URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Februarie 2016, 07:27

Bolnav de simulare: Un bihorean şi-a luat un număr record de zile de concediu medical, ca să nu fie concediat

Bolnav de simulare: Un bihorean şi-a luat un număr record de zile de concediu medical, ca să nu fie concediat LA SERVICIU BA, LA SLUJBĂ DA. Deşi în acte era grav bolnav, maistrul Petru Maliţa (medalion) şi-a făcut conştiincios slujba de cantor la biserica ortodoxă din Aştileu, prestând regulat la liturghii, nunţi, botezuri şi înmormântări. Minune...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Precis aţi citit cel puţin o ştire ce relata că, pentru a nu fi schimbat din funcţie, vreun director de instituţie se "îmbolnăveşte" subit, punându-şi pavăză Codul Muncii, ce interzice concedierea unei persoane aflate în concediu.

Descurcăreţi sunt, însă, şi românii de rând. Angajatul unei companii care întreţine hidrocentralele din judeţ, notificat că îşi va pierde postul prin restructurare, s-a refugiat în concedii medicale fix 365 zile, până a câştigat procesul pentru reîncadrare. Ironia e că, după ce un control al CAS Bihor a stabilit că actele medicale au fost emise cu încălcarea legii, doctorii au scăpat cu o simplă mustrare verbală.

Plin de boli şi suferinţi

Înfiinţată în 2013 prin reorganizarea unei companii naţionale de profil, sucursala clujeană a Hidroserv răspunde de buna funcţionare a hidrocentralelor din judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Mureş şi Maramureş. Încă de atunci, după o analiză minuţioasă, conducerea societăţii a constatat că pentru echilibrarea financiară era necesară renunţarea la o parte din personal, pe lista neagră fiind puşi angajaţi cu probleme disciplinare, care ajung "parfumaţi" la serviciu, cu întârziere sau deloc. Între cei vizaţi a fost şi aleşdanul Petru Maliţa, maistru electrician la punctul de lucru din Remeţi. "Nu era foarte des nevoie de el, dar şi când îl căutai nu era uşor de găsit", zice un inginer care i-a fost şef.

În vara lui 2013, imediat ce a aflat că va fi disponibilizat, maistrul s-a îmbolnăvit brusc şi atât de grav încât n-a mai dat pe la "firmă" un an întreg, decât pentru a-şi înregistra concediu medical după concediu medical. Între timp a dat în judecată compania, contestând desfacerea contractului de muncă, şi a revenit la serviciu abia după ce a obţinut o sentinţă de reîncadrare. Tot atunci, a cerut şi primit şi o adeverinţă ce atesta că i-au fost plătite la zi contribuţiile de sănătate în cele 365 de zile cât "bolise".

"Şi-a luat concedii în serie, până la limita la care ar fi fost obligat să apară în faţa unei comisii de expertiză pentru pensionare, şi nu pentru o singură şi aceeaşi boală, ci pentru baiuri ba la plămâni, ba la cap, ba la stomac", povesteşte inginerul.

Dojeniţi

Suspectând că medicii au emis abuziv certificatele, anul trecut, în mai, Hidroserv a sesizat CAS Bihor. Concluzia verificărilor încheiate în iulie? Dr. Kovacs Francisc, internist la Spitalul Orăşenesc din Aleşd, Madas Crăciun, psihiatru la Oradea, Ovidiu Burtă, internist orădean, pneumoftiziologul Dan Minea, internistul Luminiţa Mureşan şi pneumologul Gaiger Tamas, toţi trei din Aleşd, au eliberat concedii între câteva zile şi câteva săptămâni, fără a consemna simptomatologia, recomandări de tratament, ba nici măcar codurile diagnosticelor, nemaivorbind de indicaţii privind recuperarea, revenirea pacientului la control, başca cu neconcordanţe crase între datele consemnate în certificate şi cele din registrele medicilor.

"Nu s-au respectat prevederile legale", au constatat inspectorii CAS care, însă, au decis sancţionarea medicilor doar cu "avertisment verbal, conform art. 5 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor". Ce-i drept, au adăugat şi "sesizarea comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Bihor pentru constatările de la furnizorii supuşi controlului, care au dovedit că nu cunosc sau nu respectă prevederile legale privind eliberarea certificatelor de concediu medical".

Insistă la Casa Naţională

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe maistrul Petru Maliţa, pentru a povesti cum şi-a făcut rost de actele medicale dar, la fel cum au păţit adesea şi şefii săi, n-a reuşit. Pe de altă parte, deşi CAS susţine că a sesizat Colegiul Medicilor, preşedintele organizaţiei, dr. Carmen Pantiş, susţine că nu s-a înregistrat niciun demers privindu-i pe cei şase medici.

La rându-i, directorul Hidroserv Cluj, Ioan Petruţ, spune că a insistat, dar nu la CMB, ci la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. "Pe noi nu ne interesează pedepsirea medicilor, ci să aflăm dacă angajatul era bolnav sau nu" şi, implicit, dacă firma i-a plătit justificat concediile. CNAS nu i-a dat, însă, de anul trecut, niciun răspuns...

Luciana Dorca, şefa CAS BihorBoală naţională

Preşedintele CAS Bihor, Luciana Dorca (foto), spune că "boala" concediilor medicale date cu prea multă generozitate împovărează sistemul asigurărilor de sănătate: "Lunar ni se cere decontarea a 1,5-2 milioane lei pentru 4.000 de concedii medicale, adică vreo 5 milioane de euro pe an". Cam o zecime sunt respinse, dar nu pentru că CAS ar putea demonstra abuzuri, ci din motive formale, pentru neregulile din acte.

Câte concedii medicale sunt date pe ochi frumoşi nu poate spune nimeni, pentru că pur şi simplu nicio autoritate nu reuşeşte să afle. "Când era ministru al Sănătăţii dl Cseke Attila, s-a propus verificarea persoanelor în concediu medical de către angajator şi Poliţie. Asiguratul trebuia să fie acasă la ora 11 în orice zi, dar ONG-urile au acuzat încălcarea drepturilor omului şi s-a renunţat", explică şefa Casei judeţene. Aşa că angajaţii pentru care concediile de boală sunt doar nişte refugii de vreme rea nu pot fi prinşi decât absolut întâmplător, cu mari eforturi, sau chiar deloc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@excalibur
Poti sa le vorbesti cat vrei despre astfel de lucruri, nu ii intereseaza, ba nici nu vor sa le auda, sau li se pare ca aberezi. Imi pare bine ca mai sunt ganditori pe aici, dar prea putini.
Postat 18 Februarie 2016, 15:28 de detectiv
facerea de bine..........
Greseala este a firmei ca nu I-a desfacut contractual de munca atunci cand venea baut sau lipsea de la munca nemotivat. Facerea de bine (la betivi) se cheama .........
Postat 18 Februarie 2016, 13:44 de scortosul
Hă hăă
Tipu nu poate că a uitat că e în boală.Totdeauna a se şti!Ca să fii mincinos,tre neapărat să ai o memorie beton,adică să ţii minte ce ai minţit şi să ţi o acoperi cu cele necesare.Asta dacă nu cumva iese n evidenţă la un momentdat,chiar ascunzând minciuna.Alţii nici măcar adevăru nu l mai ţin minte,ghinion!
Postat 18 Februarie 2016, 11:51 de crisan
Putina rabdare
Solutii exista.Echipamentele android isi raporteaza locatia in permanenta pe serverele google,cu aproximatie dupa retelele wireless la care se conecteaza sau cu precizie daca au gps.Solutia se numeste RFID, dispozitiv de identificare prin radio frecventa,ceva similar crotalului pe care il au animalele la ureche,dar mai performant.Va contine date biometrice,numar personal-cnp,ssn etc .Va unifica cardul de identitate,cardul bancar cardul de sanatate etc.In acest fel Big brother va sti exact unde esti,citi bani ai in cont,ce-ai cumparat,ce boli ai etc.Primii pasi s-au facut sau sunt in derulare: card biometric, inregistrarea conectarilor wi-fi,limitare in europa a platilor cash sau chiar plati exclusiv cu cardul, pentru anihilarea evaziunii fiscale si a terorismului.Cheia de bolta a intregii povesti e faptul ca 5% din populatia planetei detine 90% din avutia globala,dar asta nu deranjeaza pe nimeni...
Postat 18 Februarie 2016, 10:31 de excalibur
11.17 min. "trecute fix"
Sigur...cucoana ar fi interesata ca la 11.17 min. "trecute fix"..sa taraie politia la usa, sa ma dea jos din pat rupt de boala, ca sa vada "organul" daca sunt impreuna cu preotul pentru ultima impartasanie, acasa...De ce ar trebui sa iti dovedesc eu ca sunt acasa si nu vand "petrenjel" in piata, cand tu sistem nu esti in stare sa-mi dovedesti ca merit sau nu acel concediu.Scapa de toti acesti spagari nesimtiti care ofera concedii pe banda, reformeaza sistemul si plateste fiecare medic asa cum se cuvine si atunci nu o sa te mai plangi...Normal, "smecherul" care sa fenteze sistemul va exista intotdeauna, "vracii", uscaturi ale sistemului nu vor disparea atat de usor, dar macar fa ceva...Misca ceva...Adu-ti valorile plecate peste hotare, plateste-i ca acolo de unde s-au intors si vor da un suflu nou acestui sistem ancrasat si bolnav.... Scoti din facultati medici pe banda...ce faci cu ei??Ii "cresti" in acelsi sistem corupt, invatandu-i sa isi aduca contributia in acelasi mod...Ii inveti cum sa se resemneze, sa se plafoneze mai repede...sa le tai aripile spre afirmare... sa devina "vraci" cu buzunarele deschise...Dar tu sistem, viseaza in continuare la
Postat 18 Februarie 2016, 09:08 de ADH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON