URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2024, 11:06

Bolojan: Guvernele României finanțează „socialist” primăriile, încurajând ineficiența și investiții fără cap. „Dacă faci reforme, ești un lup singuratic”

Bolojan: Guvernele României finanțează „socialist” primăriile, încurajând ineficiența și investiții fără cap. „Dacă faci reforme, ești un lup singuratic” foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a criticat modul „socialist” în care de două decenii guvernele României alocă bani pentru localități, sancționând eficiența și răsplătind în schimb lipsa de reforme.

Bolojan a taxat, de asemenea, investițiile fără rezultate, dând ca exemplu construirea de blocuri ANL în comune cu populație în scădere ori de rețele de apă și canalizare în localități fără utilizatori, sugerând că aceste investiții trebuie să integreze mai multe comune.

„Stai mai prost, primești mai mult”

Invitat la o conferință organizată de publicația economică profit.ro la care au participat, marți, în Capitală, specialiști din domeniu, din sectorul bancar și din administrație, președintele CJ Bihor a afirmat că politicile guvernamentale față de autoritățile locale sunt greșite, fiind finanțate mai degrabă localitățile care cheltuie banii pentru propria funcționare decât cele chibzuite în utilizarea bugetelor locale.

„Dacă faci ceva reforme şi încerci să gestionezi cu eficienţă (n.r. – bugetele locale), pari un neadaptat, eşti un lup singuratic şi oamenii nu te înţeleg de ce faci asta, pentru că nu ai nimic de câştigat. Dacă administrezi eficient bugetele, când se alocă bugetul de stat, alocarea este pe criteriul socialist: dacă ai făcut economie, nicio problemă, îţi dăm bani mai puţini. Stai mai prost, primeşti mai mult, că trebuie să îţi asigure funcţionalitatea”, a spus Bolojan, citat de news.ro.

Lege doar pe hârtie

Șeful CJ Bihor a criticat faptul că legislația permite primăriilor să majoreze salariile angajaților chiar dacă nu au fonduri, acestea știind că primesc alocări de la bugetul central, iar asta prin amânarea constantă a aplicării unor norme legale care impun tocmai contrariul, și anume să se țină cont de eficiența utilizării bugetelor locale.

„De 20 de ani, în general, (n.r. - politicile) sunt greşite de la nivel guvernamental în ce priveşte performanţa autorităţilor locale. Avem o prevedere în lege care spune că banii de echilibrare bugetară care se transferă de la Guvern la primării se dau direct proporţional cu gradul de încasare al impozitelor, ceea ce este o măsură foarte logică. Înseamnă că dacă ai făcut eforturi să-ţi încasezi impozitele poţi să vii şi să soliciţi sprijin guvernamental. Această măsură este prorogată în fiecare an pentru a nu deranja primari. (...) Asta se întâmplă de ani de zile de când se face prorogarea, pentru că nu se doreşte a fi deranjat sistemul administrativ local. În felul acesta gradele de încasare a impozitelor în multe UAT-uri lasă foarte mult de dorit”, a spus Bolojan.

Egalitarismul, inclusiv prin PNRR

Pe de altă parte, președintele CJ Bihor a criticat și tratarea egalitaristă a tuturor comunelor, precum și ineficiența investițiilor nejustificate, sugerând că ar trebui stimulate investiții care să vizeze nu o singură unitate administrativ-teritorială, ci mai multe, și care să fie legate între ele.

„Problema, de exemplu, la PNRR este că sumele au fost alocate în mod egal pentru comune fără să se ţină cont că avem comune de 1.000 de locuitori sau de 10.000 de locuitori. (...) Nu s-a ţinut cont de această chestiune şi de aceea avem o supraalocare în comunele foarte mici şi o subalocare în UAT-uri mari”, a arătat Bolojan, dând și exemple: „Avem în zona de rural investiţii în canalizare, foarte bine. Problema este că la data scrierii proiectului aveau 1.000 de locuinţe într-o comună. Între timp, de la data scrierii, pe fondul depopulării, mai sunt 600 locuite şi când se termină proiectul se racordează 200 de locuinţe. Gândiţi-vă că eficienţa este foarte scăzută, nemailuând în calcul că staţiile de epurare, de exemplu, sunt proiectate să utilizeze deşeuri de la un număr foarte mare de utilizatori. Aceste probleme nu au fost analizate niciodată”, a spus preşedintele CJ Bihor.

El a subliniat că, dacă s-ar face o analiză a investiţiilor în mediul rural se va vedea că sunt probleme foarte mari, exemplificând și cu construirea de blocuri ANL în UAT-uri depopulate, cu natalitate scăzută, sau cu școlile reabilitate prin PNRR în localități unde nu mai sunt copii care să le frecventeze. 

Bolojan a avertizat că, dacă nu se va interveni sistemic asupra acestor cauze, lucrurile vor continua în mod ineficient, fără a da cetățenilor un alt mesaj legat de încrederea în autorităţi. 

Finanțare pe criterii obiective

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, încă de la instalarea sa la conducerea CJ Bihor în 2020, Bolojan a insistat asupra eficienței cheltuirii bugetelor locale și a instituit un sistem de distribuire a fondurilor de la bugetul județean către bugetele comunelor după indicatori de performanță.

Unul dintre indicatori vizează raportul între cheltuielile de personal din primării și numărul de locuitori, așa încât cu cât cheltuielile pe cap de locuitor ale unei primării sunt mai mici, cu atât să fie deblocate fonduri pentru investiții în dezvoltare.

Un alt indicator este gradul de colectare a veniturilor proprii la bugetele locale: cu cât primăriile își încasează banii din impozite și taxe, cu atât primesc susținere financiară mai mare pentru ca din banii astfel rezultați să fie făcute investiții. La acea vreme, Bolojan denunța faptul că în Bihor existau comune care încasau la bugetele locale doar 30% din sumele pe care chiar primăriile le prognozau spre a fi colectate ca taxe și impozite, iar asta din dorința edililor de a fi „populari”, însă aceiași edili cereau bani de la bugetul județean și de la cel central pentru ca primăriile să nu dea faliment.

CJ Bihor a fost, de altfel, prima administrație județeană din ţară care a aplicat criterii obiective pentru alocarea banilor către primării, reducându-se subiectivismul distribuirii de fonduri pe criterii politice (apartenența primarilor la partidul care conduce județul) și stimulând investițiile care pot determina o dezvoltare a localităților.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Mister elucidat...
Sandu cu nr de inventar???? este de fapt Ilie B..!Viata la oras este frumoasa!
Postat 12 Aprilie 2024, 09:40 de grigore
Mihaita
Tu și propaganda provocați. Interesant ca ți se permite sa faci propagandă
Postat 11 Aprilie 2024, 18:21 de KP_
Sandu aviatoru
Sandule ramai la avioane. Filip era din partidul lui Basescu din Pd. Nu era din PSD. Dupa ce s-a desfiintat PD a trecut in PSD. Cand era primar era in PD. La nimic nu te pricepi, nici la avioane, nici la partide, la nimic.
Postat 11 Aprilie 2024, 18:21 de Mihaita
Moderatori
Intereseant ca la sandu2100 ii permiteti orice. Nu cumva el provoaca pe toata lumea? El cu avioanele lui
Postat 11 Aprilie 2024, 18:18 de Mihaita
RE: Moderatori
Nu îi permitem orice, îi scoatem din mesaje sau îl avertizăm și pe el. Cât despre mesajele provocatoare, fără supărare, dar față de alții - care sar cu înjurături de mamă, cu remarci de tipul „idiot”, „retardat” și altele asemenea - Sandu știe să folosească mai decent cuvintele. Asta nu înseamnă că nu e în atenție!
Postat 11 Aprilie 2024, 20:28 de Moderator
Florea
Da de tine ce zici??
Postat 11 Aprilie 2024, 16:14 de Sandu2100
Sandu lingau PNL
Vand betoniera marca PNL
Postat 11 Aprilie 2024, 16:14 de sandu2102
moderator
pe sandu nu-l suspenzi,poate vrea sa mearga pe riviera,si il retinem aici pe bihoreanul cu cometarii impotriva ciumei galben albastre la care simte nevoia de a raspunde?hahahaha poate are nevoie si el de o vacanta ce zici moderrator?
Postat 11 Aprilie 2024, 15:53 de florea
RE: moderator
Este și el în atenție...
Postat 11 Aprilie 2024, 20:26 de Moderator
@MODERATOR
Are el mai multe conturi
Postat 11 Aprilie 2024, 14:34 de Sandu2100
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
De Filip nu-ți aduci aminte ca a fost primar PSD la Oradea ??
Postat 11 Aprilie 2024, 12:44 de Sandu2100
RE: vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
vasi13 a fost suspendat, nu mai poate răspunde, așa că încetează cu dialogul cu el, rezumă-te la a comenta temele din articol
Postat 11 Aprilie 2024, 13:36 de Moderator
Sandu cel cu buda in curte
CENZURAT
Postat 11 Aprilie 2024, 12:34 de vasi13
suspendare vasi13
vasi13, ai fost avertizat în repetate rânduri, dar nu reușești să te abții de la atacuri a persoană. La ironii și provocări fine, tu răspunzi cu trimiteri la origini, ai o problemă de adecvare la dezbaterea public. Ai o suspendare până săptămâna viitoare, poate îți revii!
Postat 11 Aprilie 2024, 13:34 de Moderator
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Asa e când nu ai argumente, te agiți ca molusca pe uscat :::::)))))
Postat 11 Aprilie 2024, 11:03 de Sandu2100
eficienta
zise sprancenatu din shatra Vadu crisului.se "vede" reformele :mai ales ca gigacaloria la CET-ul modernizat cu turbina pe gaz,care nnu functioneaza decat fara filtre ,e mai mare decat in cluj.alta rreforma care se vede ,e aieroportul 100 de milioane de euro si nici un cargo aterizat,si nici "pulime" aieropurtata spre alte tari,dar s--au dat bani gratis si ryanair,iar acum polski air
Postat 10 Aprilie 2024, 17:38 de florea
Are dreptate
Vedem la Oradea cum isi baga propaganda nasul ca nimic nu e construit bine, am vazut propaganda cum in timpul vizitei sefului Ciolacu și Grindeanu, nu au comentat nici aici nici pe Bihon, sa zicem ca asa a fost ordinul, sau au trebuit propagandistii sa aplaude.
Postat 10 Aprilie 2024, 14:35 de Sandu2100
In general Bolojan cam are dreptate, si inclusiv in chestiunea asta
Statul roman nu a tinut pasul cu schimbarile din teren. Ca sa isi mentina vie masinaria de vot - cu oameni cat mai multi, dependeti de el (functionari, ajutoare sociale etc) si pe cat posibil cat mai neinstruiti - el, statul, refuza sa faca niste reforme reale. OK...o sa ziceti ca is subiectiv si ca tin cu Bolojan la faza asta. Dar atunci cum se explica zecile de marturii de aici: https://stirileprotv.ro/stiri-despre/statul-degeaba/ (inclusiv in Bihor filmate) sau sutele de dovezi de aici: https://www.digi24.ro/special/statul-la-stat Platiti taxe ca pr*stii iar milioanele de bugetari va rad in fata! :)))))))))))
Postat 10 Aprilie 2024, 14:14 de Szaby_Oradea
Eficienta? Auzi la el
La el eficie ta e sa iei ultimul banut de pe oameni, sa inchizi scoli, cultura sport, tot ce misca in oras sa fie inchis, de ex OTL e marele exemplu de eficienta. Asa e simplu pe banii altora sa te dai rotund. Avem strazi in oras facute pe vremea lui Filip,. De nu erau fonduri UE nici macar o groapa nu astupai.
Postat 10 Aprilie 2024, 13:05 de sanduivanov
Din Legile lui Solon
,,Sa fie pedepsit cu moartea cel care nu spune adevarul. Sa fie pedepsit cu moartea si cel care nu spune tot adevarul" 1. De ce nu s-a introdus reteaua de gaz metan in TOATA Oradea?! 2. De ce pe Dimitrie Cantemir, intre Jean Jaurez si Lugojului nu s-a introdus reteaua de gaz metan, ,,regenerarea" rezumandu-se aici la plantarea unor tarusi metalici utili exclusiv pt a obliga soferii sa intre in curte de pe banda a doua (!!!) si a unor cosuri de gunoi plasate strategic taman pe mijlocul trotuarului? Doar doua intrebari din doua sute!
Postat 10 Aprilie 2024, 12:14 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON