URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2014, 18:47

Asistenţa medicală pentru copii în România este un dezastru, avertizează senatorul de Bihor Rozalia Biro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul naţiunii române este în pericol, avertizează senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro, care a participat în calitate de coorganizator la o conferinţă fără precedent dedicată accesului copiilor la serviciile medicale şi care, cum a declarat, s-a implicat, ca preşedinte al Comisiei senatoriale pentru Drepturile Omului, în încercarea de a îmbunătăţi legislaţia şi de a urmări şi respectarea ei în acest domeniu.

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi, Biro a vorbit despre întâlnirea a circa 200 de reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului (prin patru ministere), organizaţii guvernamentale şi ONG-uri de prestigiu (UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi, de pildă, Fundaţia Salvaţi Copiii) şi specialişti (universitari şi medici pediatri şi de sănătate publică), pentru a discuta despre serviciile medicale pentru copii şi ameliorarea acestora.

Constatările factorilor implicaţi în acest domeniu sunt alarmante, a spus senatorul bihorean: România are cea mai mare mortalitate infantilă din Europa (9% în 2012, dublă faţă de media UE), probabilitatea de deces înaintea împlinirii vârstei de 5 ani cea mai ridicată (11,74 la mia de născuţi vii, faţă de media europeană de 7,2 la mie), cea mai redusă şansă de supravieţuire a copiilor bolnavi de cancer, cele mai multe abandonuri de copii, locul 1 în Europa la violenţa juvenilă, cei mai mulţi copii cu dizabilităţi, cei mai mulţi copii lăsaţi de părinţi în grija altor rude (peste 30.000), cei mai mulţi copii care s-au sinucis de dorul părinţilor (în 2012 s-au sinucis 40 de copii din România ai căror părinţi sunt plecaţi la lucru în Italia) etc.

Şi sistemul este catastrofal, au constatat participanţii la conferinţa despre dreptul copiilor la servicii medicale: în Ministerul Sănătăţii şi în Direcţiile judeţene de Sănătate Publică nu există nicio structură specializată în medicina pediatrică şi care să monitorizeze asistenţa medicală pentru copii şi, oricât de incredibil pare, nu există nicio strategie naţională pentru sănătatea mamei şi a copilului, nu există facultăţi de pediatrie (iar pregătirea specialiştilor durează doar 8 săptămâni), nu există programe preventive în cazurile de comportament agresiv sau suicidar şamd.

Participanţii la conferinţă nu s-au limitat, însă, doar la lamentaţii, ci au făcut şi propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei: stabilirea unei structuri a Ministerului Sănătăţii care să se ocupe exclusiv de sănătatea copiilor, elaborarea unui program naţional de imunizare şi a unui program naţional pentru sănătatea mamei şi copilului, prelungirea stagiului de pregătire a medicilor în pediatrie, etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@gheorghe@sandor
Si sa votezi cu partidul criminalilor gestionat de urmasii lui IliciKGBIliescu mi se pare o mare miselie !!! PSD= un partid plin de plagiatori, mincinosi, demagogi,..... hoti. Acum adevarul este ca toate partidele sunt pline de asemenea specimene si atunci cand trebuie sa alegi te incurci si prostesti., Si asa prostit alegi, votezi cum te duce ...........
Postat 07 Iunie 2014, 14:44 de Eu
Lasa ip-ul ..
Abrudane!Nu uita -69-spitale au desfintat bas,boc,udmr!Doare ADEVARUL???DUPA PNL ACUM udmere!ESTI PARSIV DLE CRIS!!!!!!!!!!!!Tine minte ..69 SPITALE!!!!!!!!!!Votam PSD!Nu uita!
Postat 07 Iunie 2014, 10:48 de gheorghe@sandor
TILE
Legile sunt dati de voi ...DRAGI "POLITICIENI"... Sa va fie rusine!
Postat 06 Iunie 2014, 11:32 de TILE
@gigi
JIJI tu esti prtost sau faci pe prostu !! ???? Daca numai te facio atunci te faci bine !!! Cred ca esti singurul politruc cu numele de gigi in gasca Hudemerista !!! Noi nu comentam starea de fapt a copiilor din rRomania ci faptul ca acum venind campania electorala catelele politruce vor incepe sa scheune si sa latre pentru ciolane !!In rest cand sunt pe "fonctie" uita de ce au fost alesi si s4e ocupa doar de burdihanul lor personal. Acum daca tu esti dintre cei de latra si scheauna atunci te inteleg !!! Eu nu am posta numai o data pana acum , asa ca minciuna ta ca totate postarile au acelasi IP este nesimtita ! MARS in cusca catea !!!
Postat 06 Iunie 2014, 11:27 de Eu stii tu cine Rozi
Despre parerologi
Despre asistenta medicala in general, dar mai ales despre cea pediatrica n-ar trebui sa se pronunte toti profanii! Chiar daca sunt uneori consiliati de prieteni pediatri, membri ai uniunii facuti la Sorbonica.De ce n-ati stat inainte de vorba cu Dr Rittli, stimata doamna?
Postat 06 Iunie 2014, 11:21 de Ina
Voi sunteti ROMANI
Bine ca nu toata lumea se gandeste asa cum sunt comentariile de mai jos trimise de acelasi individ cu acelasi adresa IP. Macar cei de la UDMR se gandesc sa fie mai bine pentru toti cetateni tarii nu numai pentru minoritate si sunt foarte multi care aprecieaza acest lucru. Numai pentru conducatorii PSD-lui este bine daca creaza tensiune intre oamenii de rand, astfel pot fura ca vor pentru ca lumea e ocupata cu altceva.
Postat 06 Iunie 2014, 10:11 de gigi
vai,vai..
Iar o ..te grija pe matusa Roza!Pai nu de la UDEMR erau ministrii sanatatii?Ritli,Ceche...69 de spitale au desfintat pulitrucii!Rusine!!!!!!!!!!!
Postat 06 Iunie 2014, 08:45 de gheorghe@sandor
VIN ALEGERILE !!
Vin alegerile si incep catelele sa latre !!! Vin alegerile si sse redeschid sacii cu promisiuni mincinoase !! Vin alegerile si reincepe invrajbirea etnica !! Vin alegerile sa le creasca la politruci burta mare !! ALEGETI-MA PE MINE sa imi merga bineeeeeeee !!!! Voi descurcatia-va cum puteti..... viermilor , ca noi furam tot in numele vostru ca voi ne-ati ales ca sefi ai hotiei !!!! VIN ALEGERILE !!!
Postat 06 Iunie 2014, 08:16 de EU stii tu cine Rozi
nincs penz ember
nah s-a prins si roji ca nu mai sunt bani pentru educatie la cat au furat fruntasii.
Postat 06 Iunie 2014, 00:46 de bercea
ciudat
pregatirea specialistilor nu dureaza 8 saptamani ci cinci ani. doamna Biro ar putea sa-l intrebe pe dr . Ritli care este coordonator de rezidentiat pe pediatrie, iar facultati de pediatrie nu exista nicaieri in europa
Postat 05 Iunie 2014, 23:11 de radu
Dezastrul e de la voi, politicieni hoţi şi mişei, incompatibili şi incompetenţi !?!
Ia adunaţi voi, cu Kiss şi hoarda lui, toţi banii pe care i-aţi "îngropat" în terenurile, vilele, piscinele, maşinile şi afacerile voastre, făcute toate din bani publici, ca să tragem apoi "linia" şi să cuantificăm sumele finale, de unde o să rezulte că aţi băgat în "buzunarul" vostru banii pentru sănătate şi educaţie, infrastructură şi mediu pe 20 de ani în urmă !?!
Postat 05 Iunie 2014, 19:04 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON