URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2021, 10:09

Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO)

Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO) PE STÂNCI, PRIN APE. Pentru a te bucura de traseele de via ferrata şi a încerca raftingul, îţi trebuie ceva condiţie fizică, dar mai cu seamă poftă de aventură
Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO) (Foto: Master Adventure)
Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO) (Foto: Master Adventure)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertele sunt interzise, târgurile şi petrecerile anulate, iar restaurantele, cu excepţia teraselor, închise, în localităţi cu incidenţă mare a îmbolnăvirilor, cum e şi Oradea...

Toate acestea nu trebuie să însemne şi instalarea monotoniei, cu atât mai mult cu cât, odată cu venirea primăverii, s-a deschis sezonul activităţilor de aventură în Bihor. Între atracţii se numără şi un nou traseu de via ferrata, la Roşia, care promite senzaţii tari...

O nouă atracţie

Zonele pitoreşti ale judeţului Bihor nu oferă doar frumuseţi, ci şi oportunitatea practicării unor activităţi atractive în natură. Tocmai pentru că se desfăşoară în aer liber, acestea sunt permise şi în pandemie, bineînţeles cu respectarea unor reguli, cum ar fi limitarea participanţilor şi dezinfectarea echipamentelor.

Una dintre activităţile care a prins în ultimii ani în Bihor este via ferrata, adică parcurgerea unor trasee de diferite dificultăţi "sculptate" în stânci şi echipate cu cabluri metalice şi, pe alocuri, cu scăriţe.

La finalul lunii martie, în comuna Roşia, a fost inaugurat cel de-al şaselea traseu de via ferrata din Bihor (foto). Amenajată în Cheile Cuţilor, noua rută are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian (realizat doar din cabluri) suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. O parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Cu grijă şi cu... ghizi

Parcurgerea traseelor de via ferrata se face obligatoriu cu echipament de siguranţă (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor până la 16 ani este permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Din aprilie, curioşii - care au şi ceva condiţie fizică - pot urca pe noul traseu de via ferrata din Pădurea Craiului, amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo. "Traseul are două versiuni, una mai dificilă, care cuprinde şi podul indian, şi una mai puţin scurtă şi mai puţin abruptă", spune Paul Iacobaş, directorul CAPDD.

Cei care vor să încerce traseul pot contacta unul dintre operatorii turistici de aventură din Bihor, pentru a pregăti o ieşire pe stâncă. Între aceştia se numără Aventura Trekking, care lucrează cu ghizi specializaţi, ca Dezideriu Szabo, şi poate pune la dispoziţie şi echipamentele necesare, costul experienţei urcând la 90 lei. Astfel de trasee sunt amenajate şi la Vadu Crişului (Peretele Zânelor şi Casa Zmeului), precum şi la Şuncuiuş (acestea din urmă sunt însă închise pentru mentenanţă).

Adrenalină pe râu

La finalul lunii martie, Master Adventure, cel mai mare operator de sporturi outdoor din judeţ, a lansat noul sezon de rafting în apele Crişului Repede. Cel mai căutat şi spectaculos traseu se întinde pe circa 10 kilometri, de la Peştera Unguru Mare (Şuncuiuş) până în Vadu Crişului, iar parcurgându-l temerarii au parte de adrenalină, dar se pot bucura şi de frumuseţea Defileului Crişului Repede, inclusiv de o cascadă superbă (foto).

În această perioadă, organizatorii aplică reguli ceva mai stricte în ieşirile cu bărcile. Astfel, familiile şi cercurile de apropiaţi pot folosi bărcile de rafting, care vor fi "încărcate" doar cu 6 persoane în loc de 8, cât e capacitatea acestora, în timp ce ceilalţi sunt îmbarcaţi în caiace de două persoane. O tură de rafting costă 120 lei / persoană, iar echipamentele sunt asigurate de organizatori. Cei care doresc să se programeze la astfel de aventuri, dar şi la alte tipuri de ieşiri în natură, o pot face pe site-ul www.master-adventure.ro.

Incursiune în natură

Zonele turistice ale judeţului au şi alte atracţii, cum ar fi peşteri fascinante, care aşteaptă să fie descoperite. Incursiunile pot fi făcute alături de ghizi specializaţi, care oferă şi echipamentele de protecţie. "Din 10 peşteri amenajate pentru turişti în Bihor, putem intra în 9 în această perioadă, între care Peştera Vântului, Peştera Gălăşeni şi Peştera Ciur-Ponor", spune Gabriel Bonaciu, manager Aventura Trekking.

Cei cu spirit competitiv pot încerca şi alte activităţi, cum ar fi paintball şi tir cu arcul (foto), organizate la Baza Master Adventure din Vadu Crişului, în timp ce aceia care vor să se bucure de frumuseţile naturale şi aer curat pot opta, la aceeaşi firmă, pentru drumeţii sau ture de mountain bike pe trasee spectaculoase.

Sezonul incursiunilor în natură este, oficial, deschis. La ţanc, ar spune mulţi, căci cine nu vrea să evadeze măcar preţ de o zi ba din monotonie, ba din stresul cotidian?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON