URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
09 Octombrie 2020, 07:59

Monstruoasa Justiţie: Descoperiri șocante ale BIHOREANULUI despre felul în care judecătorii soluţionează agresiunile sexuale cu victime minore

Monstruoasa Justiţie: Descoperiri șocante ale BIHOREANULUI despre felul în care judecătorii soluţionează agresiunile sexuale cu victime minore COPII ÎN CIFRE. În primul semestru al acestui an, instanţele bihorene au pronunţat soluţii în 39 de cauze privind agresiuni sexuale cu victime minore. 8 au fost cu autori trimişi în judecată, cu soluţii diverse, de la amânarea aplicării unei pedepse, avertisment (autori minori), la pedepse cu 3 şi chiar 8 ani de detenţie pentru autori majori recidivişti. În celelalte 31 de dosare, instanţele au confirmat soluţii de renunţare la urmărire penală propuse de procurori sub diverse motive, dintre care unul ar fi de comedie, dacă nu ar privi o agresiune sexuală comisă asupra unui minor: "fapta este în mod vădit lipsită de importanţă, din moment ce autorul nu a prezentat o anumită specializare în comiterea infracţiunii"... (SURSA FOTO: Newsweek.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul acestei veri, BIHOREANUL a dezvăluit un "caz" de coşmar, cel al unui bărbat din Balc care, ani în şir, şi-a violat fiica vitregă în vârstă de 12 ani, transformând-o în mamă a doi copii. Au trebuit să treacă 4 ani pentru ca individul să fie trimis după gratii, şi atunci "mângâiat" de judecători cu o sentinţă blândă, mai mică decât pentru furtul unei găini.

Povestea a ajuns acum în atenţia Inspecţiei Judiciare, însă din nefericire nu e singurul abuz protejat sau chiar încurajat de purtătorii de robe, mult mai atenţi să-şi apere privilegiile decât să pedepsească asemenea monştri. Noi dovezi? Un orădean care şi-a violat vreme de 6 ani sora minoră, lăsând-o în final însărcinată, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, iar o adolescentă de 14 ani a fost violată de propriul tată chiar cu complicitatea judecătorilor care, deşi bărbatul mai avea o condamnare tot pentru viol, i-au încredinţat-o pe motiv că ar fi... în beneficiul ei.

"Iubire" de frate

Orădeanul, Kalmár István, a fost trimis în judecată la sfârşitul anului trecut pentru act sexual cu un minor şi incest, ambele în formă continuată. Era acuzat că, începând din 2013, pe când avea 19 ani, şi-a violat în mai multe rânduri propria soră, la început în vârstă de doar 13 ani, cu care a ajuns să doarmă în aceeaşi încăpere după ce a plecat din Centrul de Minori, într-o casă cu doi părinţi neştiutori de carte şi cu mulţi copii.

Monstruozitatea a ieşit la iveală abia în 2019, când fata a împlinit 19 ani şi, însărcinată fiind, a fost internată la Maternitatea Oradea ca să-şi aducă pe lume copilul. Întrebată de numele tatălui, tânăra a dezvăluit că este chiar fratele ei şi că a fost violată din adolescenţă, motiv pentru care medicii au anunţat imediat Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, iar asistenţii sociali l-au dat pe tânăr pe mâna procurorilor.

Incest cu suspendare

Povestea a ajuns, în scurt timp, în faţa instanţei, şi nu oricum, căci anchetatorii au trimis-o în judecată, culmea, şi pe victima violurilor! Ea era şi parte vătămată, dar şi inculpată pentru incest,  ca şi cum faptele fratelui ei nu au fost rezultatul unui abuz, în condiţiile în care, evident, nu mai avea cum să probeze după atâta timp că a fost constrânsă ori că s-a împotrivit.

Cert e că, în final, Judecătoria Oradea a renunţat la aplicarea unei pedepse pe numele fetei, iar pe bărbat l-a condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare, pedeapsă pe care i-a "îndulcit-o", dându-i-o cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani. Soluţia, pronunţată pe 23 iunie a.c., a fost atacată de procurori, care au cerut ca individul să fie trimis după gratii, însă Curtea de Apel a fost de altă părere. De curând, instanţa a dat verdictul final, menţinând soluţia Judecătoriei, ca temeinică şi legală. Motivul? Kalmár ar fi la prima încălcare a legii...

Arestare la Beiuş

Între timp, Judecătoria din Beiuş are de judecat un alt caz şocant: cel al unui sălăjean în vârstă de 37 ani, Marian Lăcătuş - Farcaş, trimis în judecată pentru viol, după ce, începând din luna mai, şi-a agresat în mai multe rânduri propria fiică în vârstă de doar 14 ani.

Povestea a fost reclamată pe 16 iulie de partenera de viaţă a bărbatului, căreia fata i s-a plâns că, înainte cu o seară, tatăl a bătut-o şi a violat-o într-un lan de porumb din apropierea satului Delani, unde locuiau din luna mai. Individul a fost arestat preventiv, iar pe 7 septembrie a şi fost trimis în judecată sub acuzaţia de viol asupra unui minor aflat în grija sa, faptă pentru care riscă închisoare între 5 şi 12 ani. 

Grozăvia putea fi evitată, însă, după cum a aflat acum BIHOREANUL, care a descoperit că adolescenta ajunsese în grija lui de doar 3 luni, printr-o dispoziţie revoltătoare a Tribunalului Cluj.

Tatăl "grijuliu"

Bărbatul are la activ o condamnare de 6 ani de închisoare dispusă tot pentru viol, în 2004, după ce a agresat-o sexual pe mătuşa fiicei sale, fosta lui cumnată. Atunci, soţia a divorţat de el, luându-şi cu ea şi fiica, împreună cu care s-a mutat în judeţul Cluj. În acest an, însă, femeia a murit, iar adolescenta, care a împlinit 13 ani, a rămas singură, fiind preluată în regim de urgenţă în grija statului, într-un centru de plasament. Aici a fost găsită de Lăcătuş - Farcaş, care a cerut s-o ia acasă.

Decizia în astfel de cazuri, spun specialiştii, se ia de către instanţă, după o anchetă a reprezentanţilor DGASPC, în acest caz cei din Sălaj, unde îşi avea domiciliul bărbatul. Ancheta presupune o evaluare detaliată, cu informaţii despre copil, familie, condiţiile de viaţă, inclusiv situaţia juridică a celor cu care urmează să locuiască minorul.

În acest caz, după cum a aflat BIHOREANUL, situaţia a fost analizată de Tribunalul Cluj, într-un proces deschis pentru încetarea măsurii de plasament şi reintegrarea minorului în familie. Juriştii DGASPC Sălaj au propus ca adolescenta să rămână în centrul de plasament, depunând şi documentele din care reieşea faptul că tatăl fetei, care cerea să-i fie dată în grijă, fusese condamnat pentru viol. Cu toate acestea, însă, în final, pe 26 mai a.c., după finalizarea evaluărilor, instanţa a decis că pentru copil "e mai benefică reintegrarea în familie decât plasarea într-un centru", hotărâre care nu a mai fost atacată.

Ce a urmat? Adolescenta a fost violată pentru prima dată de tatăl ei la doar câteva zile după ce a ajuns "acasă", în satul bihorean Delani, unde bărbatul găsise slujbă ca îngrijitor de animale al localnicilor. Bătută şi ameninţată, ea nu a spus nimănui nimic, până când, în iulie, individul a violat-o din nou. Atunci, fata şi-a povestit durerea noii partenere de viaţă a lui Lăcătuş - Farcaş care, apoi, l-a denunţat.

Să fie anchetă

Cu siguranţă, cele două cazuri de coşmar descoperite acum de BIHOREANUL nu sunt singulare, căci doar în ultimii 2 ani, reprezentanţii DGASPC Bihor au reclamat 10 posibile abuzuri comise asupra unor minori, inclusiv unele de natură sexuală, şi care încă nu au fost soluţionate.

Cât de atent a analizat Tribunalul Cluj cazul adolescentei de a lăsat-o în grija unui tată violator? Cum de au lăsat în libertate judecătorii orădeni un individ care a ajuns să-şi seducă şi să-şi lase gravidă propria soră? Poate va stabili ancheta Inspecţiei Judiciare după ce, în luna iunie, în urma unor campanii de presă şi investigaţii jurnalistice, între care şi una realizată de BIHOREANUL, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus un amplu control tematic la instanţe şi parchete asupra dosarelor vizând agresiuni sexuale cu victime minore soluţionate în ultimii 6 ani.

"Controlul este în desfăşurare, din cauza volumului mare de cauze", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Inspecţiei, Alin-Bogdan Alexandru, fără să poată da alte amănunte, ca de pildă dacă în cazurile verificate deja, există suspiciuni privind posibile erori judiciare.

Condamnaţi, dar degeaba

Cert este că, aşa cum a constatat şi BIHOREANUL, infracţiunile care privesc raporturi sexuale cu minori sunt în continuare bagatelizate de organele judiciare şi de instanţele de judecată, mai ales - dar nu numai - în situaţii în care victimele şi agresorii lor sunt din comunităţile de ţigani unde, încă, dăinuieşte tradiţia că tinerii se pot căsători de la vârste fragede.

Asta chit că, în urmă cu 4 ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în trei dosare pentru neglijenţa crasă a unor magistraţi care nu au investigat şi judecat corect un viol asupra unor minore - unul privind o adolescentă cu dizabilităţi intelectuale din Bihor - reproşând printre altele că organele de anchetă şi judecătorii nu depun diligenţele necesare pentru a stabili adevărul. Concret, a arătat CEDO, poliţişti, procurori, judecători deopotrivă preferă să încadreze agresiunile ca "act sexual cu un minor" - caz ce presupune că actul sexual a avut loc cu consimţământul victimei - de multe ori pe baza unor simple declaraţii, fără să dispună realizarea unei expertize psihiatrice şi a unei evaluări psihologice, singurele probe care pot statua dacă minorii au avut discernământul necesar când au fost "de acord" să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi, care în unele cazuri le puteau fi chiar bunici. 

Oricum, o eventuală sancţionare de către CSM a magistraţilor toleranţi cu fărădelegea ar fi o premieră, din moment ce, până acum, dezvăluirile făcute de presă au fost singura lor "neplăcere"...


SESIZAŢI DIN BIHOREANUL
A transformat-o în mamă la 12 ani

Între cazurile verificate de Inspecţia Judiciară se numără şi o dezvăluire făcută în primăvara acestui an de BIHOREANUL, care a stârnit şi interesul presei internaţionale. Este vorba despre un bărbat din Balc, Augustin Costel Varga, care, cu complicitatea soţiei, şi-a obligat fiica vitregă de 12 ani să-i nască 2 copii.

Abuzul a fost descoperit în mai 2015, când fata de 13 ani a intrat în travaliu şi a ajuns la Maternitatea Oradea, unde a născut pentru prima dată, un băieţel. Deşi sesizate, autorităţile judiciare au întârziat să ia măsuri împotriva părinţilor dezaxaţi mai bine de un an. Urmarea? Adolescenta a mai născut între timp un copil.

Trimis în judecată pentru primul abuz, în decembrie 2015, Varga a scăpat în final, un an mai târziu, cu o pedeapsă de 2 ani cu suspendare. Pentru cel de-al doilea copil conceput cu fiica vitregă, bărbatul a ajuns în faţa instanţei abia în 2018 şi s-a ales, culmea, tot cu o sentinţă blândă, fiind condamnat definitiv pe 6 august, în acest an, tot la o pedeapsă de doar 2 ani de detenţie. Cât despre mama "dulce" a fetei, a fost lăsată de anchetatori să scape şi a dispărut.

Atât adolescenta cât şi copiii au fost preluaţi de DGASPC Bihor. Copilul mai mic a fost plasat în grija unui asistent maternal, iar fata şi copilul mai mare au fost internaţi într-un centru special, pentru mame şi copii, unde se află şi în prezent, după aproape 4 ani.


IMPRESCRIPTIBILE
Pedepse mărite pentru violatori

Miercurea trecută, Curtea Constituţională a dat undă verde legii care măreşte pedepsele agresorilor sexuali ai minorilor şi a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern. Legea iniţiată de deputata Oana Bîzgan, care acum va fi promulgată, prevede că violul şi actul sexual cu un minor devin imprescriptibile, ceea ce înseamnă că agresorii vor putea fi traşi la răspundere, indiferent de cât timp trece de la data comiterii faptei până când sunt prinşi şi dovediţi. Totodată, limita minimă a pedepselor creşte la 5 ani şi, ca urmare, agresorii vor fi obligatoriu condamnaţi la detenţie, deoarece suspendarea executării e limitată la pedepse de maximum 3 ani.

Pentru traficul de minori şi violul asupra unui minor, de pildă, pedepsele vor fi de la 5 la 10 ani de închisoare (până acum, erau de la 3 la 10 ani), iar dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau a pus în pericol viaţa victimei în orice alt mod, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani (până acum, era de la 5 la 12 ani). Dacă victima se afla în îngrijirea făptaşului sau acesta este membru de familie, pedeapsa urcă de la 7 la 15 ani. Recidiviştii vor avea un regim special: dacă cel care a violat un copil a mai fost condamnat înainte pentru vreo faptă similară, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.

Noua lege prevede că actul sexual cu un minor nu se sancţionează atunci când diferenţa de vârstă dintre făptuitor şi victimă nu depăşeşte 3 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai de noi ...
Vai de justitia bihoreana ! Sa nu ajungi pe mana lor, ca e mai rau ca la loto. Depinde in ce zi din luna ai termen. Apropos, in justitie nu se aplica treaba cu egalitatea de sanse ? Ca majoritatea judecatoarelor sunt femei :)
Postat 09 Octombrie 2020, 10:59 de oradea_mea_si_a_ta
Sa nu uitam
"Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!"
Postat 09 Octombrie 2020, 09:57 de 1977
“Justiție”
Și despre dosarele de insolventa ce ziceți? Bihorul locul 2 după București... Tot cei care au jurat și ar trebui sa facă dreptate... închid ochi la prejudicierea statului... Noroc ca mai exista PRESA , DNA , CSM Inspecție Judiciara Va urma..
Postat 09 Octombrie 2020, 09:46 de 1977
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0341 RON
  • 1 EUR = 4.8768 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON