URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2021, 17:53

DNA cere ridicarea imunității fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. E acuzat că a luat mită 22 tone de tablă

DNA cere ridicarea imunității fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. E acuzat că a luat mită 22 tone de tablă (Sursa foto: Facebook - Costel Alexe)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Naţională Anticorupţie cere ridicarea imunităţii faţă de preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, care în perioada în care a fost ministrul Mediului, adică în anul 2020, ar fi primit mită 22 de tone de tablă. Concret, acesta este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare.

Potrivit comunicatului oficial, DNA cere Procurorului General să îl sesizeze pe preşedintele Iohannis pentru încuviinţarea urmăririi penale a unui fost ministru care în perioada mandatului ar fi luat mită.

Chiar dacă în comunicatul oficial nu apare numele lui Alexe, surse judiciare citate de presa naţională au declarat că este vorba despre fostul ministru PNL al Mediului şi actualul şef al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Procurorii îl acuză pe politician că i-ar fi cerut direct managerului unui combinat siderurgic produse din tablă în schimbul alocării către respectivul combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Produsele cerute de Alexe, "22 tone de tablă, cu valoare de circa 103.000 lei, ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrate de o rudă de-a sa", au transmis procurorii DNA.

Contactat de postul de televiziune Digi24, Alexe a declarat că a fost surprins de aflarea veştii, că nu a luat mită, dar că va coopera cu autorităţile.  

Costel Alexe a fost deputat şi ministrul Mediului în guvernul Orban. El a renunţat la portofoliul ministerial pentru a candida la şefia Consiliului Judeţean Iaşi la alegerile locale din 27 septembrie.

Alexe este şi artizanul transferului de la PSD la PNL al lui Mihai Chirica, primarul Iaşului, mutare contestată puternic de mulţi membri PNL. Mai mult, Alexe a continuat campania de racolări cu zeci de primari şi consilieri de la PSD. Alexe a fost criticat de presa locală pentru sumele investite în ferma familiei, dar şi pentru că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat.

UPDATE:

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, ministrului Justiției, cererea de urmărire penală în cazul Costel Alexe, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", se arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON