URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Martie 2016, 14:40

Asociaţia pentru viaţă a Ambulanţei Bihor vrea defibrilatoare mobile în zonele aglomerate: "Acest aparat poate salva vieţi" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţiativă lăudabilă a Asociaţiei pentru viaţă Ambulanţa Bihor ai cărei membri - medici, asistenţi şi voluntari - au pornit o campanie de popularizare a aparatelor mobile de defibrilare, atât printre reprezentanţii instituţiilor publice cât şi a oamenilor de afaceri din judeţ.

Scopul? Într-un judeţ în care cel puţin 4 dintre apelurile înregistrate zilnic pe numărul de urgenţă 112 sunt pentru intervenţii la persoane cu probleme cardiace, un astfel de defibrilator montat pe spaţiul public, în apropierea locuinţei, este vital.

"Cine îşi permite ar trebui să cumpere şi să doneze comunităţii pentru că un astfel de aparat poate salva vieţi. În cazul unui om în stop cardiac, şansele de supravieţuire scad cu 15% în fiecare minut", a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei, dr. Emil Boţcău.

Defibrilatorul mobil este un aparat care poate fi folosit de persoane fără pregătire medicală prealabilă, pentru că oferă un ghid audio al manevrării, în limba română, dând instrucţiuni clare şi pentru manevrele clasice de resuscitare (pressing şi respiraţie artificială). Practic, nu poţi să greşeşti, dar poţi să ajuţi!

În plus, în variantele mai scumpe, vine într-o cutie dotată cu un mecanism care alertează automat Dispeceratul 112, iar un echipaj de urgenţă este trimis la locul incidentului.

"Defibrilatorul extern analizează ritmul cardiac, iar omul doar apasă pe butoane şi execută manevre la indicaţiile date. Aparatul costă între 1000 euro şi 1500 euro, în cazul celor cu cutie, preţul putând să ajungă până la 2000 de euro. Ar fi bine să avem cât mai multe în oraş, la fiecare colţ de stradă. Dar cel puţin în zonele aglomerate, în incinta Primăriei, la Universitate, la Bazinul Olimpic, în Piaţa Unirii, la Arena Antonio Alexe, în Cetate, în Parcul 1 Decembrie, în Orăşelul Copiiilor, în Gară, în Autogară", a exemplificat Boţcău, făcând o demonstraţie pe loc a modului în care acesta poate fi folosit.

Potrivit lui Boţcău, în Bucureşti există deja cinci astfel de defibrilatoare, în cele mai circulate cinci staţii de metrou, respectiv Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. Toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de oricine.

Ideea amplasării de defibrilatoare mobile în municipiu a fost lansată pentru prima dată în Oradea de reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Oradea, luna trecută, odată cu punerea în circulaţie a Cardului Comunitar.

Cardul reprezintă un instrument original de colectare de fonduri. Posesorii au posibilitatea să îl folosească în magazinele sau localurile partenere ale ONG-ului, la fel ca pe un card de fidelitate, un procent din sumele plătite fiind redirecţionat către un fond aflat sub coordonarea Fundaţiei. 

În acest an, din banii astfel strânşi, organizaţia a anunţat că va achiziţiona două defibrilatoare mobile cu comenzi vocale în limba română, care vor fi amplasate în Pasajul Vulturul Negru şi pe strada Republicii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON