Sesiunea aferentă celui de-al doilea semestru de studii din anul universitar curent le-a adus surprize unor studenţi orădeni înainte măcar ca aceştia să intre în examene!
Peste o sută de tineri au aflat că nu pot fi evaluaţi pentru că de câţiva ani datorează bani Universităţii. Pentru 67 dintre ei, situaţia e cu atât mai neplăcută cu cât sunt în ani terminali şi ar trebui ca luna viitoare să-şi ia licenţa.
Vestea i-a nemulţumit pe tineri, care spun că n-au de unde plăti peste noapte câteva mii de lei. Datorii care, de altfel, puteau fi mai mici dacă Universitatea i-ar fi somat din timp...
Datorii şi penalizări
De trei săptămâni, Universitatea s-a pus pe expediat somaţii de plată. Un control recent al Curţii de Conturi a descoperit că facultăţile n-au recuperat taxele de studii neplătite de studenţii exmatriculaţi din anul universitar 2013-2014 încoace. Tinerii au fost exmatriculaţi pentru că n-au dat pe la cursuri şi examene, şi nu s-au mai preocupat să-şi plătească taxele de şcolarizare restante, pe care acum inspectorii de conturi le vor recuperate, cu tot cu penalităţile de 0,50 lei pentru fiecare zi de întârziere. Iar în patru ani s-au adunat destule...
Chiar dacă măsura este cât se poate de firească, ea a scos la iveală o altă hibă, care nu mai poate fi pusă în cârca studenţilor: tinerii au redevenit studenţi la alte facultăţi decât cele din care fuseseră exmatriculaţi, deşi nu aveau acest drept!
Culpă comună
Regulamentul privind taxele Universităţii interzice studenţilor cu datorii să intre în sesiune, indiferent la ce facultate au datorii. Totuşi, din neştiinţă sau din nepăsare, niciun decan n-a oprit intrarea datornicilor în examene.
"Eu m-am înscris la Ştiinţe Politice în 2012, dar am renunţat să merg la cursuri înainte de prima sesiune, când mi-am dat seama că nu-mi place. În 2015 m-am înscris la Protecţia Mediului, unde sunt şi acum student, şi unde niciodată nu mi s-a spus că n-aş avea dreptul să intru în examene pe motiv că mi-a rămas neplătită taxa de la Politice", povesteşte unul dintre studenţii somat să-şi achite datoria de aproape 4.000 lei, deoarece altfel nu va putea susţine examenele.
"Nu mi se pare firesc, pentru că aici, la Protecţia Mediului, n-am nicio datorie. În plus, dacă primeam o somaţie acum doi ani, când m-am înscris, aveam mai puţine penalităţi de plătit", spune tânărul, care refuză să-şi dea numele pentru că nu vrea să-l creadă profesorii scandalagiu: "Eu sper că vor înţelege că nu este doar vina mea".
La judecată
În situaţia sa mai sunt cel puţin 110 colegi, dintre care 67 în ani terminali, care luna viitoare ar trebui să-şi susţină examenele de licenţă, toţi primind somaţii în ultimele trei săptămâni.
"Este o situaţie foarte neplăcută, cauzată de greşeli de comunicare ale Universităţii. Aceste datorii nu s-au comunicat la timp", spune Andrei Crăciun (foto), preşedinte al studenţilor orădeni până săptămâna trecută şi, de altfel, cel care a cerut conducerii instituţiei, în scris, ca măcar studenţii din ani terminali să fie lăsaţi în examene. La cererea sa, Senatul universitar a votat lunea trecută ca studenţii din ani terminali "cu datorii reactivate" şi care au încheiat deja sesiunea să fie admişi în licenţă, dar ceilalţi n-au altă soluţie decât să plătească.
Cei mai mulţi studenţi cu datorii sunt la Facultatea de Protecţia Mediului. "Avem în jur de 40 de studenţi în această situaţie, 11 în ani terminali", spune decanul Ioan Chereji. Majoritatea au de achitat sume între 3.000 - 6.000 lei şi se plâng că nu au banii necesari. La Drept, alţi 25 de studenţi sunt în această situaţie. Majoritatea şi-au plătit datoriile, dar au anunţat şi că dau Universitatea în judecată, pentru a-şi recupera banii. "Nu este normal să depindă examenul meu de licenţă de această datorie pentru care abia acum primesc prima somaţie", explică o tânără.
No comment
Rectorul Constantin Bungău (foto) se fereşte de comentarii. "Încă facem analiza acestor situaţii şi nu ne putem pronunţa la modul general, pentru că fiecare caz are particularitatea lui", a declarat el, scurt, pentru BIHOREANUL. Rectorul susţine că nu cunoaşte nici suma totală a datoriilor studenţilor exmatriculaţi, nici numărul acestora. Surse neoficiale au declarat însă că ar fi vorba, probabil, de o jumătate de milion de lei, dat fiind că penalităţile nu sunt tocmai mici.
Rectorul nu vrea să vorbească nici despre vina Universităţii de a nu fi transmis somaţii din timp, dar respinge varianta că tinerii nu ştiau despre datorii. "Au semnat un contract unde se specifică exact drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi". Dacă studenţii trag ponoasele pentru greşeala lor, mai rămâne de văzut dacă şi profesorii lor vor suferi consecinţele nepăsării...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.