URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Noiembrie 2018, 14:04

Bolojan acuză: Bihorenii plătesc mai mult pe salubrizare deoarece şefii CJ fac conferinţe de presă, nu licitaţii pentru operarea SMID

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul a beneficiat de 50 milioane euro fonduri nerambursabile pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), dar nu îl foloseşte, deşi până în 2016 acesta era finalizat în proporţie de 90%. Motivul? Incompetenţa şefilor Consiliului Judeţean, care nu au făcut decât să angajeze clientelă şi să mărească bugetele de salarizare a acesteia la Ecolect, structura care trebuia să operaţionalizeze sistemul, a acuzat preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul partidului împreună cu consilierul judeţean Călin Gal.

"Actuala conducere a Consiliului Judeţean trebuia să închidă proiectul organizând licitaţiile pentru selectarea operatorilor şi predarea activelor. De peste doi ani, conducerea CJ n-a făcut aproape nimic, doar a dezvoltat Ecolect, ducându-şi toţi nepricepuţii acolo şi majorând bugetele de salarizare de peste 10 ori faţă de anul trecut", a spus Bolojan.

Costuri mai mari

Primarul Oradiei a amintit că CJ a achiziţionat maşini pentru transportarea deşeurilor din întregul judeţ, care acum ruginesc, iar în cadrul SMID au fost realizate staţii de depozitare temporară şi staţii de sortare. Însă, în loc ca acestea să fie utilizate, deşeurile sunt preluate şi transportate, nesortate, până la singura groapă de gunoi conformă UE, cea din Oradea, cu costuri mari, care vor deveni de la 1 ianuarie 2019 şi mai mari, pentru că CJ nu a scos la licitaţie desemnarea operatorilor de salubrizare.

Bolojan a dat şi exemple: la Ştei, deşi există o staţie de depozitare temporară, din 2016 nu este folosită şi "tot gunoiul este transportat nesortat la Oradea cu două maşini, zilnic", în loc să fie dus la Beiuş, unde a fost amenajată şi o staţie de sortare, care - de asemenea - nu este funcţională, efectele fiind că locuitorii din aceste zone, ca dealtfel din tot judeţul, plătesc tarife considerabile pentru transportarea tuturor cantităţilor până la Oradea, în loc să achite doar transportarea deşeurilor care nu pot fi valorificate.

Incompetenţa scumpeşte

Liderul PNL a atenţionat că CJ ar trebui să colaboreze cu autorităţile locale pentru a definitiva caietele de sarcini ale licitaţiilor pentru desemnarea operatorilor de salubrizare, operaţiune care va dura aproximativ un an, întârzierea punerii în funcţiune a SMID având consecinţe "de natură financiară asupra cetăţenilor", cu atât mai costisitoare cu cât de anul viitor se va trece la plata colectării deşeurilor şi după tipul de materiale colectate, nu doar după cantitate.

Bolojan a explicat că, dacă deşeurile ar fi sortate pentru repunerea în circuit a celor reciclabile, cetăţenii nu ar mai plăti colectarea şi transportarea acestora, dar cum SMID nu este funcţional, vor plăti, pe lângă cei 80 lei/tonă cât achită în prezent şi o taxă penalizatoare de 30 lei/tonă pentru toate cantităţile ce depăşesc cota de 35% din totalul deşeurilor (considerată nereciclabilă).

Pe de altă parte, Bolojan a atenţionat că efectele pasivităţii CJ în ce priveşte operaţionalizarea SMID le vor resimţi şi firmele care asigură în prezent salubrizarea, deoarece nu vor putea îngloba în tarife toate majorările de acest fel, la care se vor adăuga şi alte costuri care vor sări în aer, precum cele generate de creşterea salariului minim şi de scumpirea carburanţilor.

Culpa CJ: incapacitatea

Pe de altă parte, primarul Oradiei a afirmat că în condiţiile în care contractele dintre autorităţile locale şi firmele de salubrizare sunt pe cale să expire şi nu mai pot fi prelungite după ce deja au fost o dată, riscul este ca nepunerea în funcţiune a SMID de către CJ să aibă repercusiuni şi asupra modului în care se face propriu-zis salubrizarea, inclusiv la Oradea, iar firmele nu mai fac investiţii pentru a-şi înnoi utilajele dacă nu au perspectiva că vor putea să-şi continue activitatea. Motivul? "Primăria nu poate organiza o nouă licitaţie fără acordul Consiliului Judeţean", a spus Bolojan.

Acesta a adăugat că nepunerea SMID în funcţiune "este culpa Consiliului Judeţean, care de doi ani tot face conferinţe de presă, dar nu face licitaţii pentru funcţionarea sistemului" şi a opinat că "nu este o întârziere intenţionată, ci o incapacitate a CJ, nu-i bănuiesc de premeditare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Pinonel
Și Mangă ce o sa facă???
Postat 15 Noiembrie 2018, 12:55 de Sandu1206
Din ciclul ,,Sa nu uiti, Darie!"
Primarul Oradiei e precum ciordache, da la toti cu doua maini, nu se zgarceste! Oricat de prosti am fi noi, oradenii, sper sa nu uitam si peste doi ani sa ii dam sa ii ajunga! Pana in gat!
Postat 15 Noiembrie 2018, 09:17 de pinonel
apa meteorica/pluviala
Suntem singurii din tara care trebuie sa platim si apa de la D-zeu. La CJ, Poti Csaba aranjeaza treburile cum doreste.Nu degeaba-i mazileste Curtea de Conturi.Cate aranjamente de K luate cate 10!Si permutari, de matrici ce sa mai zici?
Postat 15 Noiembrie 2018, 08:17 de adevarat
unom=motanul in-ciotat
Nu ne interesează nostalgia.
Postat 14 Noiembrie 2018, 23:06 de Sandu1206
!!!
În 1975 Trofeul Mamaia era adjudecat de Temistocle Popa cu piesa "Omagiu"! Pe tine...întâiul om din țară mea...istoria se repetă! Pe tine, întâiul om din urbea mea...si nu-și dă seama! Celălat a fost un nenorocit, cel de-acum face ceva...
Postat 14 Noiembrie 2018, 22:27 de unom
ei da
O fi corect? Dar CET-ul de ce nu este criticat? Sau asta inseamna sa fii sportiv si corect, heee? Cea mai buna arma de aparare e atacul.
Postat 14 Noiembrie 2018, 21:29 de Christa
taxă penalizatoare de 30 lei/tonă
La a 2-a lectura,printre tonele de gunoaie, zarim si o sclipire de speranta: o taxa penalizatoare, la pachet cu alte costuri care vor sări în aer, precum cele generate de creşterea salariului minim şi de scumpirea carburanţilor.Gunoiul se dezvolta si el,odata cu orasul,intr-o impetuosa crestere de nestavilit.Taxa penalizatoare va merge catre vistieria gropii de gunoi din oradea, probabil,adica firma ECOBihor.S.C. ECO BIHOR S.R.L. Oradea exploateaza si administreaza pe o perioada de 20 de ani depozitul ecologic judetean printr-un parteneriat public-privat impreuna cu Consiliul Local al Municipiului Oradea.Taxatorul loveste din nou...
Postat 14 Noiembrie 2018, 21:05 de excalibur
oradeanbihor
Te oftici că Oradea se dezvoltă, și bihorul nu??
Postat 14 Noiembrie 2018, 20:26 de Sandu1206
@ sandu
Vezi că ești maro la gura
Postat 14 Noiembrie 2018, 19:47 de oradeanbihor
Nu-i bai
Atât comentează unii, dar cred că s-ar bucura sa fie BOLOJAN și la CJ.
Postat 14 Noiembrie 2018, 19:24 de Sandu1206
la luna
Zile-o dom' primar ! Da'zici degeaba, ca astia de la cj si guvern, daca nu-i de furat nu se apuca de nimic. Ei pur si simplu nu concep ca se poate si altfel. Si cu cat "e mai prosti" votantii si sustinatorii, cu atat e mai bine pt ei. Dovada o constituie p(r)ostacii astia de ventileaza rahatul si pe ebihoreanul, cu tot felul de obsesii si frustrari personale. Da' mai zile-o ca le place si lor :)
Postat 14 Noiembrie 2018, 19:13 de oradea_mea_si_a_ta
Doomsday
Incompetenţa are consecinţe "de natură financiară asupra cetăţenilor".Aici personajul are dreptate.Probabil are o explicatie si pentru performantele OTL si ale Termoficare ,ambele sub autoritatea d-sale,prin prisma consecintelor de natură financiară asupra cetăţenilor.
Postat 14 Noiembrie 2018, 17:53 de excalibur
De-ar fi mândra-n deal la cruce...nu e! poate o fi la vreo....în vreo....
Da' primaru-i mânios...da' primaru-i mânios/ pe cine pe cine....pe oradeni să fie.../ Și face totul pe dos la la la...
Postat 14 Noiembrie 2018, 17:53 de unom
Corectie
zece...intervii.
Postat 14 Noiembrie 2018, 17:35 de unom
...ca primarul nostru zace...
Vede orice în Bihor! Pe-ale lui, NU! Ciuperca nu a luat-o la vale...ni se pare nouă! Piata Unirii este superbă...de crapă dalele! Podetul Petisoarei....Piata100 / blasfemie să numești o piață bazar așa!/vraiște! Bifurcatia de la Emanuel....ce termen? /By the way, Coana Florica cu CV-ul completat aiurea, de ce nu interviu și la asta? Că și neo sunt oleacă incurcati/?
Postat 14 Noiembrie 2018, 17:34 de unom
Preț gunoi judet vs. Oradea
Deocamdată in Oradea plătim cel mai mare pret/persoana pentru gunoi comparat cu prețul din localitățile rurale, cu toate că avem statie ecologica și ca sortăm o parte din gunoie direct la sursa. Aștept scumpirea din 2019, pe sate, sa vedem cine pe cine fura.
Postat 14 Noiembrie 2018, 15:50 de oradeanbihor
Primare, ne iei PE TOTI de prosti?!
Nu-ti ajung idi*tii aia care te-au votat, 22%, de ce ne minti PE TOTI?! Poti sa indrugi cate aiureli vrei, dar fa-o la locul de munca, acasa, la biserica, acolo unde esti intre ai tai! Nu cred ca e nevoie sa-ti spun cum stam cu taxele si impozitele in comparatie cu locuitorii altor orase: le avem pe cele mai mari, mai aiuritoare si mai nesimtite! P.S. Ni vreau o clipa sa se creada ca as fi fan pasztor/mang/bodea, dar ultimul care sa critice conducerea cj este birtinezul! Stim si stie si el de ce, dar nesimtirea lui vad ca sporeste pe masura ce vede ca tara e un sat fara caini din care poti fura cat/cum vrei.
Postat 14 Noiembrie 2018, 15:35 de pinonel
asta e...triada coruptilor!!!
..ce sa-i faci? n-ai ce-i face! Aici ajungem cand statul e condus de o clica mafiota si incompetenta..asa ar fi aratat si Oradea daca incapea pe mana acestor impotenti si mafioti. Noroc cu tine, dom primar...ca astazi probabil as fi scris dintr-o urbe de la minim 200 km de Oradea. Acestor lipitori la banul public cu aere puturoase de comunisti idioti de la CJ, le doresc sfarsit abrupt din toate functiile statului si sa adulmece zanganitul inconfundabil al "bratarilor", da nu la vila proprie cum si-au votat!
Postat 14 Noiembrie 2018, 15:22 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON