URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 IUNIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, actualmente şef peste şefii de post, se lăuda mai an că toate tronsoanele Autostrăzii Transilvania sunt atribuite. Dar când vine vorba de acest drum blestemat, e bine să nu zici "hop" nici dacă l-ai străbătut de cinci ori de la Oradea la Cluj, că precis apare ceva neprevăzut. De fapt, situaţia este dramatică şi are şanse să devină tragică.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Durerea nevindecabilă a căpeteniilor UDMR-iste nu e doar că Bolojan le-a zburat din funcţiile bine plătite din CJ Bihor un număr însemnat de politruci, ci că şefii acestui partid, începând cu Cseke Attila şi cu Szabó Ödön, îşi văd carierele serios periclitate. În ultimele patru cicluri electorale, UDMR Bihor a scăzut de la 7-8 consilieri municipali în Oradea la doar 4 şi de la 9-10 consilieri judeţeni la numai 6 sub "înţeleapta" conducere a unor personaje precum cei doi.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
O nouă competiție europeană fără România (campionatul european, în cazul de față) nu ne mai supără așa cum ne-ar fi supărat în anii 90, semn că ne-am obișnuit deja. De fapt, ce zic eu că ne-ar fi supărat? Pe vremea aceea ni s-ar fi părut de-a dreptul imposibil! Dar construcțiile trainice și strategiile pe termen lung nu se mai practică în sportul românesc decât sporadic, organizațiile și finanțatorii nu mai au răbdare, își doresc rezultate imediate. În cele mai multe cazuri se practică un soi de agricultură sportivă debilă - se plantează azi și se culege mâine.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primăria vrea să amendeze cu 2.500 lei şoferii care intră cu maşinile pe spaţiile pietonale din centrul Oradiei. Ce părere aveţi despre măsura propusă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, sula este o unealtă alcătuită dintr-o tijă mare şi subţire de oţel, dreaptă sau curbă, ascuţită la vârf, fixată într-un mâner şi folosită în pielărie (cizmărie, cojocărie etc) pentru a găuri pielea ori talpa spre a putea trece acul cu aţa prin ele. Poate multă lume nu ştie, dar sula s-a utilizat şi încă se utilizează şi astăzi pe scară largă inclusiv în justiţie, la găurirea coperţilor de dosare, pentru a putea fi realizată operaţiunea de coasere a acestora...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure. Vezi mai departe ce mediamente se folosesc și când este nevoie de tratament cu insulină...
28 Octombrie 2015, 15:44

Ban după ban! Învăţătoarele încalcă legea luând bani de la părinţi pentru "Şcoala după Şcoală"

Ban după ban! Învăţătoarele încalcă legea luând bani de la părinţi pentru 'Şcoala după Şcoală' BABY-SITTING. Părinţii plătesc învăţătoarelor, practic, servicii de doică, ştiind că atât timp cât stau în sălile de clasă, copiii nu au ce păţi, dar eficienţa programului Şcoală după Şcoală n-a fost controlată niciodată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O asigurare pentru părinţi, o afacere pentru învăţătoare, dar o tortură pentru copii. Aşa descrie un profesor orădean Şcoala după Şcoală, programul care ţine elevii în clase şi după cursuri până îi "recuperează" părinţii.

Teoretic gratuit, programul e în realitate plătit de aceştia, cu chitanţă sau fără, aşa că o învăţătoare întreprinzătoare face lunar încă 3-4 salarii. Ţinuţi în bănci 8 ore pe zi, copiii ajung însă "ca nişte zombi", acuză profesorul Vasile Gheorghe, adăugând că "industria" are şi alţi profitori, o parte din "taxele de protecţie" ajungând la directorii de şcoli, pentru plata propriilor funcţii. Declaraţiile au stârnit un adevărat scandal în jurul unui subiect tabu.

Viaţă pe fugă

"Toată viaţa mea e pe fugă!". Vă vine sau nu să credeţi, sunt cuvintele unei fetiţe din clasa pregătitoare, adresate părinţilor într-o seară, după ce abia a ajuns acasă. S-a trezit la 7 ca să ajungă la şcoală pe 8, iar fiindcă mama şi tata sunt ocupaţi cu serviciul, a rămas, la fel ca toţi colegii, în clasă, cu învăţătoarea, până la ora 16, când a scos-o bunica, ţinând-o la ea până a predat-o părinţilor.

Cine poartă vina oboselii care a copleşit, prematur, un copilaş de numai 6 ani? Sistemul, societatea. Mereu în criză de timp, orăşenii îşi abandonează pruncii pe mâna învăţătoarelor care, profitând de instituirea programului Şcoală după Şcoală, stau cu copiii după ore pentru a-i "îndruma în efectuarea temelor de casă" (pe care tot ele le impun excesiv) şi pentru "activităţi extraşcolare" care să le "stimuleze creativitatea". În realitate, însă, sistemul are la bază o uriaşă prefăcătorie, acuză un dascăl orădean.

"Nişte zombi"

Profesor de desen la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, licenţiat şi în psihopedagogie, Vasile Gheorghe (foto) a dezvăluit miercurea trecută într-o conferinţă de presă la sediul ALDE Bihor, al cărui membru este, că învăţământul e nu doar politizat, ci şi că unii directori de şcoli îşi cumpără funcţiile de la Inspectorate cu bani de la părinţi, colectaţi şi prin învăţătoare, sub acoperirea programului Şcoală după Şcoală.

Potrivit Ordinului 5.349/2011 al Ministerului Educaţiei, programul e destinat prioritar copiilor defavorizaţi, dar a ajuns o sursă de îmbogăţire şi de corupţie, spune profesorul. Preţul? Micuţii din învăţământul primar ajung în clasa a V-a "ca nişte zombi, obosiţi, terminaţi", după ce stau în şcoli şi câte 8 ore pe zi. "Conform metodologiei, în program trebuie să fie un cadru didactic la 12 copii, dar avem şi 40 de copii la o învăţătoare".

Părinţii le plătesc ca PFA (persoane fizice autorizate), iar acestea câştigă şi câte 6.000 lei lunar. Pentru că folosesc infrastructura şcolilor publice, se ridică întrebarea cât de loială este această concurenţă. "Inspectoratele ar trebui să verifice, dar credeţi că o fac? Ei (n.r. – inspectorii) spun că aceste informaţii sunt secrete", a arătat profesorul.

Cu chitanţă, fără chitanţă

Cum merge afacerea? Încă de la înscrierea în clasa pregătitoare, ştiind că părinţii sunt ocupaţi, învăţătoarele le dau soluţia: Şcoala după Şcoală. Stau cu copiii şi după ore, îi ajută la teme, îi duc la masă ori preiau hrana comandată la catering. Onorariul diferă de la şcoală la şcoală şi de la o învăţătoare la alta, dar şi de "acoperire", adică de emiterea sau nu a unei chitanţe.

"Noi plătim 10 lei pe zi, plus 8 lei pentru prânz. Banii îi dăm lunar şi primim chitanţă", a povestit BIHOREANULUI mama unui elev de la Şcoala Bălcescu. O alta, cu copii la o şcoală de cartier, dă mai puţin, dar la negru: "7 lei la învăţătoare şi 10 lei pentru prânz. Învăţătoarea a zis că pe chitanţă costă mai mult". De pe urma a 20-40 de copii, o învăţătoare câştigă lunar între 3-6.000 lei, grosul rămânându-i în mână. Fiindcă Primăria nu admite folosirea sălilor fără plata apei şi curentului, învăţătoarele plătesc lunar o chirie de 100 lei, iar ca să nu aibă probleme cu Fiscul plătesc şi un impozit de până la 200 lei.

"Banii trec prin contabilitate", spune directorul Şcolii Bălcescu, Gheorghe Troie (foto), referindu-se însă doar la chirie. Activitatea e 100% legală, zice el, întrucât doar învăţătoarele interesate (în şcoala sa 14 din 20) fac această activitate, pe PFA-uri. Iar colegele chiar se ocupă de copii, până la ora 16, "nu până la 14, ca în alte şcoli". În plus, două grupe urmează programul gratuit, fiind "din medii defavorizate".

Dai în mine, dai în fabrici şi uzine!

Dacă Troie mărturiseşte că a fost "deranjat" de tânărul coleg care "şi-a pus colegii într-o lumină proastă", şefii IŞJ au reacţionat vehement, învinuindu-l chiar a doua zi pe profesor că tocmai el "politizează" învăţământul şi discreditează "întregul corp profesoral" al ţării.

Într-o adresă trimisă joi BIHOREANULUI, IŞJ a catalogat "regretabil că un cadru didactic foloseşte învăţământul pentru a câştiga capital politic, acuzând o relaţie politizată a factorilor educaţionali".  "Îl somăm public pe domnul profesor Vasile Gheorghe să prezinte «dovezile şi informaţiile neoficiale» pentru a-şi susţine declaraţiile, pe care le considerăm calomnioase şi defăimătoare. Dacă nu, îi solicităm să îşi ceară scuze", a pretins IŞJ.

Viaţa bate legea

Însuşi Ordinul 5.349/2011 al Ministerului demonstrează, însă, că învăţătoarele au făcut din Şcoala după Şcoală un business "pe lângă" lege. Potrivit normativului, programul e gratuit, având ca scop "consolidarea competenţelor" şi "învăţarea remedială" (sprijinirea copiilor cu dificultăţi de învăţare), iar "oferta educaţională trebuie proiectată astfel încât să răspundă nevoilor elevilor aparţinând grupurilor defavorizate". Or, tocmai aceştia nu sunt întrebaţi dacă vor şi dacă pot sta în şcoli cât părinţii lor în birouri şi fabrici.

Ordinul impune ca înaintea fiecărui an şcolar, unităţile de învăţământ să elaboreze "proiectele", iar inspectoratele să le avizeze. Grupurile de beneficiari nu pot fi mai mari de 12 elevi, iar programul trebuie derulat cu psihopedagogi, profesori de sprijin, logopezi, bibliotecari, laboranţi, antrenori, voluntari din comunităţile locale. Or, singurii "specialişti" sunt învăţătoarele, interesate să reţină toţi banii!

Cât despre finanţare, Ordinul enumeră ca surse fonduri din proiecte europene, bugete locale, donaţii, sponsorizări şi abia la urmă "suportul financiar al părinţilor". În nicio şcoală, însă, învăţătoarele nu-şi bat capul cu proiecte UE, ţintind direct buzunarele părinţilor!

"E gratuit!"

Inclusiv conducerea IŞJ atestă că Şcoala după Şcoală a ajuns un instrument prin care părinţii sunt asiguraţi că au unde-şi lăsa copiii, dar susţine că aceştia nu sunt obligaţi să "rotunjească" salariile învăţătoarelor. "Potrivit metodologiei, programul e gratuit", spune şeful Inspectoratului, Alin Novac-Iuhas (foto), invocând Ordinul potrivit căruia "implicarea cadrelor didactice" se face "în completarea normei didactice, adică "în interiorul celor 8 ore de muncă pe zi prevăzute de Codul Muncii", nu ca "activitate plătită suplimentar".

Novac-Iuhas susţine până acum că n-a avut niciun semnal că învăţătoarele condiţionează Şcoala după Şcoală de banii de la părinţi, iar afirmaţia nici nu e de mirare: tot ce face IŞJ e ca la începutul anului să avizeze "proiectele educaţionale", fără a le verifica apoi pe parcursul anului. Cerând să "nu mă întrebaţi pe mine ce a fost înainte" de instalarea sa în funcţie, şeful IŞJ spune că pe 14 septembrie a numit o comisie pentru "avizarea şi monitorizarea organizării şi desfăşurării programului Şcoală după Şcoală". Rezultatul? Aceasta a avizat "proiectele" a 26 de şcoli din judeţ, pentru aproape 200 de grupe de copii, dar de atunci nu a făcut nicio inspecţie în şcoli, să vadă dacă elevii au ceea ce învăţătoarele înşiră pe hârtie. "Urmează...", promite Novac-Iuhas.

Poate se va şi ţine de cuvânt, dacă nu cumva lăcomia învăţătoarelor şi presiunile părinţilor vor fi mai puternice decât "nevoile elevilor", între care prima ar trebui să fie aceea de a nu deveni, de mici, captivii unui sistem inuman...


PRO ŞI CONTRA
Să plătească statul!

La fel ca inspectoratele şcolare, Ministerul Educaţiei n-a verificat niciodată eficienţa programului Şcoală după Şcoală. O evaluare a făcut anul trecut fundaţia World Vision Romania, însă doar în 11 judeţe, cu concluzia că numai 5,6% dintre elevii din aceste judeţe l-au frecventat şi că 85% dintre părinţi şi-ar dori să aibă unde-şi lăsa copiii, dar nu îşi permit plata cadrelor didactice.

Tot anul trecut, Camera Deputaţilor a respins propunerea de interzicere a programului în şcolile publice, iniţiată de liberalul Florin Gheorghe cu argumentul că părinţii sunt presaţi de cadrele didactice care "condiţionează activitatea şcolară de participarea la cea extraşcolară".

Pe de altă parte, comisia de învăţământ a Camerei a aprobat în septembrie 2015 iniţiativa altor doi liberali, Raluca Turcan şi Claudia Boghicevici, ca elevii din clasele primare să primească lunar un tichet de 200 lei pentru "susţinerea programului". În cazul adoptării, legea ar intra în vigoare din anul şcolar 2016-2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Punctul terminus e buzunarul parintilor
Toate probleme enumerate mai jos sunt cunoscute foate bine la toate nivelurile, inclusiv si mai ales la inspectoratele scolare. Doar ca inspectorii generali si adjunctii sunt numiti politic (concursul e forma prin care se consfinteste fondul) si ,,raspund" in fata celor care au garantat pt. ei. Si cum sa ,,raspunda", din buzunarul lor?! Nu!! Ii numesc pe directorii de scoli care directori ,,transfera" problema dascalilor care o transfera parintilor, care parinti baga mana-n buzunar (al lor, sa n-aiba ala micu' ,,probleme"). Punct. Asa e cu manualele, cu caietele tematice, cu tot felul de fonduri (clasa, scoala, etc), cu after school-ul si mai nou cu uniformele. De pilda o porcarie de ,,cardigan" costa la Gojdu cat la un boutique parizian. Am ales ca exemplu un liceu de top, cu parinti ,,destepti", ca pe la periferie...
Postat 29 Octombrie 2015, 07:14 de pinonel
Troie e mic copil
In invatamantul bihorean Troie e mic copil fata de Mateas (director la Unirea Stei)-scoala de care parca s-a mai auzit la examenul de bacalaureat unde au fost pe locul I pe tara(la copiat).Tovarasul Mateas a inventat spaga cu chitanta-fiecare absolvent plateste fisa de lichidare cu 250 lei.Parca vad ca acele chitante sunt false si banii ajung la director sau mai sus.
Postat 28 Octombrie 2015, 22:52 de prof
Doar atât?
Doar atât? Dar despre culegerile pentru matematică și română pe care profii, profele, învățătorii și învățătoarele le bagă pe gât ILEGAL părinților ca să predea la un nivel pe care copiii nu-l înțeleg de ajung în situația de abandon școlar nu vorbește nimeni? Asta e școală? Te costă de te rupe doar o amărâtă de culegere pentru care dai o grămadă de bani doar ca să constați că pruncul tău nu pricepe nimic de acolo... Eu i-aș biciui la fundul gol în Piața Unirii. Vorbesc serios; ăștia nu-s dascăli; nici măcar oameni nu sunt - dacă pruncul nu pricepe nimic din culegere ți-l face cu ou și cu oțet iar pe tine ca părinte de bagă exact în aceeași oală, că doar e copilul tău, nu? Școală de *, asta avem, cu profesori făcuți și croiți exact din același material. Scuze celor care-și fac meseria cu onestitate, însă față de ceilalți nu am nimic măcar un dram de milă sau respect. Ducă-se pe pustii...
Postat 28 Octombrie 2015, 22:33 de Shogun
evaziune fiscala after school
De rasul natiei suntem. Inspectorul sef spune ca invatatoarele desfasoara programul gratuit-- in cadrul normei didactice iar directorul scolii Nicolae Balcescu subliniaza ca invatatoarele din aceasta scoala lucreaza ca PFA...pana la ora 16. Sa vedem ...care este adevarul. Poate va raspunde domnul director in momentul in care organele abilitate isi vor face datoria si vor constata activitatile nelegale desfasurate de cadrele didactice din scoala....pe care o pastoreste. Probabil.... are si contracte de parteneriat cu PFA-urile din scoala in care.....activitatea este gratuita- in cadrul normei didactice. Probabil... o sa-si dea demisia inainte de a fi demis.
Postat 28 Octombrie 2015, 18:01 de Antiana
AFTER SCHOOL= EVAZIUNE IN FORMA CONTINUATA
Nu stie ISJ? ISJ stie..... In urma unei sesizari au fost demarate controale in cateva scoi din judetul Bihor- respectiv Scoala Dacia, Scoala Nicolae Balcescu, Liceul Pedagogic Iosif Vulcan-- controale in urma carora s-a constatat existenta acestui program in - regim privat- adica invatatoarele lucreaza ca PFA. Problema este ca ISJ spune ca aceste program se desfasoara gratuit in timp ce invatatoarele spun ca au acceptul ISJ pentru desfasurarea acestei activitati ca PFA. Sa vedem , in momentul in care ANAF si Ministerul Educatiei vor cerceta aceste aspecte , cine se va face vinovat. Cine va raspunde penal ptr evaziunea fiscala , in forma continuata, care exista in scoli la aceasta data. Mai grav este ca invatatoarele, nerespectand prevederile legale, continua sa incaseze bani ( intre 10 si 15lei/ zi / copil) uitand ca nimeni nu este mai presus de lege . Nici chiar PFA.....
Postat 28 Octombrie 2015, 17:31 de Antiana
sistemul si buzunarul parintilor
nu cred că a știut cineva că programul Şcoala după Şcoală e gratuit si ca in alea 8 ore ar putea să stea si copilul tău la scoală... ca un dascal are multe alte lucruri de facut ca sa predea la clasa si asta ii mananca mult timp si bani personali, in fine. insa, totul se rezolvă in functie de buzunarul părinților, iar unii părinții iși permit mai mult si dau mai mult iar alti părinți nu si nu dau mai putin sau deloc. dar, nu se incalca nicio lege p.t ca nu se stie de asa ceva limpede... ce accesari de fonduri europene la invatatori... hahahaha. directorii de scoli sunt niste incompetenti pt ca permit ca invatatoarele sa adune bani de la părinți ca să facă clasele ori sa cumpere electronice si, au permis sa perpetueze un asemenea sistem păgubos pt toti. e ciudat sa vezi ca niste copii nevinovati sunt pusi la zid tocmai pt ca niste directori incompetenti nu stiu sa faca bani suficienti pt scoala lor si de aia permit unor bieti invatatori sa adune bani de la parinti si, astfel să se stigmatizeze copiii ai căror părinți n-au avut sa dea bani pt. cine știe ce. nu e corect.
Postat 28 Octombrie 2015, 16:33 de vg
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1226 RON
  • 1 EUR = 4.9242 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON