URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2024, 09:00

Biserica cu Lună din Oradea, în reabilitare. Lucrările vor trebui finalizate până pe 1 decembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reabilitare a clădirii Bisericii cu Lună, din centrul Oradiei, demarate la începutul lunii septembrie vor trebui finalizate până pe 1 decembrie.

Se pun (noi) vitralii!

Constructorii, care au început lucrările dinspre curtea interioară a clădirii, vor reabilita tâmplăria, faţadele şi acoperişul clădirii pentru a pune capăt infiltraţiilor de apă.

"Se reabilitează clădirea în ansamblul ei, se refac ornamentele degradate şi tencuiala afectată de intemperii, iar tâmplăriile existente, care se păstrează, se curăţă şi se chituiesc. La sfârşitul lucrărilor clădirea va trebui să arate ca nouă", a declarat pentru BIHOREANUL arhitectul Cristian Puşcaş, care supraveghează şantierul.

Cu ocazia lucrărilor vor fi refăcute uşile de la intrarea în biserică, iar sticla din cele existente va fi înlocuită cu vitralii.

"Actualele uşi se păstrează, se curăţă, se chituiesc şi, la nevoie se completează în partea din jos, unde au fost mâncate de carii. În tâmplăria dinspre sală vor fi montate vitralii. Acestea sunt executate de către artistul Amalia Verzea care a făcut şi vitraliile din geamurile bisericii sau pe cele de la clădirea Primăriei Oradea", a spus Puşcaş.

Tencuielile, tâmplăria, acoperişul...

Lucrările de reabilitare a exteriorului lăcaşului de cult au început dinspre curtea interioară a acestuia.

"În curtea interioară a fost ridicată deja toată schela. Aici se lucrează la tencuieli, se refac jgheaburile, burlanele şi şorţurile de tablă de la geamuri şi se fac probele de culoare ale tencuielii care îşi va păstra cromatica iniţială", a declarat arhitectul orădean.

În partea din exterior constructorii îşi amenajează încă frontul de lucru.

"În momentul de faţă amenajăm schela de lemn, fără să ne prindem de structura bisericii care este clădire monument şi să o afectăm în vreun fel", a spus coordonatorul lucrărilor, Radu Tripon.

Aici, constructorii vor avea de refăcut parte din acoperişul bisericii. "Se va lucra la tinichigeria care este defectă. Aici au apărut infiltraţii de apă şi există pericolul să cadă bucăţi de faţadă de pe turn. Tot ce este defect se repară acum", a spus Tripon.

Termen, 1 Decembrie

Lucrările vor avansa destul de lent având în vedere că se vor desfăşura la o înălţime de 40 de metri într-o zonă centrală cu trafic aglomerat, inclusiv de evenimentele viitoare din cadrul Festifall anunţate pentru săptămâna viitoare.

"Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârşitul lunii noiembrie. Intenţia noastră este să terminăm până le 1 decembrie, dar depindem foarte mult de starea vremii", a spus reprezentantul constructorului.

Lucrările de reabilitare a Bisericii cu Lună sunt finanţate cu 1 milion de lei de către Secretariatul de Stat pentru Culte prin intermediul Primăriei Oradea.

Clădirea Bisericii cu Lună a mai fost reabilitată în urmă cu aproape 10 ani cu fonduri europene alocate prin proiectul „Punți Crișene”. Lucrările de acum sunt menite să conserve cât mai bine investițiile făcute în anul 2015.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON