Prima sesiune a Bacalaureatului 2014 marchează cea mai mare rată de promovare a examenului de Bacalaureat din ultimii patru ani: 59% dintre candidaţi au trecut examenul, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei.
Vestea nu este însă aşa de bună cum pare, pentru că s-a înregistrat şi un record negativ: au fost cei mai puţini elevi înscrişi la examen, din 2011 încoace.
Cele mai slabe rezultate se înregistrează în Ilfov, unde peste 70% dintre elevi au picat examenul, şi în Giurgiu, unde doar 30% au obţinut medii peste 6.
La polul opus este judeţul Cluj, unde 73,96% dintre candidaţi au luat note de trecere, cu 4% mai mulţi faţă de anul trecut.
S-au descurcat bine şi tinerii din Sibiu şi Vaslui, unde promovabilitatea a fost de peste 69%, respectiv de 65,47%.
În cursul zilei de luni pot fi depuse contestaţiile, între orele 12-16. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 11 iulie.
Din cei 161.682 de absolvenţi înscrişi, la examen s-au prezentat 151.106. Dintre ei, 273 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Elevii care nu au trecut de sesiunea din vară mai au o şansă în a doua sesiune, organizată la toamnă.
Examenul de Bacalaureat a început să devină spaima liceenilor odată cu introducerea camerelor de supraveghere în sălile de examinare, în 2010. Atunci, rata de promovare a ajuns la 69%, faţă de valori de peste 80% în anii anteriori.
În 2011, numărul celor care au promovat a scăzut dramatic şi a ajuns la 45 de procente. Nici 2012 nu a fost un an prea bun: 44% dintre cei care au participat la examenul maturităţii au reuşit să obţină o medie de trecere. De anul trecut însă, rata de promovare este în creştere. 56% dintre candidaţi au obţinut o diplomă de bacalaureat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.