URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2016, 14:51

Bugetul Bihorului pe 2016 scade vertiginos, după încheierea majorităţii proiectelor cu fonduri UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au votat joi bugetul pe anul în curs al judeţului Bihor şi instituţiilor subordonate, ce prevede venituri de 376,491 milioane lei, adică doar 86,41% din cel de anul trecut, când totaliza 435,684 milioane lei.

Explicaţia diminuării bugetului pe 2016 stă, la fel ca în cazul bugetului municipiului Oradea şi al tuturor celorlalte administraţii locale din întreaga ţară, în faptul că instituţia nu mai are fondurile europene de care a dispus anul trecut pentru derularea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă.

Potrivit bugetului, votat în unanimitate de consilierii judeţene indiferent de apartenenţa politică, anul acesta subvenţiile de la Uniunea Europeană şi de la alţi aşa numiţi donatori pentru proiecte de acest fel va fi de numai 48,439 milioane lei, cu 62,37% mai mici decât anul trecut, când suma a fost de 77,668 milioane lei, banii urmând să fie utilizaţi pentru închiderea proiectelor amânate, precum implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, ce prevede închiderea tuturor gropilor de gunoi din judeţ neconforme standardelor UE, construirea unor staţii de sortare a deşeurilor şi transportarea acestor deşeuri la halda ecologică din Oradea.

La capitolul venituri, CJ se va putea baza pe aceleaşi sume ca anul trecut încasate din impozitele pe mijloacele de transport ale persoanelor juridice, din taxele pe autorizaţii de funcţionare, de închirieri şi concesiuni etc.

Ca în fiecare an, cea mai mare parte a capitolului cheltuieli – adică mai mult de o treime (132,328 milioane lei) – sunt destinate susţinerii asistenţei sociale, ceea ce înseamnă nu doar funcţionarea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ori a centrelor de educaţie incluzivă, ci şi plata drepturilor persoanelor cu handicap.

Singurele creşteri de taxe judeţene preconizate în acest an sunt cele pentru taxele speciale. Taxa pentru certificatul de urbanism va fi între 6 şi 14 lei în funcţie de suprafaţa pentru care este solicitat actul (în zonele rurale cu o reducere de 50%), taxa pentru autorizaţia de construire a clădirilor nerezidenţiale şi clădirilor anexă va fi de 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie (iar pentru alte tipuri de clădiri 1%), taxa pentru autorizaţiile de desfiinţare a construcţiilor va fi de 0,1% din valoarea impozabilă a acestora, cea pentru autorizaţiile de forare şi excavare 8 lei pe metrul pătrat afectat de aceste lucrări, taxa pentru autorizarea organizărilor de şantier de 3% din valoarea autorizată a acestor lucrări, taxa pentru amenajarea de tabere de corturi, rulote şi campinguri de 2% din valoarea lucrărilor de construire, iar cea pentru amplasarea de chioşcuri, tonete, containere, corpuri de afişaj şi de publicitate de 8 lei pe metrul pătrat.

Tot în reuniunea de joi, şi tot cu unanimitate de voturi, consilierii judeţeni au aprobat contractarea unui credit de tip revolving de 120 milioane lei, pentru asigurarea finanţării proiectelor cu finanţare nerambursabilă până la decontarea lucrărilor de către autorităţile de management.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON