URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2024, 18:01

Beție la Psihiatrie: Anchetă la Spitalul cu „periculoși” din Ştei după ce un pacient a fost găsit beat criţă

Beție la Psihiatrie: Anchetă la Spitalul cu „periculoși” din Ştei după ce un pacient a fost găsit beat criţă PREMIERĂ. Anul a început cu o breşă gravă de securitate la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei (foto), cea mai mare unitate de acest fel din ţară, cu peste 320 de pacienţi, toţi infractori găsiţi fără discernământ ori cu discernământul alterat, în dosare penale. "Este o premieră, cel puţin în mandatul meu", spune managerul Horia Miara despre cazul pacientului găsit beat criţă în spital...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetă la cel mai mare spital de psihiatrie şi măsuri de siguranţă din ţară, cel din Ştei, unde sunt izolaţi infractorii cu boli psihice sau făptaşi consumatori cronici de substanţe psihoactive care prezintă pericol pentru societate.

Un supraveghetor şi un infirmier sunt cercetaţi disciplinar după ce un pacient a fost prins beat de medicul curant, care a trebuit să-i suspende tratamentul cu medicamente psihotrope ca să nu-i pună viaţa în pericol...

Alertă la Psihiatrie

Incidentul s-a produs în seara de 5 ianuarie, în Secţia Psihiatrie III a Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei. La vizita de seară, medicul de gardă a observat că unul dintre pacienţi avea simptome evidente de intoxicaţie cu alcool. Cum spitalul are aparat pentru verificarea alcoolemiei, cumpărat tocmai pentru a-i dovedi pe angajaţii sau pacienţii bănuiţi că au băut, omul a fost pus să sufle în etilotest.

Rezultatul? Deşi s-a jurat că a băut o singură bere, pacientul avea o alcoolemie de 2,7 mg/l alcool pur în volumul de aer expirat, deci în sânge aproape dublu, ceea ce arăta că îngurgitase băuturi spirtoase şi încă în cantitate mare.

Alcoolul şi medicamentele psihotrope sunt o combinaţie periculoasă, căci băutura intensifică efectele adverse ale acestor medicamente, putând provoca hemoragii interne, convulsii, probleme cardiace şi chiar decese. Din această cauză, medicul a şi fost obligat să oprească tratamentul pacientului şi să anunţe incidentul.

Cu ochii pe camere

Pentru a elucida povestea, conducerea spitalului a dispus declanşarea unei cercetări disciplinare, care nu s-a terminat nici până azi. Pacientul şi colegii săi de palier au fost puşi să dea depoziţii scrise, iar înregistrările de pe camerele de supraveghere au fost verificate, cadru cu cadru, pentru a se stabili pe unde a umblat bărbatul şi persoanele cu care a intrat în contact.

Marius Criste, infirmier Spitalul Ștei, consilier local Pro România în PietroasaPrincipalii suspecţi sunt un supraveghetor, Marius Criste (foto), consilier local Pro România în comuna Pietroasa care ar avea deja o sancţiune cu avertisment, pentru chiul, şi amicul său, Florin Sere, din Rieni, angajat pe post de infirmier.

Pacientul fusese cu amândoi în oficiul amenajat în secţia unde este internat, însă ce a făcut acolo nu s-a putut stabili căci, ştiind că în încăpere "se filmează", atât infirmierul, cât şi supraveghetorul au stat într-o zonă în care camera de supraveghere nu bate. "Este evident că au acţionat în aşa fel încât să nu se vadă ce fac", spun surse apropiate anchetei.

Cu "Nu" în braţe

Din datele strânse, pacientul ar fi cumpărat băutura de la Criste, la suprapreţ, cu 150 lei, şi ar fi băut-o în oficiu, iar apoi flaconul a fost scos din spital, ca să se şteargă urmele. Deşi se bănuieşte că infirmierul şi supraveghetorul au fost părtaşi, deocamdată nu există dovezi clare în acest sens, iar cei doi neagă orice legătură. Susţin că omul a intrat în oficiu ca să bea... ceai.

"Infirmierul a pretins că atunci când pacientul a venit la el, în după-amiaza de 5 ianuarie, era deja ameţit, dar că nu s-a gândit să sesizeze medicul de gardă. Ca atare, este cercetat acum pentru încălcarea obligaţiei de a anunţa incidentul", au explicat sursele BIHOREANULUI.

Criste şi Sere au încercat să arunce vina pe un fost pacient, care în aceeaşi zi, înainte de a fi externat, a fost plimbat în oraş de şoferul spitalului, ca să-şi cumpere haine, întrucât cele cu care venise i-au rămas mici. S-a verificat traseul, s-a luat declaraţie de la şofer, dar s-a concluzionat că acesta nu avea unde şi cum să cumpere alcool şi nici posibilitatea de a-l introduce în spital.

No comment

Horia Miara, manager Spitalul ȘteiCăutat pentru a explica cum a reuşit să se îmbete un pacient în spitalul pe care îl conduce, managerul Horia Miara (foto) a refuzat să dea relaţii, rezumându-se doar să confirme informaţiile BIHOREANULUI şi să declare că "cercetările sunt, încă, în desfăşurare". "Se fac verificări, sunt audiate mai multe persoane. Comisia disciplinară va da un verdict în cursul acestei săptămâni", a spus Miara, admiţând că "este un incident grav, căci omul putea să moară".

Cât despre suspecţi, care riscă sancţiuni de la avertisment până la concediere, infirmierul Florin Sere şi supraveghetorul Marius Criste nu au răspuns apelurilor telefonice şi mesajelor transmise de BIHOREANUL. Încă nedovediţi, se bucură de prezumţia de nevinovăţie...


UPDATE Marius Criste: Sunt nevinovat

După apariţia articolului în ediţia tipărită a BIHOREANULUI, supraveghetorul Marius Criste a contactat, joi, redacţia ziarului ca să respingă acuzaţiile pentru care a ajuns în anchetă disciplinară. Concret, Criste admite că pacientul l-a nominalizat în depoziţia sa ca fiind cel care i-a dat băutură, dar susţine că declaraţia este falsă.

„Declaraţia i-a fost luată de doctoriţa de gardă care, din punctul meu de vedere, are o râcă personală cu mine, pe care nu o dezvolt acum. Este singura dovadă împotriva mea. Declaraţia unui pacient, dată direct medicului de gardă la 3 zile după incident. Cert e că, în acea zi de 5 ianuarie, eu am venit în tura de noapte, când deja povestea era consumată. În plus, pacientul este internat pe secţia CP3 (Cod Penal 3 - n.r.) iar eu lucrez într-o altă secţie, CP3B, într-un alt corp de clădire, la 15 metri de cel în care se află internat acel pacient. Nu am nicio implicare în acel incident”, spune Criste.

Acestea neagă şi informaţia potrivit căreia are deja o sancţiune cu avertisment, pentru chiul. „Nu am avut niciodată vreo sancţiune”, susține supraveghetorul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON