URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2023, 10:15

Aventuri „verzi”: Începe sezonul ieșirilor în natură. Vezi ce oportunități sunt în Bihor!

Aventuri „verzi”: Începe sezonul ieșirilor în natură. Vezi ce oportunități sunt în Bihor! sursa foto: Master Adventure, credit: Ovidiu A. Bujor
Aventuri „verzi”: Începe sezonul ieșirilor în natură. Vezi ce oportunități sunt în Bihor! sursa foto: Master Adventure
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aer proaspăt, privelişti de neuitat şi... senzaţii tari. Debutează un nou sezon în care zonele pitoreşti din Bihor pot fi explorate în voie. 

Pentru amatorii de experienţe inedite, ghizii locali organizează la cerere ture pe apă, prin peşteri, pe stânci sau pe două roţi, care dezvăluie frumuseţi naturale deosebite, multe învăluite în poveşti fascinante...

Vâsliţi! 

Sezonul de rafting 2023 a fost deschis oficial în Bihor sâmbăta trecută cu un eveniment special, ce a inclus o tură din Şuncuiuş până în Vadu Crişului, organizată de Master Adventure şi urmată de o petrecere cu muzică live şi foc de tabără. 

Remus DanLa rafting, aventurierii vâslesc în bărci gonflabile, echipaţi cu veste de salvare, căşti de protecţie şi, dacă e cazul, costume de neopren, pe ape montane, preferabil învolburate. Primăvara e un anotimp ideal pentru asta. "Acum e cel mai propice, fiindcă nivelul apei este mare. Vara mai degrabă se fac ieşiri cu caiacele de câte o persoană", explică Remus Dan (foto), unul dintre ghizi.

Cei care vor să încerce raftingul o pot face cu ghizii acreditaţi de la Master Adventure, care se asigură nu doar că temerarii au parte de adrenalină, ci şi că se bucură de oferta naturală a zonei în stil inedit. De pildă, tura include o oprire cu scaldă la baza cascadei din Vadu Crişului. Întreaga aventură, cu asigurarea ghidajului şi a echipamentelor, costă 120 lei/persoană. 

Drumeţii cu localnici

Aceiaşi ghizi organizează o serie de alte activităţi, precum drumeţiile şi via ferrata, mai cu seamă pe traseele din Vadu Crişului şi Şuncuiuş. De pildă, se poate porni în drumeţii cu dificultate mică spre medie, ce includ peşteri mai puţin cunoscute din Defileul Crişului Repede.

"Nu sunt peşteri mari, dar sunt frumoase şi au poveşti. Avem Peştera Fugarilor, numită aşa fiindcă pe vremuri acolo se ascundeau fugarii, căci are două intrări, dintre care una se putea astupa. Mai sunt şi peşterile Devenţului, unde bunicii îşi ţineau revelioanele", povesteşte Remus. De altfel, toţi ghizii sunt localnici din Vadu Crişului, aşadar au poveşti autentice. "Suntem cei mai vădani din câţi aţi cunoscut", zice Remus. O astfel de drumeţie costă 100 lei, iar numărul minim de participanţi este patru.

Sus pe stâncă

Atât în Vadu Crişului, cât şi în Şuncuiuş (foto) se poate încerca şi via ferrata: parcurgerea unor trasee pe stânci, echipate cu cabluri de susţinere şi, pe alocuri, cu scări metalice. În zonele menţionate au fost amenajate atât trasee mai uşoare (Peretele Zânelor, Montana), cât şi mai solicitante (Casa Zmeului, Podu’ Indian), iar o răsplată pe care o primesc cei curajoşi este tocmai priveliştea din vârful stâncilor asupra defileului. 

Șuncuiuș

Cu doi ani în urmă a fost deschis un traseu de via ferrata şi în comuna Roşia, numit Cheile Cuţilor, cu un spectaculos pod indian între două stânci.

Cei care poftesc o astfel de aventură pot apela la ghizii bihoreni pentru a le asigura echipamente şi pentru a-i ghida pe traseu. Atât Master Adventure, cât şi Aventura Trekking taxează o astfel de activitate cu 100 lei/persoană. 

Explorare în galerii 

Echipa Aventura Trekking organizează şi sesiuni de vizitare a unor peşteri spectaculoase din Bihor, bogate în coloane, stalactite, stalagmite sau draperii. Pe listă se află, printre altele, Peştera Vântului din Şuncuiuş, cea mai lungă din România, Peştera Ciur Ponor din Roşia, descrisă drept "anume făcută pentru aventură", căci are şi o cascadă subterană, precum şi Peştera Osoi din Vârciorog, plină cu stalagmite. O astfel de tură ghidată costă circa 200 lei / persoană. 

O parte dintre atracţiile naturale ale Bihorului pot fi explorate şi pe două roţi. Bihoreanul Dan Ghiţă a iniţiat platforma Biciclez.ro, prin intermediul căreia organizează, tot la cerere, ture speciale - de o zi sau chiar excursii de weekend - ce includ vizite în zone pitoreşti, nu doar din judeţul nostru, preţurile fiind diferite, în funcţie de servicii şi de destinaţie. 

În anii trecuţi, pentru cei care preferă relaxarea şi gusturile bihoreneşti autentice, Aventura Trekking a organizat şi aşa numitele "brunch-uri tradiţionale", cu vizite mai ales în zona Bratca, încununate cu mese copioase pregătite de localnici. Astfel de ieşiri vor fi reluate şi în acest sezon de Aventura Trekking, la cererea unor grupuri. Fiindcă, nu-i aşa, aventurile-s tentante, dar nici ospeţele nu-s de lepădat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON