URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2021, 07:57

Birta demolatorul: Primarul Oradiei continuă politica lui Bolojan de a face exproprieri chiar şi acolo unde ar putea fi evitate (FOTO)

Birta demolatorul: Primarul Oradiei continuă politica lui Bolojan de a face exproprieri chiar şi acolo unde ar putea fi evitate (FOTO) CASE RASE! Proprietarii din Parcul Traian nr. 17 și Libertății nr. 44 riscă să-și vadă casele demolate pentru legarea celor două străzi. „Nu mi se pare normal! Practic, noi suntem pedepsiți pentru greșeala Primăriei, care a gândit prost pasajul pe sub bulevardul Magheru”, acuză unul dintre viitorii expropriați
Birta demolatorul: Primarul Oradiei continuă politica lui Bolojan de a face exproprieri chiar şi acolo unde ar putea fi evitate (FOTO) AICI VA FI STRADĂ! Primarul Florin Birta ține morțiș să demoleze casa cu două etaje din strada Libertății nr. 44 (foto) și alte două din Parcul Traian nr. 17 pentru a amenaja în locul lor o stradă de legătură. „Nu avem de ales. Știam că va trebui să facem această străpungere încă de la demararea lucrărilor la pasajul pe sub Bulevardul Magheru”, spune edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâi Primăria a făcut exproprieri pentru amenajarea de artere necesare, cum ar fi drumul rapid, sau pentru legături peste Criş, precum Podul Centenarului. Cu buldozerul pornit, conducerea Primăriei se joacă cu el prin oraş...

Municipalitatea a pus la pământ 20 de case din Nufărul pentru a amenaja parcări locatarilor din blocuri, vrea să demoleze două imobile din zona Matei Corvin pentru un parc într-un cartier oricum verde şi se pregăteşte să dărâme trei case arătoase din centrul istoric pentru a lega strada Libertăţii de Parcul Traian. "Dezvoltarea are un preţ pe care trebuie să îl plătim", spune primarul Florin Birta. Doar că preţul e nesimţit de mare comparativ cu beneficiile...

O străpungere în inima oraşului

Florin Birta, primarul OradieiLa propunerea primarului Florin Birta (foto), săptămâna trecută Consiliul Local a aprobat coridorul de expropriere pentru realizarea unei legături între strada Libertăţii şi Parcul Traian. "În prezent, dacă vii din strada Libertăţii spre Parcul Traian ieşi la mijlocul pasajului care subtraversează Bulevardul Magheru. Astfel, nu poţi intra în pasaj, nici circula spre Şcoala Oltea Doamna şi, ca să întorci, trebuie să ocoleşti până în giraţia din Piaţa Gojdu", a declarat Birta.

Primarul vrea ca după realizarea străpungerii să amenajeze în Parcul Traian un sens giratoriu în zona dintre şcoală şi sediul Poliţiei, în care şoferii să poată întoarce spre orice direcţie. "Ulterior, partea din strada Libertăţii dintre noua străpungere şi actuala ieşire în Parcul Traian va fi pietonală, iar strada Andrei Şaguna, de lângă Prefectură, va deveni pietonală şi cu pistă de biciclete, care le va lega pe cele din străzile Eminescu şi Ciorogariu de cele de pe malul Crişului", explică edilul.

Costuri de zeci de milioane

Pentru acest proiect, Primăria va demola o casă cu două etaje (foto) şi 3 apartamente de peste 110 metri pătraţi fiecare, din strada Libertăţii nr. 44, şi alte două, cu 4 apartamente şi o anexă cu terasă, din Parcul Traian nr. 17. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliu, lucrările ar costa 8,4 milioane lei. "Sunt 84 metri liniari de drum pentru care se plătesc 8,4 milioane lei, ceea ce înseamnă 100.000 lei pe metru", a protestat liderul grupului PSD, Emilian Pavel.

Acesta e cu atât mai revoltat cu cât costurile exproprierilor, de 5,9 milioane lei, sunt de două ori mai mari decât ale lucrării în sine, de 2,5 milioane lei, iar cheltuiala totală va fi mult mai mare. "Dacă adăugăm pietonalizarea străzii Andrei Şaguna şi a părţii nefolosite din Libertăţii, cheltuielile vor urca pe la 24 milioane de lei, pentru o prostie". Suma ar putea fi chiar mai mare. "Nemulţumiţi de despăgubirile limitate la grila notarilor şi încă un procent mic, proprietarii vor da Primăria în instanţă şi vor obţine mai mult", avertizează Pavel.

Orădeni vs Primărie

După mai bine de un deceniu în care Primăria a demolat cam tot ce a vrut, proprietarii celor trei case sunt blazaţi. Ştiau ce îi aşteaptă încă din toamna anului trecut, când reprezentanţii Primăriei au făcut măsurători, iar primarul le-a confirmat temerile. Acum se gândesc doar cum să-şi minimalizeze pagubele. "Nu-mi pare normal să ne demoleze, dar asta este. Aştept să vedem ce se întâmplă", spune Diana Goga, patroana firmei Communications Media, cu sediul în Parcul Traian 17.

De altfel, singurul proprietar care chiar locuieşte acolo - celelalte apartamente fiind transformate în birouri - se pregăteşte de mutare. "Îmi caut casă în Cihei. Problema e că preţurile cresc continuu, iar eu nu ştiu cât o să-mi dea Primăria", zice Ioan Dârjan. Bărbatul e resemnat. "Cine s-a împotrivit exproprierii doar şi-a pierdut timpul şi banii în procese".

Proprietarii casei cu două etaje din strada Libertăţii 44 evită şi ei un conflict cu municipalitatea. Avocatul Mihai Carp, fratele fostului viceprimar Gheorghe Carp, acum senator, nu vrea scandal. "Legea permite Primăriei să aplice exproprierea de utilitate publică, aşa că n-avem ce face. E paradoxal însă că ne expropriază pentru a transforma în pietonală strada Andrei Şaguna, care este destul de lată pentru a avea şi piste pentru biciclete", constată Carp.

"E o prostie"

Şi locuitorii zonei sunt de aceeaşi părere. "Să transformi capătul străzii Libertăţii în pietonală îmi pare o prostie. Nu vine şi nu duce nicăieri", zice o orădeancă.

Iosif Rad, presedintele Camerei taximetristilor BihorNici şoferii nu văd proiectul cu ochi buni. "Eu înţeleg că acum e moda cu mersul pe jos în zona centrală, dar costurile depăşesc cu mult beneficiile. Este o investiţie mare, pe perioada căreia centrul va fi iar blocat. Puteau duce bicicletele pe Şaguna şi gata", spune preşedintele Camerei Taximetriştilor Bihor, Iosif Rad (foto).

În plus, pietonalizarea străzii Şaguna va crea probleme pentru transportul deţinuţilor la Penitenciar, al celor reţinuţi la Parchete, iar amenajarea unei giraţii în faţa Poliţiei şi Şcolii Oltea Doamna, zonă extrem de aglomerată, pare o adevărată aventură.

De altfel, sub anonimat, poliţiştii rutieri spun că nebunia a pornit de la construirea pasajului pe sub Bulevardul Magheru, insuficient gândită. Dacă acum şoferii care vin dinspre Libertăţii mai pot întoarce spre Rogerius, Aleea Ştrandului sau strada Eminescu în giraţia din Piaţa Gojdu, după construirea pasajelor subterane din Centrul Civic acest lucru va fi imposibil. "Astea-s bolile primarului, să facă străzi pietonale şi pasaje unde nu-i cazul. Primăria face ce vrea de ani de zile", acuză un rutierist.

Fără dezbatere publică

Cea mai bună dovadă că administraţia liberală îşi impune proiectele cu forţa, mizând pe majoritatea din Consiliul Local, e faptul că nici măcar n-a supus dezbaterii publice un Plan Urbanistic Zonal referitor la viitoarea străpungere între strada Libertăţii şi Parcul Traian. "Nu există niciun PUZ pentru această zonă, ci doar un studiu de fezabilitate necesar pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei", confirmă arhitectul şef, Radu Fortiş.

De altfel, primarul Birta recunoaşte că a evitat orice dezbatere pentru ca orădenii să nu-i poată bloca proiectul. "Pe lege, exproprierile se pot face printr-un PUZ (n.r. supus dezbaterii publice) sau un Studiu de Fezabilitate. Noi am ales să facem SF. Dacă s-ar face dezbatere publică, nu s-ar mai expropria niciodată nimic", zice edilul, susţinând, însă, că riveranii nu au de ce să fie nemulţumiţi. "Nu se construieşte o clădire care să deranjeze vecinii, ci se demolează câteva case pentru un drum". Birta crede că transformarea străzii Şaguna în pietonală nu va afecta buna funcţionare a instituţiilor din zonă. "Strada Aurel Lazăr este şi acum pietonală, doar maşinile riveranilor şi ale Penitenciarului pot circula", spune el.

Hotărârea fiind deja luată, singura variantă ca imobilele să scape de la demolare e ca proiectul să fie respins de Comisia Naţională de Monumente, pentru că sunt situate în centrul istoric. "Dacă nu vom primi toate avizele necesare, nu vom expropria şi nu vom implementa proiectul. Dar eu cred că le vom primi", spune Birta. Asta doar pentru ca, indiferent de costuri, deranj şi voinţa orădenilor, Primăria să mai poată "bifa" un proiect...


DEMOLĂRI PENTRU PARC

"Nu mai vreau!"

Peto Dalma, consilier localExproprieri la fel de discutabile precum cele din centrul oraşului a aprobat Consiliul Local şi la intersecţia străzilor Matei Corvin – Rectorului, unde Primăria vrea un parc de 1.500 mp prin demolarea a două case, deşi în apropiere, în zona străzii Santăului, există un imens loc viran.

Birta spune că nu face decât să răspundă cererii locuitorilor, care au votat un proiect de bugetare participativă propus de consilierul Pető Dalma Csilla (foto). "Ca iniţiator al proiectului, vă anunţ că nu mai doresc implementarea lui. Nu sunt de acord ca numele meu şi voturile orădenilor să fie legate de exproprieri", a spus consiliera în şedinţa CL. Şi totuşi, proiectul a fost adoptat cu voturile PNL.

Locuitorii zonei sunt şocaţi. "Îmi pare o prostie să dărâmi o casă pentru parc într-o zonă unde există destul spaţiu liber", a declarat BIHOREANULUI proprietara unei case, Renata Katona (foto jos).

 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Cine a pus ghioaga in mana demolatorilor
Sedinta camerei deputatilor din 7 noiembrie 2017 Dezbaterea propunerii legislative privind completarea legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local (Pl-x 209/2016). Cupsa: ,,[…]ceea ce se adaugă la acest text normativ este ceea ce ne-au cerut primarii, pe care, cu toţii, într-un fel sau altul, îi reprezentăm în acest parlament. Ne-au cerut ca lucrările de conservare sau de amenajare a spaţiilor verzi, precum şi lucrările de regenerare urbană, la fel ca şi lucrările de patrimoniu şi restaurare a clădirilor de patrimoniu să formeze obiect al acestei legi. Şi, drept urmare, vă solicit ca acest amendament respins, care modifică art. 1, să-l votaţi cu toţii. Pnl îl va vota cu siguranţă." Pt. alte propuneri ale lui cupsa, care de care mai toxice, vedeti link-ul. “ ?ids=7844&idm=6
Postat 08 Septembrie 2021, 18:00 de pinonel
E cam mare prostia
Din cate inteleg eu din articol, miza demolarii o reprezinta posibilitatea virarii la stanga, pe Magheru spre magazinul Crisul a autoturismelor care circula pe strada Libertatii. Daca in prezent poti sa o faci, virand dreapta, trecand podul si intorcandu-te in turbogiratie, dupa ce fac pasajele din centrul civic, acest lucru va fi imposibil, zic cei de la rutiera. Solutia este simpla: faceti str. Andrei Saguna cu dublu sens si un sens giratoriu in capatul ei in Parcul Traian, unde oricum e spatiu si haos, toata lumea se incadreaza cum apuca. Defrisati spatiul verde, ca tot va plac betoanele, din lateralul CJB si Statisticii pt a largi carosabilul pentru a incapea si pista de biciclete. Pietonalizati, daca tot vreti, str. Libertatii de la Liceul reformat si pana in Parcul Traian, cu acces doar pt riverani! La ce am spus eu, singura problema o sa o aiba biciclistii pt portiunea de la coltul strazilor Saguna cu Lazar si pana la intrarea in Parcul Libertatii, daca vor sa treaca podul peste Crisul Repede spre Bridge. Sunt maxim 50 de m in care nu cred ca spatiul permite 2 benzi si pista de biciclete. Dar pt asta nu-i posibil sa atunci atatia bani pe wc. Daca biciclistii vor sa o ia spre Republicii, teatru, au la dispozitie strada Aurel Lazar, vopsiti o pista pt biciclisti si gata. Solutia este simpla, nederanjanta, satisface 100% nevoile de trafic auto, 90% nevoile biciclistilor si este necostisitoare! Cat de prosti puteti fi?!!?
Postat 08 Septembrie 2021, 06:43 de Kid
Birtoooooooo!!!!!
Esti un prost!
Postat 07 Septembrie 2021, 22:20 de oradeanbihor
Daca doriti sa revedeti...
...un personaj care,din postura de prim-ministru,ar putea expropria toata romania.Era octombrie, anno domini 2017 [ https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22073763-asociatia-municipiilor-pregateste-proiect-lege-care-permita-exproprierea-rapida-pentru-operatiunile-regenerare-urbana.htm ]
Postat 07 Septembrie 2021, 22:11 de excalibur
a dat dracu in el cu febra exproprierilor
No, poi.. o sa aiba cocalarii un nou loc pentru selfie si boschetarii noaptea unde sa se pishe. Sa puneti neaparat si o statuie acolo, in caz ca vrea sa traga cineva un porno de scurt metraj. Nu-i bai, ca nu o sa uitam de lucrurilea astea la urmatoarele alegeri locale. Oricum, Birta nu mai prinde alt mandat.
Postat 07 Septembrie 2021, 19:22 de User anonimizat
pietonalizari
pentru strada Saguna, nu stiu, nu vreau sa ma pronunt, dar nu vad cu ochi buni idea. Poate ma conving alte informatii, dar momentan nu sunt optimist. Insa (DACA se face aceasta strapungere costisitoare) sa pietonalizezi capetele strazii Libertatii face sens, din plin, si isi are si rostul!!
Postat 07 Septembrie 2021, 18:56 de unu
parcul in episcopia
nu e potrivit pe str. santaului, in plina zona de industrie grea, departe de access pietonal/ciclistic, ci in vatra veche, in zona densa rezidentiala, in centrul cartierului, desi mai mic. Nu trebuie 1 hectar langa groapa de gunoi ca "parc de agrement" (da, trebuie poate o fasie de padure de vegetatie ca perdea pentru mirosuri, vant si altele), insa parcul trebuie intre case. Poate loc alternativ (tot cu exproprieri, dar neconstruite), era intre Matei Corvin si Apelor, in gradinile interioare in spatele caselor.. si totusi facut rost de spatiu pentru accese/strada.
Postat 07 Septembrie 2021, 18:51 de unu
intre doua rele, intre ciocan si nicovala...
macar nu poate sa zica conspirationistii ca primaria expropriaza dusmani din alte partide, cand il exprorpriaza si pe fratele lui Carp. Maine-poimaine poate se expropriaza Birta si pe el insusi si nu regreta, in numele binelui comun.. Plangerile locatarilor care desi s-ar muta nu stiu ce suma au la dispozitie, si chiar mai mult, plangerile politistilor rutieri sunt relevante. Insa si problema asta ridicata de politie trebuie rezolvata. Dai vina pe proiectanti ca nu au gandit bine pasajele, dar si pe politisti ca nu s-au opus proiectelor de pasaje cand s-au desenat.
Postat 07 Septembrie 2021, 18:45 de unu
Liberalii, niște viețuitoare cu comportament de lăcuste.
Nu trebuie să gândească. E suficient că sar de colo-colo și trăiesc în detrimentul mediului ambiant.
Postat 07 Septembrie 2021, 11:33 de KP
C.A.P.-italism
Numai așa poate arăta capitalismul construit de comuniști. Ceapiștii nu cunosc altă metodă decât cea a buldozerului. Cum nu cunosc nici întreaga valoare a unei proprietăți private obținute prin sacrificii și sudoarea muncii. Ei au tot ce au datorită partidului, și dacă partidul i-ar expropria ei tot fericiți ar rămâne. Cine nu e ceapist să arunce cu piatra, dacă nu, atunci să ridice mâna și să voteze!
Postat 07 Septembrie 2021, 10:47 de User anonimizat
prostie?
este: Rautate, Miserupism. Sa te doara in cur de cetateni, chiar si de cei care poate ca te-au si votat. Vreau sa vad un proiect care trece cu buldozerul pesste casele lui Birta si Bolojan! !!!!
Postat 07 Septembrie 2021, 09:53 de sasi
Oameni fara suflet
In Oradea a devenit un risc sa ai o casa. In orice moment poti fi dat afara din locuinta ca asa vor EI, dictatorii orasului. PMO (si prietenii) a devenit un grup de interese, constituit din oameni fara suflet. Domnului primar oricum nu ii pasa, el nefiind oradean si locuind in Sanmartin.
Postat 07 Septembrie 2021, 09:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON