URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2023, 08:00

Bugetari „premium”: Care sunt directorii din Primăria Oradea recompensați pentru că lucrează în proiecte europene

Bugetari „premium”: Care sunt directorii din Primăria Oradea recompensați pentru că lucrează în proiecte europene DIN BANII ORAȘULUI. Pe lângă salarii, 89 de angajați ai Primăriei primesc și sporuri pentru că fac parte din echipele proiectelor europene. Acestea sunt plătite, însă, din bugetul local
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lăudată pentru eficiența în atragerea fondurilor europene, Primăria Oradea nu uită să își ia partea și pentru propriii angajați. Lunar, aproape un sfert dintre aceștia sunt recompensați suplimentar pentru că scriu sau supraveghează lucrări făcute din bani nerambursabili, pentru aceste sporuri Primăria cheltuind anual, în medie, peste 380.000 de euro. 

Pe viitor suma ar putea crește, deoarece Guvernul vrea să dubleze „euro-bonusurile” pentru primari și viceprimari. „Mi se pare normal ca într-o primărie care derulează peste o sută de proiecte europene să fie salarii mai mari decât într-o primărie care are 5 proiecte”, spune primarul Florin Birta. 

Guvernul cel darnic 

Legea 153/2007, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, permite administrațiilor locale să plătească un spor de până la 50% pentru personalul din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene. Lunar, în funcție de numărul de ore lucrate în proiecte, un angajat are dreptul să primească până la 50% din salariu, bani din bugetul local. 

Spre nemulțumirea funcționarilor, însă, aceste sporuri se plătesc la nivelul salarial din 2018 și, cu tot cu bonusuri, salariile lor nu pot depăși indemnizația viceprimarului, pentru că la acest nivel sunt plafonate lefurile în toate primăriile.

Până acum, pentru edili, sporul putea fi de cel mult 25%. Guvernul l-a considerat însă prea mic și, printr-o hotărâre adoptată săptămâna trecută, l-a mărit la 50%. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș (foto), a subliniat că edilii merită pe deplin acești bani. „Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor, dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Munca lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează să acordăm acest spor”, a declarat Boloș presei din București. 

La mai mare! 

Dezvoltarea Oradiei pe bani europeni se simte și în buzunarul angajaților din Primărie. La solicitarea scrisă a BIHOREANULUI, instituția a confirmat că 89 de angajați din totalul de 466 încasează lunar sporul european, la un nivel între 10 și 40% din salariu. Dintre cei 89, 35 sunt șefi și 54 simpli funcționari, iar într-o lună toți încasează, în medie, o sumă totală brută de 157.000 lei. 

Introduse pe vremea fostului primar Ilie Bolojan, sporurile europene n-au ajuns niciodată în Primăria Oradea la nivelul maxim de 50%. „În ultimii 12 ani, Primăria a avut o politică salarială care prevede că într-un an salariile nu trebuie să depășească 15% din veniturile proprii. Eu nu am modificat această politică”, explică primarul Florin Birta (foto)

Lunar, edilul încasează în plus 4.275 lei brut doar pentru că este la conducerea unei instituții care are proiecte europene, ajungând astfel la un salariu brut de 18.720 lei. La rândul lor, viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș primesc lunar 16.640 lei, dintre care 3.800 lei o reprezintă sporul european. Când OUG 19/2023 va fi aplicată, bonusurile se vor dubla! 

De la minimum la maximum

Lista angajaților din Primărie astfel recompensați continuă cu secretarul general Eugenia Borbei, care ia cu 10% în plus la salariu (1.156 lei brut), arhitectul-șef Radu Fortiș, care are un spor de 20% (2.311 lei) și cinci directori executivi plătiți cu sporuri între 10 și 20% din salarii. 

Invocând protecția datelor personale, Primăria nu a vrut să comunice BIHOREANULUI numele directorilor și câți bani primesc aceștia, precizând doar că fiecare încasează între 1.155 lei și 2.310 lei.

Pe listă mai sunt 8 directori adjuncți, cu sporuri între 2.027 și 4.053 de lei (20-40%), 11 șefi de / serviciu care câștigă în plus între 1.677 și 2.516 lei (20-30%), și 6 șefi de birouri care primesc între 1.310 și 2.752 lei (20-40%). Cei mai mulți dintre angajații recompensați, 54 la număr, sunt simpli funcționari și primesc între 535 și 2.192 de lei lunar (10-40%).

Corigenți la transparență 

În condițiile în care șefii din Primărie se codesc să vorbească despre aceste sporuri. BIHOREANUL a supus câțiva directori la un test de transparență, întrebându-i ce sume încasează lunar, dar fără să obțină prea multe răspunsuri clare.

Șeful Direcției de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, a recunoscut că primește „euro-recompensa” pentru că structura pe care o conduce derulează proiecte europene la școlile din Oradea, dar n-a spus și cât. „Nu știu exact, dar știu că nu la nivelul maxim. Nimeni din DPI nu ia la nivelul maxim”, a spus Popa. 

Directorul tehnic Sebastian Marchiș, care coordonează proiecte europene precum modernizarea bulevardelor Nufărul-Cantemir sau construirea pasajelor subterane din centrul civic, susține și el că nu știe cât anume ia în plus la salariu. „Nici n-am primit fluturaș o vreme, pentru că mi-a fost trimis la vechiul domiciliu”, a spus Marchiș.

În schimb, directorul economic Eduard Florea (foto) n-a vrut nici măcar să se recunoască printre beneficiari. „Dacă Primăria nu v-a dat lista nominală, prefer să nu spun nimic. Nu știu, am uitat, nu am verificat pe fluturaș”, a răspuns Florea. 

Șeful DMPFI, Marius Moș, care a precizat că ia lunar cu 40% în plus la salariu, zice că este și loc de mai mult. „Deși suntem una dintre primele echipe din țară în ce privește accesarea de fonduri europene, iar volumul și complexitatea proiectelor justifică acordarea procentului maxim de 50%, domnul primar a decis că pentru moment va limita procentul acordat. Sunt numeroase primării, chiar și primării mici, în care funcționarii primesc 50%”, zice Moș. 

Fără consultanți

Primarul Florin Birta afirmă că sporurile pe care le plătește municipalitatea sunt pe deplin justificate. „Consider că nu este normal ca într-o primărie care folosește doar banii de la bugetul local sau care derulează maximum 5 proiecte să fie aceleași salarii ca într-o primărie care are sute de proiecte din fonduri europene și naționale”, spune edilul. 

În plus, Oradea nu apelează la firme de consultanță pentru scrierea proiectelor europene. „La noi, toate proiectele, de la studiul de fezabilitate la implementare, sunt in house, adică gestionate de angajații Primăriei, nu de firme de consultanță, cum fac alte primării”, mai precizează Birta. 

Primarul nu exclude ca după ce sporurile pentru sine și viceprimari vor crește la 50%, funcționarii Primăriei să ajungă la maximumul permis de lege. „În momentul de față, salariile sunt plafonate la nivelul indemnizației de viceprimar. Sunt angajați care nu pot avea un spor mai mare, pentru că nu pot depăși salariul viceprimarului”, zice edilul. 

Așa că, după ce șefii o vor duce mai bine, va veni și rândul subalternilor...


PROIECTE ÎN LUCRU
Investiții de peste 1 miliard

În acest an, Primăria Oradea are în implementare proiecte europene, inclusiv pe cele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 1,1 miliarde de euro. 

Printre cele mai ample proiecte cu finanțare nerambursabilă aflate în lucru se numără reabilitarea sistemului de termoficare (159 milioane lei), amenajarea pasajului subteran de la Piața Cetate (114 milioane lei) și construirea rețelei de pasaje subterane din Piața Gojdu (139 milioane lei), construirea unei clădiri noi pentru Piața Cetate (112 milioane lei), extinderea rețelelor de energie geotermală în cartierul Nufărul (86 milioane lei) ori modernizarea flotei de tramvaie din oraș (79 milioane lei). 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP ai dreptate, de ani de zile spun asta...
Lumea spune că sunt prost, dar este un adevăr, cotizăm anual pe cap de cetățean la coșul UE pentru că suntem membrii UE. Din acele fonduri o mică parte se reântorc, o altă parte și nu deloc de neglijat ni se impune să cumpărăm fel de fel de armament pentru a ne înarma armata second hand dar la preț de nou. România se plânge de multe ori că nu au bani de salarii, pensi, social șamd., dar de înarmare până în dinți second hand există bani. Fiecare întoarcere la Bugetul Uniunii fie el prin proiecte, sau bănci, populația este împovărată cu mult peste imaginația unora, în schimb unele țări fac troc cu ai noștri ca o perioadă de timp să preluăm ca un exemplu: deșeuri greu de distrus din cauza legislației din Europa de Vest, alimente care au fost interzise pe piața din Vest se aruncă pe piețele din Est, ar fi multe exemple, dar ..... O zi bună
Postat 23 Martie 2023, 16:27 de Morometul
Nerambursabili nu înseamnă bani gratis, fiind din taxele și impozitele contribuabililor.
1,6% din PIB reprezintă cotizația României la bugetul UE, iar 1,1% din același total sunt bani cu care se completează alocarea către beneficiari. Oradea este unul dintre beneficiarii care consumă ceva din acest 2,7% din PIB, restul fiind formați din alte alocări la care participă statele membre. Atunci când s-a adoptat posibilitatea suplimentării veniturilor funcționarilor cu 25% din salariu în plus (exceptând primarii și viceprimarii pe motive de incompatibilitate - a se vedea raportul ANI care va duce la debarcarea lui Clotilde Armand de ka sectorul 1 al capitalei), s-a gândit și orele "sacrificate" suplimentar față de cele stabilite prin fișa postului acestora. Problema gravă e că directorii din primăria or@deană nu "sacrifică" nimic în plus. Iar la ce performanțe au, ar trebui să aducă bani de acasă ... nu să ia pe proiecte. Privind primarul, viceprimarii și secretarul, aceștia ar trebui după lege dați afară imediat dacă primesc bani în plus față de indemnizațiile de serviciu, pentru că ei sunt aleși iar asta îi face incompatibili în a fi parte a unor astfel de proiecte. Hai DNA, umflă-i și bagă-i pe toți în aceeași celulă, să folosească toți un singur săpun.
Postat 22 Martie 2023, 16:45 de KP
Matematica...
Ziceti ca lunar bonusul total este de 22.000 lei pt 89 de angajati. Dupa care ziceti ca Birta ia 4275 lei, Mos si Dragos iau fiecare cate 3800 lei, Borbei 1156 lei, Fortis 2311 lei, total 15.342 lei. Nu mai raman nici macar 7.000 de lei din cei 22.000 de lei. Dupa care ziceti ca sunt 8 dir adj. cu sume cuprinse intre 2000 si 4000 de lei, x sefi de servicii...y functionari... etc...etc. Sa intelegem ca astia vin de acasa cu bani sa iasa cei 22.000 de lei? Eu zic sa mai puneti un 0 la cei 22.000 de lei, ca altfel nu iese matematica. Parol!
Postat 22 Martie 2023, 10:43 de Kid
RE: Matematica...
Aveți dreptate, nu iese matematica, pentru că am greșit calculul. Am corectat cu informațiile reale: într-o lună, cei 89 de angajați iau, în medie, 157.000 de lei, iar într-un an aproape 1,9 milioane lei, adică peste 383.000 de euro.
Postat 22 Martie 2023, 14:17 de Adriana Totorean
Asta ca asta…
Dar parcarea “park and ride” la care s-a pierdut finantarea pentru ca nu e park and ride? "Finanţatorul european nu a considerat că este vorba de o parcare park and ride pentru că nu este la intrarea în oraş", a spus Birta. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/constructorii-au-inceput-sapaturile-la-prima-parcare-de-tip-park-and-ride-din-oradea-160379.html Totusi s-a mers mai departe, in pofida tuturor complexitatilor. De ce? A fost dorinta fostului primar. Se stie, el nu greseste niciodata! https://m.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-anunta-parcare-subterana-de-tip-park-and-ride-in-centrul-civic-cei-care-isi-vor-lasa-masinile-aici-vor-avea-transport-gratuit-cu-otl-142957.html
Postat 22 Martie 2023, 10:42 de User anonimizat
?!
Cam jumatate (unii zic 70%) din asa-zisele fonduri europene sunt banii oradenilor. Asta si pt. ca majoritatea proiectelor sunt amendate de UE din ,,n" motive. Si vine si intrebarea, era sa scriu de bun-simt, da' nu-i cazul: a restituit ceva din sporurile nesimtite vreun slujbas din primarie pt incompetenta si/sau imbecilitatea sa? Un caz din multele https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/peste-739-milioane-de-lei-penalizare-se-cereau-licitatii-internatioale-1456120/
Postat 22 Martie 2023, 10:17 de pinonel
Pe cat de vremelnici, pe atat de aroganti!
Daca e pe performanta atunci sa se aplice penalizari la finantari ratate si corectii financiare. Desigur, asa nu se poate.
Postat 22 Martie 2023, 09:17 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON