URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iunie 2020, 09:32

Barza şi uliii

Barza şi uliii foto generic, antena3.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezentul e compromis, aşa că hai să ne ocupăm puţin şi de viitor, şi-au zis parlamentarii români, exploatând recent două teme ce îi au pe copii drept "subiecţi". Prima e controversa: educaţie sanitară vs educaţie sexuală. Educaţia sexuală a fost propusă de USR, dar la votul final, "oamenii noi" s-au abţinut. Cu ajutorul a doi PNL-işti, între care şi bihoreanca Florica Cherecheş, PSD-iştii au decis să bage educaţie sanitară, şi aceasta doar cu acordul părinţilor. Mă întreb dacă PSD & Co ştiu că educaţia sanitară există încă din 2004, cu denumirea educaţie pentru sănătate, dar şi de ce au insistat USR-iştii pentru a scoate din ea educaţia sexuală, deşi e doar o parte din ansamblul celei sanitare.

Politicienii au stors tema în propriul interes, ţinând cont doar de detaliile ce le convin. Unii au invocat că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproape o zecime din totalul naşterilor înregistrate în 2018 au fost în rândul minorelor, afectate şi de o rată mare de avorturi. Ceilalţi au zis că educaţia sexuală nu poate fi predată copiilor fără acordul părinţilor deoarece li s-ar distruge inocenţa (echivalată, iată, cu ignoranţa!), negând astfel dreptul copiilor la informare prin condiţionarea de voinţa unor părinţi adesea anti-modele. Nici unii, nici alţii nu iau în considerare că, pur şi simplu, copiii de azi oricum nu mai cred în povestea cu barza de la vârste mici, la fel cum nu cred, de pildă, nici în Moş Crăciun.

Mai aproape de miezul problemei, care nu este nici că tinerelor fete li se strică inocenţa, nici că s-ar încărca programa cu încă o "opţională", mai importantă totuşi decât multe discipline obligatorii, de la algebră la chimie anorganică. Baiul adevărat este, cred eu, că indiferent cum se numeşte - doar sexuală ori sanitară, completă -, de educaţia igienică beneficiază strict copiii care frecventează şcoala, or la noi rata abandonului şcolar este de 1 la 4. Aşadar, nu e vorba doar dacă elevii trebuie să primească educaţie sanitară/sexuală, ci şi cum, fiind o "materie" ce nu trebuie predată mecanic, de către un prof de biologie oarecare, pentru că implică şi aspecte psihologice, etice etc. Dar despre asta nu vorbesc politicienii.

Cealaltă temă, majorarea alocaţiilor pentru copii, a fost legiferată cu "argumentul" că adulţii pot face liniştiţi copii deoarece vor primi mai mulţi bani, însă din nou esenţa a fost ocultată. Căci cine face copii pentru bani? Şi nu cumva viitorul copiilor ar fi mai bun dacă ar avea, de fapt, şcoli dotate şi cu profesori pregătiţi? Şi, în general, o societate educată material, civic şi spiritual?

Când vine vorba de copii şi de viitorul lor, politicienii noştri se întrec în ruşinoase olimpiade ale demagogiei. Toţi, de toate culorile, pentru că îi percep pe copii aşa cum îi văd şi pe adulţi: nu indivizi şi cetăţeni de calitate, ci simpli furnizori de voturi. Pe ale "habotnicilor" le vânează partidele tradiţionale, pe ale "progresiştilor", formaţiunile antisistem, doar să le ia locul celor dintâi prin simpla răsturnare a lumii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Educatie sexualã
Ca în majoritatea cazurilor, problemelor, politicienii nostri, si nu numai sunt rãmasi mult in urmã fatã de timpurile pe care le trãim. Sunt in situatia similarã cu mama care-si duce fiica la un consult ginecologic si înainte de plecare îl întreabã pe doctor: - La vârstã ei de 13 an, am voie sã vorbesc cu fiica mea despre sex????!!!! La care doctorul, - Sigur cã da!!!! O sã vedeti câte o sã învãtati!!!!!!!!
Postat 10 Iunie 2020, 10:41 de iahim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON