URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Ianuarie 2016, 14:51

Bugetul Bihorului pe 2016 scade vertiginos, după încheierea majorităţii proiectelor cu fonduri UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au votat joi bugetul pe anul în curs al judeţului Bihor şi instituţiilor subordonate, ce prevede venituri de 376,491 milioane lei, adică doar 86,41% din cel de anul trecut, când totaliza 435,684 milioane lei.

Explicaţia diminuării bugetului pe 2016 stă, la fel ca în cazul bugetului municipiului Oradea şi al tuturor celorlalte administraţii locale din întreaga ţară, în faptul că instituţia nu mai are fondurile europene de care a dispus anul trecut pentru derularea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă.

Potrivit bugetului, votat în unanimitate de consilierii judeţene indiferent de apartenenţa politică, anul acesta subvenţiile de la Uniunea Europeană şi de la alţi aşa numiţi donatori pentru proiecte de acest fel va fi de numai 48,439 milioane lei, cu 62,37% mai mici decât anul trecut, când suma a fost de 77,668 milioane lei, banii urmând să fie utilizaţi pentru închiderea proiectelor amânate, precum implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, ce prevede închiderea tuturor gropilor de gunoi din judeţ neconforme standardelor UE, construirea unor staţii de sortare a deşeurilor şi transportarea acestor deşeuri la halda ecologică din Oradea.

La capitolul venituri, CJ se va putea baza pe aceleaşi sume ca anul trecut încasate din impozitele pe mijloacele de transport ale persoanelor juridice, din taxele pe autorizaţii de funcţionare, de închirieri şi concesiuni etc.

Ca în fiecare an, cea mai mare parte a capitolului cheltuieli – adică mai mult de o treime (132,328 milioane lei) – sunt destinate susţinerii asistenţei sociale, ceea ce înseamnă nu doar funcţionarea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ori a centrelor de educaţie incluzivă, ci şi plata drepturilor persoanelor cu handicap.

Singurele creşteri de taxe judeţene preconizate în acest an sunt cele pentru taxele speciale. Taxa pentru certificatul de urbanism va fi între 6 şi 14 lei în funcţie de suprafaţa pentru care este solicitat actul (în zonele rurale cu o reducere de 50%), taxa pentru autorizaţia de construire a clădirilor nerezidenţiale şi clădirilor anexă va fi de 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie (iar pentru alte tipuri de clădiri 1%), taxa pentru autorizaţiile de desfiinţare a construcţiilor va fi de 0,1% din valoarea impozabilă a acestora, cea pentru autorizaţiile de forare şi excavare 8 lei pe metrul pătrat afectat de aceste lucrări, taxa pentru autorizarea organizărilor de şantier de 3% din valoarea autorizată a acestor lucrări, taxa pentru amenajarea de tabere de corturi, rulote şi campinguri de 2% din valoarea lucrărilor de construire, iar cea pentru amplasarea de chioşcuri, tonete, containere, corpuri de afişaj şi de publicitate de 8 lei pe metrul pătrat.

Tot în reuniunea de joi, şi tot cu unanimitate de voturi, consilierii judeţeni au aprobat contractarea unui credit de tip revolving de 120 milioane lei, pentru asigurarea finanţării proiectelor cu finanţare nerambursabilă până la decontarea lucrărilor de către autorităţile de management.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON