URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2016, 07:23

Băgate la apă: Pompierii obligă firmele să-şi facă rezervoare cu apă, deoarece CAO nu le garantează non stop apa pentru stingerea incendiilor

Băgate la apă: Pompierii obligă firmele să-şi facă rezervoare cu apă, deoarece CAO nu le garantează non stop apa pentru stingerea incendiilor DEGEABA. Deşi instalaţi tot la o sută de metri, hidranţii stradali sunt nesiguri pentru stingerea incendiilor. "CAO nu garantează funcţionarea lor continuă, aşa că pompierii ne obligă să ne construim bazin propriu", explică Dan Duţescu (medalion), proprietarul reţelei de clinici Renamed
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea are cinci staţii de apă, 23 de bazine de colectare uriaşe, 82 de staţii de pompare, 563 kilometri de conducte şi mii de hidranţi stradali. Totuşi, Compania de Apă nu oferă nicio garanţie că, dacă vă ia foc şcoala, spitalul sau blocul, pompierii au cu ce îl stinge.

"CAO s-a derobat de obligaţia sa legală de a asigura apă în caz de incendiu. Dacă vreau autorizaţie ISU, sunt obligat să construiesc o piscină subterană din care să se poată alimenta pompierii", acuză Dan Duţescu, proprietarul reţelei de clinici Renamed.

Prigoana colectivă

După ce s-au "ars" cu incidentul din clubul Colectiv, soldat cu 63 de morţi şi sute de răniţi, autorităţile suflă şi-n iaurt. "Deşi există în zonă, atât pe strada Clujului, cât şi pe Dragoş Vodă, hidranţi din care ne putem alimenta cu apă la stingerea incendiilor, CAO refuză să ne garanteze continuitatea serviciilor", reclamă proprietarul clinicii Renamed din Calea Clujului nr. 158.

Cazul este departe de a fi singular. "Degeaba am hidrant chiar sub geamul biroului. CAO nu-mi garantează că funcţionează non-stop, aşa că nu-mi foloseşte la nimic", spune proprietarul unei clădiri de birouri din Rogerius.

Din acelaşi motiv îşi sapă astăzi rezervoare cu apă atât stadionul Iuliu Bodola, unde pot arde doar betoanele, cât şi Arena Antonio Alexe, pe lângă care curge Crişul Repede! Şi mulţi alţii care nu se pot baza pe CAO...

Fără garanţie

Criza hidranţilor a fost declanşată de Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 118/2/2013. Potrivit acestuia "reţelele de distribuţie a apei din localităţi trebuie să fie echipate cu hidranţi exteriori, care să asigure condiţiile de debit şi presiune necesare stingerii incendiilor". În caz contrar, "dacă reţelele nu asigură satisfacerea condiţiilor de debit şi presiune, se prevede rezervă de apă pentru incendiu".

Astfel, firma care nu obţine de la CAO garanţia continuităţii serviciilor este obligată la investiţii consistente pentru a primi avizul ISU de securitate la incendiu. "Trebuie să investim între 40.000 şi 60.000 euro într-un rezervor din beton, cât o piscină, cu pompe şi generator propriu. Practic, vom cheltui încă 10% peste investiţia în clinică", spune Duţescu.

Proprietarii de cluburi, clădiri înalte, instituţii spitaliceşti sau de îngrijire a copiilor şi bătrânilor sunt obligaţi să îşi facă rezerve, situaţie cu atât mai absurdă cu cât deseori configuraţia terenurilor, precum şi existenţa în subteran a tot felul de reţele, nu permit amplasarea unui rezervor. Unde mai pui că rezerva de apă este un potenţial focar de infecţie, cu ţânţari şi mirosuri...

"Mai catolici ca Papa"

De parcă nu era de ajuns, Ordinul MDRAP din 2013 a fost dublat după un an de HG 19/2014, care lărgeşte plaja construcţiilor ce trebuie avizate. Iar investitorii nici nu se gândesc să fenteze normele. "Mi-e mai frică de pompieri decât de ANAF. Sunt mai catolici ca Papa şi au amenzi incendiare", zice un afacerist orădean. Lipsa avizului ISU e sancţionată cu amenzi între 20.000-50.000 lei, dar pentru "încălcarea gravă" a cerinţelor de securitate se poate ajunge şi la 100.000 lei.

Prinşi la ananghie, întreprinzătorii cer Primăriei să modernizeze reţeaua de apă pentru a asigura permanenţa serviciilor. "Dacă operatorul nu poate asigura continuitatea serviciilor de teamă că se poate lua curentul la uzinele de apă, să cumpărăm generatorare. E mai important să avem hidranţi funcţionali decât să asfaltăm pe deal", consideră un întreprinzător.

Debit, da, continuitate, nu!

Ovidiu Gavra, manager Compania de Apă OradeaDeşi CAO e obligată prin norme să asigure apa pentru stingerea incendiilor, directorul Ovidiu Gavra (foto) spune că face doar ce poate: "Noi eliberăm o adresă cu presiunea şi debitul de apă pe care le asigurăm. Continuitatea, însă, n-o putem garanta".

Potrivit directorului, nici generatoarele nu ar schimba situaţia. "Generatoarele atâta că ţin uzina în funcţiune, dar în oraş sapă Termoficare, RCS, Electrica, Distrigaz... Oricine poate sparge o conductă şi, dacă atunci are loc un incendiu, sunt bun de puşcărie!", explică Gavra.

Situaţia este aceeaşi în toată ţara, adaugă el: "Am discutat cu colegii din Cluj, Timişoara şi din alte oraşe. Niciunul n-a dat în scris că asigură continuitatea. Nu are cum!".

Oraşul rezervoarelor

Alin Nemeş, adjunct ISU CrişanaAplicată orbeşte, norma face şi discriminări. De pildă, investitorii care şi-au ridicat ditamai blocurile din cartierele Prima, Luceafărul şi Ared până în 2014 au scăpat de obligaţia de a-şi face rezerve de apă, dar cei care construiesc acum sunt buni de plată. Exemple sunt destule. "Blocul cu 8 etaje din strada Sucevei a fost avizat cu rezervă de apă", spune locotentent-colonelul Alin Nemeş (foto), adjunctul comandantului ISU Crişana Bihor.

Aşa a început transformarea Oradiei în oraş al rezervoarelor! Măsura displace până şi experţilor în domeniu. "Nu e normal să faci atâtea rezerve de apă în condiţiile în care oraşul a investit în refacerea reţelelor", spune colonelul în rezervă Flore Meşter, fostul şef al Compartimentului avizare din cadrul ISU Crişana. Acum expert tehnic, bărbatul spune că legislaţia a ajuns prea strictă şi trebuie modificată, dar până atunci pompierii n-au ce face: trebuie s-o aplice!

Dublă măsură

Riguroşi cu privaţii, pompierii sunt, însă, înţelegători cu instituţiile publice. "Clădirea Primăriei nu are rezervor propriu. Nici n-am avea unde să-l punem", recunoaşte directorul administrativ Mircea Oaie. Motivul pentru care totuşi funcţionează legal e simplu, explică lt-col. Nemeş: "Imobilul a fost construit în urmă cu o sută de ani, şi atunci  nu are nevoie de aviz".

În aceeaşi situaţie e şi Palatului de Justiţie. Clădirea din Parcul Traian a suferit în ultimii trei ani lucrări de reabilitare în valoare de 26,5 milioane euro, dar fără un bazin propriu de apă! Ca să scape de o eventuală problemă, administratorul clădirii - Tribunalul Bihor - vrea să se alimenteze din rezerva parcării supraterane din vecinătate, care are rezervor. "Aşteptăm poziţia proiectanţilor înainte să ne dăm acceptul", spune şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, Lucian Popa.

Apa altor oameni...

În sinea sa, acesta ştie că va spune "da", pentru că va folosi acelaşi tertip. Ca să scape de obligaţia absurdă de a construi un rezervor la Bazinul Olimpic, el însuşi un uriaş rezervor, municipalitatea a decis să-l racordeze la cel al Aquapark-ului Nymphaea. Ceea ce, spune Popa, va costa alţi 50.000 lei.

Cel mai probabil, atât Palatul de Justiţie, cât şi Bazinul Olimpic vor fi avizate de ISU, deşi primul imobil se va lega la rezervorul parcării supraterane, iar celălalt la al Aquapark-ului, care pot fi puse la rându-le în pericol, cel puţin teoretic, în caz de incendiu. "Dacă rezerva de apă deja existentă îndeplineşte condiţiile de debit, presiune şi continuitate, n-ar trebui să fie probleme", susţine însă lt-col. Nemeş.

Constatarea, însă, rămâne: în timp ce pe investitorii privaţi îi ard fără milă şi-i pun să sape rezervoare, când vine vorba de instituţiile statului pompierii devin înţelegători. De parcă nu ar trebui să aplice acelaşi normativ...


TEAMĂ DE AVARII
"Nu ai cum garanta!"

Situaţia din Oradea e aceeaşi ca în toată ţara. Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Companiei de Apă Arad spun că nu garantează nici ei continuitatea furnizării. Cei de la Apavital Iaşi sunt chiar mai expliciţi. "Niciun operator nu poate asigura continuitate 100%. Oricând se poate întrerupe curentul sau avaria o conductă", lămureşte purtătorul de cuvânt Răzvan Manolache.

Compania de Apă Someş din Cluj are aceeaşi poziţie. "Noi dăm un aviz în care arătăm debitul de apă pe care îl asigurăm. Dacă solicitantul are nevoie de mai mult, îşi face capacităţi de stocare proprii", spune purtătorul de cuvânt Lucian Croitoru. Singura deosebire e că în Cluj compania de apă nu a fost pusă, încă, să garanteze în scris că menţine sistemul funcţional non-stop şi 100%. În Cluj firmele au scăpat deci de obligaţia construirii rezervoarelor, până acum...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@TDS
Hai straduieste-te, sunt convins ca poti mai mult!
Postat 04 Martie 2016, 20:51 de User anonimizat
isu vrem apa muuuuulta dai cu am
De cand cu colectivul au inebunit pompieri daca pana acum faptul ca iti verificai instingtoarele la firma lu sefu era destul acum gata vin cu amenzile si inca ce amenzi zica ca am fi la nivelul din america sa inteleg ca tre sa ne facem toti bazine in curte cu exceptia celor care stau pe malul vreunui lac sa rau care in caz de incendiu Doamne pazeste or sa duca apa cu galeata sa stinga incendiul ca pana ajung pompieri oricum il sting vecini ei vin sa dea cu apa muuuuulta chiar daca nu mai arde sa iti distruga si ce sar mai putea salva sa nu ramana nimic masinile lor ating cu greu 50km/ ora tehnica din ani 70 80 in schimb sefi salarii de lux masini duste nissan noi desigur cu gusile pline ca si gastele da pentru ce plm va platim noi pe voi nu ca sa veniti dotati apa masini echipanent oameni noi tre sa va asiguram astea mama voastra de prosti piscine ne trebuie noua daca nu e apa la un hidrant sau la zece nu mai sunt altele in oras mergeti acolo si alimentati intre timp asigurati interventia cu alte masini carei problema sau nu aveti mai cereti pomana de la englezi ca sigur va mai trimite ceva hirburi ca voi nu aveti bani de autospeciale numai dusteruri si nissanuri mama voatra.
Postat 04 Martie 2016, 17:17 de sss
Hydra-nti
Circuitul de hidranti municipali ar trebui sa fie o retea separata de reteaua de distributie, presiunea in ei s-ar putea asigura cu un turn de apa, ca sa nu depinzi de pompe ,motopompe, curent etc.Sa impui fiecarei firme sa aiba rezervor/bazin propriu, pompe de incendiu,motopompa/grup electrogen, circuite de hidranti protejate antiinghet e nitel halucinant...mai degraba investesti in sisteme de detectie si alarmare
Postat 04 Martie 2016, 14:34 de excalibur
CU ACEEASI DRAGOSTE
@anticomunist : da, de acord ! Eu am incercat sa explic care este ( ar putea fi ) implicarea primarului ! Daca_CAO nu poate, hai sa schimbam Legea ! Zic....
Postat 04 Martie 2016, 13:58 de TDS
@TDS
Cu toata dragostea, cred ca n-ai inteles, subiectul articolului este mai mult despre o lege idioata si despre oligofrena ei punere in practica. Pentru mai buna intelegere citez din articol: "Situaţia din Oradea e aceeaşi ca în toată ţara. Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Companiei de Apă Arad spun că nu garantează nici ei continuitatea furnizării. Cei de la Apavital Iaşi sunt chiar mai expliciţi. "Niciun operator nu poate asigura continuitate 100%. Oricând se poate întrerupe curentul sau avaria o conductă", lămureşte purtătorul de cuvânt Răzvan Manolache."
Postat 04 Martie 2016, 13:47 de User anonimizat
CAO
@andy: Între primar și pompieri nu există vreo legătură ! Dar între primar și Compania de apă există. Că subiectul în articol era mai mult CAO, nu ISU !
Postat 04 Martie 2016, 12:41 de TDS
@pinonel
Ai avut ocazia sa taci si n-ai profitat de ea. In primul rand, nu ma adresam tie, iar in al doilea rand, daca ai fi citit articolul ai fi constatat ca problema este alta si anume legea idiot formulata, astfel incat niciunul dintre managerii companiilor din tara nu isi asuma faptul ca pot asigura continuu debitul de apa garantat si asta din motive foarte clare, o pana de curent, o avarie etc. Citez din articol: ""Noi eliberăm o adresă cu presiunea şi debitul de apă pe care le asigurăm. Continuitatea, însă, n-o putem garanta". "Compania de Apă Someş din Cluj are aceeaşi poziţie. "Noi dăm un aviz în care arătăm debitul de apă pe care îl asigurăm." Devii platona2, adica ai, n-ai mingea tragi la poarta, cu alte cuvinte esti ridicol.
Postat 04 Martie 2016, 12:23 de User anonimizat
@anticomunist
Hai sa revenim la problema cu debitul apei, ca de aici am pornit. Precizare: cao se afla in subordinea cl Oradea, care cl este controlat total, dictatorial as spune de d-l primar. Asa, sa se stie cui trebuie sa-i multumim! Citez din declaratie managerului cao din dec. 2015:,, Cel mai mare proiect pe care CAO îl are în derulare este cel de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor, semnat în 2011, implementat pentru zonele Oradea, Beiuş, Tinca şi Biharia. Populaţia beneficiară se ridică la 230.900 de persoane. Valoarea proiectului este de 239 milioane de lei, din care 10,23% reprezintă contribuţia CAO. Lucrările presupun 15 lucrări de execuţie, din care, până în prezent au fost încheiate doar şase." Totuşi, reprezentanţii CAO se arată optimişti şi consideră că pe parcursul lunii decembrie se vor mai încheia alte două, rămânând să fie finalizate în 2016 restul de şapte. Sa dispui de 50 de mil. de euro si sa vii acum sa ne spui ca nu poti garanta ca pompierii vor avea apa la hidranți mi se pare o bataie de joc! D-le primar, daca mai ramaneti pe functie nu m-as mira sa veniti peste cateva luni sa ne spuneti ca nu ni se poate asigura nici apa de baut! @anticomunist Te-am mai intrebat, spune-ne un singur proiect pornit de nea ilie si terminat la timp si fara cusur, asa cum ar trebui sa se intample?
Postat 04 Martie 2016, 11:57 de pinonel
@excalibur
Ce treaba are primaria cu asigurarile obligatorii, decat ca legea ii obliga sa raporteze cine s-a asigurat si cine nu! Banii din asigurarile obligatorii merg la stat si nu la primarii.
Postat 04 Martie 2016, 11:08 de User anonimizat
Asigurare
Se contureaza premiza unui nou bir: Asigurare obligatorie la incendiu a cladirilor.Care evident ar trebui inclusa in asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor (cutremur,inundatie,alunecari de teren). Pentru care primaria abia asteapta sa trimita somatii...evident dupa alegeri
Postat 04 Martie 2016, 09:43 de excalibur
@primar
Orice stire, indiferent de natura ei, da ocazia unui atac la primar. Ce legatura e intre pompieri si primar? Trebuie schimbata legislatia. E normal ca cei de la companiile de apa sa nu-si asume raspunderea pt ca daca e vreo avarie pe undeva si se intampla un incendiu in acea perioada, conform legii, ei raspund pt ca au dat acea hartie. Avarii or sa fie indiferent ca vorbim de retele noi sau vechi.
Postat 04 Martie 2016, 08:41 de andy
O sugestie
D-le primar, stiu ca va plac birurile de tot felul, asa ca va sugerez o cale de a mai stoarce niste bani, pt. ca oradenii, ,,fizici/juridici", suporta orice! O taxa, ii zice ,,abonament", cum platim la electrica sau la gaze si nu a protestat nimeni! Si nici nu s-a eliminat definitiv furnizarea gazului/energiei electrice! Asa ca va sugerez introducerea unui abonament pt. furnizarea apei.
Postat 04 Martie 2016, 07:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON