URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
06 Mai 2020, 18:31

Au ridicat clădirea. Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean a fost realizată în proporţie de 65% (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de extindere şi modernizare ale Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sunt realizate în proporţie de 65%.

Clădirea a fost ridicată

Până în prezent, constructorii au finalizat toată infrastructura imobilului, au ridicat noua clădire, au amenajat structura amfiteatrului pentru studenţi şi lucrează la compartimentările interioare.

"S-a finalizat partea de infrastructură cu piloţii necesari pentru consolidarea versantului, structura întregii clădiri cu cadrele din beton, pereţii de cărămidă şi tâmplăria din aluminiu şi se lucrează la compartimentările interioare ale clădirii", a declarat pentru BIHOREANUL, inginerul Annamaria Sava, managerul de proiect din cadrul Primăriei.

Potrivit inginerului, în interiorul clădirii au fost amenajate, printre altele, camerele tehnice pentru reţelele de apă, încălzire şi electricitate, scările de acces pentru personalul medical şi însoţitori, respectiv structura metalică a viitorului amfiteatru pentru studenţi.

"Urgenţe" pe trei niveluri

Potrivit proiectului, noua clădirea va fi structurată pe trei niveluri. La demisol, spre strada Gheorghe Doja, va fi realizat un acces pentru ambulanţe şi platforma destinată staţionării acestora. Aici va fi şi zona de acces a pacienţilor şi aparţinătorilor, respectiv registratura, zona de decontaminare, de resuscitare, izolatorul şi grupurile sanitare.

Lângă cel de al doilea acces în clădire vor fi organizate vestiarele personalului medical şi ale pacienţilor. Camerele de gardă, de consultaţii, de telemedicină, sala de ghipsare şi altele vor fi amenajate în vecinătatea zonelor de tratament pentru pacienţi, sălilor de triaj şi zonei de supraveghere a bolnavilor.

La nivelul parterului va fi amenajat, într-o etapă ulterioară, laboratorul, farmacia şi zona de decontaminare a materialului medical al spitalului, iar la primul nivel va funcţiona încă de anul viitor un amfiteatru cu 175 locuri pentru studenţi şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane.

"Finisajele interioare şi exterioare ale clădirii vor fi specifice unor unităţi spitaliceşti moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configuraţia, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcţie perimetrală, cât şi prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Cu cofinanţarea Ministerului Sănătăţii...

Lucrările de extindere şi modernizare ale UPU sunt executate de asocierea firmelor Drumuri Bihor şi Construcţii Erbaşu pentru suma de 21,2 milioane lei cu termen de execuţie de 24 de luni care expiră în ianuarie 2021.

Investiţia este finanţată de municipalitatea orădeană în proporţie de 48,7% diferenţa de 51,3% fiind asumată de Ministerul Sănătăţii şi acoperită printr-un credit luat de la Banca Mondială.

Cheltuielile privind proiectarea şi asistenţa tehnică, comisioanele și cotele sunt suportate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în calitate de beneficiar al investiţiei.

Noua clădire va fi încălzită cu energie regenerabilă printr-un sistem de încălzire prin pardoseală. Căldura din subteran va fi captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloţi, realizate odată cu armăturile acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON