URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Noiembrie 2023, 18:05

Bihorel: Când plantezi în azbest, îți dă cu rest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Cartierul Tineretului s-au plantat acum trei ani peste 3.500 de puieți de pomi, ca să vadă și tinerii locuitori ai zonei cum îmbătrânesc odată cu arborii.

Din păcate copăceii s-au uscat, iar acum, în loc de umbră și loc cu verdeață, vedem o zonă defrișată.

Problema cu plantarea în zonă nu este doar a pomilor, ci și a locatarilor. Acolo, pe vremuri, era o fabrică de azbest care a fost curățată după cele mai tari metode românești: adică mizeria s-a acoperit cu pământ.

Păi, era și normal ca într-o tarla de azbest să poți planta, fără să se usuce, doar arbori cotiți!
 

Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asbestos
Azbestul este un material natural care are niste proprietati extraordinare. Este extrem de rezilient, stabil, nu arde, nu putrezeste. NU ESTE TOXIC, practic e un material inert. In evul mediu, se folosea la teserea de fete de masa, care, pentru curatare/sterilizare se arucau in foc si ieseau albe, impecabile. Calitatile lui l-au recomandat ca material de etansare la temperaturi inalte si ca armatura sub forma de fibra. De aici vestitele placi eternit, azbociment. Prelucrarea mecanica a materialelor ce contin azbest genereaza particule fine, care , aspirate in plamini, pot provoca probleme. Silicoza. Particula, odata absorbita, se fixeaza in plamin si nu mai poate fi evacuata/ neutralizata de organism. Organismul se protejeaza izolind elementul ontrus intr-o cochile/ sarcofag, precum albinele izoleaza un soricel care a reusit sa intre in stup. Aceste fragmente, dupa ani si ani de expunere, pot diminua capacitatea pulmonara. Deci, nu taiati cu flexul nimic ce ar putea contine azbest. Oricum, praful de caramida, gresie, faianta... te pot duce la acelasi rezultat. Se zice ca exploziile navetelor NASA de prin anii 80 incoace, ar fi fost din cauza inlocuirii garniturilor de azbest cu materiale inferioare dar corecte politic. Placile de klingerit de alta data contineau azbest. Acum garniturile se fac din cartoane si ciudatenii, mult inferioare. Instalatorii stiu...Open your mind
Postat 19 Noiembrie 2023, 11:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON