URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei. Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
În curând, numărul oamenilor care vorbesc va bate numărul celor care ascultă, iar într-un final târziu al umanității, numărul celor care nu vor avea nimic de spus va fi tot mai aproape de zero. Trăim vremuri în care aproape nimeni nu mai ascultă ce are de spus altcineva, cel mult tace până când celălalt se oprește din vorbit, pentru ca apoi să-și dea drumul la gură.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.

Aria ţigăniei la Universitate: Prinţesa Naiului a fost făcută "ţigancă împuţită" de un coleg profesor

Aria ţigăniei la Universitate: Prinţesa Naiului a fost făcută 'ţigancă împuţită' de un coleg profesor VEDETE SCÂNTEIETOARE. Deşi nimeni nu vrea să vorbească deschis despre scandalul dintre cei doi, BIHOREANUL a aflat că cearta dintre Oana Lianu (stânga) şi Theodore Coresi (dreapta) a fost cât se poate de înflăcărată. De altfel, din ciocnirea unor aşa monştri sacri nu pot ieşi decât scântei...

La Facultatea de Arte, muzicienii nu-şi mai cântă în strună. O banală şedinţă de departament s-a transformat în ditamai scandalul, iar protagonişti au fost două dintre vedetele şcolii: Oana Lianu, supranumită "Prinţesa Naiului", şi Theodore Coresi, considerat o somitate a operei. Naista l-a acuzat pe solist că a jignit-o de faţă cu colegii şi studenţii, făcând-o "ţigancă împuţită", că a urlat la ea şi chiar voia s-o plesnească.

Cearta a împărţit departamentul în două, mai mulţi muzicieni contestându-l pe Coresi şi spunând că nu este atât de mare cum se pretinde. Pe faţă se feresc, însă, să vorbească despre spectacolul dat de colegi şi fac ce ştiu mai bine: pun batista pe ţambal...

Cherchez la femme

Născut în Neamţ şi emigrat în Austria dinainte de 1989, Theodore Coresi are un CV lung cât o zi de vară. Câştigător al mai multor concursuri internaţionale, director al mai multor festivaluri de muzică şi protagonist în spectacole ale operelor din Londra, Praga şi Viena, Coresi a fost adus la Oradea în 2011 de decăniţa Facultăţii de Arte, Agneta Marcu, pentru a preda canto. Timp de un an a fost profesor asociat, iar în 2012 facultatea i-a scos la concurs un post de conferenţiar. De atunci, face naveta între Oradea şi Viena, unde este director al "Vienna Opera Company", o firmă de impresariat artişti, unde ţine şi cursuri.

Scandalul cu Oana Lianu a izbucnit pe 10 martie, într-o şedinţă a Consiliului Departamentului de Muzică, unde s-a supus la vot scoaterea la concurs a unui post de lector dedicat soţiei solistului, Catarina Coresi. Din toamnă, aceasta este cadru didactic asociat, iar decăniţa Marcu vrea s-o titularizeze, ca să predea operetă. Muzicienii au respins însă propunerea, spunând, pe bună dreptate, că o facultate cu studenţi tot mai puţini, cum e a lor, n-ar trebui să mai facă noi angajări.

Gâlceava artiştilor

Enervat, Coresi şi-a acuzat colegii că îl sabotează, invidioşi pe succesul lui. În replică, Oana Lianu i-a spus că nimeni nu-i poartă sâmbetele, ci pur şi simplu colegii nu-i vor în facultate, nici pe el, nici pe consoarta sa!

Afirmaţia l-a scos din pepeni pe bărbat, care s-a ridicat de pe scaun şi a început să urle la ea. Ce i-a spus, concret, nimeni nu e dornic să povestească. Sub protecţia anonimatului, însă, unii profesori zic că i-ar fi aruncat naistei că e netalentată, leneşă şi incapabilă să-şi înveţe studenţii. Coresi şi-a ţinut "discursul" urlând, aplecat peste masă, spre Oana Lianu, care stătea în faţa sa.

Cum a şi gesticulat mult, femeia s-a temut că va fi lovită, dar, potolit de colegi, Coresi a părăsit brusc şedinţa. Pentru a nu-l lăsa nepedepsit, Lianu l-a reclamat Comisiei de Etică a Universităţii, care şi-a publicat zilele trecute raportul.

Model "băsescian"

Oana Lianu a relatat în plângere că în şedinţa Consiliului Departamentului Coresi n-a lăsat pe nimeni să vorbească, jignindu-i pe toţi membrii departamentului şi având un comportament "extrem de brutal, violent". "A început efectiv să urle încontinuu la mine. Am resimţit la cote maxime senzaţia de ameninţare şi intimidare, având sentimentul că oricând puteam fi plesnită", a scris Lianu, adăugând că, după şedinţă, Coresi a denigrat-o şi în faţa studenţilor, făcând-o "ţigancă împuţită".

Oana Lianu a pus pe masa comisiei şi declaraţiile altor cinci colegi care au asistat la şedinţă şi i-au confirmat plângerea. Potrivit acestora, Theodore Coresi ar fi avut o "reacţie greu de descris în cuvinte, agresivă, atât verbal, cât şi fizic", "s-a ridicat brusc în picioare şi aproape s-a năpustit asupra colegei", ba chiar a adus injurii tuturor colegilor din departament.

În apărarea sa, bărbatul s-a mărginit să spună că Oana Lianu fabulează. "Exagerările dânsei se află la limita fanteziei, o fantezie plină de rea-voinţă", a spus Coresi. Declarându-se nevinovat, el a prezentat la rându-i declaraţiile altor colegi, conform cărora ar fi fost provocat, drept urmare nu poate fi considerat singurul vinovat.

Comisia de Etică a concluzionat, în schimb, că reclamaţia naistei este întemeiată şi că "există abateri de la normele de etică şi deontologie universitară", aşa că în final l-a sancţionat pe Coresi, dar cu un simplu avertisment, dat fiind că a fost la prima abatere.

Preferata maestrului

Nici măcar acest lucru nu este, însă, cu totul adevărat. După cum a aflat BIHOREANUL, în sesiunea de examene din februarie Coresi i-a cerut Oanei Lianu să reexamineze, în afara programului, o studentă din anul I care lipsise de la examen, dar care era eleva lui de mai mulţi ani. Lianu a declinat solicitarea, deoarece fata adunase absenţe şi în timpul semestrului. Dar, cum lipsise de la examen din pricina unui concurs desfăşurat în Bucureşti, a testat-o totuşi, la primul curs.

Rezultatul? Studenta a picat cu brio. "Fata este într-adevăr o bună solistă, dar este leneşă şi neserioasă. Nu vine la cursuri, dar are pretenţia să primească 10", spune o altă profesoară. Coresi s-a simţit jignit că favorita i-a fost picată şi i-a făcut scandal naistei, potolindu-se doar când aceasta l-a ameninţat că-i face plângere pentru trafic de influenţă.

Totuşi, în sesizarea către Comisia de Etică, Lianu n-a mai pomenit episodul, şi nici pentru BIHOREANUL n-a vrut să-l comenteze, după cum a refuzat să discute şi despre şedinţa cu scântei în care a fost agresată. "Tot ce am avut de spus am spus Comisiei", a zis artista.

Coresi, la rându-i, n-a putut da nici el mai multe explicaţii, aflându-se la Viena, de unde n-a mai revenit după ce i-a fost aplicată sancţiunea. La telefonul lui a răspuns o doamnă care a spus că profesorul nu poate vorbi, pe motiv că e răpus de gripă.

Somităţi şi mediocri

Sursele BIHOREANULUI susţin că războiul dintre cei doi e departe de a se fi încheiat. În timp ce Coresi se consideră nedorit în facultatea orădeană pentru că ar fi prea exigent şi vrea să ridice ştacheta, unii muzicieni îl vor plecat, cu tot cu soţia sa, fiindcă n-ar fi nicidecum atât de "mari" cum se pretind.

"Şcoala lui de talente de la Viena e o banală firmă de plasare a unor artişti la evenimente. Toată ţara a fugit de el, dar pentru Oradea a fost bun. Vine la cursuri doar o dată la 5-6 săptămâni şi ignoră că studenţii trebuie să studieze canto ca pe un sport de performanţă, cu antrenamente dese", explică un profesor. Cât despre Catarina Coresi, acesteia i se reproşează că e neprofesionistă, la un concert de acum doi ani susţinut la Filarmonica orădeană făcându-se de toată minunea: a uitat versurile şi a întrerupt spectacolul, dând vina pe pianista care o acompania.

Dacă muzicienii vor găsi o cale de compromis şi se vor tolera, măcar de ochii studenţilor, rămâne de văzut. Deocamdată nu par să cânte toţi pe aceeaşi voce şi parcă nici nu se suportă în aceeaşi piesă...


AUZ DE ŞEFI
O ceartă ca oricare

Contactată de BIHOREANUL, decăniţa Agneta Marcu (foto) susţine că îi este jenă pentru ceea ce s-a petrecut între colegii săi. "Sincer, abia aştept să-mi termin mandatul şi să nu mai fiu decan, ca să nu mai trebuiască să mă ocup de astfel de situaţii", zice Marcu, adăugând că, în opinia sa, ambii profesori sunt vinovaţi: Oana Lianu pentru că l-a stârnit pe Theodore Coresi, iar acesta pentru că are un temperament "vulcanic". "Dar nu cred că a vrut să o lovească", precizează decăniţa.

Povestea de la Arte a ajuns şi la urechile rectorului Universităţii, Constantin Bungău, care însă nu se arată deloc afectat. "A fost doar o ceartă între doi colegi, nimic ieşit din comun", spune rectorul, diplomat şi împăciuitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ADCANI, AI DREPTATE!
IN MULTE PRIVINTE AI DREPTATE! AGNETA AIA TINE VIOLONCELUL CUM SE TINE DAR NU STIU BINE CAT DE BINE CANTA!!!E O DOAMNA INCREZUTA CARE SE CREDE FRUMOASA!!SA VINA TINERII CA OANA LIANU!!!
Postat 08 Mai 2015, 21:40 de ADINA
oare
aceasta doamna decan cu nume agneta marcu,a-mi aduc aminte ca era legat de un scandal sexual tot la muzica,chiar asa de buna artista e ?de lianu am auzit si mi-a placut dar de acest coresi de unde o fi venit din laponia vulcanica?,rusine conduceri pentru spectacolele proaste pe care le-am vazut.decana daca nu mai doreste sa conduca ,o mai spune si public, sa lase pe cei care pot si doresc sa conduca,poate sa termine mandatul si azi,oare rectorul nu are nimic de adaugat la o asa manifestare a unui decan.
Postat 08 Mai 2015, 13:15 de adcani
INUTIL
Facultatea de muzica, o FACULTATE ABSOLUT INUTILA, destinata folcloristilor si folcloristelor de mana a saptea! Poate imi explica si mie cineva ce talente muzicale o recomanda pe Agneta Marcu?
Postat 08 Mai 2015, 10:40 de TDS
sper că nu greșesc
Cine a fost și va fi devină pentru că peste cel mult 50 de ani în Oradea ,(ce să mai vorbim din regiuni din sud?)se va vorbi rromani?Vă spun eu!Noi,cu sutele de mii de avorturi din ultimii 25 de ani și cu răsfățul peste limită a copiilor care e cel mult unu.Pentru comoditatea noastră și pentru a copiilor,sau a unicului copil,dacă a fost făcut,binențeles,că acum într o tânără familie unu e foarte mult!!!
Postat 08 Mai 2015, 09:19 de crisan
@ Dr.Ing. titel
Am citit cateva din comentariile tale (CU STUDII SUPERIOARE) anterioare. ....."iti trimit si 300 de copii cu varsat intre 5 si 14 ani"... ..."a fost sanctionat de propriai familie".... ..."Si inca ceva:ar trbui o HG..." ..."are-si lua salariul? o fi avand si ..." ..."inmormantarea fiecarui politest..." Da. Eu nu am studii superioare. Sunt convins in schimb,ca tu ai. Una cumparata de la Dom' Maghiar.
Postat 07 Mai 2015, 15:33 de Citizen
@citizen
Adevarul = subiect , doare = predicat. Intre subiect si predicat NU SE PUNE VIRGULA! SPER CA NU AI STUDII SUPERIOARE...
Postat 07 Mai 2015, 15:02 de titel
Ete na
Nici restul profesorilor nu sunt mai harnici. Vin cand au chef si nu le pasa de studenti, doar sa le intre salariul in buzunar (si nu va ganditi la salarii de bugetari !!! ci salarii de salarii). Toti au tentacule lungi in acea universitate si daca vine cineva si le strica socotelile este aruncat din "hoarda". Daca faci o analiza a situatiei ai sa vezi cate "nepotisme" se gasesc: de la verisori, soti, sotii, cumnat, fiu lu' nu stiu care etc. Jalnic... patetic... gretos !
Postat 07 Mai 2015, 14:40 de Bubu
Truth hurts.
Adevarul, doare intodeauna.
Postat 07 Mai 2015, 11:51 de Citizen
Ce se intampla?
La Facultate de Muzica se intampla multe lucruri „ciudate”! Și nimeni nu ia măsuri!
Postat 07 Mai 2015, 08:00 de Universitarul_autentic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1404 RON
  • 1 EUR = 4.859 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON