URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2021, 10:09

Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO)

Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO) PE STÂNCI, PRIN APE. Pentru a te bucura de traseele de via ferrata şi a încerca raftingul, îţi trebuie ceva condiţie fizică, dar mai cu seamă poftă de aventură
Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO) (Foto: Master Adventure)
Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism (FOTO) (Foto: Master Adventure)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertele sunt interzise, târgurile şi petrecerile anulate, iar restaurantele, cu excepţia teraselor, închise, în localităţi cu incidenţă mare a îmbolnăvirilor, cum e şi Oradea...

Toate acestea nu trebuie să însemne şi instalarea monotoniei, cu atât mai mult cu cât, odată cu venirea primăverii, s-a deschis sezonul activităţilor de aventură în Bihor. Între atracţii se numără şi un nou traseu de via ferrata, la Roşia, care promite senzaţii tari...

O nouă atracţie

Zonele pitoreşti ale judeţului Bihor nu oferă doar frumuseţi, ci şi oportunitatea practicării unor activităţi atractive în natură. Tocmai pentru că se desfăşoară în aer liber, acestea sunt permise şi în pandemie, bineînţeles cu respectarea unor reguli, cum ar fi limitarea participanţilor şi dezinfectarea echipamentelor.

Una dintre activităţile care a prins în ultimii ani în Bihor este via ferrata, adică parcurgerea unor trasee de diferite dificultăţi "sculptate" în stânci şi echipate cu cabluri metalice şi, pe alocuri, cu scăriţe.

La finalul lunii martie, în comuna Roşia, a fost inaugurat cel de-al şaselea traseu de via ferrata din Bihor (foto). Amenajată în Cheile Cuţilor, noua rută are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian (realizat doar din cabluri) suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. O parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Cu grijă şi cu... ghizi

Parcurgerea traseelor de via ferrata se face obligatoriu cu echipament de siguranţă (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor până la 16 ani este permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Din aprilie, curioşii - care au şi ceva condiţie fizică - pot urca pe noul traseu de via ferrata din Pădurea Craiului, amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo. "Traseul are două versiuni, una mai dificilă, care cuprinde şi podul indian, şi una mai puţin scurtă şi mai puţin abruptă", spune Paul Iacobaş, directorul CAPDD.

Cei care vor să încerce traseul pot contacta unul dintre operatorii turistici de aventură din Bihor, pentru a pregăti o ieşire pe stâncă. Între aceştia se numără Aventura Trekking, care lucrează cu ghizi specializaţi, ca Dezideriu Szabo, şi poate pune la dispoziţie şi echipamentele necesare, costul experienţei urcând la 90 lei. Astfel de trasee sunt amenajate şi la Vadu Crişului (Peretele Zânelor şi Casa Zmeului), precum şi la Şuncuiuş (acestea din urmă sunt însă închise pentru mentenanţă).

Adrenalină pe râu

La finalul lunii martie, Master Adventure, cel mai mare operator de sporturi outdoor din judeţ, a lansat noul sezon de rafting în apele Crişului Repede. Cel mai căutat şi spectaculos traseu se întinde pe circa 10 kilometri, de la Peştera Unguru Mare (Şuncuiuş) până în Vadu Crişului, iar parcurgându-l temerarii au parte de adrenalină, dar se pot bucura şi de frumuseţea Defileului Crişului Repede, inclusiv de o cascadă superbă (foto).

În această perioadă, organizatorii aplică reguli ceva mai stricte în ieşirile cu bărcile. Astfel, familiile şi cercurile de apropiaţi pot folosi bărcile de rafting, care vor fi "încărcate" doar cu 6 persoane în loc de 8, cât e capacitatea acestora, în timp ce ceilalţi sunt îmbarcaţi în caiace de două persoane. O tură de rafting costă 120 lei / persoană, iar echipamentele sunt asigurate de organizatori. Cei care doresc să se programeze la astfel de aventuri, dar şi la alte tipuri de ieşiri în natură, o pot face pe site-ul www.master-adventure.ro.

Incursiune în natură

Zonele turistice ale judeţului au şi alte atracţii, cum ar fi peşteri fascinante, care aşteaptă să fie descoperite. Incursiunile pot fi făcute alături de ghizi specializaţi, care oferă şi echipamentele de protecţie. "Din 10 peşteri amenajate pentru turişti în Bihor, putem intra în 9 în această perioadă, între care Peştera Vântului, Peştera Gălăşeni şi Peştera Ciur-Ponor", spune Gabriel Bonaciu, manager Aventura Trekking.

Cei cu spirit competitiv pot încerca şi alte activităţi, cum ar fi paintball şi tir cu arcul (foto), organizate la Baza Master Adventure din Vadu Crişului, în timp ce aceia care vor să se bucure de frumuseţile naturale şi aer curat pot opta, la aceeaşi firmă, pentru drumeţii sau ture de mountain bike pe trasee spectaculoase.

Sezonul incursiunilor în natură este, oficial, deschis. La ţanc, ar spune mulţi, căci cine nu vrea să evadeze măcar preţ de o zi ba din monotonie, ba din stresul cotidian?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON