URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2020, 10:29

Avocatul orădean Călin Moisi şi două foste angajate din Tribunalul Bihor, trimişi în judecată de DNA Oradea!

Avocatul orădean Călin Moisi şi două foste angajate din Tribunalul Bihor, trimişi în judecată de DNA Oradea! foto: arhivă generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul orădean Călin Moisi, fosta grefieră Nicoleta Botău de la Tribunalul Bihor, respectiv Viorica Tamaş, fostă funcţionară la Registratura instanţei, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al DNA, în cazul avocatului acuzaţiile formulate sunt de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu în formă continuată. Fosta grefieră este acuzată de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată şi abuz în serviciu în formă continuată, în timp ce colega ei de la Compartimentul de Registratură e inculpată pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi abuz în serviciu în formă continuată.

Acuzaţiile au fost formulate în celebrul dosar al DNA Oradea, deschis în 2013 pe seama hotărârilor judecătoreşti falsificate de la Tribunalul Bihor prin care s-au obţinut scutiri de la plata taxei de poluare pentru mai multe maşini second-hand. Concret, spune DNA, în perioada ianuarie - martie 2013, pe rolul Tribunalului se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată ale unor persoane care solicitau obligarea Serviciului Înmatriculări din Prefectura Bihor la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, iar avocatul Călin Moisi, cu ajutorul grefierelor Viorica Tamaş şi Doina Cotor, ambele excluse din profesie încă din 2013, "ar fi falsificat un număr de șase cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme".

Reţeaua din Tribunal

Cererile au fost refăcute în întregime, zic anchetatorii, şi au fost depuse în dosare deja aflate pe rolul instanței de judecată, "creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată". Scopul? Devansarea termenelor de judecată stabilite inițial, aspecte la care și-ar fi adus aportul în mod direct funcţionara de la Registratură, care includea în mod fictiv cererile de preschimbare a termenului pe listele de ședință, redacta încheierile de preschimbare a termenului (antedatate și fictive), iar în final îi remitea avocatului hotărârile judecătorești. Asta în condiţiile în care, susţine DNA, avocatul nu ar fi fost îndreptățit să le primească deoarece părțile nu solicitaseră ca actele de procedură să îi fie comunicate acestuia.

După intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești deveneau obligatorii pentru Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor, care a trebuit să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu.

Dosarul înaintat acum Curţii de Apel Oradea este al doilea format pe seama hotărârilor judecătoreşti falsificate de la Tribunalul Bihor. Cazul a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL de-a lungul anilor. Cercetările în dosar au pornit în primăvara anului 2013, după descoperirea primelor sentinţe măsluite pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto. Din verificările făcute, clienţii erau racolaţi de samsari care cereau între 150-500 euro pentru un autoturism. Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţi şi persoane care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea maşinilor fără plata taxei.

"Se mai liniştesc"

În primăvara anului 2013, procurorii şi poliţiştii anticorupţie au descins la Tribunalul Bihor, percheziţionând birourile mai multor magistraţi, ale două grefiere de la secţia contencios administrativ, Doina Cotor şi Nicoleta Botău, domiciliile celor două, cabinetul avocatului Călin Moisi şi biroul de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări, patronat de o fostă clientă a DNA, Margareta Ţecu, angajată la ARR.

Ulterior, ancheta a ajuns "la sertar", cercetările fiind preluate în 2017 de procurorul Cristian Ardelean, însă fără ca acesta să le poată duce la bun sfârşit. Motivul?  Celebra înregistrare a discuţiei purtate pe 18 ianuarie 2018 de procurorii DNA Oradea în sediul instituţiei, făcute publice, în luna ianuarie a acestui an, de avocatul Răzvan Doseanu, în care anchetatorii discutau şi despre o posibilă cale de a "linişti" magistraţii potrivnici: "Dacă începi (n.r. Cristian Ardelean) urmărirea penală faţă de astea două judecătoare (n.r. Angela Tod şi Adina Cioflan), dacă trimite Adi (n.r. - Adrian Muntean) în judecată pe ăia trei, intră frica", spunea procurorul Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea, după care Ardelean a punctat că aşa "se mai liniştesc".

Acuzaţii retrase şi nu prea

Pe 31 ianuarie 2018 şi 12 februarie 2018, adică la câteva săptămâni după discuţia înregistrată, procurorul a dispus începerea urmăririi penale împotriva judecătoarelor Adina Cioflan (între timp avansată la secţia penală a Curţii de Apel Oradea) şi Angela Tod, pentru fapte conexe celor de corupţie, însă în august acelaşi an acuzaţiile au fost retrase, pe considerentul că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege.

Ulterior, soluţia a fost contestată de judecătoarea Adina Cioflan la Curtea de Apel Oradea, care a stabilit că, de fapt, fapta nu există. Pe româneşte, magistratul a fost învinuit fără motiv.  

Cele două judecătoare au fost sancţionate de Consiliul Superior al Magistraturii cu avertisment după ce Inspecţia Judiciară a constatat că acestea şi-au exercitat funcţia cu "rea credinţă şi gravă neglijenţă" în dosarul sentinţelor false pentru fentarea taxei auto, dar şi această sancţiune a fost anulată, ulterior, în instanţă. 

O soluţie asemănătoare a fost comunicată şi avocatului Călin Moisi. Învinuit pentru trafic de influenţă, el a primit în 2018 o ordonanţă prin care acuzaţiile care i se aduceau a fost retrase, iar anul trecut procurorii DNA Oradea au trimis-o în judecată doar pe Doina Cotor, pentru luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, susţinând că era cea care introducea actele persoanelor solicitante în dosare deja formate, falsificând totodată documente, ba chiar ar fi sustras mai multe file din cuprinsul unor cauze. 

Procurorii nu au făcut, atunci, nicio referire la avocatul Călin Moisi, nici la cele două colege ale grefierei, Nicoleta Botău, respectiv Viorica Tamaş, faţă de care, iată, cercetările au continuat pentru alte infracţiuni.

Anchetator la judecată

Cert e însă că, în urma afirmaţiilor făcute în discuţia înregistrată, Ardelean a fost revocat din funcţia de procuror DNA şi trimis în judecată disciplinară, printre neregulile care i se impută fiind şi faptul că ar fi pus în practică discuţiile privind "liniştirea" judecătorilor incomozi. 

"În spaţiul public s-a acreditat ideea că procurorii DNA constituie dosare penale pentru a intimida judecătorii din cadrul instanţelor", iar la scurt timp după discuţie Ardelean a şi "transpus în elemente concrete acea convorbire", se arăta în hotărârea prin care Ardelean a fost revocat din funcţie. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON