URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Februarie 2016, 18:00

Bilanţul Direcţiei de Sănătate Publică pe 2015: "Datele nu sunt deloc îmbucurătoare", cresc toţi indicatorii negativi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Populaţia judeţului Bihor a scăzut în 2015 la 619.000 locuitori faţă de 620.000 în 2014, iar mortalitatea a crscut de la 10,61 la mie la 11,6 la mie, ceea ce este un semnal de alarmă îngrijorător, a spus miercuri, la prezentarea bilanţului activităţii pe anul trecut, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Degradarea în statistici

Potrivit acesteia, cele mai frecvente cause ale mortalităţii în Bihor sunt bolile aparatului cardiovascular (România fiind, de altfel, pe primul loc în UE din acest punct de vedere), tumorile maligne, bolile aparatului respirator şi ale celui digestiv, precum şi accidentele rutiere.

Această tendinţă face ca, în ciuda unei uşoare creşteri a natalităţii (8,73 naşteri la mie în 2015 faţă de 8,60 în 2014), în Bihor sporul demografic să rămână şi anul trecut negativ (minus 2,4 la mie faţă de minus 2 în anul precedent).

A crescut, de asemenea, şi mortalitatea infantilă, de la 6,4 la mie în 2014 la 9,4 la mie anul trecut, motiv de îngrijorare chiar dacă în continuare Bihorul "stă bine" în comparaţie cu media naţională (care este de aproape 11 la mie).

De asemenea, dr. Rahotă a subliniat că se constată o creştere a îmbolnăvirilor cu diabet (peste 2.600 noi cazuri în 2015 faţă de 2.400 în anul precedent).

Educaţie şi prevenţie

"E bine că ne modernizăm sistemul sanitar, că avem aparatură RMN şi alte echipamente performante, dar problema e că stăm slab în ce priveşte educaţia sanitară a populaţiei şi prevenţia", a spus directorul DSP.

Dr. Rahotă a afirmat că o mare parte din problemele de sănătate ale populaţiei se datorează chiar lipsei de educaţie a oamenilor, precum şi neimplicării suficiente a medicilor de familie în rezolvarea din stadiile incipiente a problemelor de sănătate.

Astfel, doctoriţa a dat exemplul medicilor de familie din Bihor care au refuzat să-şi trimită pacientele la screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, cu toate că femeile din grupele de risc beneficiază de gratuitate, dar şi refuzul legiuitorilor de a introduce ca materie de studiu cursurile de igienă şi educaţie sanitară ori cele de pediatrie în programele facultăţilor de medicină.

Totodată, dr. Rahotă a spus că au existat şi cazuri când medicii din centrele de permanenţă "s-au spălat pe mâini" trimiţându-şi pacienţii, pur şi simplu, la unităţile ori compartimentele de primire a urgenţelor, ceea ce a încărcat nepermis volumul de lucru al medicilor urgentişti.

Avertismente şi amenzi

În ce priveşte partea birocratică ce reflectă activitatea de control a DSP, directorul instituţiei a spus că în cursul anului trecut inspectorii sanitari au intensificat acţiunile de verificare a agenţilor economici care influenţează sănătatea populaţiei, una dintre principalele preocupări fiind asigurarea potabilităţii apei.

"În Bihor, potabilitatea apei este asigurată în proporţie de 53,76%", a spus dr. Rahotă, precizând că se fac zilnic măsurători şi analize în laboratoare specializate, sub acest aspect fiind constatat un progres evident faţă de anul 2014, când apa era potabilă doar la jumătate dintre distribuitorii autorizaţi în sisteme centralizate, saltul calitativ fiind pus pe seama "creşterii absorbţiei de fonduri europene care a permis înlocuirea unor reţele de distribuţie, repararea ori înlocuirea unor staţii de epurare".

Pe de altă parte, anul trecut DSP a dat peste 200 de amenzi în valoare cumulată de 138.000 lei pentru încălcarea legislaţiei privind comercializarea produselor alimentare şi a retras de la comercializare mai multe produse alimentare, băuturi carbogazoase şi cosmetice, dar şi suplimente alimentare "nenotificate", adică neverificate de nicio autoritate din România.

Tot anul trecut, DSP a mai amendat 12 unităţi de învăţământ din cauza mizeriei grupurilor sanitare ori sistemelor de încălzire periculoase, 14 unităţi sanitare nespitaliceşti şi 6 spitale, cauza fiind nerespectarea procedurilor de curăţire şi dezinfecţie ori încălcarea interdicţiei privind fumatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ ad...
Calculatoarele sant setate de oameni...si se pot si reseta..
Postat 04 Februarie 2016, 18:12 de Tinas
DETECTIVE, HABAR N-AI!
Nu prea le ai cu redactarea!!! Calculatoarele sunt setate și adaugă adesea câte un -e la sfârșit de cuvânt! Prea faci doar muncă de teren, detective!!!
Postat 04 Februarie 2016, 10:53 de ADINA
Mai atent nenea Adi :)
In titlu "indicatorii negative", negativi nu negative. Salutare! :)
Postat 03 Februarie 2016, 23:17 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON