URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2015, 15:44

Ban după ban! Învăţătoarele încalcă legea luând bani de la părinţi pentru "Şcoala după Şcoală"

Ban după ban! Învăţătoarele încalcă legea luând bani de la părinţi pentru 'Şcoala după Şcoală' BABY-SITTING. Părinţii plătesc învăţătoarelor, practic, servicii de doică, ştiind că atât timp cât stau în sălile de clasă, copiii nu au ce păţi, dar eficienţa programului Şcoală după Şcoală n-a fost controlată niciodată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O asigurare pentru părinţi, o afacere pentru învăţătoare, dar o tortură pentru copii. Aşa descrie un profesor orădean Şcoala după Şcoală, programul care ţine elevii în clase şi după cursuri până îi "recuperează" părinţii.

Teoretic gratuit, programul e în realitate plătit de aceştia, cu chitanţă sau fără, aşa că o învăţătoare întreprinzătoare face lunar încă 3-4 salarii. Ţinuţi în bănci 8 ore pe zi, copiii ajung însă "ca nişte zombi", acuză profesorul Vasile Gheorghe, adăugând că "industria" are şi alţi profitori, o parte din "taxele de protecţie" ajungând la directorii de şcoli, pentru plata propriilor funcţii. Declaraţiile au stârnit un adevărat scandal în jurul unui subiect tabu.

Viaţă pe fugă

"Toată viaţa mea e pe fugă!". Vă vine sau nu să credeţi, sunt cuvintele unei fetiţe din clasa pregătitoare, adresate părinţilor într-o seară, după ce abia a ajuns acasă. S-a trezit la 7 ca să ajungă la şcoală pe 8, iar fiindcă mama şi tata sunt ocupaţi cu serviciul, a rămas, la fel ca toţi colegii, în clasă, cu învăţătoarea, până la ora 16, când a scos-o bunica, ţinând-o la ea până a predat-o părinţilor.

Cine poartă vina oboselii care a copleşit, prematur, un copilaş de numai 6 ani? Sistemul, societatea. Mereu în criză de timp, orăşenii îşi abandonează pruncii pe mâna învăţătoarelor care, profitând de instituirea programului Şcoală după Şcoală, stau cu copiii după ore pentru a-i "îndruma în efectuarea temelor de casă" (pe care tot ele le impun excesiv) şi pentru "activităţi extraşcolare" care să le "stimuleze creativitatea". În realitate, însă, sistemul are la bază o uriaşă prefăcătorie, acuză un dascăl orădean.

"Nişte zombi"

Profesor de desen la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, licenţiat şi în psihopedagogie, Vasile Gheorghe (foto) a dezvăluit miercurea trecută într-o conferinţă de presă la sediul ALDE Bihor, al cărui membru este, că învăţământul e nu doar politizat, ci şi că unii directori de şcoli îşi cumpără funcţiile de la Inspectorate cu bani de la părinţi, colectaţi şi prin învăţătoare, sub acoperirea programului Şcoală după Şcoală.

Potrivit Ordinului 5.349/2011 al Ministerului Educaţiei, programul e destinat prioritar copiilor defavorizaţi, dar a ajuns o sursă de îmbogăţire şi de corupţie, spune profesorul. Preţul? Micuţii din învăţământul primar ajung în clasa a V-a "ca nişte zombi, obosiţi, terminaţi", după ce stau în şcoli şi câte 8 ore pe zi. "Conform metodologiei, în program trebuie să fie un cadru didactic la 12 copii, dar avem şi 40 de copii la o învăţătoare".

Părinţii le plătesc ca PFA (persoane fizice autorizate), iar acestea câştigă şi câte 6.000 lei lunar. Pentru că folosesc infrastructura şcolilor publice, se ridică întrebarea cât de loială este această concurenţă. "Inspectoratele ar trebui să verifice, dar credeţi că o fac? Ei (n.r. – inspectorii) spun că aceste informaţii sunt secrete", a arătat profesorul.

Cu chitanţă, fără chitanţă

Cum merge afacerea? Încă de la înscrierea în clasa pregătitoare, ştiind că părinţii sunt ocupaţi, învăţătoarele le dau soluţia: Şcoala după Şcoală. Stau cu copiii şi după ore, îi ajută la teme, îi duc la masă ori preiau hrana comandată la catering. Onorariul diferă de la şcoală la şcoală şi de la o învăţătoare la alta, dar şi de "acoperire", adică de emiterea sau nu a unei chitanţe.

"Noi plătim 10 lei pe zi, plus 8 lei pentru prânz. Banii îi dăm lunar şi primim chitanţă", a povestit BIHOREANULUI mama unui elev de la Şcoala Bălcescu. O alta, cu copii la o şcoală de cartier, dă mai puţin, dar la negru: "7 lei la învăţătoare şi 10 lei pentru prânz. Învăţătoarea a zis că pe chitanţă costă mai mult". De pe urma a 20-40 de copii, o învăţătoare câştigă lunar între 3-6.000 lei, grosul rămânându-i în mână. Fiindcă Primăria nu admite folosirea sălilor fără plata apei şi curentului, învăţătoarele plătesc lunar o chirie de 100 lei, iar ca să nu aibă probleme cu Fiscul plătesc şi un impozit de până la 200 lei.

"Banii trec prin contabilitate", spune directorul Şcolii Bălcescu, Gheorghe Troie (foto), referindu-se însă doar la chirie. Activitatea e 100% legală, zice el, întrucât doar învăţătoarele interesate (în şcoala sa 14 din 20) fac această activitate, pe PFA-uri. Iar colegele chiar se ocupă de copii, până la ora 16, "nu până la 14, ca în alte şcoli". În plus, două grupe urmează programul gratuit, fiind "din medii defavorizate".

Dai în mine, dai în fabrici şi uzine!

Dacă Troie mărturiseşte că a fost "deranjat" de tânărul coleg care "şi-a pus colegii într-o lumină proastă", şefii IŞJ au reacţionat vehement, învinuindu-l chiar a doua zi pe profesor că tocmai el "politizează" învăţământul şi discreditează "întregul corp profesoral" al ţării.

Într-o adresă trimisă joi BIHOREANULUI, IŞJ a catalogat "regretabil că un cadru didactic foloseşte învăţământul pentru a câştiga capital politic, acuzând o relaţie politizată a factorilor educaţionali".  "Îl somăm public pe domnul profesor Vasile Gheorghe să prezinte «dovezile şi informaţiile neoficiale» pentru a-şi susţine declaraţiile, pe care le considerăm calomnioase şi defăimătoare. Dacă nu, îi solicităm să îşi ceară scuze", a pretins IŞJ.

Viaţa bate legea

Însuşi Ordinul 5.349/2011 al Ministerului demonstrează, însă, că învăţătoarele au făcut din Şcoala după Şcoală un business "pe lângă" lege. Potrivit normativului, programul e gratuit, având ca scop "consolidarea competenţelor" şi "învăţarea remedială" (sprijinirea copiilor cu dificultăţi de învăţare), iar "oferta educaţională trebuie proiectată astfel încât să răspundă nevoilor elevilor aparţinând grupurilor defavorizate". Or, tocmai aceştia nu sunt întrebaţi dacă vor şi dacă pot sta în şcoli cât părinţii lor în birouri şi fabrici.

Ordinul impune ca înaintea fiecărui an şcolar, unităţile de învăţământ să elaboreze "proiectele", iar inspectoratele să le avizeze. Grupurile de beneficiari nu pot fi mai mari de 12 elevi, iar programul trebuie derulat cu psihopedagogi, profesori de sprijin, logopezi, bibliotecari, laboranţi, antrenori, voluntari din comunităţile locale. Or, singurii "specialişti" sunt învăţătoarele, interesate să reţină toţi banii!

Cât despre finanţare, Ordinul enumeră ca surse fonduri din proiecte europene, bugete locale, donaţii, sponsorizări şi abia la urmă "suportul financiar al părinţilor". În nicio şcoală, însă, învăţătoarele nu-şi bat capul cu proiecte UE, ţintind direct buzunarele părinţilor!

"E gratuit!"

Inclusiv conducerea IŞJ atestă că Şcoala după Şcoală a ajuns un instrument prin care părinţii sunt asiguraţi că au unde-şi lăsa copiii, dar susţine că aceştia nu sunt obligaţi să "rotunjească" salariile învăţătoarelor. "Potrivit metodologiei, programul e gratuit", spune şeful Inspectoratului, Alin Novac-Iuhas (foto), invocând Ordinul potrivit căruia "implicarea cadrelor didactice" se face "în completarea normei didactice, adică "în interiorul celor 8 ore de muncă pe zi prevăzute de Codul Muncii", nu ca "activitate plătită suplimentar".

Novac-Iuhas susţine până acum că n-a avut niciun semnal că învăţătoarele condiţionează Şcoala după Şcoală de banii de la părinţi, iar afirmaţia nici nu e de mirare: tot ce face IŞJ e ca la începutul anului să avizeze "proiectele educaţionale", fără a le verifica apoi pe parcursul anului. Cerând să "nu mă întrebaţi pe mine ce a fost înainte" de instalarea sa în funcţie, şeful IŞJ spune că pe 14 septembrie a numit o comisie pentru "avizarea şi monitorizarea organizării şi desfăşurării programului Şcoală după Şcoală". Rezultatul? Aceasta a avizat "proiectele" a 26 de şcoli din judeţ, pentru aproape 200 de grupe de copii, dar de atunci nu a făcut nicio inspecţie în şcoli, să vadă dacă elevii au ceea ce învăţătoarele înşiră pe hârtie. "Urmează...", promite Novac-Iuhas.

Poate se va şi ţine de cuvânt, dacă nu cumva lăcomia învăţătoarelor şi presiunile părinţilor vor fi mai puternice decât "nevoile elevilor", între care prima ar trebui să fie aceea de a nu deveni, de mici, captivii unui sistem inuman...


PRO ŞI CONTRA
Să plătească statul!

La fel ca inspectoratele şcolare, Ministerul Educaţiei n-a verificat niciodată eficienţa programului Şcoală după Şcoală. O evaluare a făcut anul trecut fundaţia World Vision Romania, însă doar în 11 judeţe, cu concluzia că numai 5,6% dintre elevii din aceste judeţe l-au frecventat şi că 85% dintre părinţi şi-ar dori să aibă unde-şi lăsa copiii, dar nu îşi permit plata cadrelor didactice.

Tot anul trecut, Camera Deputaţilor a respins propunerea de interzicere a programului în şcolile publice, iniţiată de liberalul Florin Gheorghe cu argumentul că părinţii sunt presaţi de cadrele didactice care "condiţionează activitatea şcolară de participarea la cea extraşcolară".

Pe de altă parte, comisia de învăţământ a Camerei a aprobat în septembrie 2015 iniţiativa altor doi liberali, Raluca Turcan şi Claudia Boghicevici, ca elevii din clasele primare să primească lunar un tichet de 200 lei pentru "susţinerea programului". În cazul adoptării, legea ar intra în vigoare din anul şcolar 2016-2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Punctul terminus e buzunarul parintilor
Toate probleme enumerate mai jos sunt cunoscute foate bine la toate nivelurile, inclusiv si mai ales la inspectoratele scolare. Doar ca inspectorii generali si adjunctii sunt numiti politic (concursul e forma prin care se consfinteste fondul) si ,,raspund" in fata celor care au garantat pt. ei. Si cum sa ,,raspunda", din buzunarul lor?! Nu!! Ii numesc pe directorii de scoli care directori ,,transfera" problema dascalilor care o transfera parintilor, care parinti baga mana-n buzunar (al lor, sa n-aiba ala micu' ,,probleme"). Punct. Asa e cu manualele, cu caietele tematice, cu tot felul de fonduri (clasa, scoala, etc), cu after school-ul si mai nou cu uniformele. De pilda o porcarie de ,,cardigan" costa la Gojdu cat la un boutique parizian. Am ales ca exemplu un liceu de top, cu parinti ,,destepti", ca pe la periferie...
Postat 29 Octombrie 2015, 07:14 de pinonel
Troie e mic copil
In invatamantul bihorean Troie e mic copil fata de Mateas (director la Unirea Stei)-scoala de care parca s-a mai auzit la examenul de bacalaureat unde au fost pe locul I pe tara(la copiat).Tovarasul Mateas a inventat spaga cu chitanta-fiecare absolvent plateste fisa de lichidare cu 250 lei.Parca vad ca acele chitante sunt false si banii ajung la director sau mai sus.
Postat 28 Octombrie 2015, 22:52 de prof
Doar atât?
Doar atât? Dar despre culegerile pentru matematică și română pe care profii, profele, învățătorii și învățătoarele le bagă pe gât ILEGAL părinților ca să predea la un nivel pe care copiii nu-l înțeleg de ajung în situația de abandon școlar nu vorbește nimeni? Asta e școală? Te costă de te rupe doar o amărâtă de culegere pentru care dai o grămadă de bani doar ca să constați că pruncul tău nu pricepe nimic de acolo... Eu i-aș biciui la fundul gol în Piața Unirii. Vorbesc serios; ăștia nu-s dascăli; nici măcar oameni nu sunt - dacă pruncul nu pricepe nimic din culegere ți-l face cu ou și cu oțet iar pe tine ca părinte de bagă exact în aceeași oală, că doar e copilul tău, nu? Școală de *, asta avem, cu profesori făcuți și croiți exact din același material. Scuze celor care-și fac meseria cu onestitate, însă față de ceilalți nu am nimic măcar un dram de milă sau respect. Ducă-se pe pustii...
Postat 28 Octombrie 2015, 22:33 de Shogun
evaziune fiscala after school
De rasul natiei suntem. Inspectorul sef spune ca invatatoarele desfasoara programul gratuit-- in cadrul normei didactice iar directorul scolii Nicolae Balcescu subliniaza ca invatatoarele din aceasta scoala lucreaza ca PFA...pana la ora 16. Sa vedem ...care este adevarul. Poate va raspunde domnul director in momentul in care organele abilitate isi vor face datoria si vor constata activitatile nelegale desfasurate de cadrele didactice din scoala....pe care o pastoreste. Probabil.... are si contracte de parteneriat cu PFA-urile din scoala in care.....activitatea este gratuita- in cadrul normei didactice. Probabil... o sa-si dea demisia inainte de a fi demis.
Postat 28 Octombrie 2015, 18:01 de Antiana
AFTER SCHOOL= EVAZIUNE IN FORMA CONTINUATA
Nu stie ISJ? ISJ stie..... In urma unei sesizari au fost demarate controale in cateva scoi din judetul Bihor- respectiv Scoala Dacia, Scoala Nicolae Balcescu, Liceul Pedagogic Iosif Vulcan-- controale in urma carora s-a constatat existenta acestui program in - regim privat- adica invatatoarele lucreaza ca PFA. Problema este ca ISJ spune ca aceste program se desfasoara gratuit in timp ce invatatoarele spun ca au acceptul ISJ pentru desfasurarea acestei activitati ca PFA. Sa vedem , in momentul in care ANAF si Ministerul Educatiei vor cerceta aceste aspecte , cine se va face vinovat. Cine va raspunde penal ptr evaziunea fiscala , in forma continuata, care exista in scoli la aceasta data. Mai grav este ca invatatoarele, nerespectand prevederile legale, continua sa incaseze bani ( intre 10 si 15lei/ zi / copil) uitand ca nimeni nu este mai presus de lege . Nici chiar PFA.....
Postat 28 Octombrie 2015, 17:31 de Antiana
sistemul si buzunarul parintilor
nu cred că a știut cineva că programul Şcoala după Şcoală e gratuit si ca in alea 8 ore ar putea să stea si copilul tău la scoală... ca un dascal are multe alte lucruri de facut ca sa predea la clasa si asta ii mananca mult timp si bani personali, in fine. insa, totul se rezolvă in functie de buzunarul părinților, iar unii părinții iși permit mai mult si dau mai mult iar alti părinți nu si nu dau mai putin sau deloc. dar, nu se incalca nicio lege p.t ca nu se stie de asa ceva limpede... ce accesari de fonduri europene la invatatori... hahahaha. directorii de scoli sunt niste incompetenti pt ca permit ca invatatoarele sa adune bani de la părinți ca să facă clasele ori sa cumpere electronice si, au permis sa perpetueze un asemenea sistem păgubos pt toti. e ciudat sa vezi ca niste copii nevinovati sunt pusi la zid tocmai pt ca niste directori incompetenti nu stiu sa faca bani suficienti pt scoala lor si de aia permit unor bieti invatatori sa adune bani de la parinti si, astfel să se stigmatizeze copiii ai căror părinți n-au avut sa dea bani pt. cine știe ce. nu e corect.
Postat 28 Octombrie 2015, 16:33 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON