URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2016, 17:41

Bolojan le cere bihorenilor care vor "o direcţie clară de dezvoltare" să voteze candidaţii PNL, ca să nu mai depindă de alianţe cu PSD ori UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent joi la sediul PNL Bihor într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu cei doi copreşedinţi ai organizaţiei, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, secretarul general al partidului, primarul Ilie Bolojan, a anunţat că modelul de transparenţă pe care l-a impus încă din 2008 în campania electorală din Oradea va fi extins în acest an la nivelul întregii ţări.

Astfel, Bolojan a spus că până la finele acestei luni fiecare organizaţie îşi va stabili mandatarul financiar, care în Bihor va fi chiar un expert financiar autorizat, iar transparenţa încasărilor şi cheltuielilor va fi totală, în cel mult 20 de zile după ziua alegerilor fiecare organizaţie fiind obligată să prezinte public atât sumele primite sub formă de donaţie, cât şi sumele cheltuite în campanie.

"PNL, motorul dezvoltării"

În ce priveşte obiectivele PNL Bihor în alegerile locale din 5 iunie, Bolojan a spus că acesta "trebuie să fie în continuare un motor al dezvoltării municipiului şi judeţului", iar pentru aceasta trebuie să câştige scrutinul, de aşa manieră încât în Consiliul Local Oradea "să avem un număr de mandate care să se apropie de două treimi" şi în Consiliul Judeţean "să avem cel puţin jumătate plus unu din totalul mandatelor".

"Nu pentru că aşa vrea PNL, ci spre binele bihorenilor", a precizat Bolojan, care a făcut "un recurs la memorie", evocând "ce s-a întâmplat din 2000 încoace", când "în afară de câteva partiduleţe care au luat unu-două mandate şi apoi au dispărut" şi-au disputat supremaţia cele patru partide mari: PD, PNL, PSD şi UDMR.

"Niciunul nu avea suficient pentru a da o direcţie în baza unor hotărâri de consilii, dar fiecare a fost suficient de puternic să le blocheze pe celelalte", a explicat Bolojan, adăugând că în această situaţie fie "nu s-au luat decizii" deloc, fie acestea au fost luate cu întârziere, fie într-o formă "diluată", rezultatul fiind că "nu a existat o direcţie pe care să te poţi baza".

"O direcţie clară"

Concluzia lui Bolojan? "Dacă locuitorii judeţului Bihor doresc o direcţie clară, atunci PNL, cu bunele şi relele lui, este soluţia", aşa încât, cu o majoritate care să-i permită acest lucru, aleşii liberali să-şi asume "strategii de dezvoltare şi proiecte", iar ceilalţi să nu le poată bloca.

În ce priveşte aceste strategii, Bolojan a afirmat că vor fi finalizate până în a doua jumătate a acestei luni, după care vor fi dezbătute în interiorul partidului, cu "priorităţi pentru fiecare zonă" a judeţului, inclusiv pentru Oradea. "Vom prezenta nu numai nişte candidaţi, ci şi un program clar", a spus secretarul general al partidului.

Tot la jumătate acestei luni, a adăugat Bolojan, va fi finalizată şi lista candidaţilor pentru Consiliul Local Oradea, care va fi structurată pe nucleul actual al celor mai activi consilieri, însă "cel puţin o treime" vor fi candidaţi noi, "fie neimplicaţi politic până acum", fie liberali "mai puţin cunoscuţi".

"Nu voi face din negru alb"

Primarul Oradiei s-a referit şi la propria campanie şi, întrebat fiind de BIHOREANUL dacă este conştient că "principalul său contracandidat va fi CET-ul", aşa cum s-a exprimat un reprezentant ALDE, a admis că problema termoficării este una serioasă, dar că se bazează pe faptul că orădenii vor înţelege de ce şi-a asumat restructurarea acestui sistem.

"Trebuie să discutăm deschis: da, sistemul de termoficare nu a funcţionat corespunzător nici în iarna aceasta. Dar dacă nu s-ar fi făcut acest proiect (n.r. – înlocuirea CET-ului pe cărbune cu o centrală nouă pe gaz şi refacerea reţelelor magistrale şi secundare) ar fi funcţionat şi mai prost, iar nu peste mult ar fi intrat definitiv în colaps", a spus edilul, comparând CET-ul cu o maşinărie care a cedat tocmai pentru că în ultimele decenii nu a avut nimeni curajul să intervină pentru a o reface.

De asemenea, Bolojan a explicat că Oradea trebuia să profite de şansa de a moderniza termoficarea cu bani europeni, acesta fiind motivul pentru care, cu toate riscurile, a decis să facă acest lucru. "Sistemul îşi va dovedi viabilitatea nu înainte de alegeri, ci după alegeri, se va dovedi că a fost o investiţie corectă, făcută din bani europeni", a conchis primarul.

El a spus că îşi asumă incovenientele şi reproşurile orădenilor şi în campanie "nu voi face din negru alb", "nu voi încerca să prezint o realitate pe care o ştim cu toţii în altă lumină decât este".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
CIRIP CIRIP
@pinonel: Doamne-ajuta ! Poate iese din asta ceva ! Depinde de " ciripitul " pasarii calatoare. Florian Walter a fost si actionar la U Cluj ! Cine mai detinea actiuni la club in acea vreme ? Ba jucatorii aveau inscriptionat pe tricouri semnul grafic ( sigla ) actionarului ! Cin ' sa fie, cin ' sa fie? Un DEZVOLTATOR IMOBILIAR ! PS: Pentru carcotasi : Da, despre ala e vorba !
Postat 06 Martie 2016, 00:45 de TDS
Pasarile calatoare se intorc!
Recunosc, am ezitat inainte de a posta aici stirea urmatoare. Ar fi mers la fel de bine si la . Se vor bucura unii, dar multi altii se vor intrista! Citez: ,,Florian Walter a fost prins: Patronul Romprest a ajuns în custodia Poliției române". Florian Walter, care a concesionat în Municipiul Oradea serviciul de deratizare / dezinsecție de la Primărie, a ajuns sub lupa DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală în care paguba calculată se ridică la aproape 19.000.000 de euro. Potrivit celor făcute publice de procurorii DIICOT, afaceristul a întemeiat și coordonat un grup infracţional organizat format din 23 de persoane, „care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite”
Postat 05 Martie 2016, 19:09 de pinonel
buna ziua
n cinstea banilor publici sifonaţi la Oradea există până şi un parc public numit SELINA, realizat de companie în favoarea primăriei. Patronul companiei, Beniamin Rus este fost taximetrist la bază, amic al tuturor partidelor politice. Mai nou, de opt ani, sufletul său bate în acordul Partidului Naţional Liberal condus la Bihor de primarul Bolojan. Guvernarea USL însă pare că l-a pus pe butuci pe Beni Rus - Primăria Oradea plăteşte greu, nea Ilie face greu rost de bani pentru alte proiecte, iar Beni Rus se vede nevoit să-şi scoată la vânzare diversele bunuri agonisite în anii în care a încasat milioane de la stat, cum ar fi pensiunea turistică de la Băile Felix. Dacă acum câţiva ani companiile lui Beni aveau cifre de afaceri de circa 2000 de miliarde de lei vechi de la începutul acestui an Primăria Oradea a reuşit să-i dea un mizilic de numai 20 de milioane de lei, circa 5 milioane de euro prin diverse lucrări de construcţii. Cam puţin, domnule primar Bolojan, trebuie să faceţi ceva să-l salvaţi pe nea Beni de la faliment! Că tot vin alegerile prezidenţiale De cealaltă parte, protectorul lui Beni, primarul Bolojan, trece drept un tip incoruptibil, discret, ferit de scandalurile şi cancanurile politicii de la Bucureşti. Un primar pentru care îţi vine să-ţi ridici pălăria! Liberalul Bolojan s-a făcut remarcat prin inventarea de noi amenzi şi taxe locale menite să strângă bani la buget (că tot avea de încasat SELINA sume exorbitante). Bolojan a fost iniţial un simplu educator la o şcoală ajutătoare din micul oraş Aleşd, apoi prefect de Bihor. În guvernarea Tăriceanu a fost promovat în importanta funcţie de secretar general al Guvernului apoi a devenit primar la Oradea, ales de două ori cu scoruri generoase. Prea cinstitul Ilie Bolojan trăieşte zilele acestea eterna dilemă a politicianului local – să-l salveze pe Beni Rus sau să-şi salveze cariera politică. Sau ambele la un loc, chestie care îl va lăsa fără prea multă cinste la final… Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: #ixzz422xDlgyJ Follow us: @realitatea on Twitter
Postat 05 Martie 2016, 18:27 de pcr
.........
istvan drage dute tu la budapesta is linge pe orban si vinde padurile romaniei si fa si tu partid nu organizatie nu doare pe tine de oradea doare de artand
Postat 05 Martie 2016, 11:05 de pcr
Mang cu multiple conturi
Uitati-va cante conturi a facut Mang, doar Mang putea veni cu asemenea comentarii ca cele de mai jos, domnule Mang, pentru ca dumneavoastra si partidul dumneavoastra de 2 lei nu a facut nimic pentru oras, asta nu inseamna ca nu se poate, nu vedeam proiectele facute de PNL niciodata din partea PSD, reveniti-va drag domn Mang si nu va mai faceti atatea conturi sa lasati comentarii ca si cum ar arata ca Oradea nu il vrea pe Bolojan, orice om educat si interesat de dezvoltarea orasului este constient de potentialul pe care il avem cu domnul Bolojan in frunte, cine nu site inseamna ca educatia lasa de dorit ca si in PSD. Toate cele bune, traiasca Oradea Mare. Traiasca dezvoltarea!
Postat 05 Martie 2016, 10:48 de Istvan
.........
apropo liceeni au voie sa faca politica sau mergi la azil dupa votanti?
Postat 05 Martie 2016, 09:46 de pcr
.........
pnl o sa ajunga la pnt la groapa politicii romanesti niste no name lingai mincinosi profitori pnl e cel care so curvit rau so aliat cu psd acuma o luat pdl care o taiat salarille mai vrei ceva mircuilica?
Postat 05 Martie 2016, 09:44 de pcr
primarul de tinca
ai facut si tu ceva pt Tinca ca ne -ai vandut apa la Oradea de dragul dl Bolojan si de dragul dividentelor.Ca de obicei Teo te -ai gandit la buzunarul tau ca doar prostii de tincani au bani destui ca sa-si plateasca facturile...dar ai grija ca s-ar putea sa te coste si nu stiu cum ti -i scoate parleala
Postat 04 Martie 2016, 16:02 de bl
Cu mustar, cu mustar......
Cum de nu putem citi astfel de articole marete si in alte publicatii importante din oras?
Postat 04 Martie 2016, 15:58 de User anonimizat
@tc
Uite un fenomen interesant: adularea unei administratii proaste duce la prostire! Ce treaba are psd-ul cu tampeniile acestei administratii?! La electoratul penalilor totul merge struna, caldura non stop, iarna asta temperatura n-a coborat in apartamente sub 20 de grade, apa calda, apa rece la dicretie, 24 de ore pe zi, ca-i vara, ca-i iarna?! Inca ceva: voi puteti vedea fisurile din piata Unirii? Intreb, cine stie, pe langa prostire ma gandeam ca v-a lovit si orbirea... chiori sunteti oricum...
Postat 04 Martie 2016, 12:22 de pinonel
bolovan
te votam dupa alegeri probabil
Postat 04 Martie 2016, 12:14 de pcr
Tupeu maxim
pe PSD-ei. Eu inca mai astept celebrul plan de dezvoltare al Oradiei, anuntat ca o sa apara in cateva zile, iar de atunci a trecut aproape un an! Eu stiu ca e durere mare, cand constatati ca tot Bolojan o sa fie primar, dar orisicat! Pioneru', ce vina o sa aiba Bolojan ca tu de draci si frustrare o sa te sinucizi?
Postat 04 Martie 2016, 11:13 de User anonimizat
.........
vrem fc bihor inapoi vrem pta uniri gata odata vrem parcari gratis vrem strand in satul oradea vrem ......... de ce sa vrem omnul nu trebuie sa vrea ceva trebe mintit si sa primeasca taxe mari locuri de munca slab platite referedum
Postat 04 Martie 2016, 09:22 de pcr
@tc
Hai sa vedem cum sta treaba: psd=hoti=pnl. Multumit? In afara de Oradea unde sa zicem ca pnl poate scoate ochii la prostime cu cate ceva, in judet acolo unde primari pnl au prins doua mandate, e jale (mai putin pentru afacerile lor personale).
Postat 04 Martie 2016, 09:18 de User anonimizat
Hahaha
Ce texte are tzaranul!Cine oare mai crede in elucubratia acestui atotstiutor?Baba Ioana ,o batrina bolnava a inghetat in iarna asta ,care n-a fost iarna...Cum sa-i explic ca tzaranul e la conducere??Eheeeeeee..un tzaran avea o iapa....!Vaishamar tzarane ,ti-ai batut joc de un oras frumos....!!!
Postat 04 Martie 2016, 07:15 de grigore
Ha, Ha, astia-s toti latraii lui mang???
...vai voua frustratilor..rau o veti mai lua pe cocoasa!!! Noroc cu bihoreanul altfel ar trebui sa umblati cu biletele pe la scarile blocurilor . Aceiasi postaci psd (PCR) cu spume la gura si fara speranta la ciolan...sunteti jalnici si Oradea disparea de pe harta daca ramanea pe mana voatra . Mang si acolitii sai se flageleaza de cand nu are Bolojan concurent. Abia astept ziua alegerilor sa va citesc comentariile...
Postat 04 Martie 2016, 06:49 de TC
Poate se sesizeaza parchetarii!
Citez din codul penal, capitolul INFRACTINI CONTRA VIETII, art.191(1) ,,Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani." Asa ca d-le primar, daca v-am urma sfatul, adica sa va votam, cam pe aici v-ati incadra. ATENTIE! Si tentativa se pedepseste, dar limitele pedepsei sunt reduse la jumatate!
Postat 04 Martie 2016, 05:56 de pinonel
SI EU
Si eu ( care nu reprezint practic nimic in politica !) II ROG pe bihorenii care vor "o direcţie clară de dezvoltare" să voteze candidaţii PSD, ca să nu mai depindă de alianţe cu PNL ori UDMR ! PS : Cei de la PSD sa nu-si imagineze acum ca ii cred CEI MAI BUNI, CEI MAI COMPETENTI, etc. ! Dar peste PDL vopsit in PNL, DA! Aviz pedeleilor FILIP, COSTE, etc..
Postat 04 Martie 2016, 00:19 de TDS
Inapoi la tara!
Sa te voteze cei din Alesd si Vadu Crisului, ca noi in Oradea nu te mai vrem! A treia oara sigur nu te mai votez.
Postat 03 Martie 2016, 21:58 de User anonimizat
referendum
bolojan iara visezi urat?
Postat 03 Martie 2016, 21:23 de pcr
"Nu voi face din negru alb"- pai sigur ca nu ! Ai demonstrat-o pana acum,cu prisosinta - e de CACAO
"Nu pentru că aşa vrea PNL, ci spre binele bihorenilor" - Un ipocrit 100%,mai vrea sa ne-o traga o data!De oradeni, s-a cam plictisit,acum ar calari o "gramada" mai mare ,cam cat toti bihorenii la un loc."Pasarea malai viseaza,sau ulciorul nu merge de mai multe ori la apa,sau ....Ura si la gara !
Postat 03 Martie 2016, 20:56 de platona
ma lasiiiiiii..
Dispari,,scurt,,,am facut dus ,pe la prieteni...am dormit in frig..vrei sa fi primar du-te de unde te tragi...
Postat 03 Martie 2016, 19:37 de Tinas
bolovan
dar cu fc bihor ce ai avut?
Postat 03 Martie 2016, 18:17 de pcr
Bolojan vs. Confuzia
Omul, având un număr limitat de circumvoluţiuni, din motive naturale, face o confuzie elementară ... vorbeşte de dezvoltare de parcă ar fi vorba de evoluţie !!! Nefiind cazul, e clar că în mintea lui a rămas parcat doar elementul confuzat !!!
Postat 03 Martie 2016, 17:47 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON