URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 13:10

Bani mai mulți pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Cu cât le pot crește salariile și de ce

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul dezbate marți modificarea unei legi astfel încât primarii, viceprimarii, respectiv președinții și vicepreședinții de consilii județene din România să aibă salariile majorate cu până la 50% în cazul în care implementează proiecte cu fonduri europene. 

Există și în prezent un astfel de spor în vigoare, însă acesta este de 25%, iar autoritățile consideră că majorarea este necesară pentru a stimula șefii de consilii județene și primării să atragă fonduri europene, notează romania.europalibera.org.

Boloș: „Să ne plângem că se ia acest spor?”

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, bihoreanul Marcel Boloș, a declarat la Digi24 că proiectul a fost inițiat de ministerul pe care-l conduce. „Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție. Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor?”, a spus Boloș, la Digi24.

El a arătat totodată că majorarea va avea loc doar în primăriile au consiliile județene unde sunt încheiate contracte de finanțare. „Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor”, a mai spus Boloș. 

Potrivit proiectului Ordonanței de Guvern, majorările vor putea fi aplicate în cazul demnitarilor care implementează astfel de proiecte „în limita bugetului aprobat cu această destinație”.

În prezent, sporul pe care șefii de instituții publice care implementează proiecte europene este de 25%, în condițiile în care personalul din consilii județene și primării poate primi o majorare de până la 50%. Oficialii români au considerat că această situație este inechitabilă pentru șefii instituțiilor, adică a primăriilor și consiliilor județene.

A lucra cu... spor

Potrivit Europa Liberă, în România, primarii orașelor cu peste 100.000 de locuitori câștigă lunar un salariu de bază de 15.600 de lei brut, în timp ce edilii orașelor cu un număr de cetățeni între 50.000 de locuitori și 10.000 câștigă 14.560 lei brut. Un primar de comună ajunge să câștige în fiecare lună între 8.400 de lei brut și 12.500 brut, în funcție de numărul de cetățeni pe care le are localitatea pe care o conduce.

În nota de fundamentare a ordonanței se menționează că majorările sunt necesare pentru că „stimularea financiară a personalului este o măsură recunoscută pentru atragerea şi menţinerea specialiştilor în implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile.”

„Asigurarea capacităţii administrative a beneficiarilor de fonduri europene de la nivelul consiliilor județene, primăriilor și consiliilor locale, sau din cadrul instituțiilor și serviciilor publice de interes local și județean din subordinea acestora, astfel încât proiectele pe care le gestionează să fie implementate corect și finalizate în termen este de o deosebita importanță”, se menționează în nota de fundamentare.

În același document se arată că proiectul are și scopul de a evita riscul ca „proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile să nu se finalizeze la termenul prevăzut”.

Textul Ordonanței de Guvern:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON