Cele trei parcuri industriale ale oraşului, gestionate de societatea Eurobusiness încheie anul pe plus. Platformele industriale Eurobusiness Parc I din Şoseaua Borşului (121 hectare), Eurobusiness Parc II din strada Ogorului (83,5 hectare) şi Eurobusiness Parc III din strada Uzinelor (15 hectare) au atras în 2015 investiţii de 60 milioane euro şi 1.000 de locuri de muncă.
Lista celor mai mari investiţii antamate anul acesta este deschisă de compania germană Eberspacher, care va investi 32 milioane euro pe 11 hectare de teren care va genera 700 locuri de muncă din care 150 încă din 2016, Faist Mekatronic, care va investi 1,3 milioane euro în cadrul unei extinderi pe încă 1,3 hectare de teren care va crea alte 150 locuri de muncă, şi un investitor local care vrea să cheltuie 15 milioane de euro pe o suprafaţă de 7 hectare de teren din parcul industrial din strada Uzinelor, unde vor apărea alte 100 locuri de muncă.
În total, în parcurile industriale orădene au fost atrase, de la înfiinţare şi până acum, investiţii totale de 332 milioane de euro care au creat circa 3.000 locuri de muncă, numărul acestora urmând să se dubleze până în 2020. Parcurile industriale Eurobusiness I şi II sunt deja ocupate integral iar III este ocupat în proporţie de 80%.
Din parc industrial, agenţie de dezvoltare...
Anul 2015 este ultimul în care societatea va funcţiona sub titulatura Eurobusiness Parc, de anul viitor aceasta urmând să se redefinească sub denumirea de Agenţia de Dezvoltare Locală SA. Măsura a fost luată pentru că societatea a atins un nivel de maturitate la care trebuie să treacă de la închirierea sau vânzarea de teren pentru investiţii la cea de investitor şi actor economic mult mai implicat în dezvoltarea oraşului.
"Anul viitor vom construi două hale, una în parcul Eurobusiness I, de 4.000 metri pătraţi, şi alta în Eurobusiness II, de 8.000 metri pătraţi, pentru companii din Cehia şi Germania care au depus deja cereri ferme în acest sens", a declarat Delia Ungur, managerul societăţii Eurobusiness, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă de bilanţ.
La fel, după transformarea în agenţie de dezvoltare, societatea va inventaria toate proprietăţile industriale private din Oradea, şi le va prezenta investitorilor interesaţi să le închirieze sau cumpere.
Priorităţi pentru 2016
Pe lista de priorităţi a agenţiei de dezvoltare se mai numără restructurarea şcolii profesioanele Eurobusiness, care se va dezvolta în jurul unui campus tehnic în care să fie concentrate toate clasele cu meseriile cerute în parcurile industriale orădene, atragerea la Oradea a unei şcoli internaţionale în care să poată învăţa copiii expaţilor detaşaţi în România pentru a dezvolta diferite proiecte, dar mai ales dezvoltarea unui centru de servicii pentru angajaţii din parcul industrial Eurobusiness I.
"În Şoseaua Borşului funcţionează deja un mic orăşel. Sunt 3.000 de angajaţi, oameni tineri, care lucrează aici şi au nevoie de un centru de servicii. Va fi o clădire cu creşă, grădiniţă, sală de fitness, un punct sau un magazin alimentar, poştă şi tot ce trebuie", a mai spus Delia Ungur. Centrul de servicii va fi dezvoltat cu ajutorul unui investitor privat.
În plus, începând de anul viitor societatea ar putea funcţiona ca distribuitor de energie electrică pe reţeaua pe care a construit-o în parcurile industriale orădene. Eurobusiness a primit deja acceptul Electrica în acest sens şi va depune la începutul anului viitor documentaţia pentru obţinerea licenţei de distribuţie de la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Licenţierea ar permine societăţii să ofere investitorilor din parcurile industriale ale oraşului energie electrică la un preţ sub cel al pieţei devenind astfel mai competitivi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.