URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 FEBRUARIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Până acum câțiva ani, puțini știau de existența unei păduri la capătul prăfuitei străzi Gh. Doja și aproape nimeni nu știa că jumătate din ea era proprietatea municipiului Oradea. Primul noroc al pădurii: noul stadion pică exact pe vechea Grădină Zoologică, așa că e nevoie de un nou amplasament. Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, domnul Liviu Andrica se va vedea nevoit să-și mute lighioanele.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa ar putea fi botezat drumul expres Oradea - Arad, de aproape 140 kilometri, în mare parte cu profil de autostradă, cel dintâi proiect de mare infrastructură rutieră asumat de autorități locale. Autostrada Bolojan n-o putem numi nici în glumă, să nu fim acuzați de idolatrie, deși reușita - iar asta e o realitate pe care n-o poate contrazice nimeni, dacă are un dram de bun-simț - lui îi aparține. Chiar dacă execuția șoselei a scos-o la licitație, la finele săptămânii trecute, CNAIR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La o primă vedere întrebarea pare tembelă. Și la o a doua sau a zecea vedere, tot tembelă rămâne. Problema este, însă, că această întrebare a fost formulată de către doi judecători ai unei curți de apel și adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2019, 08:03

„Arsă” pentru prăjitură! O orădeancă a fost amendată de Direcția Antifraudă fiindcă le-a vândut de Crăciun prăjituri unor cunoscuţi

„Arsă” pentru prăjitură! O orădeancă a fost amendată de Direcția Antifraudă fiindcă le-a vândut de Crăciun prăjituri unor cunoscuţi DULCE E VIAŢA! Să faci prăjituri acasă pare să fie o îndeletnicire plăcută şi accesibilă. Mai puţin când te trezeşti cu inspectorii Antifraudă la uşă şi eşti amendat pentru "prestări de servicii fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când eşti mama a cinci copii, dintre care pe doi i-ai adoptat din spitale, ai două posibilităţi atunci când aceştia vor prăjituri: fie laşi la cofetărie o bună parte din bugetul familiei, fie le faci tu însăţi. Orădeanca Maria B. a ales varianta a doua, şi nu doar pentru că-i mai ieftină, ci şi pentru că are o adevărată pasiune pentru prăjituri.

De Crăciun, "ameţită" de arome de vanilie şi de scorţişoară, dar şi de convingerea că toţi cei din jur au devenit, ca-n reclame, mai buni, femeia a făcut, însă, o greşeală: a postat pe Facebook poze cu dulciurile producţie proprie, anunţând că poate să facă şi pentru alţii, la comandă. Pavlova, preferata ei, ori prăjituri pufoase cu cremă de brânză dulce, ori ruladă cu mere...

Problema e că nu toţi i-au apreciat oferta. Cineva a pârât-o la Antifraudă, aşa că după o lună femeia s-a trezit cu un control la uşă. Urmarea? O amendă, plus confiscarea banilor încasaţi pe prăjituri, suma fiind stabilită, ce-i drept, "pe încredere"...

De pe Facebook pe Facebook

"Aşa cum probabil aţi văzut unii în urmă cu ceva timp, am postat aici că fac prăjituri, o chestie mai mult de hobby, de drag de ceva sănătos şi cu gândul deloc la mare câştig financiar... Însă aripile şi pasiunea mea au fost oprite în urmă cu o săptămână şi ceva de vizita celor de la ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, întrucât prin acest hobby al meu fraudez statul român". Aşa se confesa Maria, la începutul săptămânii trecute, povestind pe Facebook cum s-a trezit cu doi inspectori Antifraudă în micul său birou de traduceri din centrul oraşului.

Deşi nu e deloc o mironosiţă - doar creşte cinci copii -, femeia spune că în momentul când a văzut inspectorii, echipaţi ca la carte, în uniformă şi cu chipie, a simţit un şoc. "Au intrat în birou, s-au legitimat, foarte politicos, şi mi-au cerut actele firmei. Au verificat inclusiv casa de marcat, n-au găsit nicio neregulă. Apoi m-au întrebat: «Alte afaceri aveţi?». Le-am spus că nu şi m-au întrebat «Dar cu prăjiturile cum e?». În momentul ăla, prima pornire a fost să râd şi să-i întreb «Pe bune?!»... Dar când i-am văzut aşa de serioşi, n-am mai râs", a povestit femeia BIHOREANULUI.

"Fără îndeplinirea condiţiilor"

Inspectorii au întrebat-o cum stă treaba cu prăjiturile pe care le-a promovat pe Facebook, iar Maria a încercat să le explice că nici nu-şi pusese problema încălcării legii. E un hobby, pe care nu l-a considerat o afacere. "Am făcut câteva tăvi de prăjituri, am plătit tot ce am folosit, ouă, făină, zahăr... Peste ce am cheltuit, dacă mi-au ieşit vreo 10 lei la o tavă", zice ea.

Inspectorii au întrebat-o cam câte tăvi crede că a vândut şi câţi bani estimează că a primit. "Eu nu mint. Le-am zis sincer: «Cred că vreo 250 de lei». Mi-au făcut proces-verbal de confiscare a sumei, pe persoană fizică, şi de sancţionare cu amendă de 500 de lei".

"În urma unui control antifraudă operativ şi inopinat privind activitatea economică desfăşurată de numita P. Maria, ocazie cu care conform stării de fapt şi a notei explicative a acesteia s-a constatat că în perioada Crăciunului 2018 - 19.01.2019 a efectuat prestări servicii în nume personal, respectiv a făcut diferite produse de patiserie (prăjitură Pavlova, foi de napolitană şi prăjitură cu brânză) către diferite persoane fizice de la care a încasat suma de totală de 250 lei (la Crăciun 120 lei şi la 19.01.2019 suma de 130 lei), sume pentru care nu a emis niciun document, menţionând în nota explicativă că prestările de servicii le-a făcut în nume personal, s-a constatat că efectuează prestări de servicii fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, încălcând prev. art. 1, lit. a din Legea 42/1990 republicată", au consemnat inspectorii în procesul-verbal încheiat la 23 ianuarie 2019.

Amendată din prima

Deşi activează în privat de vreo 20 de ani, amenda de luna trecută a fost prima încasată de Maria. "Mereu am avut grijă să nu încalc legea, dar nu mi-am închipuit că dacă fac prăjituri acasă şi nu le dau pe gratis pot avea probleme", spune ea. Prin urmare, nu se aştepta nici să fie amendată la prima "abatere", mai ales că şi-a recunoscut greşeala. "Le-am spus inspectorilor că dacă aş fi considerat pasiunea asta o afacere, făceam demersuri să mă încadrez în lege, dar nu am ajuns la acest nivel", adaugă Maria.

În ciuda explicaţiilor, nu a beneficiat de prevederile mult lăudatei legi a prevenţiei, Legea 270/2017, care permite autorităţilor fiscale ca, la prima abatere constatată la un "agent economic", indiferent de forma de organizare, de mărime şi de domeniul de activitate, să înlocuiască sancţiunea amenzii contravenţionale cu un avertisment, plus "un plan de remediere" a neregulilor. "Inspectorii mi-au spus că nu mă încadrez".

Cineva a reclamat

De ce nu a putut scăpa doar cu un avertisment? În urma unei solicitări scrise a BIHOREANULUI, compartimentul de comunicare al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală afirmă că inspectorii de la Oradea au făcut controlul "operativ şi inopinat" în urma unei "sesizări" - adică a unei reclamaţii - şi au constatat că persoana verificată s-a făcut vinovată de încălcarea Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, faptă "care nu intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017".

Mai pe româneşte, inspectorii nu au amendat-o pentru faptul că nu a eliberat bon fiscal, chitanţă ori alt document fiscal, caz în care putea fi iertată la prima abatere, ci pentru că a desfăşurat o activitate comercială "la negru", nedeclarată, fără autorizaţie.

"Persoana fizică sancţionată putea fi sancţionată cu un simplu avertisment, dar numai dacă ar fi desfăşurat o activitate înregistrată legal, indiferent de forma de organizare: Persoană Fizică Autorizată, Întreprindere Familială, Întreprindere Individuală", a explicat BIHOREANULUI şi un reprezentant al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea.

Niciun abuz

Potrivit acestuia, inspectorii DRAF Oradea au fost obligaţi să emită amenda mai ales pentru că au acţionat în baza unei reclamaţii, dar asta nu înseamnă că ar "vâna" în mod special micii întreprinzători.

"Controalele antifraudă se fac fie în baza unor sesizări, fie în zone de risc ridicat (ca de exemplu pieţe), fie în funcţie de analizele de risc (n.r. - evaluări ce ţin cont de istoricul agenţilor economici, de potenţialul de evaziune, de domeniul de activitate etc). Sunt verificate şi firme mari, şi PFA-uri, Întreprinderi Familiale şi Individuale. În niciun caz Antifrauda nu s-a concentrat pe agenţii economici mici. În decembrie şi ianuarie, DRAF 6 Oradea a verificat 44 contribuabili din Bihor, specializaţi cu preponderenţă în comerţul cu legume-fructe, carne şi produse din carne, încălţăminte şi materiale de construcţii, alimentaţie publică, mai ales restaurante, şi achiziţii intracomunitare, stabilind amenzi de ordinul a sute de mii de lei", a explicat reprezentantul instituţiei.

Concluzia? În cazul Mariei, controlul şi amenda de după nu au fost rezultatul vreunui abuz ori exces de zel, ci stricta aplicare a legii. Ca dovadă, de altfel, şi bândeţea inspectorilor, care au stabilit o amendă de numai 500 de lei. Morala? Oricine, chiar şi persoanele fizice, trebuie să fie mai precaute înainte să facă bani dintr-o pasiune, indiferent de câştigul realizat. Altfel, riscă să pornească cu stângul în afaceri sau să fie oprite, precum Maria, încă din start...


ATENŢIE, VĂ VEDEM!
Antifrauda nu vânează

Reprezentanţii Direcţiei Regionale Antifraudă 6 Oradea afirmă că nu desfăşoară niciun fel de "campanie" specială pentru verificarea agenţilor economici mici sau a persoanelor fizice, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu cinci ani, când inspectorii închideau una după alta mici magazine de cartier ori descindeau în localuri publice, de faţă cu clienţii, stopându-le orice activitate ore întregi, până la încheierea controalelor.

"Nu «vânăm» niciun agent economic şi niciun cetăţean. Acţiunile de control se derulează conform tematicilor stabilite şi analizelor de risc. Dacă amendăm mici întreprinzători, fie şi persoane fizice, este pentru că, activând nelegal, aceştia îi afectează pe cei care lucrează corect, care plătesc salarii angajaţilor, contribuţii sociale, taxe şi impozite", asigură şeful DRAF 6 Oradea, inspectorul general adjunct Mihai-Alin Stanciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Prajituri anaf
Despre ce se vorbeste in articol? Despre prajituri,despre evaziune fiscala sau despre eficienta anaf? Daca e vorba despre prajituri si patiserie, cineva cu expertiza in domeniu sa ne explice urmatoarea reteta simplificata: se ia uh kil de faina la 2lei kilu', un kil de zahar cu 2 lei kilu, se mai adauga putina apa si se da la cuptor. Rezulta un fermecator produs de patiserie care se vinde pe piata libera si reglementata intre 30-60 lei/kg.Acuma intr-adevar se impune interventia anaf sau chiar a lui darius valcov, cu o taxa pe lacomie adecvata...
Postat 13 Februarie 2019, 20:15 de excalibur
@ Alina
Nu sunt de acord cu munca la negru dar daca o placintareasa sau o coafeza ajunge sa-si dea "in gat" concurența de pe facebook doar pentru ca nu plateste chirie sau pentru ca nu are diploma si sa mai ajunga si cei de la antifrauda pe fir.. e aberant de-a dreptul! Pai daca o casnica iti face concurenta.. lasa-te de meserie, inchide boldu' si cauta-ti de lucru.
Postat 13 Februarie 2019, 19:59 de oradeanbihor
!!!
Daca dati pe facebook cautare gasiti multe persoane fizice care fac acasa manichiura, prajituri,coliere si alte bijuterii,masaj etc.Daca aceste activitati se fac acasa atunci pentru ce mai exista saloane unde se plateste o chirie , trebuie sa ai anumite conditii de igiena,trebuie sa ai autorizatie si diploma, pentru ce mai exista laboratoare de cofetarie autorizate si personal calificat? Poate nu ar fi rau ca toate acele persoane care fac prajituri,platouri si servicii de ingrijire personala de pe facebook fara a avea nici o autorizatie sa intre in legalitate. Nu mi se pare normal ca acele persoane care presteaza servicii acasa sa puna aceleasi preturi ca si cei autorizati. Daca se poate desfasura o activitate fara sa platim nimic atunci sa facem toti asa.
Postat 13 Februarie 2019, 15:58 de AlinaRR
mda...
Interesant. Apasau doua tasete si aveau ditai lista cu firme cu activitate si fara angajati declarati. Sau firme care in ultimii 5-10 ani merg mereu pe pierdere. Sau firme ale caror patroni au "ingropat" deja zeci de alte firme cu datorii la stat. Dar se pare ca si antifrauda sta mai mult timp pe facebook decat sa-si faca datoria.
Postat 13 Februarie 2019, 15:17 de seth
Excalibur, nu mai citi pe diagonala!
Daca nu citim atenti nu intelegem ”ce afacere avea doamna ”avind casa de marcat acasa”. Iata raspunsul tocmai in text: ”... s-a trezit cu doi inspectori Antifraudă în micul său birou de traduceri din centrul oraşului”.
Postat 13 Februarie 2019, 14:12 de TanarSiNelinistit
Halucinatie colectiva
Nu se intelege ce afacere avea doamna ,avind casa de marcat acasa.Ce e clar si absolut mirabil este cum functioneaza legea preventiei: se aplica daca ai o afacere autorizata, dar neconforma, pentru ceilalti evazionisti de ocazie se aplica instant amenda,puscarie etc...doar nu credeati altceva.Cu toata empatia pentru doamna din poveste,delictul fiscal e cea mai mica problema.Adevaratele probleme se incadreaza la "Exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi",pentru care esteticianul italian este arestat preventiv 30 zile, punerea in circulatie a unor produse alimentare fara certificat de provenienta si calitate, lipsa avizelor DSP cu privire la locul prepararii acestora ,lipsa vizelor medicale ale preparatorului etc. Doamna putea sa intreprinda alte activitati cu riscuri mult mai mici,la fel de bine platite, ca de exemplu : instalator sanitar,zugrav,faiantor,montator podele laminate,consultant de afaceri,mediator etc...sau de ce nu,bugetar,in ultima instanta,chiar ministru.Doamne iarta-ne...
Postat 13 Februarie 2019, 10:50 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5843 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON