URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Februarie 2016, 22:47

Asociaţia Pro Democraţia ar media, dar n-are cu cine: La Comisia de Dialog Social au lipsit şi pieţarii din Rogerius, şi reprezentanţii ADP

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Frigul, murdăria şi numărul de mese micşorat în Piaţa Rogerius după modernizarea acesteia ca Centru de Afaceri par să nu mai reprezinte probleme pentru comercianţii de aici, deşi ei înşişi le-au semnalat la începutul anului, dar nici pentru conducerea Administraţiei Domeniului Public, care pe 5 ianuarie se confruntase chiar cu un protest al pieţarilor.

Asta s-ar putea înţelege din absenţa ambelor părţi de la o reuniune a Comitetului de lucru din cadrul Comisiei de Dialog Social organizată marţi la Prefectura Bihor, la care au participat doar reprezentanţi ai Asociaţiei Pro Democraţia, ONG-ul care şi-a asumat "misiunea" de a media conflictul, plus cei ai Prefecturii, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Blocului Naţional Sindical.

"Speriaţi" de ANAF

Încă de la începutul reuniunii, preşedintele APD Bihor, Adrian Şimon, a scuzat absenţa pieţarilor, susţinând că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, chiar marţi dimineaţă în Piaţa Rogerius ar fi avut loc un control al ANAF, astfel că "oamenii sunt speriaţi", fără însă a lămuri ce legătură ar putea exista între ANAF şi Administraţia Domeniului Public.

În schimb, Şimon a fost necruţător faţă de absenţa reprezentanţilor ADP, afirmând că dacă aceştia vor lipsi şi de la următoarea întâlnire va sesiza Consiliul Local.

La fel de supărat a fost şi liderul sindical Nicolae Morgovan, de la BNS, care a atenţionat că ADP nu este o instituţie privată, iar "domnul Liviu Andrica (n.r. – directorul ADP) nu a adus bani de-acasă pentru modernizare", astfel încât avea datoria morală să participe la întâlnire chiar şi în condiţiile în care Comitetul de lucru nu are din punct de vedere legal capacitatea de a lua decizii. "Este o sfidate, e pentru prima oară în 20 de ani când se dezbate la Prefectură o problemă şi şefii unei instituţii nu vin", a spus, revoltat, Morgovan.

"În jurul cozii"

Supărat a fost şi directorul AJOFM, Bekesi Csaba, care a afirmat că are "senzaţia că ne învârtim în jurul cozii". "Sincer, eu sunt într-un impas, ori nu suntem luaţi în serios, ori problemele nu există", a spus Bekesi, referindu-se la absenţa de la întâlnire a ambelor părţi, despre care efectiv nu mai ştie dacă sunt sau nu în conflict.

"Ne-am întâlnit să nu fim împrăştiaţi", a constatat, la rându-i, şeful ITM Bihor, Marius Rotar, în timp ce antevorbitorul său a cerut ca următoarea reuniune a Comitetului de lucru să aibă loc doar dacă părţile vor fi prezente. "Nu pot accepta ca instituţia reprezentată de mine să fie ignorată, ca niciuna din părţi să nu se prezinte", a întărit Bekesi.

În lucru la Sanepid

Pe de altă parte, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a dezvăluit că ADP a depus la aceasta instituţie un dosar pentru un nou aviz, demersul părând a rezolva o parte din problemele sesizate de pieţari.

"Dosarul conţine câteva modificări faţă de proiectul iniţial, închiderea zonei de comercializare a florilor cu perete tip cortină cu trei uşi, la sectorul legume-fructe chioşcuri cu rolete din plastic, iar la zona de comercializare a cărnii închiderea cu pereţi tip cortină", a exemplificat dr. Rahotă.

Aceasta a mai spus că DSP nu are niciun motiv să nu dea avizul acestor modificări, "care sunt complet legale", dar şi că de data aceasta dosarul vorbeşte despre o suprafaţă a pieţei majorată în raport cu proiectul iniţial, din 2012, ceea ce ar însemna că ar putea fi majorat, aşa cum cer pieţarii, şi numărul meselor date în chirie.

Fără control!

Pentru că atât reprezentantul APD, Adrian Şimon, cât şi colegul său de la Coaliţia Rogerius, Ioan Horvath, au vehiculat această posibilitate, şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, care l-a reprezentat la întâlnire pe prefectul Claudiu Pop, a propus ca următoarea reuniune a Comitetului de lucru să aibă loc la sediul AJOFM, deoarece este "mai aproape de piaţă". Directorul Bekesi Casaba a acceptat, dar cu condiţia ca reprezentanţii instituţiilor publice să fie informaţi în prealabil dacă pieţarii şi ADP vor fi prezenţi, în aşa fel încât să nu-şi mai piardă degeaba timpul.

"Poate ar fi bine să stabilim şi ce instituţie a statului să nu mai facă niciun control în Piaţa Rogerius în ziua respectivă", a adăugat, ironic, şi şeful ITM, Marius Rotar.

Pe de altă parte, în cazul unei noi absenţe a conducerii ADP, s-a stabilit că asupra acestui comportament să fie sesizat atât primarul Ilie Bolojan, cât şi Consiliul Local, ca "unic acţionar" al societăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON