URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2016, 18:00

Bilanţul Direcţiei de Sănătate Publică pe 2015: "Datele nu sunt deloc îmbucurătoare", cresc toţi indicatorii negativi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Populaţia judeţului Bihor a scăzut în 2015 la 619.000 locuitori faţă de 620.000 în 2014, iar mortalitatea a crscut de la 10,61 la mie la 11,6 la mie, ceea ce este un semnal de alarmă îngrijorător, a spus miercuri, la prezentarea bilanţului activităţii pe anul trecut, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Degradarea în statistici

Potrivit acesteia, cele mai frecvente cause ale mortalităţii în Bihor sunt bolile aparatului cardiovascular (România fiind, de altfel, pe primul loc în UE din acest punct de vedere), tumorile maligne, bolile aparatului respirator şi ale celui digestiv, precum şi accidentele rutiere.

Această tendinţă face ca, în ciuda unei uşoare creşteri a natalităţii (8,73 naşteri la mie în 2015 faţă de 8,60 în 2014), în Bihor sporul demografic să rămână şi anul trecut negativ (minus 2,4 la mie faţă de minus 2 în anul precedent).

A crescut, de asemenea, şi mortalitatea infantilă, de la 6,4 la mie în 2014 la 9,4 la mie anul trecut, motiv de îngrijorare chiar dacă în continuare Bihorul "stă bine" în comparaţie cu media naţională (care este de aproape 11 la mie).

De asemenea, dr. Rahotă a subliniat că se constată o creştere a îmbolnăvirilor cu diabet (peste 2.600 noi cazuri în 2015 faţă de 2.400 în anul precedent).

Educaţie şi prevenţie

"E bine că ne modernizăm sistemul sanitar, că avem aparatură RMN şi alte echipamente performante, dar problema e că stăm slab în ce priveşte educaţia sanitară a populaţiei şi prevenţia", a spus directorul DSP.

Dr. Rahotă a afirmat că o mare parte din problemele de sănătate ale populaţiei se datorează chiar lipsei de educaţie a oamenilor, precum şi neimplicării suficiente a medicilor de familie în rezolvarea din stadiile incipiente a problemelor de sănătate.

Astfel, doctoriţa a dat exemplul medicilor de familie din Bihor care au refuzat să-şi trimită pacientele la screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, cu toate că femeile din grupele de risc beneficiază de gratuitate, dar şi refuzul legiuitorilor de a introduce ca materie de studiu cursurile de igienă şi educaţie sanitară ori cele de pediatrie în programele facultăţilor de medicină.

Totodată, dr. Rahotă a spus că au existat şi cazuri când medicii din centrele de permanenţă "s-au spălat pe mâini" trimiţându-şi pacienţii, pur şi simplu, la unităţile ori compartimentele de primire a urgenţelor, ceea ce a încărcat nepermis volumul de lucru al medicilor urgentişti.

Avertismente şi amenzi

În ce priveşte partea birocratică ce reflectă activitatea de control a DSP, directorul instituţiei a spus că în cursul anului trecut inspectorii sanitari au intensificat acţiunile de verificare a agenţilor economici care influenţează sănătatea populaţiei, una dintre principalele preocupări fiind asigurarea potabilităţii apei.

"În Bihor, potabilitatea apei este asigurată în proporţie de 53,76%", a spus dr. Rahotă, precizând că se fac zilnic măsurători şi analize în laboratoare specializate, sub acest aspect fiind constatat un progres evident faţă de anul 2014, când apa era potabilă doar la jumătate dintre distribuitorii autorizaţi în sisteme centralizate, saltul calitativ fiind pus pe seama "creşterii absorbţiei de fonduri europene care a permis înlocuirea unor reţele de distribuţie, repararea ori înlocuirea unor staţii de epurare".

Pe de altă parte, anul trecut DSP a dat peste 200 de amenzi în valoare cumulată de 138.000 lei pentru încălcarea legislaţiei privind comercializarea produselor alimentare şi a retras de la comercializare mai multe produse alimentare, băuturi carbogazoase şi cosmetice, dar şi suplimente alimentare "nenotificate", adică neverificate de nicio autoritate din România.

Tot anul trecut, DSP a mai amendat 12 unităţi de învăţământ din cauza mizeriei grupurilor sanitare ori sistemelor de încălzire periculoase, 14 unităţi sanitare nespitaliceşti şi 6 spitale, cauza fiind nerespectarea procedurilor de curăţire şi dezinfecţie ori încălcarea interdicţiei privind fumatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ ad...
Calculatoarele sant setate de oameni...si se pot si reseta..
Postat 04 Februarie 2016, 18:12 de Tinas
DETECTIVE, HABAR N-AI!
Nu prea le ai cu redactarea!!! Calculatoarele sunt setate și adaugă adesea câte un -e la sfârșit de cuvânt! Prea faci doar muncă de teren, detective!!!
Postat 04 Februarie 2016, 10:53 de ADINA
Mai atent nenea Adi :)
In titlu "indicatorii negative", negativi nu negative. Salutare! :)
Postat 03 Februarie 2016, 23:17 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON