% mai mic decât anul trecut ca urmare a închiderii proiectelor europene

Atenţie, se împart banii oraşului! Conducerea municipalităţii a afişat, miercuri, la avizierul Primăriei, proiectul bugetului local pe anul 2016, document care va fi dat publicităţii şi pe portalul instituţiei. Proiectul de buget prevede venituri totale în scădere de la 1.273,2 milioane lei anul trecut la 909,2 milioane lei, anul acesta.

"Veniturile bugetului consolidat înregistrează o scădere faţă de valorile realizate în anul precedent cu 43%, pe fondul finalizării proiectelor europene, însă se poate observa o creştere a veniturilor proprii ca urmare a modificărilor aduse de apariţia noului cod fiscal şi a creşterii numărului de locuri de muncă", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Astfel, municipalitatea mizează pe o creştere a veniturilor proprii din impozitele pe proprietate de la 62,8 la 68,5 milioane lei, ca urmare a modificării modului de calcul al obligaţiilor fiscale şi creşterii plajei de impozitare prin construirea de noi imobile.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului local, estimate la 765,3 milioane lei, anul acesta, grosul banilor - reprezentând 37% (281,2 milioane lei) din suma totală - va fi alocat pentru funcţionarea instituţiilor publice. Un procent semnificativ, de 21% (163,2 milioane lei) din cheltuielile totale, va merge pe acoperirea datoriei publice, 16% (125,9 milioane lei) va fi alocat învăţâmântului, iar 11% (81,2 milioane lei) vor cheltui serviciile publice.

În acest context, suma alocată pentru investiţii, va fi de 143,8 milioane lei.

Referitor la gradul de îndatorare al oraşului, potrivit proiectului de buget, serviciul datoriei publice este în creştere faţă de anul 2015 pentru că anul acesta oraşul va trebui să ramburseze ratele aferente creditelor contractate de municipalitate de la Dexia, BEI, BRD, Hypo Bank şi BCR. În plus, nu este exclus ca oraşul să ia noi credite pentru a susţine co-finanţarea de noi proiecte europene.

Conform unui comunicat al municipalităţii bugetul local pe 2016 va fi supus dezbaterii publice la sfârşitul lunii ianuarie. Orădenii interesaţi pot face propuneri pe marginea bugetului sala ghişeelor din Primărie, pe adresa de email primarie@oradea.ro sau la numărul de fax 0259.437.544 până la data de 1 februarie. Bugetul local pe anul în curs va fi supus votului Consiliului Local în şedinţa extraordinară din 3 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON