URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2020, 20:45

Educaţia sexuală în şcoli devine "educaţie sanitară" şi va fi predată doar cu acordul părinţilor. Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, între iniţiatorii modificării

Educaţia sexuală în şcoli devine 'educaţie sanitară' şi va fi predată doar cu acordul părinţilor. Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, între iniţiatorii modificării (foto: generic, todaysparent.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, proiectul de lege privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, însă nu aşa cum a fost propus, ci cu modificări.

Printr-un amendament propus de mai mulţi deputaţi, între care şi deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, denumirea a fost schimbată în "educaţie sanitară", care va fi predată strict cu acordul scris al părinţilor.

Potrivit presei centrale, deputaţii au adoptat miercuri, cu 269 "pentru", 3 "împotrivă" şi 35 "abţineri", proiectul prin care este eliminată sintagma "educaţie sexuală" din lege, înlocuind-o cu "educaţie sanitară". 

Marţi, Comisia Juridică a dat raport favorabil pe varianta propusă de PSD şi PNL. În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor patru parlamentari PSD şi PNL au propus ca programele de educaţie care includ educaţia sexuală să se desfăşoare doar cu "acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor", scrie Hotnews.ro.

Amendamentul nou introdus prevede "Derularea sistematică în unităţile şcolare cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor de programe de educaţie pentru viaţa inclusiv educaţie sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi gravidităţii minorelor".

Autorii amendamentului sunt Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD), potrivit Mediafax.ro.

Camera Deputaţilor este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

"Avem pe masă un subiect -educaţia pentru sănătate, pentru copii, şi vă cer tuturor să gândiţi fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (...) România este în momentul de faţă pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele îşi încep viaţa sexuală în toalete de şcoală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (...) Avem părinţi care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educaţie", a spus liderul USR Dan Barna, în plen. 

El a fost contract de Nicuşor Halici, deputat PSD: "Noi susţinem aceasta iniţiativă pentru că partidul priveşte în viitor, la ziua când trebuie să predăm ştafeta şi pentru asta trebuie să creştem omani sănătoşi nu doar fizic ci şi moral şi mental. Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi şi să-l întreb cum ar reacţiona dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă şi ar spune că a învăţat la şcoală cum fac sex două persoane? Aia este educaţie? Nu! Aia e distrugere de multe ori iremediabil, asupra caracterului unui copil". 


Ce prevede legea în vigoare (45/2020): 

"Derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Amendamentul nou introdus:

"Derularea sistematică în unităţile şcolare cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor de programe de educaţie pentru viaţa inclusiv educaţie sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi gravidităţii minorelor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
........
Cand e vorba de familia traditionala si de (non)valorile ei, cei doi dusmani, neoprotestantii si ortodocsii din usl (pnl+psd), isi dau mana! Concluzia : si neoprotestantii (Sighiartău, Cherecheş, Corlăţean, etc) si ortodocsii vor ca educatia sexuală sa fie făcută doar de Pomohaci și de episcopul din Huși, Onilă. Vrednici sunt! P.S. Romania, cu 14% minore din totalul mamelor este lider autoritar in Europa in clasamentul adolescentelor devenite mame!
Postat 05 Iunie 2020, 09:05 de pinonel
@cgi
Ce va determina sa spuneti ca sunt prot informat???? Educatia sexuala a fost anualata din cauza pocaitilor si a pupatorilor de icoane din parlament. Adevarat? Da! In schimb, exista in continuare ore de religie (aspect realmente nociv!!!), chiar daca de ani de zile se cere eliminarea lor din programa scolara. Adevarat? Da! Atunci????
Postat 05 Iunie 2020, 08:06 de sasi
D-le Sasi
Cu siguranță sunteți prost informat sau doar ignorant deoarece nu sunteți în temă cu informațiile.
Postat 04 Iunie 2020, 17:34 de cgi
educatie absolut necesara din respect pentru copiii nostri!
absolut necesara educatia sanitara in scoli. pe langa multe subiecte fierbinti, cu siguranta se va discuta despre halul in care se imbraca tinerele azi si repercursiunile care pot aparea din cauza nuditatii expuse fara jena in clase. tinerii trebuie responsabilizati, o masura obligatorie pentru cresterea educatiei si nivelului de trai din tara. atat pentru cei din mediul rural, cat si pentru cei de la orase. poate se reuseste cu aceasta ocazie si stoparea traficului de carne vie, e dureros cate victime face mai ales in randul tinerelor fara multe clase, de la sate sau naivelor care imita non-vedetele de la oras. In Suedia aceasta ora de educatie s-a introdus in invatamant incepand din 1970. educatia inseamna civilizatie si respect pentru copiii nostri si pentru valorile acestei tari.
Postat 04 Iunie 2020, 14:56 de roger
gunoaie pocaite si
.... pupatori de icoane... bine ca basmele religioase pot fi predate... nu cumva tineriis a invete ceva util...
Postat 04 Iunie 2020, 10:15 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON