URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 09:30

AVE Bihor - micile gesturi care măresc factura de salubritate (VIDEO)

AVE Bihor - micile gesturi care măresc factura de salubritate (VIDEO) UN EXEMPLU DE "AŞA NU". O pubelă de rezidual plină de deşeuri reciclabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştim că efortul de a colecta separat deşeurile nu este mic şi îi apreciem pe toţi clienţii care sunt riguroşi în respectarea celor patru sau cinci fracţii. Doar că noua normalitate este impusă prin tratate şi reglementări UE, plus că România trebuie să ajungă şi ea, la un moment dat, la standarde de civilizaţie demne de secolul 21.

Şi, pentru că vrem să vă ajutăm să cheltuiţi cât mai puţin pe acest serviciu, vă oferim câteva sfaturi care ar putea aduce beneficii importante bugetului familiei dvs.

Ce să nu faceţi acasă

Să spunem că tocmai aţi terminat de mâncat un meniu comandat din oraş. Dacă nu veţi şterge caserola cu un şerveţel, aceasta ar trebui aruncată în pubela de rezidual, ceea ce înseamnă costuri suplimentare la finalul lunii. În loc de asta, o curăţaţi şi o aşezaţi la fracţia de reciclabile.

La fel, în cazul unui PET umplut pe jumătate cu lichid: acesta trebuie golit şi apoi presat, după care poate fi aşezat în sacul cu reciclabile.

Aveţi în farfurie o mâncare pe care nu mai doriţi să o consumaţi. Să spunem că e o salată cu un felul doi. În timp ce felul doi ar trebui să ajungă la rezidual, salata poate să ia liniştit drumul pubelei maro (bio) şi, astfel, micşoraţi cantitatea de deşeu rezidual, care se taxează.

Dacă locuiţi la ţară, vă îndemnăm să compostaţi deşeurile bio în propria gospodărie, aşezându-le în biocompostoarele (foto) puse la dispoziţie gratuit de AVE Bihor. La finalul perioadei de descompunere, veţi avea parte de un compost natural de cea mai bună calitate pentru grădina dvs. Exemple de deşeuri biodegradabile: crengi, iarbă, plante, resturi de plante, resturi de legume sau fructe, resturi de pâine, zaţ de cafea, coji de ouă etc.

În pubela neagră ajung doar deşeurile care nu se încadrează în celelalte pubele: resturi de mâncare gătită, oase, carne, pamperşi, absorbante, păr, beţişoare de urechi, folie alimentară unsă, şerveţele de hârtie murdare, benzi epilatoare etc.

Un serviciu cu facturi care pot fi controlate

Scopul dvs. principal este să puneţi cât mai puţine lucruri în pubela neagră, de rezidual.

Veţi avea surpriza, dacă respectaţi cu atenţie regulile, să constataţi că fracţia care se taxează se micşorează văzând cu ochii şi, odată cu ea, şi valoarea facturii de salubritate.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON