URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
02 Februarie 2016, 22:47

Asociaţia Pro Democraţia ar media, dar n-are cu cine: La Comisia de Dialog Social au lipsit şi pieţarii din Rogerius, şi reprezentanţii ADP

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Frigul, murdăria şi numărul de mese micşorat în Piaţa Rogerius după modernizarea acesteia ca Centru de Afaceri par să nu mai reprezinte probleme pentru comercianţii de aici, deşi ei înşişi le-au semnalat la începutul anului, dar nici pentru conducerea Administraţiei Domeniului Public, care pe 5 ianuarie se confruntase chiar cu un protest al pieţarilor.

Asta s-ar putea înţelege din absenţa ambelor părţi de la o reuniune a Comitetului de lucru din cadrul Comisiei de Dialog Social organizată marţi la Prefectura Bihor, la care au participat doar reprezentanţi ai Asociaţiei Pro Democraţia, ONG-ul care şi-a asumat "misiunea" de a media conflictul, plus cei ai Prefecturii, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Blocului Naţional Sindical.

"Speriaţi" de ANAF

Încă de la începutul reuniunii, preşedintele APD Bihor, Adrian Şimon, a scuzat absenţa pieţarilor, susţinând că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, chiar marţi dimineaţă în Piaţa Rogerius ar fi avut loc un control al ANAF, astfel că "oamenii sunt speriaţi", fără însă a lămuri ce legătură ar putea exista între ANAF şi Administraţia Domeniului Public.

În schimb, Şimon a fost necruţător faţă de absenţa reprezentanţilor ADP, afirmând că dacă aceştia vor lipsi şi de la următoarea întâlnire va sesiza Consiliul Local.

La fel de supărat a fost şi liderul sindical Nicolae Morgovan, de la BNS, care a atenţionat că ADP nu este o instituţie privată, iar "domnul Liviu Andrica (n.r. – directorul ADP) nu a adus bani de-acasă pentru modernizare", astfel încât avea datoria morală să participe la întâlnire chiar şi în condiţiile în care Comitetul de lucru nu are din punct de vedere legal capacitatea de a lua decizii. "Este o sfidate, e pentru prima oară în 20 de ani când se dezbate la Prefectură o problemă şi şefii unei instituţii nu vin", a spus, revoltat, Morgovan.

"În jurul cozii"

Supărat a fost şi directorul AJOFM, Bekesi Csaba, care a afirmat că are "senzaţia că ne învârtim în jurul cozii". "Sincer, eu sunt într-un impas, ori nu suntem luaţi în serios, ori problemele nu există", a spus Bekesi, referindu-se la absenţa de la întâlnire a ambelor părţi, despre care efectiv nu mai ştie dacă sunt sau nu în conflict.

"Ne-am întâlnit să nu fim împrăştiaţi", a constatat, la rându-i, şeful ITM Bihor, Marius Rotar, în timp ce antevorbitorul său a cerut ca următoarea reuniune a Comitetului de lucru să aibă loc doar dacă părţile vor fi prezente. "Nu pot accepta ca instituţia reprezentată de mine să fie ignorată, ca niciuna din părţi să nu se prezinte", a întărit Bekesi.

În lucru la Sanepid

Pe de altă parte, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a dezvăluit că ADP a depus la aceasta instituţie un dosar pentru un nou aviz, demersul părând a rezolva o parte din problemele sesizate de pieţari.

"Dosarul conţine câteva modificări faţă de proiectul iniţial, închiderea zonei de comercializare a florilor cu perete tip cortină cu trei uşi, la sectorul legume-fructe chioşcuri cu rolete din plastic, iar la zona de comercializare a cărnii închiderea cu pereţi tip cortină", a exemplificat dr. Rahotă.

Aceasta a mai spus că DSP nu are niciun motiv să nu dea avizul acestor modificări, "care sunt complet legale", dar şi că de data aceasta dosarul vorbeşte despre o suprafaţă a pieţei majorată în raport cu proiectul iniţial, din 2012, ceea ce ar însemna că ar putea fi majorat, aşa cum cer pieţarii, şi numărul meselor date în chirie.

Fără control!

Pentru că atât reprezentantul APD, Adrian Şimon, cât şi colegul său de la Coaliţia Rogerius, Ioan Horvath, au vehiculat această posibilitate, şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, care l-a reprezentat la întâlnire pe prefectul Claudiu Pop, a propus ca următoarea reuniune a Comitetului de lucru să aibă loc la sediul AJOFM, deoarece este "mai aproape de piaţă". Directorul Bekesi Casaba a acceptat, dar cu condiţia ca reprezentanţii instituţiilor publice să fie informaţi în prealabil dacă pieţarii şi ADP vor fi prezenţi, în aşa fel încât să nu-şi mai piardă degeaba timpul.

"Poate ar fi bine să stabilim şi ce instituţie a statului să nu mai facă niciun control în Piaţa Rogerius în ziua respectivă", a adăugat, ironic, şi şeful ITM, Marius Rotar.

Pe de altă parte, în cazul unei noi absenţe a conducerii ADP, s-a stabilit că asupra acestui comportament să fie sesizat atât primarul Ilie Bolojan, cât şi Consiliul Local, ca "unic acţionar" al societăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON