URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2021, 08:01

Poftiţi la palat: Clădirea Primăriei Oradea urmează să fie deschisă turiştilor, după doi ani de lucrări de reabilitare (FOTO / VIDEO)

Poftiţi la palat: Clădirea Primăriei Oradea urmează să fie deschisă turiştilor, după doi ani de lucrări de reabilitare (FOTO / VIDEO) 100% TRADIŢIONAL. Vitraliile ce luminează intrarea principală în Primărie reprezintă cele patru steme folosite de Oradea din perioada habsburgică până în zilele noastre. Ele au fost realizate după metoda tradiţională, din sticlă fabricată manual în Murano
Poftiţi la palat: Clădirea Primăriei Oradea urmează să fie deschisă turiştilor, după doi ani de lucrări de reabilitare (FOTO / VIDEO) PRIMĂRIE TURISTICĂ. Primarul Florin Birta spune că, odată finalizată reabilitarea, palatul administrativ va fi deschis vizitatorilor. "Turiştii şi orădenii vor putea vizita, pe bază de programare, de vineri după-amiaza până duminica, zona scării de onoare, sala mare şi biroul primarului"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şantierul a fost deschis în septembrie 2019. Vreme de doi ani, funcţionarii au lucrat cu geamurile acoperite de schele, birourile scuturate de picamere şi lovituri de baros, iar holurile pline de praf. Săptămâna trecută, după doi ani, constructorii se pregăteau să-şi strângă sculele. 

"Majoritatea lucrărilor s-au închis. Mai avem de reamenajat sala Traian Moşoiu şi de montat mobilierul şi aparatura audio-video. Sala mare ar putea fi folosită prima dată la şedinţa festivă de 1 Decembrie", spune primarul Florin Birta.

Reabilitarea, cât construcţia

În ciuda tehnologiei moderne şi a celor 80 de muncitori aduşi pe şantier în zilele de vârf, reabilitarea clădirii Primăriei, care va costa în final peste 3 milioane euro, a durat doi ani. Cât construcţia ei, între februarie 1902 şi octombrie 1903.

De fapt, termenul de execuţie ar fi fost şi mai lung, dar s-a lucrat doar la acoperiş, faţade, turnul "lui Iancu", o parte din instalaţii, tâmplărie şi zona care va fi deschisă turiştilor, de la intrarea principală până la biroul primarului.

"A fost o lucrare complicată. Am avut alpinişti care au schimbat acoperişul din cupru atârnaţi în chingi şi artişti care au îmbrăcat în foiţă de aur ornamentele distruse", spune primarul Florin Birta. Edilul e mulţumit de rezultat. "Calitatea lucrării se va vedea în timp", susţine el.

PRIMĂRIE TURISTICĂ. Primarul Florin Birta spune că, odată finalizată reabilitarea, palatul administrativ va fi deschis vizitatorilor. „Turiștii și orădenii vor putea vizita, pe bază de programare, de vineri după-amiaza până duminica, zona scării de onoare, sala mare și biroul primarului”

"Se va face curăţenie!" 

Primarul are atitudinea omului care, sătul de şantier, vrea să îşi vadă casa pusă la loc, numai să uite deranjul. Spre exemplu, anul trecut, la pregătirea reabilitării faţadei dinspre turn, angajaţii constructorului Euras au tăiat priza de împământare, iar la prima furtună un trăsnet a lovit clădirea şi a distrus echipamente de mii de euro. Incidentul a rămas în coadă de peşte pentru că reprezentanţii municipalităţii au, şi ei, o parte din vină: nici una dintre celelalte 11 împământări de pe clădire nu au funcţionat. 

Constructorilor li s-ar putea reproşa şi praful stârnit în interior, şi montarea în schelelor direct pe trotuarul neprotejat. Angajaţii municipalităţii spun, însă, că toate problemele vor fi remediate până la recepţia lucrărilor. "Mai sunt situaţii în care tencuiala sau vopseaua se scurge pe pavaj, dar se va face curăţenie", asigură şeful Serviciului Tehnic din cadrul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Annamaria Sava (foto)

250 de metri pătraţi de aur!

Prevăzute să se finalizeze iniţial în martie, apoi în august 2021, lucrările se vor întinde în final până la jumătatea lunii noiembrie. Pe de o parte, execuţia a fost prelungită de apariţia unor lucrări neprevăzute, ca de pildă la grinzile putrede din tavanul sălii mari, ceea ce a impus întărirea cupolei. Pe de altă parte, pentru a evita alte lucrări ulterioare, municipalitatea a comandat reabilitarea a încă 12 săli de la primul etaj. Printre ele, şi o sală compartimentată în comunism în trei birouri distincte, pe tavanul căreia s-au descoperit ornamentele originale ale clădirii, care au fost refăcute. 

De altfel, lucrarea în sine a fost migăloasă. "Ministerul Culturii a impus refacerea clădirii la starea iniţială de acum o sută de ani. Astfel, unele ornamente au fost acoperite, bucată cu bucată, cu foiţă de aur, peste care s-a aplicat alta, transparentă, de protecţie", a povestit Sava.

În total s-au lipit 250 de metri pătraţi de foiţă de aur. Numai restaurarea candelabrului de 2,5 tone din sala mare, care a fost coborât din tavan de trei bărbaţi cu scripeţi, a durat cinci săptămâni!

Cea mai spectaculoasă acţiune a fost montarea la 24 de metri înălţime a acoperişului din cupru, de câteva tone, şi reamplasarea pe el a unei statui reprezentând vulturul ocrotitor al oraşului (foto), distrusă în bombardamentul din 1944.

Îngerul, Crucea şi Leul

Sunt, însă, şi elemente complet noi adăugate proiectului iniţial. Ridicat din bani împrumutaţi de oraş, care s-au terminat în faza finisajelor, imobilul a rămas peste o sută de ani cu ferestrele monumentale ce luminează scara de onoare simple, fără modele. La propunerea fostului primar Ilie Bolojan, acestea au fost acoperite acum cu vitralii. "Vitraliile sunt ornate cu cele patru steme ale oraşului din perioada habsburgică, interbelică, comunistă şi cea actuală, amplasată în fereastra centrală a scării de onoare", explică reprezentantul constructorului Euras, Alexandru Ciobotariu.

Deasupra actualei steme cu Îngerul, Crucea şi Leul, sub care pe viitor se vor putea fotografia în capul scării de onoare cuplurile care îşi vor oficia cununia civilă la Primărie, a fost amplasată o compoziţie cu elemente florale în centrul căreia e reprezentată clădirea palatului administrativ.

"Cele trei ferestre sunt formate în total din 16 vitralii realizate după tehnica originală, prin legătură în baghete din plumb de sticlă manuală fabricată în Murano, lângă Veneţia. Elementele de pictură au fost realizate prin coacere de 4-5 ori în cuptor la 650 grade Celsius", spune artistul plastic Amalia Verzea.

Orădeancă de origine, ea a lucrat 30 de ani în Italia înainte de a se muta la Bucureşti. Numai în Oradea a făcut vitralii pentru palatele episcopale greco-catolic şi ortodox, catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae, Biserica cu Lună ş.a. "Pentru durabilitate, vitraliile Primăriei au fost băgate în sticlă de protecţie de tip termopan, perfect etanşă", spune artista.

După modelul britanic 

O altă noutate este sistemul de teleconferinţă al sălii Traian Moşoiu, comandat din China, fapt ce întârzie acum predarea lucrărilor. "Pentru a implementa sistemul, am amenajat în podea canale tehnice astfel încât şi peste 20 de ani să putem trage cabluri fără să desfacem parchetul", spune city-managerul Mihai Jurca (foto).

Ulterior, aici va fi amplasat mobilierul în formă de arc de cerc, având în faţă masa prezidiului, după modelul Parlamentului britanic. În primele două rânduri vor sta consilierii locali, în cel de-al treilea directorii din Primărie, apoi jurnaliştii şi publicul. Spre deosebire de proiectul iniţial, amfiteatrul nu va fi făcut în trepte, pentru că ar ridica nivelul ultimului rând peste cel al podelei de la intrare, îngreunând accesul în sală.

Totul în "sistem"

În schimb, pentru ca intervenţiile consilierilor să poată fi urmărite de public şi acesta să nu vadă doar cefele aleşilor, şedinţele vor fi proiectate pe un ecran de mari dimensiuni ce va fi amplasat lângă masa prezidiului. 

"Vom implementa un sistem cu ecran tactil pentru fiecare consilier local. Acesta va înlocui cele circa 20.000 de documente care se printau până de curând pentru fiecare şedinţă", spune city-managerul. Sistemul va permite stocarea materialelor pe servere, consemnarea voturilor, înregistrarea audio şi video a şedinţelor şi transmiterea lor online pentru a putea fi urmărite de orădeni.

"În balconul sălii mari vor fi amplasate pupitrele translatorilor, aşa că se vor putea face inclusiv traduceri simultane pentru conferinţe internaţionale, oferind condiţii la nivelul oricărui business-center din oraş", zice Jurca. Pentru că, prin reabilitarea clădirii Primăriei, conducerea municipalităţii speră să atragă nu doar turişti, ci şi bani. Ca să poată întreţine ditamai palatul!


ORADEA LA ÎNĂLŢIME
Turnul "lui Iancu"

Lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei au vizat şi refacerea turnului înalt de 50 metri. Acesta a fost reabilitat pe exterior, cadranul ceasului a fost înlocuit, iar elementele din piatră descoperite cu ocazia lucrărilor au fost restaurate. "Pe toată durata lucrărilor la turn, sistemul de sonorizare care cântă Marşul lui Iancu a fost deconectat, pentru că la pornire risca să sperie muncitorii şi să declanşeze un accident", explică şeful Serviciului Tehnic din DPI, Annamaria Sava.

În perioada următoare, pe clădire va fi remontată instalaţia de iluminat arhitectural şi va fi amplasat un sistem cu ultrasunete pentru a alunga porumbeii. "Încercăm ca pe 12 octombrie, de ziua oraşului, toate lucrările la turn să fie finalizate, iar orădenii să aibă acces gratuit", spune primarul Florin Birta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce-i lipsea chelului? Tichia de mărgăritar!
Plus 250 mp de foiță de aur, ca la palatele țigănești ale interlopilor care "lucrează" în zone de import-export. Are, în sfârșit și Oradea, un muzeu administrativ. "Modelul" a fost deja preluat de către CJ Bihor, care a încasat de la "guvernul meu" 8 milioane de euroi, din banii pe care pensionarii României nu iha primit conform legii. Din alocare pe Bihor, cam jumătate o să se evidențieze în viitorul sediu județean, restul la ceva lucrări neterminate încă până la îngheț. Doar că, nu-i pentru cine se pregătește.
Postat 14 Octombrie 2021, 10:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON