URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2021, 15:01

"Bombă ecologică": Patru camioane cu soia modificată genetic au dispărut peste noapte din Valea lui Mihai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru din cele șase camioane cu soia modificată genetic imobilizate în urmă cu două săptămâni de Direcția Județeană pentru Agricultură și Garda de Mediu Bihor au dispărut în noaptea de sâmbătă de duminică din curtea depozitului din Valea lui Mihai.

Dispărute peste noapte

Reprezentanții firmei din Iași, care deține camioanele, au dus cele 4 camioane într-o direcție necunoscută.

„Reprezentantul firmei din Iași a venit în noaptea de sâmbătă spre duminică însoțit de patru șoferi, s-au urcat în camioane și au dat să plece. Degeaba i-a avertizat portarul, iar apoi șeful bazei de recepție, chemat la fața locului, că nu pot părăsi depozitul pentru că există o notă lăsată de DSV și Direcția Agricolă. Aceștia au ignorat avertismentele, au ieșit pe poartă și au plecat spre o destinație necunoscută”, a declarat pentru BIHOREANUL șeful DAJ Bihor, Nicolae Hodișan.

"O adevărată bombă ecologică"

Potrivit directorului Hodișan, soia contaminată urma să fie trimisă la distrugere. „În urma analizelor făcute de noi, două din probele luate din camioane au dovedit că este vorba de soia modificată genetic, iar două au arătat soia impură, care se supune aceluiași regim și este interzisă în Uniunea Europeană, singura diferență fiind că aceasta provine la a doua sau a treia generație din soia modificată genetic. Având în vedere acest lucru, toată marfa urma să fie distrusă”, a explicat Hodișan.

Proprietarul și-a luat camioanele și încărcătura din depozitul în care erau imobilizate cu doar o zi înainte ca marfa să fie trimisă la ars. „Reprezentanții instituțiilor din grupul de acțiune, de la DSV și Garda de Mediu la Prefectura Bihor, au convenit să se întâlnească luni la Valea lui Mihai pentru a stabili ce destinație va lua soia modificată genetic. Pe lege, încărcătura ar fi urmat să fie trimisă la distrugere pe cheltuiala proprietarului”, a explicat directorul DAJ Bihor.

Potrivit lui Hodișan, în acest moment soia modificată genetic ar putea fi introdusă în circuitul comercial sau, și mai rău, în producție. „Vorbim de o adevărată bombă ecologică. Soia modificată genetic poate fi pusă în comercializare și să ajungă în consum sau să fie vândută unor fermieri. Oamenii aceea, dacă o plantează fără să știe ce au, își vor infecta toată producția de anul viitor”, a subliniat directorul DAJ Bihor.

Cu mâinile legate...

În ciuda pericolului pe care îl reprezintă încărcătura camioanelor pentru sănătatea publică, autoritățile nu au mijloace legale să dea camioanele în urmărire pentru a fi imobilizate în trafic. „Polițiștii ne-au spus că nu pot face nimic. Nu camioanele erau imobilizate, ca să nu poată pleca, ci soia din ele, cel care le-a luat era proprietarul lor, iar acestea au plecat fără să agreseze portarul sau să forțeze poarta”, a explicat Hodișan.

Această poziție a fost întărită, duminică la prânz, inclusiv de comunicatorii IJP Bihor printr-un comunicat de presă. „Din verificările efectuate de polițiștii bihoreni la sediul respectivei societăți comerciale, s-a constatat că respectivele camioanele au părăsit curtea societății cu permisiunea șefului unității, conducătorilor autotrenurilor fiindu-le permis accesul în incinta societății și plecarea cu respectivele autocamioane”, se menționează în comunicatul Poliției.

Potrivit reprezentanților Poliției, „din verificările efectuate de polițiștii bihoreni nu s-a constatat săvârșirea vreunei fapte de natură contravențională din competența de constatare și sancționare a Poliției sau a vreunei fapte de natură penală”.

150 de tone de soia interzisă

După cum BIHOREANUL a mai scris, inspectorii DAJ și cei ai DSVSA Bihor au descoperit pe 18 octombrie, în curtea unui depozit din Valea lui Mihai, 6 camioane încărcate cu 150 tone de soia despre care aveau informația că este modificată genetic. Marfa, adusă din județele Iași și Botoșani în Bihor pentru comercializare, a fost indisponibilizată, iar testele făcute ulterior au confirmat suspiciunile inspectorilor.

După cum se știe, organismele modificate genetic de la soia și porumb la cartof și sfeclă de zahăr sunt interzise de la cultivare pe teritoriul Uniunii Europene, ca măsură de precauție cu privire la riscurile potențiale cu privire la toxicitate, alergii, rezistență la antibiotice și altele.

Interdicția de la cultivare, aplicată pe teritoriul României din ianuarie 2017 odată cu aderarea la UE, a stârnit nemulțumirea fermierilor deoarece culturile modificate genetic sunt mai bogate și rezistente la secetă, boli sau dăunători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
FYI
Să nu ne mai întrebăm de ce nu intrăm în Schengen!!! Cât timp se poate întâmpla așa ceva legal din punctul de vedere al miliției, pardon, poliției!
Postat 02 Noiembrie 2021, 07:59 de Vio_427
Doamne apără și păzește...
Nici în filme nu auzi așa ceva. Deci mașina nu era indisponibilizată, doar marfa din ele și nu se poate face nimic să imobilizăm mașinile. Noaptea minții! Și declarația poliției, că cum proprietarul le-a permis accesul și sunt camioanele lui, nu pot face nimic! În UE de 14 ani și încă avem smekerii, portițe și chichițe legale! Între timp Oradea, unde sunt unele din cele mai mici salarii din țară, plin de Porsche, Audi, BMW! Nu zic că toate îs din venituri ilegale, doar zic să nu ne întrebăm de ce îs așa multe....
Postat 02 Noiembrie 2021, 07:58 de Vio_427
scandal apocaliptic, se scufunda intreaga europa sub ocean
Incepe articolul cu: "bomba ecologica", "pericol pentru sanatatea publica", "vai necaz, introdusă în circuitul comercial sau, și MAI RAU, în producție! ...dacă o plantează fără să știe ce au, își vor INFECTA toată producția”. Dar daca o planteaza stiind ce au, ce infecteaza? Spre finalul articolului: Politia a declarat ca nu e nici o fapta penala. Fermierii sunt nemultumiti de interdictie, ca pana in 2017 au cultivat-o si vandut-o la greu, fiind mai productiva, rezistenta la seceta, boli, daunatori. (adica, cu mai putin pesticid si mai organica). Inteleg ca UE a ramas in urma cu reglementarile in domeniu, soia modificata genetic e rea, dar vaccinul dezvoltat pe ARN e bun, soia e rea, dar evolutia prin presiune selectiva (cu gaini de 4 kile, porumb cu productivitate tripla, la vaci samd) e buna (desi birocratii nu stiu ca e acelasi lucru defapt)... asa ca, nu moare nimeni, si sa ne vedem noi de viata noastra.
Postat 31 Octombrie 2021, 21:56 de unu
Politia...
...era aici intre timp : https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-noua-runda-de-controale-in-bihor-amenzi-pentru-nepurtarea-mastii-si-incalcarea-restrictiilor-de-circulatie-167165.html
Postat 31 Octombrie 2021, 16:33 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON