URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2021, 17:44

Asalt asupra injustiţiei bihorene

Asalt asupra injustiţiei bihorene foto: Arhivă / Protest pentru susținerea justiției din 2018
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statele se bazează pe două feluri de (dez)organizări. Pe de o parte Statele de Drept, aici intrând atât monarhiile constituţionale cât şi, straniu, statele de stânga. Iar pe de altă parte Republicile Religioase, precum Iranul, Afganistanul şi Tomisul arhiepiscopului Teodosie - dacă ar fi după ultra-sfinţia sa.

România e undeva între Statul de Drept şi Statul de dat dreptu’... Căci, după un semi-mileniu de stăpânire bacşişo-otomană, başca un semi-centenar de dominaţie bolşevico-daco-scornicească, nu putem avea pretenţii ca de la îndelung maturatele, de-a dreptul îmbătrânitele, democraţii euro-post-coloniale.

Aşa că ades ne mai luptăm cu câte un asalt asupra justiţiei purtat de demnitarii corupţi şi amicii lor. Iar fiecare (kilo)metru de teren câştigat de parlamentarii venali se recuperează extrem de greu. Fiindcă, nu-i aşa, şi dintre aleşii care au câştigat voturi cu pancarte anti-corupţie sunt destui cărora, în sinea lor, le convin legile anti-DNA şi anti-SRI (să ne trăieşti, domnule ex-ministru Costel!). Deşi, în toate marile democraţii, interceptările anti-şpagă chiar le fac serviciile de informaţii, nu serviciile de salubrizare, de asistenţă socială sau de descarcerare.

Doar că e dezamăgitor să tot apărăm în stradă Justiţia atacată de politruci, în timp ce Justiţia se asaltează pe ea însăşi, din interior.

Hai să vedem justiţia bihoreană, nu fiindcă ar fi neapărat altele mai breze, ci fiindcă ni-e mai aproape.

Nu de mult, BIHOREANUL a pus lupa pe sentinţe extra-blânde faţă de abuzatori sexuali în serie asupra unor copii pe care îi aveau în grijă. Cum descreieraţii ăia nu erau deloc bogaţi material, că sufleteşte n-are rost să vorbim, putem elimina orice suspiciune de corupţie. Oricum ai lua-o, domnii judecători şi-au bătut joc de dosarele respective. Doar că pentru blândeţe şi iertăciuni din pură bunătate nu avem nevoie de magistraţi pregătiţi pentru Secţia Penală, fiindcă avem Mănăstiri de măicuţe şi Schituri de duhovnici.

Altă mega-iertăciune sesizată de BIHOREANUL: O şarjă de cumpărători de case în Paleu s-au trezit cu portărelul la uşă cerându-le, nu-i deloc glumă, câte un milion de euro fiecare ca să nu fie scoşi în stradă. Nu ne mai luăm în gură cu experţii judiciari care argumentează că, deşi eşti cumpărător de bună-credinţă şi bun-prevăzător care ai verificat actele la Cadastru, totuşi rămâi păgubaş dacă intervine vreun fals. Asta fiindcă imobilul e urmărit, bla-bla, etc.

Să fie cum zic ei, chit că legea pare îmbunătăţibilă. Fiindcă oamenii chiar au fost prevăzători cât le-a stat în putinţă, însă banca a fost cea nu şi-a verificat ipotecile, chit că cu asta se ocupă. Însă cum se simt oamenii aceia când văd că vânzătorul falsificator e condamnat cu suspendare? Şi nu de vreo grindă, ca în State ori în China...

Mai bine nu-l condamnau deloc, şi se înghiţea mai uşor gogoriţa. Însă dacă l-au condamnat, înseamnă că au admis că e vinovat. Iar dacă l-au condamnat ca vinovat, dar n-a dat dovadă de nicio cooperare, nu şi-a recunoscut deloc vina, n-a sărit să acopere măcar o parte din milioanele lipsă, ba i-a mai şi ocărât pe păgubaşi, cum să-l condamni cu iertare? Ca ce chestie?

Pesemne că judecătorii în cauză şi-au ridicat vile în regie proprie, nu în cartiere făcute-n serie, căci nu s-au pus deloc în pielea cumpărătorilor executaţi acum silit. Şi, în general, cum să condamni cu suspendare pe un infractor care nu se sinchiseşte să acopere prejudiciul, sau măcar o parte din el?

Altă aiureală, "drept" e că şi legislativă: o grămăjoară de buni-fermieri bihoreni sunt judecaţi penal fiindcă au avut ghinionul să-şi vândă produselele unui neplătitor de taxe la Stat. Sigur, poprirea e tot pe banii gospodarilor, nu ai evazionistului.

Deci de-acuma fermierii se vor ruga nu doar contra secetei şi-a grindinei, ci şi să nu le pice din cer evazionişti. Căci ţăranii n-au Poliţie Economică, Fisc şi Gardă Financiară proprii, ca să-şi verifice cumpărătorii. Sigur, Statul ar putea preveni asemenea aberaţii dacă ar reţine TVA-ul la prima cumpărare şi apoi să-l regleze din mers. Însă să-i anchetezi penal pe fermieri fiindcă n-au dat în bobi să ghicească dacă va achita clientul TVA-ul sau nu, asta-i prea de tot.

Cu toată inamovibilitatea lor, unii magistraţi ori au fost făcuţi la apelul de seară, prin reciclare de jurişti de ABC-uri de cartier, ori sunt din filmul "Noaptea minţii".

Iar dacă vor continua să se auto-faulteze aşa, să nu se mire onor purtătorii de robe că ne vom grăbi peste câţiva ani să alegem inteligenţa artificială, iar dumnealor vor deveni, din purtători de robe, simpli purtători de roabe. În plus, computerul inteligent nu va fi şpăguibil, nu va avea nevoie de specialităţi de pensii şi delicatese de salarii. Iar mai rău decât sentinţele "random", adică la întâmplare, oricum nu poate fi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON