URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2022, 07:57

Autorizații pe donații: Fără donații de teren în schimbul autorizațiilor de construire! Primăria Oradea, în fața deciziei Înaltei Curți

Autorizații pe donații: Fără donații de teren în schimbul autorizațiilor de construire! Primăria Oradea, în fața deciziei Înaltei Curți DONAȚI AICI! Primăria preia anual de la orădeni terenuri în valoare de circa un milion de euro, șantajându-i indirect. „Orădenii donează teren conștienți că Primăria nu poate investi într-un teren privat și riscă să rămână cu străzile neasfaltate”, recunoaște secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Şantajul" este atât de vechi încât a devenit cutumă. Cetăţeanul care are un loc de casă pe care vrea să construiască sau un amplasament pe care vrea să îl parceleze este obligat să cedeze Primăriei teren pentru drum. Altfel, nu primeşte autorizaţie de construire!

Trocul "teren contra acte" s-a împământenit atât de puternic încât nimeni nu-l pune în discuţie. "Este un lucru perfect normal să dai teren dacă vrei autorizaţie de construire. De când sunt în Primărie n-am avut nicio reclamaţie pe această temă", spune primarul Florin Birta. Înalta Curte este, însă, de altă părere...

Un troc ilegal!

Lovitura a venit săptămâna trecută de la instanţa supremă, prin ricoşeu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat decizia 543 din 17 martie 2022, dată într-un proces intentat de un cetăţean Primăriei Cluj, prin care hotărăşte că autorităţile locale nu pot condiţiona acordarea autorizaţiei de construire de cererea de la solicitant a unei părţi de teren.

Practica, instituită de majoritatea administraţiilor locale din ţară, prevede că solicitanţii care doresc să îşi ridice o casă sunt obligaţi să pună la dispoziţia primăriilor, prin servitute publică, donaţie sau renunţare, terenul pentru drum. Suprafaţa cedată variază de la câţiva zeci la sute de metri pătraţi, în funcţie de suprafaţa parcelei, frontul stradal şi lăţimea drumului public prevăzută în Planul Urbanistic General.

Astfel, proprietarul este silit să renunţe la o proprietate a cărei valoare poate varia până la câteva mii de euro, lucru remarcat de instanţă. "Reclamanta este îndreptăţită la obţinerea unei juste despăgubiri, în condiţiile în care dreptul la proprietate, un drept fundamental reglementat de dispoziţiile art. 44 din Constituţia României, i-a fost încălcat de către pârâte (n.r. Municipiul şi Consiliul Local Cluj Napoca)", scrie sentinţa.

Judecătorii au apreciat condiţionarea ca nelegală, au declarat nulă declaraţia notarială prin care clujeanul renunţa la dreptul de proprietate în lipsa "unei prealabile şi juste despăgubiri" şi a obligat Primăria la plata a 7.500 euro pentru cei 43 mp de teren. Iar, în cazul unor procese similare, şi alte primării ar putea ajunge în aceeaşi situaţie...

"Să terminăm cu donaţiile!"

Trocul funcţionează în Oradea de ani de zile. Primele dezbateri în Consiliul Local datează din 2016. Jurist de profesie, consiliera PSD Adelina Coste, între timp decedată, le cerea colegilor "să terminăm cu donaţiile, singura cale legală este exproprierea cu o justă despăgubire!". Ulterior social-democraţilor li s-au alăturat şi Liviu Sabău Popa consilier PSDconsilierii UDMR. "Toate materialele privind donaţiile de terenuri nu le vom vota", spunea fostul consilier Huszár István.

Opoziţia este de aceeaşi părere şi astăzi. "Nu e normal să condiţionezi emiterea unei autorizaţii de construire de donarea de teren pentru drum. Drumul nu-l faci doar pentru donatori, ci pentru toţi cei care trec pe el", zice PSD-istul Liviu Sabău Popa (foto).

"UDMR nu va vota astfel de materiale. Primăria să discute cu cetăţenii, nu să-i oblige să doneze teren", spune şi consilierul local Szabó József.

Un milion de euro pe an!

În ciuda opoziţiei, Consiliul Local preia terenuri pe bandă rulantă cu ajutorul majorităţii zdrobitoare a reprezentanţilor PNL. La fiecare şedinţă ordinară, liberalii aprobă măcar 10 donaţii de terenuri făcute de orădeni în zone în care vor să îşi parceleze tereEugenia Borbei, secretar Consiliul Local Oradeanuri sau speră să atragă reţelele de apă, încălzire sau drumuri. Anul acesta, municipalitatea a preluat deja 15.000 mp de teren, media anuală fiind de 23.500 mp.

Cum Primăria nu ţine evidenţa valorii terenurilor primite, nimeni nu ştie de ce sume sunt văduviţi proprietarii. "Donaţia nu are un preţ, aşa că nu apare nicăieri în documente valoarea terenului", explică secretarul CL, Eugenia Borbei (foto).

Dacă luăm în calcul un tarif minim de 40 euro pe metru pătrat de teren, mult sub preţul pieţei, municipalitatea câştigă anual terenuri de circa un milion de euro. Sau, mai corect, le pierd orădenii...

"Nimeni nu a reclamat!"

Florin Birta, primarul Oradiei E greu de crezut că un orădean poate scăpa cu parcela întreagă. "Donaţiile de terenuri intervin în toate situaţiile în care persoana care solicită autorizaţia doreşte să construiască pe o parcelă care nu are reglementat încă profilul stradal", spune arhitectul-şef al Oradiei, Radu Fortiş. Altfel spus, acolo unde nu a stabilit lăţimea drumului, Primăria le impune orădenilor să pună la dispoziţia ei suprafaţa maximă prevăzută în Planul Urbanistic General. Anul acesta, municipalitatea a preluat deja 82 de amplasamente, faţă de 96 în 2021.

În ciuda evidenţei, primarul Florin Birta (foto) spune că schimburile "teren contra autorizaţie" sunt "perfect normale". "Nu avem niciun proces prin care orădenii să reclame că au donat oraşului parcele de teren pentru ca pe ele să se amenajeze drumuri". Mai mult, edilul susţine că va menţine mecanismul, căci el foloseşte, de fapt, orădeanului. "Sunt foarte multe cazuri de construcţii ridicate fără a ţine cont de lăţimea drumului, după care, la asfaltarea acestuia, oamenii vin şi spun: «Nu-mi demolaţi gardul. Dacă ştiam, îl retrăgeam de la stradă». Aşa, evităm astfel de situaţii", zice Birta.

Pe spinarea orădenilor

Stefan Kopanyi sef la Prima DevelopmentAdevărul este că părerile sunt împărţite. Majoritatea orădenilor preferă să renunţe la parcele în speranţa că Primăria le va aduce cândva asfalt până lângă casă. "Nu am ce să spun. Am dat din teren, că aşa face toată lumea", zice un orădean.

Inclusiv dezvoltatorul imobiliar Ştefan Kopányi (foto), care controlează grupul Prima Developement, cu peste 3.000 de apartamente ridicate în Oradea, acceptă trocul. "A fost când am donat la o singură lucrare zeci de mii de metri pătraţi, în valoare de sute de mii de euro, dar eu nu văd în asta o impunere. Şi în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară este la fel". Firma oricum nu rămâne cu paguba. "Costurile acestea intră în preţul apartamentelor şi sunt acoperite de cumpărători", explică Kopányi.

Beniamin Rus, sef Selina"Nu este corect"

De cealaltă parte, Beniamin Rus (foto), proprietarul grupului de firme Selina, este împotriva mecanismului. "Nu e corect ca Primăria să îţi condiţioneze acordarea unui document de donarea unei suprafeţe. Ai dat bani pe acel teren...". Constructorul duce raţionamentul chiar mai departe: "Primăria ar trebui să îşi asume nu doar costurile cu terenul, dar şi pe cele cu reţeaua de utilităţi până la limita de proprietate, nu să aştepte să le primească donaţie".

Rus a făcut un calcul potrivit căruia, dacă ar plăti pentru utilităţile preluate de la dezvoltator într-un cartier de blocuri, municipalitatea şi-ar amortiza investiţia în 6 ani din facturile de apă şi căldură ale proprietarilor apartamentelor. "Prin comparaţie, dacă ridici un magazin, îţi recuperezi investiţia în 11 ani, iar dacă lucrezi cu banca abia în 13 ani", spune Rus.

Dar Primăria Oradea vrea să câştige acum şi aici. Dacă se poate cât mai mult, cu o investiţie cât mai mică...


NOI VREM PĂMÂNT!
Insistă pentru donaţii

Primarul de Oradea, Florin Birta, spune că toate administraţiile locale din România le cer celor care construiesc să doneze terenul pentru drum. "Dacă nu sunt în proprietatea terenului, primăriile nu au cum amenaja infrastructura de reţele şi drumuri care să crească nivelul de confort al cetăţenilor".

De aceeaşi părere sunt şi primarii comunelor limitrofe. "Noi nu le cerem oamenilor să doneze teren primăriei, dimpotrivă, ei vin şi ne cer să-l preluăm ca să îl poată parcela şi vinde", spune primarul de Sânmartin, Cristian Laza. Comuna nu are bani ca să înlocuiască mecanismul donaţiilor cu cel al exproprierilor. "La cât costă proprietăţile în Sânmartin, în fiecare an acolo s-ar duce jumătate din bugetul Primăriei".

Primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş, este chiar radical: "Adică noi să plătim cu zeci de mii de euro terenul privat al cuiva, iar apoi să-i facem pe el drum... Unde este logica? Dacă doresc să parceleze, să doneze teren pentru drum! Nu există câştig fără cheltuială".

De altfel, au existat situaţii în care unele primării chiar au respins preluarea unor terenuri. "Conform PUG-ului, în Cihei lăţimea minimă a drumurilor este de 9 metri. Există un drum privat, lat de numai 6 metri, pe care nu îl putem prelua, în ciuda insistenţelor locuitorilor. Îmi pare rău pentru cei care nu pot beneficia de investiţii în canalizare şi gaz, dar nu avem de ales", spune primarul de Oşorhei, Ioan Gligor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cum dracu se face că...
PRIMĂRIA DE CE NU A AFIȘAT COSTURILE DE ACHIZIȚIE A RESPECTIVELOR CLĂDIRI, DE CE NU SA CONSULTAT CU CETĂȚENII, ACOLO SE VA CONSTRUI UN BLOC DE LOCUINȚE ALE UNOR SAMSARI CARE AU DAT DREPTUL LA PARTID... E vorba de clădirile colț cu Costaforu, unde până în prezent din surse sigure, pentru 4 locații cu un total de 350mp primăria a plătit în jur de 2, 5 milioane euro, unde mai punem spațiul de la bănuțel și farmacia care încă funcționează, iar doar pe spațiul de la bănuțel domnul Micula are pretenție de 550 mii euro care desigur îi va primii de la primărie, mai rămâne farmacia și aceea vrio 400 de mii, și iată-ne că prețul pieței private este mizilic pentru cât oferă primăria unora, iar cetățenilor de rând se mulțumesc cu... trageți voi concluzia.
Postat 21 Martie 2023, 23:05 de Morometul
cheltuieli
Pe langa ca le donezi terenul, suporti si toate cheltuielile cu dezmembrarea si notarul. Daca tot preia atatea parcele, ar fi corect sa suporte macar aceste cheltuieli sau aiba ei toate mecanismele de realizarea lor si sa nu platesti nimic.
Postat 21 Martie 2023, 16:00 de ic252
@andy
Inteleg intrebarea ta, si intr-adevar o primarie, indiferent care este nu are de ce sa dea bani pe ceva care nu-i este de folos sau nu este interesata. Doar ca in cazul in care primaria are in plan sa faca un drum acolo sau sa treaca pe acolo fire, conducte etc. mai pe scurt utilitati, atunci treaba se schimba.
Postat 21 Septembrie 2022, 19:14 de JAM11
Primarii comunelor de suburbii au dreptate, nu toti au buget de primaria Cluj sau Oradea, cand vine votba de Santandrei, Sanmartin, Osorhei
Sa intre primaria in faliment si sa nu mai faca investitii ca jumatate din buget merge pe achizitie de teren? Sa aiba unii latifundiari teren de 2 hectare, sa il parceleze pentru 200 de case, si apoi sa ceara primariei sa ii dea bani ca sa faca dum intre casele construite de dezvoltator?! Daca nici macar nu da terenul primariei, de ce sa se traga apa-canal-asfalt-curent pe bani publici, sa faca dezvolatorul inobiliar sosea in cartier (sau la micii latifundiari, sa isi asfalteze singuri drumul in fata casei lor)
Postat 21 Septembrie 2022, 14:42 de unu
@excalibur
Iti inteleg logica. Intrebarea mea este : de ce sa cumpere primaria ceva de care in mod normal nu era interesata? De ce sa fie obligata sa cumpere un teren doar pt a satisface planurile unui dezvoltator? Daca faci acest lucru pt un dezvoltator atunci ar trebui s-o faci si pt o singura persoana, ca sa nu fie discriminare. Atunci imi cumpar si eu o parcela pe un deal de deasupra Paleului, Bihariei sau alta localitate. La vreo 2-3 km distanta de localitate ca sa am liniste si instiintez primaria localitatii sa cumpere teren pt drum pana la mine la casa. E normal? Eu zic ca nu. De acord ca am exagerat cu exemplul, dar nu e ceva imposibil. Gasesti teren la pret mic la marginea localitatilor. Referitor la adeptii metodei, vezi ca in articol apare citat si Laza, care numai liberal nu e.
Postat 21 Septembrie 2022, 13:41 de andy
@andy
Un proiect greenfield, de exemplu un hectar de teren supus parcelarii, trece prin miinile unui topometrist/cadastru. Acela, in momentul cind traseaza parcelele, prevede si drumurile de acces, conform normativelor, de ex 6m carosabil + 2x 1.5m trotuare. Drumurile trec in proprietate publica( prin donatie?) iar proprietarul isi poate vinde parcelele cu puz,pud la preturi mari, construibile. Pierderea din caile de acces o recupereaza din pretul parcelelor. Drumurile donate UAT se preteaza modernizarilor si introducerii utilitatilor. E de discutat daca e oneroasa cedarea lor GRATIS. Eu zic ca da. Primaria ar trebui sa cumpere acele drumuri. Nu sa te santajeze cu autorizatia. Nu e intimplator ca liberalii sunt adeptii acestei metode. Raptul e o forma de exercitare a libertatii...
Postat 21 Septembrie 2022, 10:38 de excalibur
opinie
Ce nu inteleg eu? Acesti bani pt expropieri sunt tot din banii nostrii, ai contribuabililor. Daca un dezvoltator cumpara un teren pe camp cu 20 euro mp, face un proiect prin care vrea sa contruiasca 20 de case, cate zece pe fiecare parte si cu drum interior de 3m latime. Prima intrebare : de ce ar trebui sa primeasca autorizatie de constructie in conditiile in care in caz de incendiu, pe o latime de 3-4 m masinile de interventie nu pot face manevre ? Sa zicem ca primesc autorizatie de constructie fara donatie. Dezvoltatorul va vinde cu bani multi casele si le va da drept de servitute pe drum. Dupa ce se vor muta, locatarii vor avea pretentia ca primaria la care platesc impozit sa le asigure intretinerea drumului. Primaria nu poate interveni pe un teren privat (ca vine curtea de conturi) si atunci va fi nevoita sa faca expropiere. A doua intrebare : de ce sa plateasca din banii nostri un dezvoltator? Doar pt ca acesta a fost "baiat destept" si a vandut casele fara acces la drum. Pt ca acces la un drum privat nu inseamna acces la drum. Daca te apuci sa construiesti in camp, unde nu exista drum public, nu exista retea de canalizare sau alimentare cu apa, atunci inainte de a te apuca sa construiesti asigura aceste cerinte.
Postat 21 Septembrie 2022, 09:33 de andy
Pumnii mei minte nu are
""În ciuda evidenţei, primarul Florin Birta (foto) spune că schimburile "teren contra autorizaţie" sunt "perfect normale". "Nu avem niciun proces prin care orădenii să reclame că au donat oraşului parcele de teren pentru ca pe ele să se amenajeze drumuri". Mai mult, edilul susţine că va menţine mecanismul, căci el foloseşte, de fapt, orădeanului."" Precum inaintasul sau, care a demarat inelul metropolitan si drumul oradea-sinmartin fara sa aiba aprobarile in propriul consiliu, respectiv suspendari in instanta. Ce nu inteleg ei, primarii, e ca poti largi drumul, daca altfel nu se poate, dar prin EXPROPRIERE LA JUSTA VALOARE, nu cu 10-20€, cit vrea muschii lor. E complicat?
Postat 21 Septembrie 2022, 08:24 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON