O sentinţă pronunţată de Tribunalul Bihor şi menţinută de Curtea de Apel Oradea a fost prezentată ca revoltătoare de ziarul Libertatea, care arată cum a scăpat un „loverboy” acuzat de DIICOT că a racolat o fată de 14 ani pe care a dus-o ilegal în Spania, unde a bătut-o şi a obligat-o să se prostitueze.
Trei judecătoare - Simina Corlăţeanu, Adina Cioflan şi Laura Soane - au concluzionat că între cei doi a existat o relaţie de iubire, iar fata l-a urmat... din dragoste.
Bărbatul, pe numele lui Fechete Ştefan Călin, a cunoscut-o pe fata de 14 ani, căreia jurnaliştii i-au dat numele fals Ana, în 2015, pe când el avea 39 de ani, o soţie şi trei copii. Bărbatul i-a făcut un paşaport fals şi a convins-o să fugă cu el în Spania, unde a obligat-o să se prostitueze şi a bătut-o, când ea a refuzat.
Ancheta DIICOT Oradea a durat un an, iar Fechete a fost trimis în judecată pentru instigare la fals privind identitatea, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de minori prin metoda “loverboy”.
În timpul procesului, tărăgănat aproape trei ani, Ana n-a mai vrut să vorbească, iar martorii n-au mai susţinut varianta traficului. Fechete a spus că între el şi fata de 14 ani a fost o poveste de iubire, şi nu vreo racolare.
Judecătoarea Simina Corlăţeanu de la Tribunalul Bihor l-a achitat pe bărbat pentru trafic de minori, hotărând că între cei doi a fost o „relaţie de dragoste”, iar Ana l-a urmat în Spania pentru a continua această relaţie amoroasă. În schimb, l-a condamnat la un an şi o lună de închisoare, cu suspendare, pentru celelalte două infracţiuni.
Atacată de procurorii DIICOT, dar şi de Fechete, sentinţa a fost menţinută la Curtea de Apel Oradea. În motivarea redactată pe 16 septembrie 2020, judecătoarele Adina Cioflan şi Laura Soane au arătat la rândul lor că inculpatul a urmărit, pur și simplu, să aibă o relație cu persoana vătămată.
Au menţinut şi ele pedeapsa de un an şi o lună cu suspendare, având în vedere că Fechete “nu se află la primul contact cu legea penală, dar și diferența de vârstă destul de mare dintre acesta și persoana vătămată, experiența de viață a acestuia și faptul că a comis cele două fapte expuse pentru a întreține cu persoana vătămată, aflată la o vârstă fragedă, relații sexuale”.
Dragoste otrăvită
Fost ofiţer de Poliţie, judecătoarea Simina Corlăţeanu a intrat în magistratură în 2012, fiind iniţial judecător în cadrul Judecătoriei Bistriţa Năsăud, iar din 2018 la Tribunalul Bihor, unde activează în Secţia Penală. Corlăţeanu este cea care a judecat şi cazul revoltător dezvăluit recent de BIHOREANUL, al tinerei orădence care s-a îndrăgostit de un fost coleg de şcoală generală, Norbert Murvai, şi, după câteva săptămâni de relaţie, a acceptat să-l însoţească în Germania unde, imediat după sosire, a fost bătută, i s-au luat actele şi a fost vârâtă într-un bordel.
Tânăra a reuşit să scape după trei ani de proxenetul care a exploatat-o, întâlnind între timp şi o altă "iubită" a lui Murvai, pe care bărbatul o scosese din ţară tot ca să se prostitueze, şi cu care acesta avea o fetiţă. După întoarcerea acasă, fata l-a denunţat, în timpul investigaţiilor bărbatul încercând să o determine în mai multe rânduri să-şi retragă declaraţiile, inclusiv cu ameninţări. "Primeşti 4 zile să mă cauţi. Aceasta e o poruncă!", "Eu dacă te caut îţi rup nasul", sunt doar câteva dintre mesajele ajunse la anchetatori, care au descoperit că bărbatul a câştigat aproape 40.000 euro de pe urma celor două tinere exploatate.
Murvai a fost trimis în judecată în 2017, pentru trafic de persoane şi proxenetism, victima sa cerându-i în cadrul procesului daune morale de 50.000 euro. Procesul s-a judecat în şedinţă secretă, iar verdictul a fost pronunţat abia în vara acestui an, pe 12 august, când judecătoarea Corlăţeanu l-a condamnat pe bărbat doar pentru proxenetism, respingând acuza de trafic de persoane, ca şi când individul nu ar fi avut nicio intenţie ascunsă atunci când şi-a momit victima în Germania, sub pretext fals. Judecătoarea a respins, totodată, şi pretenţiile victimei traficantului, ca nefondate, motiv pentru care avocatul fetei a atacat, deja soluţia, procesul urmând să se reia la Curtea de Apel Oradea.
Citeşte articolul complet, în ziarul Libertatea!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.