URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2015, 07:32

Atenţie la riscul cancerului mamar! Medici şi asistente încearcă să educe orădencele să-şi îngrijească viaţa (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În organizarea Asociaţiei Luptătorii pentru Viaţă, Asociaţiei pentru Sănătate şi Primăriei, la sediul municipalităţii a avut loc joi seară un simpozion prin care mai mulţi medici, de diferite specialităţi, au încercat să facă educaţie sanitară asupra cancerului la sân.

La invitaţia organizatorilor, au fost de faţă deputatul Florica Cherecheş şi senatorul Florian Bodog, dar şi unul dintre proprietarii Spitalului Pelican, profesorul Adrian Maghiar, fiecare punându-şi la bătaie puterea de convingere în speranţa că propriile experienţe vor determina cât mai multe femei să fie atente la pericolele acestei boli care, potrivit statisticilor, afectează una din opt femei şi în care la fiecare trei minute este depistat un nou caz de cancer mamar, mortalitatea din această cauză fiind de 500.000 persoane anual în întreaga lume.

Importanţa prevenţiei

98% din paciente se pot vindeca dacă afecţiunea este depistată şi tratată în stadiu incipient, a subliniat deputatul Cherecheş, care s-a dat pe sine ca exemplu de conştiinciozitate în ce priveşte periodicitatea investigaţiilor preventive. „Chiar săptămâna aceasta am fost la medic şi, credeţi-mă, este aşa un sentiment de uşurare când auzi medicul că-ţi spune că totul este bine”, a povestit Cherecheş.

Deşi a spus că nu doreşte să politizeze întâlnirea, deputatul a arătat că partidul din care face parte are în proiect fie elaborarea unei legi a prevenţiei, fie amendarea actualei Legi a Sănătăţii prin introducerea unui capitol destinat prevenţiei, astfel încât cât mai mulţi români să beneficieze de depistarea la timp şi tratarea cât mai rapidă a bolilor de care, eventual, suferă. „Trebuie găsite pe de o parte mecanisme de stimulare a medicilor care fac prevenţie, iar pe de altă parte prevăzută obligativitatea cetăţenilor de a se prezenta la controale medicale periodice”, a spus Cherecheş.

Ieftin şi simplu

În faţa unui public format din aproximativ 75 de persoane, dr. Amalia Hora, oncolog la Spitalul Pelican, şi dr. Alina Moraru, radiollog-imagist la Centrul Transilvania, au pledat din perspectiva specialistului în aceeaşi direcţie, arătând că în România cancerul mamar este primul factor cauzator al deceselor la femei şi că de momentul prezentării la medic depind şansele de supravieţuire, care sunt de 90-98% în cazul în care pacienta ajunge la specialist în stadiul incipient al bolii, dar scad la doar 15-20% dacă se prezintă abia când boala se află în stadiul al IV-lea.

Tot dr. Hora le-a „învăţat” pe doamnele şi domnişoarele aflate în sala mare a Primăriei că „metoda cea mai ieftină şi cea mai simplă” de depistare a unui cancer mamar este autopalparea sânului (în zilele 7-10 ale ciclului menstrual), fiind recomandate apoi examinarea clinică a specialistului (medic de familie, ginecolog, oncolog – la nevoie), mamografia (la femeile peste 40 ani, într-un ritm anual) şi ecografia (pentru femeile sub 40 de ani, gravide sau mame care alăptează).

De asemenea, oncologul a evidenţiat că factorii de risc în declanşarea cancerului mamar sunt apariţia precoce a menstruaţiei, dar şi menopauza precoce, lipsa naşterii, naşterea după vârsta de 30 ani şi lipsa alăptării, cauzele genetice (antecedentele rudelor de gradul I sau alterările genetice), precum şi modul de viaţă (fiind agravat de suprapondere, consumul de alcool şi fumat).  

Nu se moare din tratament, ci din lipsa lui

Şi dr. Szabo Edina, şef de secţie la Centrul de Oncologie, s-a dat pe sine ca exemplu, în încercarea de a ridica moralul femeilor care se tem de investigaţii pentru a nu auzi un "verdict" neplăcut. "Eu însămi, cum poate unii de aici ştiţi, am avut cancer de sân, dar l-am descoperit la timp şi l-am tratat, fără să fi lipsit nicio zi de la muncă", a spus dr. Szabo, insistând că "toate efectele secundare ale tratamentului (n.r. - căderea părului, slăbirea accentuată şi altele) sunt minore în comparaţie cu supravieţuirea şi vindecarea".

Medic de profesie, senatorul Florian Bodog a ţinut să spună că nivelul de dotare cu aparatură şi de specializare a personalului medical din Oradea este încurajator, astfel că pacienţii trebuie să aibă încredere în sistemul sanitar local. De asemenea, pacientelor care au suferit intervenţii chirurgicale pentru tratarea cancerului la sân, Bodog le-a recomandat să apeleze la serviciile secţiei de chirurgice plastică a Spitalului Judeţean, pe care a condus-o, pentru a beneficia, gratuit, de operaţii pentru reconstrucţie mamară.

La rându-i, profesorul Adrian Maghiar, proprietar al Spitalului Pelican, care împreună cu Spitalul Judeţean este una dintre unităţile cele mai implicate în derularea programelor de depistare precoce a cancerului mamar şi a celui de col uterin, a încurajat pacientele să se adreseze medicilor, fără a se lăsa copleşite de „efectele secundare”. „Pacient care să moară din cauza radioterapiei nu am văzut, am văzut pacienţi care şi-au pierdut viaţa pentru că nu au fost diagnosticaţi şi trataţi", a spus dr. Maghiar, dând şi exemplul Angelinei Jolie, al cărei cancer de sân a fost depistat în primul rând chiar de ea, prin autopalpare. "Apoi, fără nicio problemă, şi-a făcut mastectomie, şi arată în continuare foarte bine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON