URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2020, 18:31

Au ridicat clădirea. Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean a fost realizată în proporţie de 65% (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de extindere şi modernizare ale Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sunt realizate în proporţie de 65%.

Clădirea a fost ridicată

Până în prezent, constructorii au finalizat toată infrastructura imobilului, au ridicat noua clădire, au amenajat structura amfiteatrului pentru studenţi şi lucrează la compartimentările interioare.

"S-a finalizat partea de infrastructură cu piloţii necesari pentru consolidarea versantului, structura întregii clădiri cu cadrele din beton, pereţii de cărămidă şi tâmplăria din aluminiu şi se lucrează la compartimentările interioare ale clădirii", a declarat pentru BIHOREANUL, inginerul Annamaria Sava, managerul de proiect din cadrul Primăriei.

Potrivit inginerului, în interiorul clădirii au fost amenajate, printre altele, camerele tehnice pentru reţelele de apă, încălzire şi electricitate, scările de acces pentru personalul medical şi însoţitori, respectiv structura metalică a viitorului amfiteatru pentru studenţi.

"Urgenţe" pe trei niveluri

Potrivit proiectului, noua clădirea va fi structurată pe trei niveluri. La demisol, spre strada Gheorghe Doja, va fi realizat un acces pentru ambulanţe şi platforma destinată staţionării acestora. Aici va fi şi zona de acces a pacienţilor şi aparţinătorilor, respectiv registratura, zona de decontaminare, de resuscitare, izolatorul şi grupurile sanitare.

Lângă cel de al doilea acces în clădire vor fi organizate vestiarele personalului medical şi ale pacienţilor. Camerele de gardă, de consultaţii, de telemedicină, sala de ghipsare şi altele vor fi amenajate în vecinătatea zonelor de tratament pentru pacienţi, sălilor de triaj şi zonei de supraveghere a bolnavilor.

La nivelul parterului va fi amenajat, într-o etapă ulterioară, laboratorul, farmacia şi zona de decontaminare a materialului medical al spitalului, iar la primul nivel va funcţiona încă de anul viitor un amfiteatru cu 175 locuri pentru studenţi şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane.

"Finisajele interioare şi exterioare ale clădirii vor fi specifice unor unităţi spitaliceşti moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configuraţia, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcţie perimetrală, cât şi prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Cu cofinanţarea Ministerului Sănătăţii...

Lucrările de extindere şi modernizare ale UPU sunt executate de asocierea firmelor Drumuri Bihor şi Construcţii Erbaşu pentru suma de 21,2 milioane lei cu termen de execuţie de 24 de luni care expiră în ianuarie 2021.

Investiţia este finanţată de municipalitatea orădeană în proporţie de 48,7% diferenţa de 51,3% fiind asumată de Ministerul Sănătăţii şi acoperită printr-un credit luat de la Banca Mondială.

Cheltuielile privind proiectarea şi asistenţa tehnică, comisioanele și cotele sunt suportate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în calitate de beneficiar al investiţiei.

Noua clădire va fi încălzită cu energie regenerabilă printr-un sistem de încălzire prin pardoseală. Căldura din subteran va fi captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloţi, realizate odată cu armăturile acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON