URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Decembrie 2018, 10:03

Avram Iancu te vede! BIHOREANUL vă prezintă povestea artistului cu nume celebru care face, la minut, caricaturi memorabile (FOTO)

Avram Iancu te vede! BIHOREANUL vă prezintă povestea artistului cu nume celebru care face, la minut, caricaturi memorabile (FOTO) COADĂ LA CARICATURI. Săptămâna trecută, Avram Iancu i-a desenat pe invitaţii Galei Premiilor lui Bihorel, înşiruiţi la coadă pentru a-i fi modele. Toţi au fost încântaţi de rezultat şi mulţi şi-au înlocuit poza de profil pe Facebook cu portretele semnate "Avram 2018"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o epocă selfie, un artist orădean reuşeşte să-şi atragă clienţi de toate vârstele interesaţi să obţină o caricatură cu iscălitura sa.

E Avram Iancu, portretist cu nume istoric, care din câteva priviri, un marker şi o coală de hârtie obţine caricaturi ce se transformă apoi în amintiri dragi. În plus, pe calculator, realizează lucrări complexe cu personaje haioase, bune de pus în reviste...

Debut în Felix

Iancu Avram sau Avram Iancu, cum îl ştie toată lumea, a avut de mic pasiunea desenului. "Ai mei îmi povesteau că nu ajungeam bine de la scaun la masă, aşa că mă lăsau să desenez pe pat şi pe jos, atât de mult îmi plăcea", povesteşte el. Mai apoi, la şcoală, era preferatul colegilor, cărora le făcea desene la comandă. "Eram inspirat din filmele cu cowboy şi indieni, dar făceam şi roboţi. Îmi ziceau «Avrame, fă-mi şi mie un cowboy!»", îşi aminteşte artistul.

A urmat Liceul de Arte, la secţia Arte Plastice, unde s-a axat pe sculptură, fiind premiat la concursuri naţionale pentru lucrările sale. "Nu m-am simţit atât de stăpân pe coloristică pe cât mă simţeam pe volumetrie", spune Iancu. Următorul pas a fost Facultatea de Arte din Oradea, secţia Sculptură. N-a fost, până la urmă, chemarea lui. Din facultate, alături de un coleg, se ducea în Băile Felix în plin sezon şi desena, contra cost, portretele turiştilor. Apoi şi-a extins aria de acţiune, participând şi la cunoscutul festival medieval de la Sighişoara. "Era plăcut fiindcă făceam bani uşor din ce-mi plăcea", povesteşte el.

Experienţa thailandeză

În timp, a ajuns să-şi stăpânească bine meseria. "Eram suficient de bun încât nu mai aveam nevoie de acele metode ajutătoare pentru construirea unui portret care se învaţă la şcoală. O făceam «la ochi», aşa lucrez şi acum", spune orădeanul. După facultate, timp de doi ani a fost profesor de desen la o şcoală generală din oraş, dar era plătit atât de prost încât, recunoaşte el, avea mai mereu datorii "pe caiet" la ABC-ul din colţul blocului.

Nu e de mirare că i-a surâs din plin ideea de a lucra ca portretist pe vase de croazieră, job pe care l-a început în 2002 la o companie mare. On and off - cum zic americanii - a lucrat pe croaziere până în 2011. Într-una din pauze, din 2005 până în 2006, a locuit în Thailanda, unde s-a alăturat unui grup de artişti care realizau portrete într-o galerie din Bangkok.

"Eram singurul caucazian între 20 de asiatici. Veneau turişti pentru portrete fotorealiste, cu lux de amănunte. Se foloseau tehnici speciale, cu pulbere de carbon, ceva extraordinar. Am învăţat multe", povesteşte Iancu, adăugând că pentru scurt timp a lucrat şi ca profesor de desen la o şcoală step-by-step din Thailanda.

Caricaturi pe vas

În ultimii ani de lucru pe vase de croazieră, orădeanul şi-a descoperit o nouă pasiune, care-i oferă multă libertate: caricatura. Pe vasele companiei Royal Carribean a fost trimis nu doar ca portretist, ci şi caricaturist, deşi, de fapt, nu era. Nu încă. "Făcusem nişte caricaturi, dar eram stângaci. Pe vas, în schimb, am fost provocat şi chiar împins de situaţie, să le abordez cu convingere. În ofertă exista şi opţiunea asta, nu aveam ce face", îşi aminteşte artistul.

Din 2010, tot pe vas, a început să lucreze şi digital, pe tabletă. "Tot manual lucrez, tot cu mişcarea mâinii. Digitalul, însă, îmi oferă nişte moduri de manipulare a formei pe care nu le pot obţine tradiţional", explică el.

La viaţa pe apă a renunţat în 2011: "E un mediu iluzoriu, locuieşti pe un vapor în mijlocul apei, mai cobori pe uscat, dar parcă tot nu-i viaţa reală…".

Portretistul vedetelor

Şi-a deschis un site www.portrete-caricaturi.com, prin intermediul căruia primeşte şi azi comenzi. Face portrete clasice, dar mai ales caricaturi. "Caricatura duce spre ironie, spre pamflet. Îmi place că am libertate de abordare, care pentru mine contează, mă pot exprima rapid, nu sunt ţinut în frâu de parametri exacţi. Am libertatea să exagerez unele detalii ale feţei, pe care astăzi le pot aborda într-o manieră, iar mâine în alta", spune artistul în vârstă de 42 de ani.

În ultimii ani, Avram Iancu e solicitat adesea la evenimente unde invitaţii formează cozi serioase pentru o caricatură semnată de el. Într-un moment bun, când e odihnit şi inspirat, termină o caricatură chiar într-un minut. Altminteri, îi ia 3-4 minute, oricum foarte puţin. Ce-i impresionează pe clienţii lui este că lucrează cu markere negre, instrumente pretenţioase, ale căror urme nu mai pot fi şterse, aşadar atenţia artistului e maximă. "Pe mine nu mă interesează proporţionalitatea. Mă interesează fondul, nu forma", spune el.

Chiar şi aşa, clienţii îşi recunosc trăsăturile şi sunt încântaţi de rezultat. Printre VIP-urile pe care le-a imortalizat, la evenimente şi la comandă, se numără Loredana Groza (foto), Mircea Vintilă, chef Florin Dumitrescu, chef Cătălin Scărlătescu, Bogdan Stelea, Connect R şi componenţii Fly Project.

Bucurii desenate

Avram Iancu a făcut caricaturi cu miile în ultimii ani, la evenimente de tot felul, mai ales în Bucureşti, dar, mai nou, şi în Oradea. Chiar dacă un astfel de desen e un pamflet, artistul vrea să-şi şi complimenteze modelele. "Mi s-a spus că nu fac caricaturile urâte, ci au o anumită drăgălăşenie", zice el. Atâţia ani de desenat chipuri şi-au lăsat amprenta asupra sa. "De multe ori mă uit la oamenii pe lângă care trec şi, defect profesional, le analizez trăsăturile şi mă gândesc cum aş putea să-i desenez caricatural".

Pe lângă caricaturile stilizate, rapide, cu markerul pe coală albă, Avram Iancu e cunoscut şi pentru tablouri tematice formate din caricaturi complexe, colorate, care transformă modelele în personaje de desen animat. Pe acestea le face, însă, pe calculator, iar rezultatele sunt spectaculoase.

În această perioadă, are comenzi peste comenzi şi invitaţii la numeroase evenimente. Numele său de mare conducător l-a ajutat, evident, dar a şi pus presiune pe realizările sale: "Mă simt onorat, dar uneori simt că aduce după sine prea multă atenţie şi mă pune în situaţia în care trebuie să-mi onorez numele. Sper să şi reuşesc…". Nu puţini ar zice că a izbutit!


"Un tip mi-a zis la o nuntă o chestie interesantă. Mi-a spus că darul meu e acela de a bucura lumea fără să le dau de băut, ci pur şi simplu desenându-i"

Avram Iancu, caricaturist


ARTISTUL ŞI IESLEA
Din mâna lui Avram Iancu

Săptămâna trecută, joi, prezenţa lui Avram Iancu a fost una dintre surprizele Galei Premiilor lui Bihorel 2018, care a marcat şi majoratul BIHOREANULUI. După Gală, numeroşi invitaţi s-au aşezat la coadă pentru a fi portretizaţi de artistul orădean.

Tot el a realizat, după ideile furnizate de redacţie, o "iesle" reprezentând "naşterea" ziarului, în urmă cu 18 ani, scena fiind încadrată de personajele publice ale momentului înfăţişate într-o manieră amuzantă. Spre exemplu, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a fost caricaturizat privind spre cer după un avion care se îndepărtează şi purtând o vestă "Debreceni Airport", iar primarul Ilie Bolojan cu o ciupercă mare în spate şi având în buzunar fonduri UE pentru oraş.

"A fost o provocare. M-au inspirat temele propuse de BIHOREANUL şi am rămas impresionat de situaţiile haioase prezentate, aşa mai pour les connaisseurs", zice artistul. De altfel, "ieslea" a fost unul dintre punctele de atracţie ale serii, lângă care s-au pozat mai toţi invitaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON